top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Kıbrıs Para Birimi Nedir?


Kıbrıs Para Birimi Nedir?
Kıbrıs Para Birimi Nedir?

Türkiye’ye yakınlığı ile bilinen ve “yavru vatan” olarak anılan Kıbrıs pek çok insanın ziyaret etmek istediği ada ülkelerinden birisidir ve Kıbrıs para birimi nedir? sorusu sıklıkla sorulur.

Çoğu kişinin eğitim ve askerlik gibi temel sorumluluklar adına tercih ettiği Kıbrıs ada ülkesi, 90 gün vize şartsız olarak seyahat edilebilen bir ülke olduğundan dolayı kişilerin seyahatlerinde ilk sıralarında yer alır. Kıbrıs para birimi Kıbrıs lirası olarak geçer ve Türkiye'ye bu konuda bağlıdır.

Kıbrıs Parasının Sembolü Nedir?

Kıbrıs Kuzey Türkiye Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs Rum kesimi olarak iki bölümden oluşan ada hükümetleri ülke genelinde söz konusudur.

Genellikle Rum ve Türk bölgesi olarak anılan bu iki alanlardan Kuzey kesimde Türkler ağırlıklı olarak yaşamlarını sürdürürler. Kuzey Kıbrıs'ın kullandığı para birimi olarak kişilerin karşısına Kıbrıs Lirası çıkarken, Güney kesiminde yaşayan kişiler farklı para birimleri kullanır. Para birimi üzerinde yapılan işlemlerde döviz kurları baz alındığı için Kıbrıs'ın para biriminin ne olduğu sorusu sıklıkla sorulur.

Kıbrıs Parası Kaç TL'dir?

KKTC para birimi şeklinde hem Türk lirasını hem de Euro'yu dikkate alır. Kişilerin bu aşamada ilk yapmaları gereken şey günlük döviz kurlarına göre her iki para biriminde dönüşümlerin nasıl yapılacağını araştırmaktır.

Bu durumda Kıbrıs parası kaç TL eder şeklinde bakıldığı zaman 1 Güney Kıbrıs Lirası 28,26 TL olarak, 1 Euro ise 15,82 TL olarak işlem görür. Eğer kişinin elinde 1000 TL para bulunuyorsa bu iki para birimi için de bu miktar kişiye 63,15 Euro ve 35,39 Kıbrıs lirası olarak döner.


Kıbrıs Parası
Kıbrıs Parası


Kıbrıs Parası

Kıbrıs Lirası, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin eski resmi para birimi olarak bilinir. 1983 senesine kadar Kıbrıs Türkleri resmi muhasebe birimi olarak tercih edilen Kıbrıs Lirası'nı kullanmaktadır. Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin 1983 yılında aldığı bir karar doğrultusunda Kıbrıs Lirası yürürlükten kaldırılmıştır.

Türkiye'nin para birimi olarak bilinen Türk lirası, şimdiki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde tedavülü zorunlu olan bir para olarak kabul edilmiştir. Kıbrıs'ta hem Türk lirasını hem de Euro'yu kullanmak herhangi bir soruna yol açmaz.

Kıbrıs'ta Para Harcama

Ülkemiz içerisinde Yavru Vatan olarak bilinen Kuzey Kıbrıs’ta resmi para birimi TL cinsindendir. Bununla beraber TL’nin para piyasasındaki hareketli durumundan ötürü özellikle İngiliz sterlini para birimi kullanımı oldukça yaygın bir şekilde gelişmiştir. Bununla birlikte Euro kullanımında da mevcut eğilim dikkat çekici bir durumdur. Alışveriş yapmaktan konut alımlarına kadar birçok alanda İngiliz sterlini kullanımı ön plana çıkan bir durum oluşturur.

TL’nin değişen kurundan ötürü kafa karışıklığı yaşanmaması ve beklenmedik zararların ortaya çıkmaması için sterlin ya da Euro daha çok tercih edilir. Kuzey Kıbrıs’a gidecek olan bir kişi cüzdanında daimi olarak bulunduracağı İngiliz sterlini ya da Euro ile alışverişini rahatlıkla yapabilir. Döviz kuru değişimleri ile uğraşmadan ve zahmet etmeden zamanı en iyi şekilde geçirebilmek mümkün olur.


Kıbrıs'ta Ev Alma
Kıbrıs'ta Ev Alma

Kıbrıs'ta Ev Alma

Kıbrıs ev alımının en kolay şekilde yapıldığı bir ülke olduğu için kişilerin bu bölgede ev alma ve yatırım yapma davranışları çok yüksektir. Refah bir yaşam alanına sahip olmasından dolayı da Kıbrıs'ta birçok kişi ev almaya gider. Ev alım işlemlerinde de kullanılan para birimi genellikle sterlin ya da Euro üzerindendir.

Taşınmaz mal alımı sırasında herhangi bir sorun çıkmamakla beraber kişi evi aldıktan sonra Kıbrıs vatandaşlığı için gerekli işlemleri de başlatabilir. Kıbrıs bünyesinde yer alan turizm gibi faktörler ile bu bölgede emlak turizmi de oldukça gelişmiştir.

Ev alırken dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili kişilerin çeşitli araştırmalar yapmaları gerekir. Kolay bir işlem olması ile bilinen taşınmaz satın alımı kısa sürede hayata geçirilir.


İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Kıbrıs İçin Öğrenci Pasaport Nasıl Alınır?

Kıbrıs için öğrenci pasaport nasıl alınır? Sorusu özellikle eğitim öğretim döneminin başlamasıyla birlikte daha da merak konusu oluyor...


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page