top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Kıbrıs Ekonomisi Nasıl?


Kıbrıs Ekonomisi Nasıl?
Kıbrıs Ekonomisi Nasıl?

Kıbrıs’a yerleşerek hayat sürmek isteyen bireylerin Kıbrıs ekonomisi nasıl? Sorusunun cevabı açıklanacak olur ise, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yaşam standartları olarak birçok Avrupa ülkesinin üzerinde bir yaşam standardına sahiptir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomik yönden hizmete dayalı açık ve serbest bir piyasa ekonomisine sahiptir. Bu yüzden Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gelişmiş ülkeler arasında ve yüksek gelire sahip olan bir ekonomi olarak yorumlanabilir.

2008 yılının ilk gününden itibaren Kıbrıs’ta lira para biriminin kaldırılarak Euro para birimi kullanılmaya başlanmıştır. Ülkenin ithalat ürünleri tüketim malları, petrol kaynakları, madeni yap, ulaşım araçları ve makineler yer alır. İthalat yapılan ülkeler genellikle doğu Avrupa ve uzak doğu ülkeleridir. Ülke birçok ülkeye göre daha uygun giyim, alkol ve sigara fiyatlarına sahiptir. Bunun en büyük nedeni ise ülkede uygulanan kdv oranının düşük seviyelerde olmasından kaynaklanır.


Kıbrıs’ta Yaşayan İnsanların Gelir Kaynakları Nedir?
Kıbrıs’ta Yaşayan İnsanların Gelir Kaynakları Nedir?

Kıbrıs’ta Yaşayan İnsanların Gelir Kaynakları Nedir?

Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin ana geçim kaynağı turizm sektörü ve ülkenin ithalat ürünlerinden oluşur. Kıbrıs adasının iklim koşullarından dolayı yılın büyük çoğunluğunun güneşli geçmesi, adada yaşayan halkın sıcakkanlı olması ve yüksek yaşam standartları ile birlikte yıllık turist sayısının oldukça yüksek olması ülkenin ana gelir kaynağının turizm olduğunun göstergesi olarak kabul edilir.


Kıbrıs Yaşam Alanları

Kıbrıs turistik bir ülke olmasından ve doğal güzelliklerinin çok olmasından dolayı her şehrin kendisine ait ve has özellikleri bulunan bir ülke olma özelliği bulunur. Özellikle başkent Lefkoşa Kıbrıs’ta şehir hayatının oldukça canlı ve renkli yaşanabileceği bir şehirdir. Girne şehri ise daha çok ülkeye gelen turistlerin daha çok tercih ettikleri şehirdir. Öğrenciler için en ideal şehir ise Meğusa olarak bilinir. Bunun sebebi ise Akdeniz Üniversitesi’nin bu şehirde bulunuyor olmasıdır. Plajları ve eğlence mekânlarının güzelliği ile bilinen Long Beach en hareketli bölgelerden bir tanesidir.


Kıbrıs’ta Yatırım Mantıklı mı?

Kıbrıs Akdeniz’in en büyük üçüncü en gelişmiş ilk adası olarak birçok ülke tarafından kabul edilmiştir. Kıbrıs doğal güzelliklerinin çok güzel olması, altyapıya önem verilmesi, ülkenin yaşam standartlarının yüksek olması, turistik bölge olması ve ev fiyatlarının düşük olması gibi etkenleri sayesinde yatırımcıların gözdesi haline gelen ülkeler arasındadır.


Kıbrıs’ta Yaşam Kalitesi
Kıbrıs’ta Yaşam Kalitesi

Kıbrıs’ta Yaşam Kalitesi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Avrupa standartlarının sağlanabildiği bir yaşam seviyesine ulaşmış ülkeler arasında yer alır. Bu durum birçok ülke tarafından kabul edilmiş ve yatırım için ideal ülkeler arasına girmesini de sağlamıştır. Kıbrıs halkının sıcakkanlılığından dolayı Kıbrıs’a yerleşen kişilerin alışma süreçlerini hemen atlatabiliyor olması da Kıbrıs’ta yaşamak için ayrı bir neden olarak görülebilir. Kıbrıs’ta gelirlerin yüksek olmasından dolayı ve turist oranının yüksek olmasından dolayı ev alarak yatırım yapmak için ideal ülke olmasında etken rol oynamıştır. Ev fiyatlarının çoğu ülkeye göre düşük ama kira getirisi yüksek olmasından dolayı da yatırımcıların gözdesi haline gelmesini sağlamıştır.

Ülkelerin büyük çoğunluğunda alınan evlerin kendilerini telafi süreleri yirmi ve otuz yıllar arasında değişiklik göstermekte iken Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bu durum sekiz ve on iki yıl arasında değişiklik göstermektedir. Ev alınırken ödenen vergi oranları ve devir işlem ücretleri de dünya ülkelerinin büyük bir çoğunluğundan daha düşük seviyededir.

Kıbrıs yönetimi de yabancı statü ile ev almak isteyen bireylerin ev alma işlemlerini kolaylaştırıyor olması sayesinde ülkeye yatırımın yapılmasına olanak sağlamayı başarmıştır. Ev fiyatlarının metrekare fiyatları alınacak olan evin bulunduğu şehre göre değişiklik gösteriyor olsa da metrekare fiyatı olarak aralarında çok fazla fark görünmez.

51 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page