top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Kazançlı Borsa Yatırımı Yapmak İçin Ne Gerekir?


Kazançlı Borsa Yatırımı Yapmak İçin Ne Gerekir?
Kazançlı Borsa Yatırımı Yapmak İçin Ne Gerekir?

Bir hisse senedi portföyünü kendiniz yönetecek veya ticaret yapacaksanız, pozisyonları yönetmek için kullandığımız bu tekniklerden bazıları size yardımcı olabilir ve kazançlı borsa yatırımı yapmak için ne gerekir? gibi sorularınıza yanıt bulunur. Yönetilebilir, çok yönlü, çeşitlendirilmiş bir portföy oluşturduktan sonra zor kısım başlar.

Pozisyonlarınızı özenle ve duygu olmadan veya en azından mümkün olduğunca az insanca yönetmeye çalışmalısınız. Hisse senedi portföyünüzün getirilerini artırmada ve sermayenizi korumada büyük bir faktör, kayıplarınızı hızlı bir şekilde azaltarak ve kazananların sürmesine izin vererek doğal içgüdülerinize aykırı olabilir.


Piyasa Psikolojisinde Bir Ders

Bir süre önce Seabreeze Partners'tan Doug Kass bana e-posta gönderdi. O ve Cambridge Information Group'tan Bob Snyder, kötü giden bir ticaret sırasındaki tipik düşünce sürecini tasvir eden eski bir Stock Trader's Almanac'tan bir sayfa bulmaya çalışıyorlardı. Aradıkları tablo ilk olarak 1968'de ilk Almanak'ta çıktı. Sonra 2001 Almanak'ta onu yeniden canlandırdık.


Alım satım yaparken veya yatırım kararları verirken duygularınızı kontrol etmeye ilişkin bu asırlık paha biçilmez dersin modernize edilmiş halini gösterir. Bu yorumlar, piyasa düşüşü ve yükselişi sırasında yapılanlara özgüdür. Bunlardan herhangi birini daha önce söylediyseniz, duygusal olarak normalsiniz. Ama artık onları bir daha ağzından çıkarırsan tetikte olabilirsiniz. Bu hatırlatma, özdenetiminizi kaybettiğinizi ve yeniden savunmanız gerektiğini fark etmenize yardımcı olabilir.


Portföy Yönetimi

Çoğu portföy herhangi bir zamanda 40'tan az açık pozisyondan oluşmalıdır. Çoğu kişi için 20'den az hisse senedi portföyü yeterlidir ve 5-10 varlık muhtemelen bir kişinin etkin bir şekilde yönetebileceği kadardır. Bu portföy yönetimi tekniklerinden bazılarını kullanmayı düşünmeniz gerekir.

Hiçbir pozisyon portföyün geleceğini belirleyecek kadar büyük bir yüzdeye sahip olmamalıdır. Birden çok sektöre yatırım yapmayı düşünün ve genel olarak hiçbir sektör genel portföyün çok büyük bir kısmını oluşturmamalıdır. Yatırımcının ekonomik ve piyasa görünümü güçlü bir şekilde düşüşe geçtiğinde yeni alımları sınırlayarak, kaybedenleri daha hızlı satarak, stopları sıkılaştırarak ve/veya bazı aşağı yönlü koruma uygulayarak daha savunmacı bir duruş tesis edilebilir.


Karlı Borsa Yatırımı Yapmak İçin Kaçınılması Gereken Davranışlar

Uygun giriş noktaları bulmak, temel pozisyonlar etrafında ticaret yapmak ve bir satış disiplinine sahip olmak, portföy getirilerini artırmak için çok önemli olabilir. Disiplinli kalmak, duygusuz olmak ve riski azaltmak, yatırım başarısının anahtarlarından bazılarıdır. Tarafsız ve duygusal olmayan bir hisse senedi seçim sürecini ve tutarlı portföy yönetimi uygulamalarını sürdürmek, başarıya ulaşmaya yardımcı olabilir. En önemlisi, kötü davranışlardan kaçınma yeteneği, uzun vadede başarı ve başarısızlık arasındaki fark olabilir.

Kaçınılması gereken 7 olumsuz davranış;

  • Kaybedilen pozisyonlara doğru ortalama

  • Çok az pozisyonda aşırı konsantrasyon

  • Likit olmayan pozisyonlar için yatırım

  • Bir hisse senedine, pozisyona veya yönetim ekibine sıkı sıkıya bağlanma

  • Aşırı marj kullanımı

  • Bir sektörde aşırı yoğunlaşma

  • Kibir vb. şeklindedir.


Giriş Noktalarını Bulma

Grafiklerin kullanılmasıyla, daha zamanında giriş ve çıkış noktalarında pozisyon başlatabileceğinize ve ticaret yapabileceğinize inanabilirsiniz. En iyi fikirlerinizi bile aşırı satın alınmış olduklarında girmek sancılı ve pahalı olabilir. Teknik araçların ve çizelgelerin bir kombinasyonunu kullanmak, hem getirileri artırabilir hem de iyi potansiyel kazananların durdurulma sayısını sınırlayabilir.


Disiplin Satmak

Rahatlığınız ne olursa olsun, yalnızca ilk 5, 10, 20, 30 veya 40 fikre yatırım yapmayı düşünebilirsiniz. Bu aynı zamanda satış disiplininizin de temeli olabilir. Bir portföyün artık en iyi fikirleriniz arasında yer almaması genellikle iki nedenden biridir:

  • Şirketin sonuçları veya hisse senedindeki işlem hacminin fiyatı, bir şirketin büyümesinin, değerlemesinin ve/veya ivmesinin daha az elverişli hale geldiğini gösterir.

