top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Kıbrıs Yatırım Fırsatları


Kıbrıs Yatırım Fırsatları
Kıbrıs Yatırım Fırsatları

Kıbrıs bölgesi emlak acentesinin ya da Kıbrıs inşaat firması olarak bilinen kuruluşların kapısından geçen bir müşteri, genellikle adada yatırım niyetine girmiş ve bu konuda araştırmasını yapmış kişilerdir ve Kıbrıs yatırım fırsatları hakkında bilgi sahibi olur. Kişi kendine uygun olan seçeneği bulmak için adada birçok farklı kuruluş ile görüşür.

Ancak sektör içinde emlak pazarını büyütmek adına yeni yatırımcılar adaya dahil olur ve bölgedeki yatırım fırsatlarını araştırmaya başlar. Bu yüzden gerçek anlamda yatırımcılar her zaman daha büyük önem taşır.


Neden Kıbrıs'ta Yatırım Yapmalı?

Emlak alanında profesyonel olan kişiler ve konut projesi satış ekipleri yatırımcılara yapmış oldukları sunumlarda, en çok “Neden Kıbrıs’ta yatırım yapmalıyım?” sorusu ile karşı karşıya kalırlar. Kıbrıs bölgesinde yer alan emlak piyasasına bakıldığı zaman diğer ülkelere göre oranla daha doğal bir ikna potansiyeli olduğu söylenebilir.

Kıbrıs’ta neden yatırım yapmalı sorusuna yanıt arayan kişiler için;

  • Alırken kazançlı olması

  • Alım sonrasında karlı olması

  • Potansiyelinin yüksek olması

  • Yaşamın keyifli olması gibi nedenlere bağlı olarak Kıbrıs’ta yatırım yapılması tavsiye edilir. Kıbrıs son dönemlerde bir çok yabancı yatırımcının akın ettiği bir yer haline gelmiştir.

Kıbrıs'tan Ev Nasıl Alınır?

Adadaki emlak yatırımlarını bilen alıcının yanı sıra bölgeye ilk kez gelen alıcı ve yatırımcı alıcı gibi faktörlere göre ev alım işlemlerinde değişiklik söz konusu olur. İlk evini arayan alıcı ile bu bölgede yaşayacak alıcının yanı sıra aldığı evi kiraya verecek alıcı şeklinde bir çok kişi kendisine yatırımlık bir ev arar. Kimi alıcı çok hakim olmadığı bu bölgede işi alanında profesyonel olan emlak acentelerine devreder.

Seçim yapmadan önce araştırma yapan müşteri, emlak alanında profesyonel bir şekilde hizmet veren kişiler hakkında çıkan haberleri okur ve en iyilerini tercih eder. Kriterleri ve bütçe aralığı gibi konuları emlak acenteleri ile paylaştıktan sonra da, kendisine uygun en doğru yatırım önerilerini beklemeye geçer.


Kıbrıs'ta Ev Alma Şartları Nelerdir?

KKTC vatandaşları haricinde diğer ülke vatandaşlarının bu bölge içerisinde sadece 1 adet ev alma hakkı vardır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının da aynı şekilde 1 ev alma kısıtlaması söz konusu olur. Karı-kocalar aynı soyadını taşıdıkları için, resmi süreç içerisinde 1 kişi olarak görünürler. Yani ayrı ayrı birer tane ev alamazlar. Eğer Kıbrıs vatandaşı olarak geçerlilik yoksa ve birden fazla yatırım yapmak isteniyorsa uluslararası sermayesi olan bir şirket kurulması şartı aranır.


Kıbrıs'ta Kimler Ev Alabilir?

Kıbrıs bölgesinde kişinin ev almak istediği konum önemlidir. Paranın kaynağı ve kişinin hakkında yapılacak güvenlik soruşturması da önem taşır. Bu yüzden Kıbrıs bölgesinde ev alma şartları ve prosedürleri konusunda kişinin yatırım sürecini planlanması büyük bir avantaj oluşturur. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti içerisinde KKTC vatandaşı olmayan herkesin ‘yabancı’ statüsünde yer alması kararlaştırılmıştır. Bu durum Türkiye vatandaşları için de geçerlidir ve bu vatandaşlar yabancı olarak resmiyette işlem yapma durumuna tabi tutulurlar. Bu nedenle yatırım işlemleri yapılırken yabancı ülke vatandaşıymış gibi muamele görülür.


Kıbrıs Yatırım Fırsatları
Kıbrıs Yatırım Fırsatları

Kıbrıs'ta Ev Alırken Yasal Sınırlama

Kıbrıs bölgesinde yabancı statüsü olan herkesin 1 adet ev alma hakkı bulunur. Bu yasal sınırlama olarak bilinir ve ev alma işlemi sırasında Bakanlar Kurulu sürecinde hem kimlik, paranın kaynağı ve hem de konut alınacak lokasyon ile projenin yeri araştırılır. KKTC ile Rum kesimi arasında kalan tampon bölge üzerinde askeri bölge statüsü geçerli olduğu için bu bölgelerin yanında yabancıların ev almasına izin verilmez.

Askeri birliklerin yer aldığı bölgelerde, casusluk şüphesi endişesi devam ettiği için ev satımı gibi durumlar söz konusu değildir. Kişinin parasının kaynağı belirsizse ya da hakkında Türkiye’de bile açılmış herhangi bir terör soruşturması davasu varsa, özellikle de FETÖ terör örgütü davaları ile bu süreçte parasını taşıyanlardan biri ise, izin çıkma ihtimali yoktur.


