top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Kıbrıs'ın Özellikleri Nelerdir?


Kıbrıs'ın Özellikleri Nelerdir?
Kıbrıs'ın Özellikleri Nelerdir?

Kıbrıs Adası 1963 ile 1974 yılları arasında, Türk ve Rum topluluklarının kültürel farklılıklarından ötürü aralarında oluşan anlaşmazlıklar bir savaş haline dönüşmesi üzerine ikiye ayrılmıştır ve bölgeye yerleşmeyi düşünen kişiler Kıbrıs'ın özellikleri nelerdir? sorusunu sıklıkla sorarlar.

Türkiye’nin o dönemlerdeki askeri müdahalesi ile birlikte 1974 yılında Kıbrıs Adası birbirinden ayrı olarak iki bağımsız devlete bölünmüş bir şekilde günümüze kadar gelmiştir. Kuzey kısmında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hakimiyet sürerken Güneyde kesimde ise Kıbrıs Rum Yönetimi bulunur.

Kıbrıs adası Akdeniz'de yer alan üçüncü büyük ada olarak bilinir. Sicilya ve Sardunya'dan daha küçük fakat Korsika ve Girit adalarından daha büyüktür. Tüm adanın yüzölçümü ise 3,584 milkaredir.


Kıbrıs'ın Coğrafi Bölgeleri

Kıbrıs adası 1974 yılından sonra kuzey ve güney olmak üzere ayrılmıştır. Günümüze gelindiğinde Kıbrıslı Türkler adanın kuzey kesiminde, Kıbrıslı Rumlar da adanın güney kesiminde yaşarlar.

İki bölgenin de başkenti olarak sayılan Lefkoşa bölgesini ayıran ve "Yeşil Hat" diye bilinen bir sınır doğrultusunda iki devlet yönetimi birbirinden ayrılmıştır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yönetimi ve bulunan bölge yaklaşık olarak 160 km uzunluğunda seyreder ve en geniş bölgesi yaklaşık 65 km'dir. Kuzey Kıbrıs'ın toplam yüzölçümü ise 3,550 km karedir ve bu yüz ölçüme bakıldığı zaman tüm adanın %36'sını oluşturur.


Kıbrıs'ta İklim Koşulları

Kıbrıs adasının genelinde tipik Akdeniz iklimi yaşanır. Yaz ayları kuru ve sıcak geçerken, kış ayları genelde yağışlı ve ılık bir şekilde geçer. İlkbahar ve sonbahar mevsimlerine gelindiğinde ise ılık ve hoş bir hava hakimiyet gösterir. Yıllık ortalama sıcaklık değeri 20°C'dir.

Yaz ayları içerisinde ortalama sıcaklık 30°C'nin üzerinde seyrederken, en soğuk aylarda ise sıcaklık 10°C'dir. Bu değerler ile Kıbrıs'ın genellikle sıcak bir havaya hakim olduğu söylenebilir.


Kıbrıs'ta Konaklama
Kıbrıs'ta Konaklama

Kıbrıs'ta Konaklama

KKTC içerisinde beş yıldıza kadar yer alan otellerin yanı sıra Tatil Köyleri, Otel-Apartman işletmeleri, Kamplar ve pansiyonlar ile farklı zevklere göre ve bütçe arayışlarına göre cevap verilir.

Turistik tesislerin bir çoğu Girne ile Gazimağusa bölgelerinde yer alır. Muhteşem Karpaz Yarımadası'na yakın bir zamanda birçok turistin akın edebilmesi için de yatırımlar yapılır. Avrupa standartlarına uygun 5, 4 ve 3 yıldızlı oteller içerisinde kişi seçim yapma şansına sahiptir. Çeşitli bölgelerde yer alan pansiyonlar ve hanlar da konaklama için tercih edilebilir. Kıbrıs köylerinde de bir çok konaklama imkanı veren tesisler söz konusudur.


Kıbrıs Sahilleri

Mayıs ve Ekim ayları içerisinde bölgedeki ortalama deniz suyu sıcaklığı 24 derece olan KKTC sahilleri bir çok kişinin tatil yapmak için tercih ettiği lokasyonlar içerisinde yer alır. Sahil şehrinde lokanta, bar ve kafeterya gibi tesislerin yanında şemsiye ile diğer tüm ihtiyaçları karşılayacak olanaklar bulunur.

Sahil şeridinde eğlenmek için ayrıca Muz, su kaydırakları, Ringo, Paraşüt, jetski Sörf, v.b. bir çok aktivite ile animasyon eğlenceleri de mevcut bulunur. Kıbrıs sahilleri tatilcilerin ve bölgede yaşayanların her türlü ihtiyacını karşılamak adına oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Sahilden yukarı doğru çıkıldığında alışveriş ihtiyaçlarını karşılayacak marketler ve çarşılar yer alır.


Kıbrıs'ta Alışveriş
Kıbrıs'ta Alışveriş

Kıbrıs'ta Alışveriş

Kuzey Kıbrıs bölgesinde yer alan pazarında, Avrupa ürünleri ile yerli malların satışının yanı sıra Kıbrıs'ın kendine özgü olan el sanatları ürünlerini de TL karşılığı alabilmek söz konusu olur. Çarşılarda yer alan satıcılar konuksever ve hoş sohbet olmalarından ötürü alışverişi çok zevkli bir hale getirmiştir.

