top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Kıbrıs Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Programı



Eşsiz güzellikte doğası, iklim şartlarının elverişli olması, bulunduğu konum nedeniyle cazibe merkezi haline gelen Kıbrıs, Kıbrıs yatırım yoluyla vatandaşlık programı sayesinde yaşamına ve kariyerine Kıbrıs’ta devam ettirmek isteyenlere geniş imkanlar sunar. Acılı günleri geride bırakan KKTC ekonomik kalkınmasını başarıyla gerçekleştirdi.

Buna paralel olarak son zamanlarda özellikle turizm ve eğitim alanında büyük gelişmeler gösteren KKTC, aynı zamanda yabancı yatırımcıları da kendine çekmeyi başardı. KKTC yatırım yapan yabacılara vatandaşlık ve oturma izni vermektedir. İş ve emlak yatırımı yapan yabancılar, KKTC vatandaşı olma veya oturum izni alma hakkına sahip olurlar.


Kıbrıs Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Programı Nedir?

Kıbrıs jeopolitik konumu nedeniyle, turizmin olduğu kadar, deniz ticaret yolunda da önemli bir konuma sahiptir. Bu nedenle yatırımcılar için cazip imkanlar sunar. KKTC vatandaşı olmak aynı zamanda AB’nin den kapılarını aralar. KKTC dünyanın hareketli serbest ticaret bölgelerindendir. Adanın bu konumundan fayda sağlamak isteyen yabancı yatırımcılar, en az 2 milyon Euro gayrimenkul yatırımı yapılması durumunda, KKTC vatandaşlığına hak kazanır.


Ev Alarak Kıbrıs Vatandaşı Olunur Mu?

Kıbrıs’ta ev alarak KKTC vatandaşlığı kazanmak için, en az 2 milyon Euro yatırım yapılması ve 500.000 Euro gayrimenkul yatırım yapılması gerekir. Ancak daha düşük fiyatlı ev veya gayri menkul alınması durumunda KKTC 2 yıl süreyle oturma izni verir. Oturum izninin her iki yılda bir yenilenmesi gerekecektir. Yatırım yaparak vatandaşlık elde eden yabancılar, 500.000 Euro gayrimenkulü dışında kalanları, 3 yıl sonra satabilir ve bu sayede vatandaşlıkları devam eder.


Kıbrıs’ta Ev Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Kuzey Kıbrıs tarihi zenginlikleri, eşsiz güzellikte tatil beldeleri, doğal güzellikleri ve sınırsız eğlence imkanları ile ideal yaşam alanları sunar. Kuzey Kıbrıs’ın, Türkiye’ye yakın konumda olması, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları içinde cazip imkanlar sunar. Kuzey Kıbrıs’ta ev almak için;

  • Sabıka kaydı,

  • Emlak almak için izin belgesi,

  • Pasaport ve kimlik kartı,

İlk başvuruda gerekli olan belgelerdir. Türk vatandaşları, KKTC yasalarına göre adada 1 adet ev alma hakkına sahiptir. Ayrıca ev alacakların bakmakla yükümlü olduğu çocukları ve eşi de alacakları oturma izninden faydalanır.


Kıbrıs’ta Ev Alma Şartları Nelerdir?

Kuzey Kıbrıs’ta KKTC vatandaşı olmayan herkes yabancı olarak kabul edilir. Bu durum Türk vatandaşları içinde geçerlidir. Kuzey Kıbrıs’ta ev alacaklar;

  • Yabancı statüsünde bulunan herkes bir adet gayrimenkul alabilir.

  • Ailenin her bir üyesi, kendine ait konut veya arazi alabilir.

  • Gayri menkul alacaklar için KKTC Bakanlar Kurulu’ndan satın alma izini alması gerekir.

Şartları yerine getirmesi gerekir. Ayrıca alınacak arazi veya konut üzerinde ipotek olmaması şartı aranır. Bakanlar Kurulu izin belgesi süreci yaklaşık 2 ay sürer. Olumlu sonuç alan yabancıları, kısa sürede emlak almak için işlemlerini başlatırlar.


Kıbrıs’ta Ev Alıp Satarken Ödenmesi Gereken Vergiler Nelerdir?

Kuzey Kıbrıs’ın avantajlarından faydalanarak, Kuzey Kıbrıs’ta yaşamak ve iş imkanlarından faydalanmak isteyenler, KKTC yasalarına göre istenen gerekli belgeler yanında, bazı vergileri de ödemek durumundadırlar. Yabancılar Kuzey Kıbrıs’ta emlak işlemlerinde;

  • Stopaj vergisi,

  • Tapu devir harcı,

  • KDV,

  • Damga pulu,

Vergilerin ödemek durumundadır. Ayrıcı emlak satın alacaklar satış sözleşmesinde yer alan emlak değerinin % 0,5 oranında pul ücretini ilgili kuruma yatırmalıdır.


Kıbrıs’ta Ev Alma Süreci Nasıl İşler?

Sabıka kaydında herhangi bir olumsuzluk görülmeyen yabancılar, KKTC Bakanlar Kurulu’ndan emlak satın alma izin belgesine olumlu verilmesi durumunda, öncelikle alıcı ve satıcı arasında satış sözleşmesi düzenlenir.

