top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Para Kaybetmeden Borsa Öğrenmek Mümkün Mü?


Para Kaybetmeden Borsa Öğrenmek Mümkün Mü?
Para Kaybetmeden Borsa Öğrenmek Mümkün Mü?

Borsada işlem yapmayı öğrenmek kolay bir başarı değildir ve para kaybetmeden borsa öğrenmek mümkün mü? sorusu sık sık yatırımcılar tarafından sorulur. Başarılı tüccarlar olmadan önce, artık tecrübeli yatırımcılar zanaatlarını bilemek için genellikle yıllarını harcamış ve nakit kaybetmiş olacaklardır. Ancak günümüz dünyasında, insanların hiç para kaybetmeden ticaret yapmayı öğrenebilecekleri yollar vardır ve güncelliğini yitirmiş kılavuzları okumaktan çok daha karmaşıktır. Para kaybı yaşamadan borsayı iyi bir şekilde öğrenmek için baz adımların takip edilmesi gerekir.


Piyasayı Tanımak

Ticarete başlamadan önce, hangi piyasada ticaret yapmak istediğiniz, hangi hisse senetlerinin en iyi performans gösterdiği ve hangi sektörlerin başarılı olduğu gibi temel bilgileri anlamanız gerekir.

Günlük ticaret piyasalarının ana türleri;

  • Vadeli işlemler,

  • Para birimleri,

  • Opsiyonlar

  • Borsalardır.

Bu türler içinde, hisse senedi endekslerine (Dow Jones ve DAX gibi), döviz kurlarına (Euro'dan ABD Dolarına döviz kuru gibi) ve emtialara (altın ve petrol gibi) dayalı piyasa grupları vardır. Kendinizi tanımak için borsayı takip edin, değeri artan ve değer kaybeden hisse senetlerini not etmeniz gerekir.


Güncel Olayları ve İş Haberlerini Takip Etmek

Dünyada olup bitenler, bir pazardaki belirli hisse senetlerinin karlılığını etkileyecektir. Örneğin, COVID-19 seyahat ve konaklama sektörünü büyük ölçüde etkilemiştir. Yani seyahatle ilgili olan TUI ve Expedia gibi hisse senetleri bir gecede değer kaybetmiştir. Güncel haberlere bakarak hangi hisselerin güncel olaylardan etkileneceğini tahmin edebileceksiniz.

Hatırlanması gereken çok temel bir kural, herhangi bir olumsuz haberin insanları hisse senedi satmaya teşvik edeceğidir. Olumsuz haberler, kötü bir kazanç raporu, kurumsal yönetimde bir eksiklik, büyük resimdeki ekonomik ve politik belirsizlik ve talihsiz olayları içerebilir.


Para Kaybetmeden Borsa Öğrenmek Mümkün Mü?
Para Kaybetmeden Borsa Öğrenmek Mümkün Mü?

Bir Ticaret Simülatörü Düşünmek

Ticaret simülatörlerini çevrimiçi olarak ve uygulama mağazalarında bulabilirsiniz. Bir ticaret simülatörü, nasıl ticaret yapılacağını öğrenmenin harika bir yoludur çünkü sanal para birimine ancak gerçek zamanlı bir borsaya yatırım yapmanıza izin verir.

Böylece ticaretinizin gerçek hayatta nasıl sonuçlanacağını görebilirsiniz. Ayrıca, gerçek borsada işlem yapmaya başladığınızda, farklı pazar türlerine ve paranızı nereye yatırmak istediğinize alışmanın harika bir yoludur. Alım satım simülatörleri size sadece nasıl alım satım yapacağınızı değil, aynı zamanda komisyoncu ücretleri veya komisyonları gibi ekstra maliyetleri de öğretecektir.