Hediyelik eşya dükkanları içerisinde bakırdan, bronzdan ve gümüşten yapılmış olan eşyalar satılır. Türk bebekleri ile nargileler ve tavla setleri de çarşılarda kolaylıkla bulunabilir. Altın mücevherler ile deri elbiseler ve elbise kumaşları oldukça ucuz fiyatlarla satılır. Çarşı içerisindeki fiyatlar genelde sabit fiyat olarak bilinir ve satıcı ile pazarlık yapılmaz.

Mağazaların büyük bir çoğunluğu sabah 8:00 - 13:00 arası ve 15:30 - 20:00 saatleri arasında açıktır ve tüm ihtiyaçlar karşılanır. Diğer Akdeniz ülkeleri içerisinde kendi farkını ortaya koyarak seramik dışında yer alan el sanatları ve el işleri ile ilgili özel mağazalar da bulunur.


Kıbrıs'ta Gece Hayatı

Sakin bir tatil için en ideal olan bölgelerden birisi olan Kuzey Kıbrıs’ta gece hayatı ise çok hareketli geçer. Genelde sahil kasabalarına yoğunlaşmış olan diskotekler, barlar ve gece kulüplerinin yanı sıra aralarında Hint, Fransız, Çin ve İtalyan restoranlarının da yer aldığı yeterli sayıda restoran işletmesi bulunur.

Yaz mevsimi süresince Girne limanını çevreleyen bütün restoran ve barlar içerisinde romantik bir atmosfer bulunur ve keyifli akşamlar geçirmek mümkün olur.

Pek çok büyük restoran işletmesi sezon içerisinde canlı müzik ve eğlence geceleri düzenleyerek gece hayatına katkıda bulunur. Bunun yanı sıra büyük otel işletmelerinin kumar gazinoları bu oyunlara meraklı olan kişiler için sabaha kadar açık şekilde hizmet verir.


Kıbrıs Müzeleri

Yaz sezonu süresince, müze açılış saatleri değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle kişilerin bilgi almak için Müzeler ve Eski Eserler Dairesi'ne başvurmaları önerilir. Kış aylarında müze açılış saatleri ise 9:00-13:00 ve 14:00-16:45 şeklindedir. Müzeler resmi tatil günlerinde kapalıdır.


Kıbrıs'ta Yerel Ulaşım

Kıbrıs bölgesinde de trafik akışı, İngiltere'de yer aldığo gibi sol taraftandır. Trafik işaretleri uluslararası şekilde düzenlenmiştir. Yollar güvenilir ve iyi bir durumdadır. Adaya giriş yapmış olan araçların Kuzey Kıbrıs içerisinde geçerli olan bir sigorta yaptırmaları gerekir.

Aksi bir işaret söz konusu değilse salon araçlarının 100km/st. sürat haddini aşma durumu söz konusu olmaz. Araç kullanırken 100 mlt. kan değerinde, kamu araçları 0 mgr. kan değerinde, özel araçlar 50 mgr. kan değerinde yer alan değerlerin üzeri ile içkili araba kullanamazlar. Emniyet kemeri takılması ise zorunludur.

Sayaç olmaması durumuna rağmen taksi fiyatları bir çok ülkeye oranla daha uygundur. Binmeden önce fiyat sorulması tavsiye edilir. Ayrıca şehir içinde dolmuş usulü ile çalışan taksiler de vardır.

Şehirler arası olarak faaliyet gösteren otobüs seferleri gün içerisinde sıktır ancak kalkış saatleri her gün değişiklik gösterebilir. Saat 17:00'den sonra yapılan otobüs seferleri ve hafta sonları yapılan seferler azaltılır. Şehir içindd toplu taşım araçları düzensiz bir şekilde faaliyet gösterir.


Kıbrıs'ın Para Birimi

Kuzey Kıbrıs bölgesinde resmi olarak kullanılan para birimi Türk Lirası'dır. Ülkeye giriş yapılırken getirilen yabancı para miktarına bağlı olarak herhangi bir kısıtlama yapılmaz. İngiliz Sterlini ile ABD Doları ve Alman Markı para birimleri ile birlikte seyahat çekleri de genel olarak oteller, banka kuruluşları ve döviz büroları tarafından kabul edilir.

Kredi kartlarının birçoğu otellerde, mağazalarda ve bazı restoranlarda kabul edilir ve kredi kartı ile birlikte para çekmek olanaklıdır. Kuzey Kıbrıs bölgesindeki fiyatlar Avrupa'dan gelen turistlere göre daha avantajlıdır.


Kıbrıs'ta Yaşam Kurma

Kıbrıs bölgesi birçok ada hükümetine oranla daha avantajlı yaşam koşulları sunduğu için bireylerin bu anlamda kendilerine bir yaşam kurma niyetleri söz konusu olur. Bölgeye yatırım için gelen kişilerin yanı sıra yaşam kurmak ya da üniversite okumak için gelen bir çok insandan da söz edebilmek mümkündür.

Kıbrıs’ta yaşam koşulları büyük bir lüks içinde sunulduğundan ötürü insanlar bölgede ev alarak kendilerine yeni bir yaşam kurmayı hedefler. Ev alma işlemleri de devlet tarafından kolaylaştırılmıştır. Her kişinin kendisine bir adet ev alabilme imkanı söz konusudur ve bu nedenle bölgedeki emlak piyasası oldukça canlıdır. Ev alındıktan sonra vatandaşlık alma imkanı da doğar.


İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page