top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Her Yatırımcının Bilmesi Ve Dikkat Etmesi Gereken Konular


Her Yatırımcının Bilmesi Ve Dikkat Etmesi Gereken Konular
Her Yatırımcının Bilmesi Ve Dikkat Etmesi Gereken Konular

Günümüzde birçok kişi farklı yatırımlar yaparak oldukça büyük miktarlar kazanarak gelir seviyelerini arttırmaya devam ediyorlar. Eski zamanlara nazaran gerek eğitim seviyesinin artması ile gerekse yatırım seçeneklerinin artması ile birlikte kar oranları da artış göstermeye başladı.

Ancak yatırım düzeyi fark etmeksizin küçük veya büyük miktarlarda yatırım yapacak kişilerin dikkat etmesi gereken birçok detay vardır. Öngörülerek yapılan yatırımlar, kişilerin gelir düzeylerini oldukça hızlı etkiler ancak gerekli bilgi sahibi olmadan yapılan yatırımlar maddi açıdan birçok zarara da uğratabilir. Peki, her yatırımcının bilmesi gereken ve dikkat etmesi gereken konular nelerdir?

Yatırım Yapmaya Nasıl Başlanır?

Yatırım yapmaya başlamadan önce detaylı bir araştırma yapmak gerekir. Yatırımın neye ve ne şekilde yapılması gerektiğini belirlemek gerekir. Öncelikle piyasada hangi yatırım seçeneklerinin olduğuna, hangi yatırımın daha çok kazandırdığına dikkat etmek oldukça önemlidir.

Yatırıma başlamadan önce gerekli araştırmaları yaptıktan sonra birikim düzeyinizi belirlemeniz gerekir. Bir yatırıma başlamadan önce çok büyük birikime sahip olmanız gerekmez ama elinizdeki birikim doğrultusunda kontrollü bir şekilde ilerlemek daha doğru olacaktır.

Zaman zaman borçlanarak yatırım yapmayı ve daha fazla kazanmayı düşünen kişiler olabilir. Ancak bu doğru bir yatırım şekli değildir. Bu ihtimalin çok kazandırma ihtimali olabildiği gibi borcunuza borç katma ihtimali de oldukça yüksektir. Yatırım yapmaya başlamak için en önemli adım doğru şekilde geniş kapsamlı bir araştırma yapmak ve bu süreç içerisinde sabırlı olmaktır.

Ekonomi Hakkında Bilgi Sahibi Olmak ve Ekonomiyi Takip Etmek

Her yatırımcının ülkenin ekonomik durumu hakkında gerekli bilgiye sahip olmak gerekir. Uluslararası yatırım yapmayı düşünen kişilerin ise hem kendi ülkesinin ekonomisine hem de uluslararası ekonomiye dair bilgi sahibi olması gerekir. Ülkesinin ekonomisi hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan kişiler doğru yatırım seçeneklerini değerlendiremez ve zaman içerisinde hızla başarısız bir konuma düşer.

Bundan dolayı sadece yatırım yapmaya başlamadan önce değil, yatırımınızı yaptıktan sonra da ekonomiyi sürekli takip ediyor olmak gerekir. Bazı durumlarda sadece bilgi sahibi olmak yeterli olmaz. Bununla birlikte ileri görüşlü olmak ve güncek ülke ekonomisini yorumlayabilmek gerekir.

Yatırım Yapmanın İnce Detayları Nelerdir?

Yatırım yapmak isteyen kişilerin bazı detaylara da hakim olması gerekir. Yatırım yapmak ve bu yatırımdan kazanç sağlamak için sabırlı olmak oldukça önemlidir.

Yatırım yapmak isteyen kişiler aynı zamanda şu detaylara da dikkat etmelidirler;

  • Yatırım hakkında gerekli bilgiye sahip olmak ve birikime bağlı olarak yapılabilecek yatırım seçeneklerini değerlendiriyor olabilmek gerekir.

  • Yapmak istediğiniz yatırımı belirledikten sonra rakiplerinizin durumu hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Rakiplerinin durumu hakkında bilgi sahibi olan yatırımcılar strateji geliştirerek ön plana çıkabilir ve daha çok kazanç elde edebilirler.

  • Devamlı olarak planlı hareket etmek gerekir. Uzun süreli bir yatırım yapacak olan kişiler belirli sürelerde elde ettikleri kazançları veya kayıpları kayıt etmelidirler. Kişiler planlı olarak ilerlerse kazançlar ve kayıplarını daha net görebilirler. Bu durum varsa hatalarında hızlı ortaya çıkmasını sağlar. Hataların erken ortaya çıkması çözümünde hızlı bulunmasına yardımcı olur ve kayıp ihtimali de daha düşük olur.

Yatırım Çeşitleri Nelerdir?

Kişiler eski yıllardan itibaren küçük veya büyük yatırım yaparak geleceklerini garanti altına almayı hedefler. Birçok yatırım şekli vardır. Bazen iki bilezik, bazen bir ev, arsa veya araba yatırım olarak değerlendirebilir. Bu aşamada önemli olan sürekli değer kazanan bir yatırım yapmaktır. Örneğin altına yapılan yatırımlar geleneksel olarak da en sık karşılaştığımız yatırım şekillerinden birisidir.

