top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Kıbrıs'ta Ev Alma Şartları ve Gerekli Prosedürler


Kıbrıs'ta Ev Alma Şartları ve Gerekli Prosedürler
Kıbrıs'ta Ev Alma Şartları ve Gerekli Prosedürler

Yavru vatan Kıbrıs’ta ev alma şartları ve gerekli prosedürler düşündüğünüz kadar zorlayıcı değildir. Yıllarca biriktirdiğiniz birikiminizi değerli bir yatırıma dönüştürmek istiyorsanız o adımı atabilirsiniz. Bunun için Kıbrıs’ta ev alımı alternatifler arasında tercih edebileceğinizin en iyisidir.

Kıbrıs’ta Ev Almanın Avantajları

Kıbrıs, tarihi güzellikleri, eğlence olanakları ve doğası ile turist sayısını günden güne arttırmayı başarıyor. Lüks otel seçenekleri, muhteşem plajları ve yılın her günü güneşli olan havasıyla Kıbrıs birçok insanı da kendine çekmektedir. Kıbrıs altyapı yatırımlarıyla her geçen gün değerlenmeye devam etmektedir.

Yeni okullar ile eğitim sisteminin gelişmesine olanak sağlamışlardır. Kıbrıs Türkiye’ye yakın olmasıyla beraber, yüksek hayat standartları ve avantajlı fiyatları ile Kıbrıs’ı yaşamak için ideal bölge haline getirmektedir. Uyum sağlamanın en kolay olduğu ülkelerin başında gelmektedir.

Huzurlu ve istikrarlı hayat kurmak isteyen kişilerin ilk tercihleri arasında olmalıdır. Akdeniz’deki en ucuz ada Kıbrıs böylelikle altın vize almak için yeterli bütçesi olmayan kişiler için iyi bir alternatiftir.

Kıbrıs profesyonel İngilizce eğitimi veren okulların oldukça fazla bulunduğu bir yerdir. Böyle olunca öğrenciler için güzel bir fırsata dönüşmektedir. Bu avantajların hepsi Kıbrıs’ta ev almayı ya da kiralamayı düşünenler için gerekli sebeplerdir. Gayrimenkullerin sürekli değer kazandığı bir yer olduğu için yatırımcıların ilgi hiçbir zaman çıkmamaktadır.

Kıbrıs’ta Ev Alma Şartları

Kıbrıs, Türkiye’den bağımsız bir devlettir. Bu sebeple Kıbrıslı olmayanlar yabancı statüsünde yer alır. Böylelikle ülkede tek birey ülkede yalnızca bir gayrimenkul alma hakkına sahip olur. Ailedeki her kişi kendi üzerine bir taşınmaz alabilir.

Kıbrıs’ta yatırım yapmak için ya da başka bir amaçla kendi adınıza gayrimenkul satın almak istiyorsanız hemen alamazsınız. Uluslararası sermayeye sahip şirketiniz olmalıdır. Böylelikle şirketinizin üzerine istediğiniz kadar gayrimenkul alabilirsiniz.

Kıbrıs’ta Ev Alma Süreci

Kıbrıs’ta ev alma sürecinin belli başlı adımları vardır. İlk olarak ev alımı için satış sözleşmesi düzenlenir. Daha sonrasında damga vergisi yatırırsınız. Bu esnada maliyeye ödeme yapmalısınız. Satış sözleşmesinin 21 gün içinde tapu kaydına işlenmesi beklenir. Bakanlar Kurulu‘ndan alım onayı beklemelisiniz bu onay geldiği zaman tapu devri kesinleşir.

Bir defaya mahsus olmak üzere %3 oranında tapu harcı muafiyetinden faydalanabilirsiniz. Tek bir mülkü ise birden fazla sınırsız sayıda al-sat şeklimde yapabilirsiniz. Fakat ikinci satışta %6’lık tapu harç masrafı ile karşılaşabilirsiniz. Kıbrıs vatandaşlığına sahip değilseniz inceleme ve onay süreci 12 ay kadar uzun sürebilir. Türkiye vatandaşları için süre 30 ile 60 gün arasıdır. Vergi tahsilatı, Bakanlar Kurulu tarafından onay verilince gerçekleşir.


