top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Kıbrıs Yemekleri Nelerdir?


Kıbrıs Yemekleri Nelerdir?
Kıbrıs Yemekleri Nelerdir?

Kıbrıs bir tatilden beklediğinizin fazlasını size sunar. Gezilecek görülecek yerleri ve güzel koyları ile mükemmel bir tatil adasıdır. Tarihini, doğal güzelliklerini ve plajlarını gezerek görebilirsiniz.

Kıbrıs’ın kendisine has lezzetleri vardır. Bu özgün lezzetleri tatmadan adadan gitmek olmaz. Peki, Kıbrıs yemekleri nelerdir? ve hangi yemekler yenmelidir? gibi birçok sorunun cevabını bulabilirsiniz. Böylelikle Kıbrıs’a gittiğiniz zaman yemeklerin ismini önceden bilerek daha iyi tadabilirsiniz.


Kıbrıs Hellim Peyniri

Hellim, Avrupa ve Orta Doğu'daki ülkelere yayılmıştır. Bu popülerliği ile beraber Kıbrıs’ın en ünlü lezzetlerinden birisi olmayı başarmıştır. Hellim Kıbrıs’ın kültürel mirasının parçasıdır. 16. yüzyıla kadar uzanan bir geçmişi vardır. Hellim, peynir mayası koyulmadan hemen önce keçi ve koyun sütünü birleştirerek üretimi sağlanır. Süreçte herhangi bir asit üreten bakteri bulunmaz. Çoğu süt ürünü için bu durum alışılmadık bir durumdur.

Kıbrıs hellim peyniri hafif tuzlu lezzeti ile beraber dikkat çeker. Sert dokuya sahiptir. Çeşitli yemeklere eklenir ve böylelikle şeflerin favorisi haline gelmiştir. Taze hellim sandviç, salata ve makarna ile beraber tüketilebilir. Damak tadınıza bağlı olarak çorbalara ve çeşitli yemeklere de eklenebilir.

Kıbrıs Tarhana Çorbası

Kıbrıs’ta popüler yöresel yemekler arasında tarhana çorbası da yerini alır. Tarhana çorbasına bayılan kısım olduğu kadar hiç sevmeyen kısımda vardır. Geçmişten günümüze kadar anadan kıza aktarılan geleneksel bir çorbadır.

Bu sebeple Kıbrıs için bir gelenek haline gelmiştir. Öncelikle çatlayan buğdaylar ve keçi miski iyice karıştırılır. Ardından ekşimeye bırakılır. Hazırlanışı oldukça zahmetlidir. Bitirmesi en hızlı çorbadır. Kıbrıs tarhana çorbası leziz çorbalar arasında yerini alır. Kıbrıs’ın yöresel yemekleri adı altında sınıflandırılır.

Kıbrıs Şeftali Kebabı

Şeftali kebabını mutlaka duymuşsunuzdur çünkü Kıbrıs'ın meşhur kebaplarından bir tanesidir. Sığır eti, kıyılmış kuzu ya da domuz eti ile yapılır. Tarçın bol miktarda kullanılır, maydanoz ve soğan ile beraber karıştırılır. Sonrasında ise bir kuzudan gelen ince karın yağı ile sarılır. Fırında veya kömür ızgarada pişirilir. Böylelikle lezzetli bir tadı tatmış olursunuz. Kıbrıs şeftali kebabının kendine özgü tarçın aromalı bir tadı olduğu kesindir.

Kıbrıs Kleftiko

Kleftiko, Kıbrıs’a geldiğiniz zaman mutlaka yemeniz gereken lezzetlerden birisidir. Kuzu eti ile yapılır ve Kıbrıs’ın ünlü bir yemeğidir. Yunancada da çalınan et anlamına gelir. Bir efsaneye göre çobanlar sürüden bir keçi çalıp yemeye karar vermiştir. Çaldıkları bir kuzuyu deliğe saklayarak üzerine ateş yakmışlardır. Toprakta pişen bu yemek o kadar lezzetli olmuştur ki daha sonrasında tüm dünyaya hızlı bir şekilde yayılmıştır. Günümüzde ise halen topraktan yapılan fırınlar içerisinde kolaylıkla pişirilir. Aynı fırın içinde kuzu etinin yanında patatesler de pişirilir ve servis edilir.


Kıbrıs Yemekleri Nelerdir?
Kıbrıs Yemekleri Nelerdir?

Kıbrıs Kuzu Yahnisi

Kıbrıs’ın yeşil arazisi her türlü üretimin yapılması için müsaittir. Kıbrıs’ta yapılan sınırlı sayıdaki hayvancılık restoranlardaki taze ete kaynak olur. Küçükbaş hayvancılık bu doğada tam etkilendiği için leziz bir ete ev sahipliği de yapar. Kuzu yahnisi ise testi benzeri bir kapta pişirilir. Üzerine çeşitli baharat ve sebzeler eklenir.

Kendiniz yapıyorsanız baharat ve sebzeleri damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Kuzu yahnisi yemeğinin asıl tadını etin kemikten ayrılana kadar kaynaması sonucunda alır. Yemek oldukça yavaş yavaş pişirilir. Lezzetli olmasıyla beraber Kıbrıs’ı ziyaret eden turistler tarafından da oldukça beğenilir.

Kıbrıs Pilavuna

Pilavuna, Kıbrıs mutfağının yöresel yemeklerinden biridir. Gelen ziyaretçiler tarafından oldukça fazla tüketilir. İç harcı genellikle hellim ve lor peyniri ile doldurulur. Peynirden sonra börek şeklinde yapılarak kilden yapılan fırın içerisinde güzelce pişirilir. Kahvaltılarda veya davet sofralarında oldukça fazla ikram edilir. İsteğe göre sıcak ya da soğuk bir şekilde servis edilir. Sıcak ve soğuk şeklinde yiyerek zevkinize uyanı bulabilirsiniz.

k

Tarhana Çorbası
Tarhana Çorbası

Kıbrıs’ta Yaşamanın Avantajları Nelerdir?

Kıbrıs, Akdeniz’de yer aldığı için iklimi de yumuşaktır. Ilıman bir iklime sahip olması sebebiyle yaşamak için tercih edilen yerler arasındadır. Kıbrıs’ın yemekleri, insanları ve doğal güzellikleri yaşanması için gerekli nedenlerdir.

Kıbrıs’ta Ev Almanın Avantajları Nelerdir?

Kıbrıs turist yoğunluğunun fazla olduğu bir yerdir. Durum böyle olunca Kıbrıs’ta ev almak size avantajıyla beraber gelir. Kıbrıs’ta ev alarak kendinizi güvence altına alabilirsiniz. İsteğinize bağlı olarak turist yoğunluğunun fazla olduğu zaman kiraya verebilirsiniz.






İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page