top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Hisse Senedi Mi? Kıbrıs Ev Mi?


Hisse Senedi Mi? Kıbrıs Ev Mi?
Hisse Senedi Mi? Kıbrıs Ev Mi?

Yıllardır en çok konuşulan konulardan biri de yatırım noktasında gayrimenkul ve hisse senedi karşılaştırması oldu. Daha iyi kazanç elde etmek isteyen kişiler, hangi yöntemin çok yüksek kazanç getireceğini soruyorlar.


Gayrimenkul Yatırımları

Hisse senedi mi? Kıbrıs ev mi? Gayrimenkule karşı hisse senedi, sizin için doğru olan gayrimenkul yatırımları tartışılmalıdır. Dolayısıyla dokunulabilen ve hissedilebilen gerçek bir şey olduğu için gayrimenkule yatırım yapmak daha mantıklı olabilir. Şu anda gayrimenkul satın almak, kiralamak veya sonradan satmak en popüler yollardan biridir.

Ancak gelir getirici mülkler bulundukları yere göre bu amaca hizmet etmektedir. Her alan gayrimenkul yatırımı için uygun değildir. İki farklı gayrimenkul türü vardır. Bunlara ticari binalar ve apartmanlar denir. Ticari daireler, ilgi çekici yerlere yakın ve şehrin yoğun bir bölgesinde bulunuyorlarsa iyi bir yatırım aracı olabilir.


Hisse Senedi Yatırımları

En önemli yatırım araçlarından biri olan hisse senetleri birçokları için oldukça avantajlıdır. Alım satım işlemleri, özellikle borsa iyi gidiyorsa, çok para kazandırabilir. Ancak bu durum ülke ekonomisi ile yakından ilgilidir. Çünkü ülke ekonomisindeki kriz durumları satın alınan hisselerin değerini olumsuz etkileyebilmektedir. Kazanmak kulağa her zaman iyi gelse de potansiyel olarak kötü durumlarda kaybetme olasılığı da vardır. Dezavantajları;

  • Gayrimenkul sektörü ile kıyaslandığında borsadaki dalgalanmalar hem daha şiddetli hem de çok anidir. Sonuç olarak, sahip olduğunuz hisse senetlerinin değeri dakikalar içinde düşebilir.

  • Hisse senedi satın alan insanlar genellikle duygusal davranırlar. Bu durum alım satım işlemlerini olumsuz etkileyebilir.

Yakın bir şirketin kötü durumu, satış kararı vermemenize neden olabilir. Bu size maddi kayıplara neden olacaktır.


Kıbrıs'ta Ev Almak Neden Ucuz?

Muhteşem kumsalları ve huzurlu doğasıyla dikkat çeken Kıbrıs, gayrimenkulde de adından söz ettiriyor. Özellikle Girne, Kıbrıs'ta inşaat ve projeler için en uygun alanlar arasında öne çıkıyor.

Girne'de imar kanununda yapılan değişiklikle gayrimenkullerin arttığı biliniyor. KKTC'nin uygun konut fiyatları yatırımcılar için mükemmel bir fırsat yaratıyor. Her ihtiyaca uygun bir evi olan KKTC, mütevazı bir yaşam tarzı seçen ve lüks arayanlara hitap ediyor. Çoğunlukla 1 1, 2 1, 3 1 apartmanlar inşa edilse de lüks villalar da Kıbrıs'ta kendine yer buluyor.


Kıbrıs'ta Ev Almak Mümkün Mü?

Her günü tatil ruhu içinde geçirme fırsatı sunan Kuzey Kıbrıs, gayrimenkul yatırımı alanında da büyük avantajlar sunuyor. Öğrenci ve turist sayısını her geçen gün artıran Kıbrıs, kültürel ve tarihi mirasına ve eşsiz doğal güzelliğine borçludur. Emlak piyasasının en hareketli yerlerinden biri olan Kıbrıs, Avrupa standartlarına göre eğitim veren üniversitelerine de sahip çıkıyor.


Türk Vatandaşları Kıbrıs'ta Hangi Koşullarda Ev Alabilir?

Yabancılar 1 arsa veya 1 konuttan fazla satın alamazlar. KKTC'de birden fazla mülk ve/veya 1 dönümden fazla ev ve/veya mülk satın almak istiyorsanız, kayyum kullanmalı veya şirket kurmalısınız. Söz konusu Mülkün inşaatı ve/veya inşaatı için yapı ruhsatı alınması gerekmektedir.

Alınacak taşınmazın ipotek veya takyidat bulunmaması gerekmektedir. Satıcının gerçek sahibi olması gerekir. Satış sözleşmesi imzalandıktan sonra 21 gün içinde tapuya tescil ettirilmelidir. Yabancı adına taşınmaz tescili için KKTC'de yerleşik Bakanlar Kurulu'na başvurularak Bakanlar Kurulu'ndan izin alınması gerekir.


Bir Türk Vatandaşı Kaç Ev Alabilir?

Yabancıların 1'den fazla arsa veya 1 ev sahibi olmalarına izin verilmez. Ancak, satış sözleşmesinde bir not varsa, istediğiniz kadar mülk satın alabilirsiniz. KKTC'de birden fazla mülk veya 1 dönümden fazla ev veya mülk satın almak istiyorsanız, kayyum kullanmalı veya şirket kurmalısınız.


