top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Kıbrıs Kime Ait?



Kıbrıs’ta yaşamak isteyenler en fazla, Kıbrıs kime ait? Konusunu araştırırlar. Bunun nedeni, Kıbrıs’ın konumu nedeniyle sunmuş olduğu imkanlardır. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’na kadar ortak yönetim ile idare edilen Kıbrıs, harekattan sonra Güney Kıbrıs ve Kuzey Kıbrıs olarak ikiye ayrılmıştır. Kuzey Kıbrıs adanın yaklaşık %32’sinden oluşmakta olup, KKTC topraklarıdır ve Türklere aittir.

Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında KKTC, turizm başta olmak üzere yatırımlar gerçekleştirmiştir. Aynı zamanda ticari alanda da birçok yabancı yatırımcı, Kuzey Kıbrıs’a yatırımlar gerçekleştirmiştir.

Bu yatırımlar konut yapımında ve konut satışlarında da büyük artışa sebep olmuştur. Yeşil Adam Doğa Emlak Ofisi, yerli ve yabancı yatırımcıların konut ihtiyacını karşılamak için birçok seçenek sunar.


Kıbrıs’ta Kimler Yaşıyor?

Güney Kıbrıs’ta Rumlar, Kuzey Kıbrıs’ta Türkler yaşamaktadır. KKTC sınırları içerisinde yer alan bölgede, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında Türkiye’den getirilen Türkler yaşamaktadır.

KKTC hükumetinin almış olduğu kararlar doğrultusunda, Kuzey Kıbrıs’a yatırım yapan yabancılara da adada yaşama imkanı sunulmuştur. KKTC’nin kararlarına göre, KKTC topraklarına 2 milyon Euro yatırım yapan yabancılar, finans merkezi Kuzey Kıbrıs olmak kaydı ile vatandaşlık alabilirler.

Ayrıca Kuzey Kıbrıs’tan 500.000 Euro emlak alan yabancılar, KKTC sınırları içerisinde oturma izni alabilirler. Emlak ve konut satışlarında Yeşil Adam Doğa Emlak Ofisi, işlemlerin hızlı bir şekilde yerine getirilmesine katkı sağlar.


Kıbrıs’da Önceden Kimler Yaşadı?

Kıbrıs Osmanlı toprakları olmadan önce, Venedik adasıydı. Osmanlı deniz ticaretinin Venedikliler tarafından sekteye uğratılınca, Osmanlılar tarafından 1570’de Kıbrıs fethedildi ve Osmanlı İmparatorluğunun eyaleti konumuna geldi.

Eyaletin merkezi Lefkoşa oldu. Osmanlı-Rus savaşında İngilizlerin idaresine geçen Kıbrıs, Lozan Barış Konferansı sonrasında, Kıbrıslı Rumların başkanlığında, Türk ve Rum ortam yönetimi benimsendi.

Ancak Rumların adanın tamamında hak iddia etmeleri ve Yunanistan’a katılma arzuları Türkler tarafından kabul edilmeyince, Türklere karşı baskı ve zulüm arttır. Bunun üzerine T.C Silahlı Kuvvetleri tarafından ada şu anki konumuna kadar alınarak, öncelikle Türkiye’ye bağlı, sonrasında bağımsız KKTC kuruldu. Kendini hızla toparlayan KKTC, artık ticaret ve turizm alanında cabize merkezi haline gelmiştir. Birçok yerli ve yabancı yatırımcı, Yeşil Adam Doğa Emlak Ofisi sayesinde, konforlu yaşam alanlarına sahip oldular. Yeşil Adam Doğa Emlak Ofisi, Kuzey Kıbrıs’ta konut satışlarını devam ettirmektedir.



Kıbrıs’ta Yaşayanlar Hangi Dili Konuşuyor?

KKTC Anayasası’nda resmi dil olarak Türkçe kabul edilmiştir. Kuzey Kıbrıs’da yaşayan halk kendi arasında ve günlük işlerinde Türkçe kullanırlar. Kıbrıs’da kullanılan Türkçe, ufak şive farklılıkları olmasına rağmen, T.C vatandaşlarının kullandığı Türkçe ile büyük benzerlik gösterir.

KKTC vatandaşları Türkçenin yanında, Yunanca ve İngilizce diline de hakimdirler. Bu nedenle T.C vatandaşları tarafından adaya yerleşmek ve adanın imkanlarından faydalanmak için büyük bir talep vardır. Diğer yabancıların KKTC’de konut alımları için verilecek izin süresi daha uzun olurken, T.C vatandaşları işlemlerini daha kısa sürede tamamlama imkanına sahiptirler.

T.C vatandaşları Kıbrıs’dan konut satın alarak, oturma izni de alabilirler. Bu sayede adanın imkanlarından daha fazla faydalanma imkanı bulurlar. Yeşil Adam Doğa Emlak Ofisi, konut satışlarını kısa sürede ve güvenli bir şekilde yerine getirmektedir.


Kıbrıs Vize İstiyor Mu?

Güney Kıbrıs’a ziyarette bulunacak ve oturma izni alacak yabancıların, Yunanistan üzerinden vize alması gereklidir. KKTC sınırlarına ziyarette bulunacak yabancılar, pasaportları ve kendi ülkelerine ait kimlikle, vize gereksinimi olmadan giriş yapabilirler. Ayrıca yabancılar KKTC’de yatırım yaparak oturma izni veya vatandaşlık alabilirler.

T.C vatandaşları KKTC’ye pasaport olmadan ve vize uygulamasına ihtiyaç duyulmadan, T.C kimlik belgesi ile ziyarette bulunabilirler.

Ancak konut alarak oturum izni veya yatırım yaparak vatandaşlık almak isteyen T.C vatandaşları, ülkeye pasaport ile giriş yapmak durumundadır. Bu işlemler için KKTC İçişleri Bakanlığı’nın onayı gerekir. Yeşil Adam Doğa Emlak Ofisi emlak alımlarına ilişkin başvuruların yerine getirilmesinde ve tapu işlemlerinde gerekli kolaylığı sağlar.



Kıbrıs’ta Kimler Yaşamak İster?

KKTC iklim koşulları nedeniyle yılın dört mevsimi tatil imkanı sunar. Kıbrıs’ta 3-4 ay kadar uzun bir süre deniz imkanlarından faydalanmak mümkün. Kıbrıs’ın eğlence mekanları dünyaca ünlüdür. Ayrıca Akdeniz deniz ticaret yolu üzerinde bulunması nedeniyle, KKTC ticaret bakımından da gelişmiştir.

Kıbrıs doğu ile batı arasında bir köprü gibidir. Bu nedenle Kıbrıs’ın tatil imkanlarından daha uzun süre faydalanmak, eğlence mekanlarından doyasıya istifade etmek isteyenler ve ticaretini geliştirmek isteyen yabancılar Kıbrıs’ta yaşamak isterler. Yeşil Adam Doğa Emlak Ofisi yatırımcıların emlak ve konut ihtiyaçlarını karşılayarak bu sürece katkı sağlar.


35 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page