Pratik Yapmaya Devam Etmek

Kendinizi 'alıştırma' aşamasında sanal para yatırırken ve kaybederken bulursanız cesaretiniz kırılmasın. Simülatör programları bunun için oluşturulmuştur. Ne kadar çok oynarsanız, o kadar çok öğrenirsiniz. Gerçek nakit yatırım yapmaya başlayan birçok genç yatırımcı, ilk birkaç aşamada katlandıkları kayıplardan korkabilir. Ancak gerçek borsadaki yatırımın aksine, hiç para kaybetmeyeceksiniz.

Bu da daha fazla yatırım, daha fazla öğrenme ve gerçek parayla yatırım yapmaya ne zaman veya başlamak isteyip istemediğiniz için daha fazla hazırlık anlamına gelir. Simülatör oyununa gerçek bir yatırım gibi yaklaşın, sanal paranızı nereye yatıracağınızı seçmeden önce piyasaları araştırdığınızdan ve güncel haber gündemini takip ettiğinizden emin olmanız gerekir.


Risklerin Farkında Olmak

Ne zaman ve borsada gerçek parayla işlem yapmaya ve yatırım yapmaya başlayacak kadar kendinize güveniyorsanız, risklerin farkında olmanız gerekir. Varlıklarınızın ve yükümlülüklerinizin ne olduğunu belirleyerek başlayın. Neyi kaybetmeyi göze alabilirsiniz? Suları test etmek için önce küçük miktarlarda nakit para ile başladığınızdan emin olun.

Ticarette ne kadar deneyimli olursanız olun, herhangi bir yatırımla ilgili risklerin her zaman olduğunu ve harcadığınızı geri alamayabileceğinizi unutmayın. Borsa ile ilgili risklerin resmi terimi, ekonomik büyüme, durgunluk, enflasyon, faiz oranları ve kur dalgalanmaları gibi faktörleri ifade eden sistematik risktir. Bunların hepsinin ticaret tercihleriniz üzerinde zararlı bir etkisi olabilir, bu yüzden yatırım yapmanın öncesinde bunu aklınızda bulundurmanız gerekir.


Gerçekçi Beklentiler Oluşturmak

Yatırım yaparken, ne kadar kazanabileceğinize dair olan beklentileriniz gerçekçi bir zemine oturmalıdır. Ve bazen, ortalama olan getiri oranları gibi ölçüm seçenekleri yanıltıcı olabilir. Örneğin, 1926 ile 2020 yılları arasında büyük hacimli hisse senetlerine yatırım yapsaydınız, ortalama %10,2'lik bir getiri oranı kazanırdınız. Ve bu getiri oranını 30 yıl gibi bir sürede kazandıysanız, yatırılmış olan 100.000 $, 1.84 milyon $'a yükselirdi.

Ancak aynı zaman diliminde, 1933'te %54 gibi yüksek bir kazanç ve 1931'de -%43 gibi düşük bir getiri elde etmiş olacaktınız. Kayıplarla dolu bir yıl boyunca ilk kez yatırım yaptıysanız, bu sizi yatırım konusunda temkinli yapabilir. Getirilerinizin doğrusal olmayacağını, bunun yerine ortalama pozitif, negatif ve düz getirilerin önemli olduğunu anlamak önemlidir. Ve bunu anlamak, kötü yıllara dayanmanıza yardımcı olabilir.


Para Kaybetmeden Borsa Öğrenmek Mümkün Mü?
Para Kaybetmeden Borsa Öğrenmek Mümkün Mü?

Gerçekleşmiş ve Gerçekleşmemiş Kayıp Arasındaki Farkı Anlamak

Hesap bakiyenize baktığınız zaman ve bir önceki aya göre oranla daha düşük olduğunu gördüğünüzde para kaybetmiş gibi hissedebilmeniz olağan bir durumdur. Ancak ekstreniz içerisinde veya hesabınıza giriş yaptığınız zaman gördüğünüz rakamlar gerçekleşmemiş kayıp veya kazanç olarak adlandırılır. Bu rakamlar, borsa faaliyetinin olduğu bir gün boyunca iyiye veya kötüye doğru değişir ve sadece varlıklarınızı satarak bunları gerçekleştirdiğiniz zaman gerçek kayıp veya kazanç olarak kabul edilir.