Turizm Yatırımları Kuzey Kıbrıs Emlak Piyasasını Canlandırıyor

Kuzey Kıbrıs, iklimi ve kumarhane turizmi sayesinde her geçen gün daha fazla turist çekiyor. Devlet, adadaki yatırımlar için turizmi öncelikli alan olarak belirlemiştir. Girne en fazla otele sahip, onu İskele, Gazimağusa, Lefkoşa ve Güzelyurt takip ediyor.

İskonto belgesi, yerli veya yabancı yatırımcı fark etmeksizin her yatırımcıya verilmektedir. Mevcut otellerin çalışanları her yıl daire kiralamaktadır. Yeni otel sayısı ve artan turist sayısı personel sayısını da artıracaktır. Yeni oteller kiralık daire talebini artırmakta ve emlak piyasasına olumlu etki yapmaktadır.


Hisse Senedi Mi? Kıbrıs Ev Mi?
Hisse Senedi Mi? Kıbrıs Ev Mi?

Altın Vize İle Türkiye'den Ayrılmak İsteyenler İçin Cazip Fırsat

Dünya Varlık Raporu'na göre 2016 yılında Türkiye'den 6 bin civarında zengin başka ülkelere göç etti. 2010'da bu rakam 1000'e yaklaştı. Kuzey Kıbrıs onlar için tek seçenek. Türkiye'den daha istikrarlı ve barışçıl bir hayata geçmek isteyenler.

Her yaştan öğrenci için mükemmel İngilizce okullarının mevcudiyeti, adayı Türk aileler için çekici kılmaktadır. Akdeniz'in en ucuz adası olarak, maddi durumu olmayanlar için altın vize seçeneğine bir alternatif gibi görünüyor.


KKTC'de Daire Satın Alma Koşulları

KKTC, Türkiye'den bağımsız bir ülke olduğundan, Türk vatandaşları adada yabancı olarak kabul edilmektedir. Kıbrıslı olmayanların 1 mülk satın almasına izin verilir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının koşulları, Avrupa Birliği veya diğer ülke vatandaşlarından farklı değildir.

Her aile üyesi kendi başına alışveriş yapabilir. (Yakın zamana kadar durum böyle değildi. Evin alıcısı evli ise bu hakkı kendisi ve eşi için kullanması mümkün değildi. Satın alma eşlerden biri tarafından yapılmışsa kocanın mülkiyet hakkı yoktur. Mülkü satın alma hakkı ister arsa ister küçük apartman olsun, bu hak kullanıldı. Kendi adına birden fazla mülk satın almak isteyenler, uluslararası bir şirket kurmalıdır. Bu köklü şirketten sınırsız mülk satın alabilirsiniz.


Kıbrıs'ta Emlak Vergisi Ne Kadar?

Kıbrıs'taki daireden aldığınız kira geliri üzerinden gelir vergisi ödersiniz. Mülkünüzden ek gelir vergisi alınmaz.

Kuzey Kıbrıs ile Türkiye arasında çifte vergiden kaçınma anlaşması imzalandı. Bu sayede Türkiye'deki geliriniz üzerinden Kıbrıs'ta ekstra vergi ödemek zorunda kalmazsınız. Birinin malını satarken belediyenin piyasa değerinin üzerinde işlem yapılır. Bu miktardan kazanç elde edilmesi durumunda gelir vergisi ödenir ve gelir vergisi ödenmez.


Hisse Senedi Mi? Kıbrıs Ev Mi?
Hisse Senedi Mi? Kıbrıs Ev Mi?

Kuzey Kıbrıs'ta Ev Alabilir Miyim?

Kuzey Kıbrıs, güzel iklimi, güvenliği, düşük suç oranı, ucuz yaşam ve sosyal yaşamı ve Türkçe konuşulan bir bölümü ile Türkiye'den yerleşmek isteyenler için cazip bir seçimdir. Adadaki emlak fiyatları İngiliz Sterlini'nin üzerinde olduğu için yatırımcılar döviz kuru riskinden korunuyor.

Ayrıca kiralar İngiliz Sterlini üzerinden belirleniyor. Satın alınan ev ve dairelerin amortisman süresi 10-15 yıldır. İstanbul'da 20 yılı aşan amortisman dönemine kıyasla Kuzey Kıbrıs'ta daire alıp kiralamanın cazibesi daha iyi anlaşılıyor.

Kuzey Kıbrıs'a yeni üniversiteler gelirken, akademik personelin öğrencilerden satın alma ve kiralama talebi, adada emlak fiyatlarını ve kiraları artıran bir faktördür. Ayrıca, artan turizm yatırımları ve bu alanda çalışan kişi ve ailelerin konut talebi de pazarı harekete geçiren faktörlerdir.


Yabancıların Satın Aldığı Mülklerde Artış

Kıbrıs'taki mülkler, artan talep ve sınırlı Türk emlak anlaşmaları nedeniyle artıyor. Fiyat artışının bir diğer nedeni de eskisinden çok daha kaliteli ve etkileyici binaların inşa edilmesi. Yabancı yatırımcıları çekmek isteyen birçok inşaat firması yerlilerden ziyade yabancıların ilgisini çeken evler inşa etmeyi tercih ediyor. Yabancı alıcıları çekmek için hiçbir masraftan kaçınmayan şirketler, artan maliyetlerini daha yüksek fiyatlar ile dengeleyecektir.


37 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page