  • Hisse senedi fiyatı o kadar yükselir ki, hisse senedinin göreli çekiciliği azalır.



Karları Kilitlemek

Daha düşük fiyatlı, daha küçük sermayeli hisse senetleri söz konusu olduğunda, karları kilitlemeye ve kazananlarınızın sürmesine izin vermenin en basit, en eski yöntemlerinden ve en etkili yollarından biri yarısını ikiye katlayarak satmaktır. Bu şekilde, ilk yatırımınızı masadan kaldırır ve kazançlarınızın sürmesine izin verirsiniz.

Veya biraz daha muhafazakar bir yaklaşım kullanabilirsiniz. Basit olması açısından ve herkeste farklı olduğu için aşağıdaki örnekte komisyon, harç ve vergiler dikkate alınmamıştır. Bir hisse senedi %40 arttığında, pozisyonun %20'sini satın. %40 daha yükseldiğinde, %20 daha satın. Bu, temel olarak size ilk pozisyonun %125'ini ve ilk yatırımınızın yaklaşık %60'ını masadan kaldırır.


Kazançlı Borsa Yatırımı Yapmak İçin Ne Gerekir?
Kazançlı Borsa Yatırımı Yapmak İçin Ne Gerekir?

Kayıpları Durdur Emri

Borsada zaman zaman meydana gelebilecek küçük ve beklenen geri çekilmeler nedeniyle bir pozisyondan zarar görmek istemezsiniz. Ancak, büyük kayıpları sınırlamak, genel uzun vadeli performansın anahtarı olabilir. İşte etkili bulunan iki durdurma kaybı seviyesi şöyledir;

  • %2 Kuralı: Bir pozisyonun toplam portföyün %2'sinden fazlasını kaybetmesine izin vermemek için kullanılır. Bu, uygun pozisyon büyüklüğü ve yukarıda belirtildiği gibi herhangi bir kötü davranışta bulunmamakla önlenebilir.

  • Her pozisyonda %20'den fazla durdurma kaybı kullanmayın. Birçoğu, %20'ye kadar yüksek bir liberal durdurma kaybı kullanmanın çok fazla olduğunu düşünür. Stoklar dalgalanır ve %20'lik bir stoploss tetiklenmeyebilir. Portföy pozisyonlarınızı özenle yönetiyorsanız, daha zayıf performans gösteren pozisyonları %20 seviyesine ulaşmadan çok önce ortadan kaldırabilirsiniz.


Günlük Ticarette Kazanma Potansiyeli ve Kariyer Uzun Ömrü

Kazanç potansiyeli ile yatırımcının kariyer ömrünü etkileme olasılığına sahip önemli bir faktör, bağımsız olarak veya bir banka veya koruma fonu gibi bir kurum için günlük ticaret yapıp yapmadığınızdır. Bir kurumda çalışan tüccarlar kendi paralarını riske atmazlar ve genellikle daha iyi kapitalize edilirler. Avantajlı bilgi ve araçlara erişimleri vardır. Bazı bağımsız ticaret firmaları, günlük tüccarların platformlarına ve yazılımlarına erişmelerine izin verir, ancak sermayelerini riske atmalarını isterler.


Günlük Yatırımcı Maaşı

İster kendileri için ticaret yapıyorlar, ister bir ticaret dükkanında çalışıyorlar ve firmanın parasını kullanıyorlar, günlük yatırımcılara genellikle düzenli bir maaş ödenmez. Bunun yerine, gelirleri net karlarından elde edilir. Bu karlar, alım satım ücretleri ve komisyonları, alım satım yazılımının maliyeti veya değişim bağlantılarının maliyeti ve bir alım satım firmasına ödenen herhangi bir "yer ücreti" düşüldükten sonra geriye kalanları içerir. Bir günlük yatırımcı kuru dönemler yaşayabilir veya kazançlarında oynaklık yaşayabilir.

Sonuç olarak, birçok ticaret firması maaş yerine beraberlik teklif eder. Bu genellikle günlük yaşam giderlerini karşılaması amaçlanan mütevazı bir para miktarıdır ve aylık olarak çekilir. Ardından, fazla kazançlar ikramiye şeklinde ödenir. Bu aynı zamanda, çekilişinizi karşılamak için yeterli ticari kar elde etmezseniz, şirkete borçlu kalabileceğiniz anlamına da gelir.


Kazançlı Borsa Yatırımı Yapmak İçin Ne Gerekir?
Kazançlı Borsa Yatırımı Yapmak İçin Ne Gerekir?

Günlük Ticarete Nasıl Başlanır?

Günlük ticaret yapmaya başlamak, yatırım işlemini yapmakla uğraşmak gibi algılanmamalıdır Birkaç yüz dolara sahip olan herhangi bir yatırımcı, söz konusu bir şirketin hisselerini satın alma ve aylarca ya da yıllarca elinde tutabilme imkanına sahiptir. Bununla beraber, Finans Sektörü Düzenleme Kurumu (FINRA) model günlük tüccar olarak tanımladığı kişiler adına çeşitli kurallar oluşturur. Bu kurallar, sık sık işlem yapan marj tüccarlarının hesaplarında en az 25.000$ tutmasını gerektirir. Dahası, bakiyeleri bu seviyenin altına düşerse işlem yapamazlar.

Borsada karlı bir yatırım yapmak için birçok yol bulunur ve bunlardan birisi gayrimenkul yatırım ortaklığıdır. Özellikle Kıbrıs'ta bir hayli gelişmiş olan bu yatırım seçeneği kısa sürede kendisini katlayarak geri döner ve karlı bir borsa yatırımı yapılmış olunur.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page