Satış sözleşmesinde belirlenen satış oranı üzerinden, maliyeye damga vergisi yatırılması gerekir. Satış sözleşmesinin onayı için, düzenlenen satış sözleşmesi ve damga vergisi alındı belgisi ile birlikte tapu müdürlüğüne başvuru yapılır. Yabancıların tapu kaydının onaylanması için, Bakanlar Kurulunun onayı gereklidir.

Basanlar Kurulu’nun satışı onaylaması durumunda, işlemler tapu kaydına işlenerek satış kesinleşmiş olur. İşlemlerin yerine getirilmesinde Yeşil Adam Doğa Emlak Ofisi gerekli katkıları sağlayarak, işlemlerin sorunsuz ve kısa sürede sonuçlandırılmasına katkı sağlar.

Emlak satışlarında uygulanan bir defaya mahsus % 3 tapu harcı muafiyeti bulunur. Satın alınan gayri menkuller birden fazla alınıp satılma imkanına sahiptir. İkinci alım, satımlarda % 6 tapu harcı ödenmesi gerekir.



Kıbrıs’ta Ev Alma Süreci Kaç Günde Tamamlanır?

Kuzey Kıbrıs’tan ev veya arsa alma işlemleri yabancılar için 12 ay sürebilir. Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC arasındaki dostane ilişkiler nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için bu süre, 30 ile 60 gün arasında değişiklik gösterir. Yabancılar ev veya gayri menkul alımlarında ödeyecekleri vergileri, satış sözleşmesinin Bakanlar Kurul’u onayından sonra öderler.

Yeşil Adam Doğa Emlak Ofisi, ev veya emlak alacakların ilk başvurularından, satışın sonuçlanmasına kadar olan sürede gerekli desteği müşterilerine sağlar. Ayrıntılı bilgi almak isteyen yabancılar Yeşil Adam Doğa Emlak Ofisi web sayfasını ziyaret ederek, konuya ilişkin ayrıntılı bilgi alabilir ve fiyat avantajlarından faydalanabilirler.


Kıbrıs’ta Birden Fazla Ev Nasıl Alabilirim?

Kıbrıs’ta bazı şartların yerine getirilmesi durumunda birden fazla ev alma imkanı vardır. Öncelikle yabancılar kendilerine bir ev alabilecekleri gibi, birlikte yaşasalar bile eşi de bir ev alma hakkına sahiptir. Ayrıcı KKTC yasalarına göre en az 2 milyon Euro gayrimenkul yatırımı yapan kişiler, Bakanlar Kurulu’nun onay vermesi durumunda birden fazla ev alma imkanına sahiptirler.

Bu şartı yerine getiren yabancılar aynı zamanda KKTC vatandaşlığından da faydalanırlar. Her durumda aldıkları Emlakları 3 yıl süreyle satamazlar. KKTC vatandaşlığının devam etmesi için, 500.000 Euro değerinde emlakin satışının yapılmaması gerekir. Ancak bu durum Kıbrıs’ta emlak alacakları korkutmamalı, çünkü Kıbrıs’ta emlak değerleri sürekli artış göstermekte ve ciddi oranda kira geliri getirmektedir. Bu sayede yatırımcıları bu dezavantajı, avantaja çevirirler.



Kıbrıs’ta Şirket Kurmanın Avantajları Nelerdir?

KKTC sınırları içerisinde şirket kurmak isteyen yabancılar ve iş yatırımı yapacak yabancılar, KKTC avantajlarından faydalanmak için, en az 2 milyon Euro yatırım yapması gerekir. Ayrıcı kurulacak şirketin veya iş yatırımı yapan kişinin 500 Euro mülk yatırımı yapması istenir.

Bu sayede yatırımcılar KKTC vatandaşlığını da elde ederler. Yılın 8 ayında turizm canlılığı görülen Kıbrıs, turizm ve eğlence yatırımları için caziptir.

Avantajlardan fayda sağlamak isteyen yabancı yatırımcıların en az 5 çalışanı olması ve oluşturulacak şirketin Kıbrıs’ta bir adresinin olması gerekir. Yeşil Adam Doğa Emlak Ofisi, adada yatırım yapacak yabancılara da bu anlamda büyük kolaylıklar sağlar.


Kıbrıs’ta Nereden Ev Alabilirim?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yasalarına göre Kuzey Kıbrıs’tan ev alacak yabancılar, şartlarını yerine getirmeleri durumunda KKTC vatandaşları gibi istedikleri yerden ev alma hakkına sahiptirler. İskele, Girne ve Gazimağusa şehirleri kuzey kıbrısta gayrimenkul almak için en ideal yerleşim yerleridir. Canlı şehir hayatını sevenlerin tercihi Lefkoşa olmalıdır. Sakin ve şehir gürültüsünden uzak bir yaşamı tercih edenler Güzelyurt ve Lefke’yi tercih edebilirler.


Kıbrıs’ta Ev Fiyatları Ne Kadar?

Kuzey Kıbrıs’ta ev fiyatları bulunduğu konuma, evin bina yaşına, yüz ölçümüne göre farklılık gösterir. Yeşil Adam Doğa Emlak Ofisi fiyat avantajlarından faydalanmak isteyen yabancılar, web sayfasını ziyaret ederek veya iletişim adresini arayarak, istedikleri konumda ev ve emlak bulabilir, satın alma işlemlerini en kısa sürede yerine getirirler.



İlgili Yazılar

Hepsini Gör

KKTC Vatandaşlık Kaç Para?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak günümüzde oldukça önemlidir. KKTC ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi arasında geçen birleşme derecesi


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page