Kıbrıs’ta Emlak Vergisi Ne Kadar?
Kıbrıs’ta Emlak Vergisi Ne Kadar?

Kıbrıs’ta Emlak Vergisi Ne Kadar?

Kıbrıs’ta aldığınız evin kira gelirinden stopaj ödemek zorundasınız. Bunun miktarı ise %10 olarak önceden belirlenmiştir. Gayrimenkul için başka bir gelir vergisi yoktur. Yani başka bir vergi ödemezsiniz.

Türkiye ve Kıbrıs arasında Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması her zaman uygulanmıştır ve uygulanmaya devam etmektedir. Böylelikle Kıbrıs’ta elde ettiğiniz gelir sebebiyle Türkiye’de de ayrı bir vergi ödemenize gerek yoktur.

Sahip olduğunuz bir mülkü satmak isteyebilirsiniz bu işlem, Belediye Rayiç Bedel üzerinden yapılmaktadır. Oluşan kâr bu tutarın üzerinde çıkarsa ödeyeceğiniz stopaj yine %10 oranında kalır. Ekstra gelir vergisine tabi tutulmazsınız. Yıllık emlak vergisi daire ve müstakil ev için farklıdır.

Kıbrıs Tapu Çeşitleri Nelerdir?

Kıbrıs’ta tapu, koçan olarak adlandırılır. Ev alırken tapu çeşidi önemlidir. Üç farklı tapu çeşidi vardır. Tahsis tapu ilk sırada yer alır. Kıbrıs’ta tarafından tahsis edilmiş yerlere verilen isimdir. Alan kişi o yeri kullanma hakkına sahiptir. Bankalar bu tapu için konut kredisi kullanılmasına hiçbir türlü izin vermez.

Eşdeğer tapu, İTEM Yasası çerçevesinde verilmiştir. Terk ettiği gayrimenkulü Kıbrıs mülkiyetine devretmiş olan kişilere kuzeyde ona eşdeğer mülk verilmiştir. Kıbrıs ve Türk bankaları bu tapuya özel %75’e kadar kredi vermektedir. En son tapu çeşidi ise Türk tapusudur. 1974 yılından önce İngiliz ve Türklere ait olan yerlerin tapuları Türk tapu olarak adlandırılmaktadır.

Kıbrıs’ta Oturum İzni Nasıl Alınır?

Tapu devri bittikten sonra oturum izni alabilirsiniz. Bu izin, 1 yıl süre ile geçerli olmaktadır. Bu sebeple her sene yenilemeniz gerekir. 3. yılınızı doldurursanız Kıbrıs’ta süresiz oturma izni için başvuruda bulunabilirsiniz.

65 yaş üstüyseniz, tapu devri bittikten sonra süresiz oturma izni alabilirsiniz. Emekli olduktan sonraki hayatınızı Kıbrıs’ta geçirmek istiyorsanız, önünüzde hiçbir engel yoktur. Türk vatandaşlığından Kıbrıs vatandaşlığına geçmek isteyebilirsiniz. Bunun için oturma ve çalışma izni ile beraber 11 yıl boyunca Kıbrıs’ta yaşamanız gerekir.


Kıbrıs’ta Oturum İzni Nasıl Alınır?
Kıbrıs’ta Oturum İzni Nasıl Alınır?