Kıbrıs'ta Şirket Kurarak Yatırım Yapma

Genellikle ilk kez bölgeye gelen veya dönem dönem tatil için gelen kişilerin aklında birçok girişimcilik fikri belirir. Bunun yanı sıra KKTC’de yaşamakta olan ve bir kurumda çalışarak artık kendi işini kurma zamanı geldiğini düşünen kişiler de yatırım yapma imkanlarını araştırmaya başlanır. Bakıldığı zaman kurulum maliyetinin ödenmesinden sonra dünyanın her yerinde yapılabilecek olan basit bir prosedür şeklinde şirket kurulumunu hayata geçirmek söz konusu olur.


Kıbrıs'ta Şahıs Şirketi Kurma

Kuzey Kıbrıs bölgesinde herhangi bir sektörde faaliyet göstermek isteyen şahıs yani literatürde gerçek kişiler kendi isimleri üzerinden tescil işlemini yaparak kurdukları şirketi şahıs şirketi olarak yönetebilirler. Şirket kuruluşları içerisinde en hızlısı ve KKTK'de şirket kurma maliyeti bakımından da en düşük olanı bu türdür. Kıbrıs bölgesinde şahıs şirketi modeli sadece KKTC vatandaşı olan kişiler tarafından kurulabilir. KKTC vatandaşı olmayan kişilerin şahıs şirketi sahibi olmaları söz konusu değildir. Kıbrıs bölgesinde yer alan şahıs işletmeleri denen bu tür içerisinde şirketteki tüm sorumluluk tek bir kişiye yani doğrudan işi kuran kişiye aittir.


Kıbrıs'ta Limited Şirketi Kurma

Kuzey Kıbrıs bölgesinde hem KKTC vatandaşlarının hem de yabancı yatırımcıların kurabilecekleri ve en çok tercih edilen şirket türü limited şirketidir. Ortaklı bir yapıya sahip olan limited şirketi en az iki kişinin yer aldığı bir ortaklıkla kurulmalıdır. Eğer şirketin hissedarları olan kişiler KKTC vatandaşı ise kuruluş işlemleri sırasında herhangi bir sermaye gösterme zorunlulukları bulunmaz.

Eğer Türkiye ya da farklı bir ülkenin vatandaşı ise, şirket kuruluşunun tamamlanması adına 50 Bin Euro değerinde bir Teminat Mektubu alınması gerekir. Daha öncesinde bu blokaj tutarı 100 Bin Dolar olarak belirlenmiştir. Şirketin kuruluşu tamamlandıktan hemen sonra, bu parayı kişi tekrar kullanabilme hakkına sahip olur.


Kıbrıs'ta Serbest Bölge Liman Şirketi Yatırımı

Gazimağusa Serbest Bölge’de yer alan şirket türleri olarak bilinen Serbest Bölge Liman Şirketi üzerinden de bölgede yatırım yapabilmek mümkündür. Serbest Liman şirketi statüsünü limited şirketlerden ayırmakta olan en önemli özellik Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi ve KDV gibi etkenlere tabi tutulmamalarıdır.

Bu aşamada tek şart şirketin faaliyetlerini yurt dışında ya da ada içinde yanlızca serbest liman bölgesi içerisinde yürütmesidir. Aksi bir durumda bu şirket türünü kullanamak mümkün olmaz. Genellikle uluslararası alandaki nakliye şirketleri ile bilişim firmaları bu şirket türünü tercih ederler. Türkiye’deki birçok ünlü sunucu ve domain firmalarının iletişim bilgilerine bakıldığında, KKTC — Gazimağusa bölgesinde serbest liman şirketi olarak faaliyet gösterdikleri görülür.


Kıbrıs Yatırım Fırsatları
Kıbrıs Yatırım Fırsatları

Kıbrıs'ta Ev Yaptırarak Yatırım Yapma

Kıbrıs bölgesindeki yatırım fırsatları ile pek çok yerli ve yabancı kişi kendi yatırımlarını bölgede değerlendirmeye devam eder. Güney Kıbrıs'ta yer alan Avrupa Birliği vatandaşlığı avantajıyla birlikte, Kuzey Kıbrıs bölgesi ise uygun fiyatları ve huzurlu bir yaşam tarzıyla öne çıkar. Genellikle Kıbrıs emlak ilanları ile başlayan yatırım süreci daha sonrasında kişinin kendisine ev alması ya da arsa alarak kendi evini yaptırmadı ile devam eder.

Adadan ev almak isteyen kişiler öncelikle KKTC satılık ev ilanlarını incelerler ya da sıfır konut düşünen kişiler Kıbrıs inşaat firmaları tarafından hayata geçirilmiş olan birbirinden lüks KKTC konutlarının araştırmasına girişirler. Kimi zaman fiyatından ötürü, kimi zaman konumdan ötürü, kimi zaman da kişinin istedikleri özelliklerin olmasından ötürü akıllarda yeni bir yatırım fikri oluşur ki bu da kendi evini tasarlamak olarak bilinir.

Kişi bir birey de olsan, yurt dışından gelmiş olan herhangi bir yatırım şirketi de olsa, Kuzey Kıbrıs bölgesinde inşaat yapmak adına Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği’ne kayıtlı olmalıdır. Kıbrıs'ta ev almak çok kolay bir işlem olduğu için genellikle ev satın alım şeklindeki yatırımlar daha fazladır.

48 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

KKTC Vatandaşlık Kaç Para?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak günümüzde oldukça önemlidir. KKTC ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi arasında geçen birleşme derecesi


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page