Örneğin, hesap bakiyeniz geçen ay 10.000 ABD dolarıysa ve bu ay kayıp yaşadıysanız, şimdi 9.000 ABD doları değerinde olabilir. Ancak bu yatırımı orijinal değerine dönmeden önce satarsanız, gerçekte yalnızca para kaybedersiniz. Uzun vadede, borsa her zaman değer kazanmıştır ve yatırım yapmaya devam ettiğiniz sürece yatırımlarınız da artmalıdır.


Uygun Bir Zaman Belirlemek

Paranıza ne kadar erken ihtiyaç duyduğunuz, borsa çöküşleri esnasında paranızı ne kadar iyi şekilde yatırdığınızı etkileyebilir. Paranıza 25 yıl ihtiyacınız olmayacaksa ve %30'luk bir zararınız varsa, birkaç yıl içinde hesap değerinizin tekrar o değere dönebileceğini bile bile umursamayabilirsiniz. Ancak parayı gelecek yıl kullanmayı planlıyorsanız, herhangi birini kaybetme fikri sizi paniğe kaptırabilir.


Duyguları Kontrol Etmek

Duygularını kontrol etme durumu o kadar kolay bir iş değildir ve para kaybettiğinizde sonsuza kadar sürecekmiş gibi hissedebilirsiniz. Ancak düşüşler hiçbir zaman sonsuza kadar sürmemiştir. Bu şekilde hissettiğiniz zaman duygularınızı nasıl kontrol edebileceğinizi öğrenmek, kıyaslamaların gerisinde kalan vasatın altında getiriler elde etmek veya onlara ayak uydurmak arasındaki fark olabilir.

Gökyüzü düşüyormuş gibi hissettiğinizde geçmişin borsa düzeltmelerini yeniden gözden geçirmek yardımcı olabilir. En aşırı kayıpların olduğu bazı dönemlerde bile, rotasını koruyan yatırımcılar genellikle kayıplarını birkaç yıl içinde telafi etmişlerdir.

2000'den 2002'ye kadar, yalnızca büyük hacimli hisse senetlerine yatırım yapsaydınız, toplamda yaklaşık %38 kaybederdiniz. 100.000 dolarınız olsaydı, yaklaşık 62.000 dolara düşerdi. Ama 2006'da, tüm paranızı geri kazanmış ve biraz önde olacaktınız.


Risk İştahı Doğrultusunda Yatırım Yapmak

Daha agresif şekilde yaptığınız yatırımlarınız varsa uzun vade süresince daha fazla kazanabilirsiniz, ancak bir yılda bu tür yatırımlar daha fazla para kaybedebilir. Ve kayıplar çok büyük görünüyorsa, bu yatırımlar sizin için çok riskli olabilir. Bu olursa, yatırım yapmak daha zor olabilir. Risk toleransınız doğrultusunda yatırım yaptığınızdan emin olma durumu bunu önlemenize yardımcı bir etken olabilir. Ayrıca, daha düşük olan bir ortalama getiri oranı da sağlasa, risk alma iştahınıza uygun bir varlık tahsis modeli bulmalısınız.

Para kaybetmeden borsayı öğrenmek ve borsada para kaybını minimuma düşürmek için uyulması gereken birçok adım vardır. Bununla beraber borsada en risksiz yatırımlar Kıbrıs GYO yatırımlarıdır. Yatırımcısına kısa sürede geri dönüş avantajı sağladığı için sık sık tercih edilir.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Kıbrıs Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Programı

Eşsiz güzellikte doğası, iklim şartlarının elverişli olması, bulunduğu konum nedeniyle cazibe merkezi haline gelen Kıbrıs, Kıbrıs yatırım


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page