Kıbrıs’tan Ev Almak İsteyenler Buraya

Kıbrıs’ta satın alacağınız konut yeni inşa edilmiş ve bir emlak projesinde yer alıyorsa inşaat satış işlemlerini gerçekleştiren firmanın yerel olduğuna dikkat etmelisiniz. Şirket mutlaka yerel olmalıdır. Çünkü bu firmalar Kıbrıs’ta uzun zamandır emlak projeleri yaptığı için güvenilirdir. Satış sözleşmesinin resmi geçerliliğine bakmalısınız. Tapu devri esnasında karşılaşabileceğiniz durumlar hakkında bilgi edinmelisiniz.

Kıbrıs’ta yatırım amaçlı satılık ev arıyor olabilirsiniz. Bu konuda kira gelirinin yüksek olduğu bölgelere yönelmeniz gerekir. Böylelikle daha yüksek kiralar alabilirsiniz. İlanları incelediğiniz zaman tapu tiplerine bakmanız önemlidir. Sonradan sorun yaşamazsınız. Kıbrıs’ın emlak konusunda ön plana çıkan belli başlı şehirleri vardır.

Bunların başında Lefkoşa, Girne, İskele ve Gazimağusa gelir. Bu şehirlere öncelik verebilirsiniz. Turistik bölgelerde fiyatların daha yüksek olabileceğini unutmamalısınız. Alacağınız bir gayrimenkulün üzerinde satışa engel olacak edecek bir durum olmamalıdır.

Yatırım yapacağınız dairenin kullanma izni ve yapı ruhsatını öğrenmelisiniz. Mevzuata uygun biçimde inşa edilmeyen konutlar ve ikiden daha fazla ortaklı tapular size sorun yaşatabilir. Alacağınız dairenin içerisinde kiracı bulunuyor olabilir.

Bu durumda kira sözleşmesine bakmalısınız eğer bitmediyse sözleşmeyi ayrıntılı bir şekilde bakmalısınız. Aylık kira bedeline dikkat edin. Daire satın alırken bölgenin ulaşım olanaklarına ve diğer imkanlarına detaylıca bakmalısınız. Bölgeyi gezerek öğrenebilir böylelikle daha ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kıbrıs’tan Ev Almak Mantıklı Mı?

Kıbrıs’tan ev almak isteyen kişiler Kıbrıs’tan ev alınır mı konusunda kararsızlık yaşayabilirler. Sınırlı Türk tapu seçenekleri vardır. Kıbrıs’ta eskiye göre daha gösterişli ve kaliteli inşaatların yapılması gayrimenkul alımlarını olumlu yönde etkilemektedir.

Kıbrıs’ın sıcak iklimi, sosyal hayatın ucuzluğu ve güvenli olması gibi nedenlerle Kıbrıs’ın cazibesi artmaktadır. Türkiye’den göç etmek isteyen kişiler ilk olarak Kıbrıs’ı tercih etmektedir. Kıbrıs huzurlu ve güvenli hayata açılan bir kapıdır. Kıbrıs’ta satın alacağınız ev fiyatları ve kiralar İngiliz Sterlini üzerinden belirlenir.

Bu durum yatırımcıları kur riskine karşı korumaktadır. Satın alınan daire ve konutların amortisman süresi 8 ile 15 yıl arasında gerçekleşmektedir. Birçok ülkede büyük şehirlerle mukayese edildiği zaman Kıbrıs’ın bu açıdan avantajlı olduğu görülüyor. Kıbrıs’ta üniversitelerin olması ve yeni üniversitelerin yapılması ev almayı olumlu yönden etkilemektedir.

Öğrencilerin ev kiralaması ve görev yapacak akademik personelin daire satın alma talebini arttırmaktadır. Bu durum adada kiraların ve gayrimenkul fiyatlarının yükseleceğini göstermektedir. Turizm yatırımlarının sürekli artış göstermesi gayrimenkul sektörünü olumlu yönde etkileyecek bir faktördür. Bu durum piyasaları yukarıya taşımada etkilidir. Bu bilgilerden yola çıkarak Kıbrıs’ta ev alıp yerleşmek veya yatırım yapmak oldukça avantajlı bir durumdur.






İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page