top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Kıbrıs Elektriği Nereden Alıyor?



Kıbrıs'ta yaşam kurmayı düşünen kişilerin sordukları sorulardan birisi Kıbrıs elektriği nereden alıyor? şeklindedir. Kıbrıs bir ada hükümeti olduğu için elektriği çeşitli yollardan edinme imkanına sahiptir. Ülke genelinde üretimin için devreye KKTC Elektrik Kurumu (KİBTEK) girmiştir. KİBTEK'in buhar türbinli olan bir elektrik üretim imkanı ile, gaz türbinli üç adet elektrik üretim hattı ve dizel jeneratörlü üç adet elektrik santrali bulunur. Elektrik buralardan elde edilir.

1 KW Elektrik Kıbrıs'ta Ne Kadardır?

Kıbrıs bölgesinde yer alan elektrik işlemleri ile KİBTEK ilgilenir ve buna göre 0-250 Kw arası elektrik kullanımlarında tarife ücreti 98 Kuruş olarak belirlenmiştir. 251-500 KW arası elektrik kullanımlarında 2.70 TL, 501-750 Kw arası elektrik kullanımlarında 2.95 TL, 751-1000 Kw arası elektrik kullanımlarında 3,25 TL, 1001 Kw ve üzeri elektrik kullanımlarında ise 4 TL olarak tarife üzerinden ücretlendirme yapılır. Kıbrıs'ta yaşam elektrik ve daha pek çok alanda kolay olduğu için ev almak gibi işlemler üzerinden vatandaşlık da kolaylıkla alınabilir.

Kıbrıs ve Güneş Enerjisi

Kıbrıs bir ada hükümeti olduğu için elektriğin kolaylıkla bulunabilmesi açısından güneş enerjisine de başvurulur. Yapılan çalışmalardan elde edilen veriler doğrultusunda Kıbrıs'ın güneş enerjisi potansiyeli bakımından çok zengin bir konuma sahip olduğu belirlenmiştir. Avrupa kıtası içerisinde İspanya'nın güney bölgelerinden sonra en fazla güneş ışınımının Kıbrıs bölgesine düştüğünü ortaya çıkmıştır.

Bu nedenle Kıbrıs, güneş enerjisi projeleri anlamında oldukça cazip bir bölge olarak bilinir. Kıbrıs'ta ev almak için araştırmalar yapan insanların elektrik ile ilgili sorularına da yanıt almaya çalıştıkları bilinir. Ev almak oldukça kolay olduğu için bu tarz araştırmalar da ek olarak bireyler tarafından yapılır.



Kıbrıs Elektrik Nasıl Elde Edilir?

Elektrik, doğada yer alan elektrik yüklerinin birbiri ile kaynaşması doğrultusunda iç içe geçmeleri ve birleşmeleri ile oluşan enerji yığını şeklinde tanımlanabilir. İletken bir telin yer aldığı manyetik alan içerisinde hareket ettirilmesi ile beraber elektrik üretimi gerçekleşir. Elektrik akımının üretilmesi için elektrik jeneratörü kullanılır. Kıbrıs'ta elektrik üretimi için birçok farklı yöntem söz konusudur. Elektrik jeneratörünün yanı sıra güneş enerjisinden elektrik elde edebilmek de mümkün olur.

Kıbrıs Elektrik Hatları

Kıbrıs bir ada olduğu için elektrik hatları üzerinden evlere, iş yerlerine, okullara ve daha pek çok alana elektrik çekebilmek mümkün olur. Elektrik üretiminin alındığı ve destek görüldüğü ülkelerden birisi Türkiye'dir. Türkiye üzerinden Kıbrıs'a elektrik çekilerek yaşam alanlarına elektrik verilmesi sağlanır. Kıbrıs'ta yaşam koşullarının yüksek olmasından kaynaklı olarak birçok kişi kolaylıkla ev sahibi olur. Ev sahibi olmak isteyen insanların bölge ile ilgili araştırmaları kapsamında elektrik ile ilgili sorunların olup olmadığı da yer alır.



Türkiye ile Kıbrıs Arasında Elektrik İlişkileri

Türkiye'den elektrik enerjisi alabilmek için yardım alan Kıbrıs adasına elektrik hizmetleri denizaltından kablo döşeme yatırımı ile farklı bir düzeye çıkarılmıştır. Fizibilite çıkması halinde, her iki kısımda da gerçekleştirilecek yatırım ve gerekli finansman, Kıbrıs Elektrik Kurumu adına Türkiye temsilciliğini üstelenen Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) tarafından elektrik sağlanması için gerçekleştirilecektir.

Kuzey Kıbrıs kesimi Türklere bağlı olduğu için ülkenim her türlü iç işleri Türkiye'nin yardımı ile çözülür. Kıbrıs'ta ev almak ve yaşamak çok kolaydır. Bu nedenle özellikle Türkler bu bölgeden ev alabilmek için bölge ile ilgili araştırmalara girişirler. Bölgenin nerelerden elektrik sağladığı ve bu konuda sorun yaşanıp yaşanmadığı gibi durumlar araştırılan konular içerisinde yer alır. Kıbrıs kaliteli eğlence hayatı be günlük yaşam koşulları kapsamında birçok kişinin ev sahibi ve vatandaşlık sahibi olmak istediği bölgelerden birisidir.


İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page