top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Kıbrıs Dünyanın Kaçıncı Büyük Adası?



Büyüklüğü ile en büyük adalar arasında bulunan Kıbrıs dünyanın kaçıncı büyük adası? Oldukça merak edilen bir konu olabilir. Tarihi, geçmişi ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkan Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin bulunduğu ada dokuz bin iki yüz elli bir (9251) kilometre kare alana sahip olarak Akdeniz bölgesinde Sicilya ve Sardunya adalarından sonra en büyük üçüncü ada olarak yerini almıştır. Kıbrıs kuzeyinde ve en yakın olarak bulunan komşusu Türkiye’dir.

Doğusunda Suriye ve Lübnan, güney doğusunda İsrail, güneyinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Mısır, kuzeybatısında da en uzak olarak Yunanistan ülkelerine komşu bir adadır. Adanın bir bölümü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak üç bin iki yüz kırk iki (3242) kilometre kare alana sahiptir. Geriye kalan alan ise Güney Kıbrıs Rum Yönetimine aittir. Başkenti Lefkoşa olan Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Akdeniz iklim tipine sahip bir ada olarak bilinir ve dünya ülkelerinin büyük bir çoğunluğunun üzerinde yaşam standartlarına sahip bir ülkedir.



Kıbrıs’ın İklimi

Kıbrıs adası Akdeniz iklimine sahiptir ve yılın geneli ılıman olarak geçer. Yılın neredeyse 300 gününde güneş alan Kıbrıs’ta yazlar sıcak ve kurak kışlar ise ılık ve yağışlı geçer. Bitki örtüsü Akdeniz ikliminin etkisinde gelişim göstererek zengin Akdeniz florası görülebilir.


Kıbrıs Turizmi ve İthalat

Kıbrıs’ta genel olarak geçim kaynağı turizm ve ticarete dayalı bir sisteme sahiptir. Turistik bir bölge olmasında sahillerinin, gelişim gösteren otellerinin ve eğlence mekânlarının etkisi büyüktür. Turizmin yanı sıra orta doğu ve uzak doğu ülkelerine gerçekleştirilen ithalat Kıbrıs gelirleri arasında bir hayli etkili olmuştur.


Kıbrıs’ta Yaşam Standartları

Akdeniz’in en büyük üçüncü adası olan Kıbrıs Avrupa Birliği ülkelerindeki yaşam standartlarına eş değer derecededir. Hatta birçok Avrupa ülkesinden daha yüksek yaşam standartlarına sahiptir. Kültür bakımından oldukça renkli ve hareketli olan Kıbrıs’ta gündelik yaşam çoğunlukla sakin ve huzurlu geçer.

Ülke genelinde suç oranı ve suça eğilim düşük seviyededir. İnsanların birbirlerine olan saygısı da görülmeye değer derecededir. Kıbrıs’ın sağlık konusundaki gelişimi oldukça yüksek seviyelere ulaşmıştır. Ülke genelinde trafik sorununun olmaması da ülkeyi yaşamak için en ideal yerler arasında göstermek için yeterli bir sebeptir.

Kıbrıs halkının diğer ülke insanlarına da sıcakkanlı tavır sergiliyor olması diğer ülke vatandaşlarının uyum sağlama sürecini kısaltarak uyum sağlama sorununu kolay bir şekilde atlatmalarında etken rol oynar. Ülkede kişi başına düşen milli gelir ortalamanın üzerinde bulunur ve insanlar için ideal yaşam ortamının oluşmasına yardımcı olur.



Kıbrıs’ta Yatırım ve Ev Almak

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti doğal güzellikleri, turistik bir bölge olması, yaşam standartları yüksek seviyede bir ülke olması, ev fiyatlarının birçok ülkeye göre daha uygun olması ve sürekli olarak yatırım yapılan altyapı planlarının olmasından dolayı yatırım yapılması için ideal bir ülke olmasına olanak sağlar.

Kıbrıs’ta ev fiyatları başka ülkelerin birçoğuna göre daha ucuz ve daha yüksek getiri imkânı sağlayan bir yatırım türüdür. Başka ülkelerde bir ev fiyatına Kıbrıs’ta iki ev alınabilir. Kıbrıs vatandaşı olmayan kişiler yabancı statüde yer alıyor olmasından dolayı ailedeki her bireye bir adet ev alma hakkı tanınır.

Yerleşmek amacı ile alınan evin tapu teslim tarihinden itibaren 1 yıl süreyle oturma izni kolaylıkla çıkartılabilir. Sonraki üç yıl boyunca sürekli olarak oturma izninin tekrardan çıkartılması gereklidir.

Üç yıllık süre tamamlandıktan sonra tekrardan izin için başvuru yapılması gerekmez. Kıbrıs’ta bireyler birden fazla ev almak isterlerse uluslararası şirket sahibi olması zorunluluğu vardır. Uluslararası şirket sahipleri sahip oldukları şirketler üzerine birden fazla ev alarak yatırım yapabilirler.

51 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page