top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Kıbrıs Kırklar Nereye Bağlı


Kıbrıs Kırklar Nereye Bağlı
Kıbrıs Kırklar Nereye Bağlı

Kıbrıs'a ilk defa gidecek olanlar veya daha önce kuzey bölgesindeki köyleri tam olarak keşfetmemiş olanlar Kıbrıs Kırklar nereye bağlı onun araştırmasını yapıyor. Kırklar köyüne yolu düşenler daha çok Lefkoşa ve Gazimağusa civarında seyahat edenlerdir.

Burası Lefkoşa'ya bağlıdır. Merkez ilçeye olan uzaklığı on yedi kilometredir. Yani merkeze yakın olan bir köy olarak nitelendirilebilir. Bölgenin kontrolü tahmin edileceği üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne aittir.

Kıbrıs Kırklar Köyünün Konumu

Kırklar köyü tam olarak Lefkoşa ve Gazimağusa arasında bulunur. Lefkoşa'dan üç ayrı şekilde varılabilir. Uluyurt üzerinden kullanılan yol bunlar arasında en uzundur. İki yerleşim yeri arasındaki mesafeyi 51 km ye çıkarır.

İkinci seçenek olarak Arpalık üzerinden giden yol takip edilebilir. Ancak mesafe olarak aşağı yukarı bu da aynı uzaklıkta sürecektir.

Dolayısıyla bu güzergahları tercih etmek yerine bir önceki başlıkta bahsedilen 17 km olan yol tercih edilmelidir. Bu üç yolun da ortak bağlandığı nokta, Gaziler mevkîdir. Buradan Kırklar istikametine yol devam eder. Bu yer Kuzey Kıbrıs'ın havalimanı olan Ercanlar Havalimanı'na çok yakındır.

Kıbrıs Kırklar Turistik Yerler

Kırklar civarındaki turistik yerlerin çoğu Lefkoşa'da toplanmıştır. Lefkoşa'da; Barbarlık Müzesi, Klasik Otomobil Müzesi, Derviş Paşa Etnografya Müzesi, Milli Mücadele Müzesi, Lüzinyan Evi, Dr. Fazıl Küçük Müzesi, Mevlevi Tekke Müzesi ve Eski Eserler ve Müzeler Daie olmak üzere çok sayıda müze binası bulunur.

Anlaşıldığı üzere bu müzeler çok yönlüdür. Yani dini, siyasi ve sosyal açıdan hayatın tüm alanlarından izler barındırır. Kırklar bölgesinde ise müze bulunmaz. Burada sadece Kırklar Türbesi adına bir türbe bulunur. Burası Kırklar Tekkesi olarak da isimlendirilir. Türbe kısmı taştan yapılmıştır.

Diğer bölgelerinde ise kerpiç malzeme kullanılmıştır. Tekkenin içi genel olarak türbe, mescit ve tekke olarak üç kısımdan meydana gelir. Sadece mescit kısmının 1816 yılında inşa edildiği bilgisi biliniyor. Yapılan kazı çalışmaları sırasında mozaik taşlar bulunmuştur. Bu sebeple aslında eski bir Bizans yapısı olduğu düşünülüyor.


Kırklar Köyünün Halkı
Kırklar Köyünün Halkı


Kırklar Köyünün Halkı

Yerleşimin Rumca adı Tymvou olarak geçer. Bu köyün özelliği aslında özellikle 1960 sonrası sadece Rum halkın yaşıyor olmasıdır. 1973 yılında yapılan nüfus sayımlarına göre 1288 Rum köyde yaşıyordu. Ancak 1974 yılında Kıbrıs'ta yaşanan kargaşa ortamının artması ve Kıbrıs Harekatı ile Türkiye'nin bölgeye müdahale etmesi üzerine buradaki Rum halk bölgeden yollandı. Nüfusu doğal olarak azalan köyün 2011 yılında yapılan nüfus sayımlarına göre nüfusu 384 kişidir.


Kırklar Köyü Tarihçesi
Kırklar Köyü Tarihçesi

Kırklar Köyü Tarihçesi

Tymvou ismi çevresinde bulunan mağaralardan köye verildiği yönündeki tahminler kuvvetlidir. 1460 ilâ 1473 yılları arasında adada Frank Kralı II Jacob dönemine ait Frank işgalinden kalma bir belge bulunmuştur.

Bu belgede ilk defa bölgenin Tymvou ismiyle anıldığı tespit edilmiştir. 1813 yılındaki kayıtlardan anlaşıldığı üzere ada Osmanlı hakimiyetindeyken Demetris Pavlides adındaki toprak lordu bu köyün tamamının tapusunu almıştır.

Köyün bütününü kapsayan bu arazide büyük bir çiftlik kurduğu anlaşılıyor. 1821 yılında ise bölgedeki Türk yöneticilerden biri araziyi komple satın almıştır. Ancak bir süre sonra bölge Rumların kontrolüne geçmiştir. Yakın dönemde köyün Rum nüfusu şu şekildedir;

  • 1881 yılında 278

  • 1960 yılında 1133

  • 1973 yılında 1288

Köyde bir de kilise olduğu bilinir. 1875 yılında bu kiliseyi Aziz George yaptırmıştır. Ama kilisede 17. ve 18. yüzyıla ait ikonolar bulunur. Bunların kiliseye sonradan gelmiş olma ihtimali vardır. Bu kilise ilerleyen yıllarda camiye çevrilmiştir. Caminin ismi Kırklar Cami olarak kayıtlara geçmiştir.




İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page