En basit yapılan yatırım şeklinde bile piyasayı takip edebiliyor olmak gerekir. Buna bağlı olarak altın fiyatlarının artış göstermesi ile yatırım miktarınızı arttırabilir veya altın fiyatlarının düşmesi ile birlikte daha fazla zarar uğramamak için yatırım şeklinizi değiştirebilirsiniz. Aynı şekilde ev veya arsa yatırımlarında da durum bu şekilde ilerler.

Kişilerin ıssız yerlerden ev veya arsa alması en sık karşılaşılan yatırım çeşitlerinden birisidir. Bu ıssız yerler zaman içerisinde değerlenir ve kalabalık merkezler haline gelir. BU durum da yatırımınızın değerlenmesine neden olur. Genel olarak her yatırım şekli de bu şekilde ilerler. Piyasa araştırmaları yapmak ve değerlenme ihtimali yüksek olan yatırımlar yapmak ilerleyen süreçte kazancınızı ikiye veya daha fazla katlama imkanı sunar.


Yatırım Çeşitleri Nelerdir?
Yatırım Çeşitleri Nelerdir?

Yatırım Yapmak İsteyen Kişilerin Psikolojik Durumu

Yatırım yapmak isteyen kişilerin psikolojik durumu çok önemlidir. Fevri davranmak, sabırsız olmak, kolay vazgeçmek yatırımcı olmak isteyen kişilerin uzak durması gereken durumlardır. Kişilerin kendisine güveni olması gerektiği kadar fazla öz güvenli ve inatçı olması da başarısızlığı beraberinde getirebilir.

Yatırım yapan kişiler duygularını kontrol edebilmeli ve her zaman mantık çerçevesinde hareket etmelidirler. Yaptığınız yatırımı kesinlikle kumar olarak görmemelisiniz. Yaptığınız yatırımda kayıp yaşıyorsanız, nasıl olsa yükselir diye düşünmemelisiniz. Riskli gördüğünüz durumlarda yatırımdan çekilmeli ve farklı yatırımları araştırarak yöneliminizi değiştirebilecek ön görüde olmalısınız.

Uzun Vadede Yatırım Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Uzun vadede yapılan yatırımlarda sabırlı olmak çok önemlidir. Uzun vadede yatırım yapmak için daha detaylı araştırma yapmak gerekir. Özellikle piyasada yükselme ihtimali olan yatırım çeşitleri araştırılmalıdır. Bununla birlikte uzun vadede yatırım yaparken sürekli olarak takip ediyor olmak gerekir, uzun vadede yapılan yatırımlar söylenenin aksine bir köşeye bırakıp unutulmamalıdır.

Uzun vadeli yatırımlarda küçük düşüşler yaşanabilir. Küçük düşüşlerde uzun vadeli yatırımlardan hemen vazgeçilmemelidir. Ancak yatırımlar uzun vadeli de olsa sürekli bir düşüş söz konusu ise başka yatırım şekilleri hakkında araştırma yapılabilir.

Kısa Vadeli Yatırım Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kısa vadeli yatırımlar günümüzde en çok tercih edilen yeni yatırım şekillerindendir. Kısa vadeli yatırımlar için büyük miktarlar gerekmez. Örneğin kısa vadeli yatırımlar 100 lira gibi bir birikim ile yapılabilir.

Forex gibi online para piyasaları üzerinden 100 lira ile paranızı değerlendirebilir ve kısa süreli yatırım yaparak kazanç sağlayabilirsiniz. Bunun gibi kısa vadeli yatırımlarda hızlı bir şekilde kazanma ihtimali olduğu gibi hızlı bir şekilde kaybetme ihtimali olduğu da unutulmamalıdır.


En Risksiz Yatırım Şekilleri Nelerdir?
En Risksiz Yatırım Şekilleri Nelerdir?

En Risksiz Yatırım Şekilleri Nelerdir?

Yatırım yapmak isteyen kişiler en risksiz yöntemleri tercih etmek isteyebilirler. Risksiz yöntemler arasında uzun vadeli yatırımlar yer alır. En risksiz yöntemler arasında yükselme ihtimali neredeyse kesin olan yatırımlar yer alır.

Örneğin değerlenme ihtimali yüksek olan bir yerde ev veya arsa almak risksiz bir yatırım şekli için verilebilecek en doğru örnek olacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki yatırım söz konusu ise kazanma ihtimali yüksek olsa da kayıp ihtimali de her zaman söz konusudur.

Riskli Yatırım Şekilleri Nelerdir?

Her yatırım şekli içerisinde risk barındırır. Özellikle son dönemlerde en sık yapılan yatırım şekilleri para borsaları olarak bilinir. Online sistemlerde para borsaları üzerine yapılan yatırımlar hızlı bir şekilde yükselişe geçebildiği gibi hızlı bir şekilde düşüşe de geçebilir. Bu aşamada önemli olan sürekli güncel durumları takip ediyor olmaktır. Güncek durumları takip ederek ve sürekli olarak araştırma halinde olarak riskli yatırımlarda bile sürekli olarak yüksek kazançlar elde etmek mümkündür.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page