top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Kıbrıs Kaç Şehir Var?


Kıbrıs Kaç Şehir Var?
Kıbrıs Kaç Şehir Var?

Akdeniz'de bir ada milleti olan Kıbrıs, tarihi boyunca birçok önemli medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Antik kentleri, tarihi binaları ve etkileyici doğal güzellikleri ile Kıbrıs, özellikle Venedik döneminde önemli bir deniz üssü olarak kullanılmıştır. Roma uygarlığında ortaya çıkan "Casturm" kavramı Bizans ile birlikte bir "kale" haline gelmiştir.

Adada Lüzinyan Krallığı'nın yaklaşık 300 yılı boyunca, Lefkoşa bir orta çağ feodal şehri tarafından yönetildi ve adanın idari başkenti olarak kaldı. Yaklaşık 100 yıllık Venedik döneminde, başkent Lefkoşa'da feodal düzen aristokrat bir anlayışla devam etti. Venedik döneminde Lefkoşa, Rönesans'a eşlik eden yeni fikir ve icatları benimsemiş ve uygulamıştır.

Rönesans döneminde giderek anlamını yitiren kilise anlayışı, orta çağ kentlerinin kentsel yapısını değiştirmiş, kilise ve çevresinde oluşan meydanlar kentin en önemli simgesi olarak bilinmeye başlamıştır. Osmanlılar 9 Eylül 1570'te Lefkoşa'yı fethetti.



Kıbrıs’ta Kaç Yerleşim Yeri Bulunur?

Kıbrıs'ta tatilde gezebileceğiniz ve keşfedebileceğiniz alanlar gezilecek yerler açısından oldukça zengindir. Kıbrıs Kaç Şehir Var? Kuzey Kıbrıs'ta toplam 6 bölge bulunmaktadır.

Kıbrıs’ta yer alan 6 ilçe;

  • Lefkoşa

  • Lefke

  • Güzelyurt

  • Girne

  • Gazimağusa

  • İskele

Her mevsim yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği Kuzey Kıbrıs, Akdeniz’de yer alan önemli adalardandır

Kıbrıs Lefkoşa

Lefkoşa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni yöneten turistik ve tarihi öneme sahip bir bölgedir. Bölge halkı zanaatkar dokumacılık ve turizm ile geçimini sağlamaktadır. Lefkoşa'nın tarihi semti sınırları içinde görünen yapılar arasında Girne Kapısı, 15. yüzyıla ait Venedik Sütunu, Gotik Selimiye Camii, Büyük Han ve Aziz Nikolas Kilisesi sayılabilir.

Lefkoşa'nın cazibe merkezi olan ve birbirinden güzel hediyelik eşya satan dükkân ve restoranların bulunduğu Uzun Yol Caddesi, bölgenin ilgi çekici yerlerinden biridir. Merkezi konumu sayesinde Kıbrıs adalarında medeniyetlere de ev sahipliği yapmıştır. Linna rajamin yaklaşık 2250 yıl öncesine dayanmaktadır ve ilk yerleşim Ledra'dır.

Kıbrıs Gazimağusa

Gazimağusa ilçesi, Kuzey Kıbrıs merkezine yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Gazimağusa'da yerel halk genellikle el sanatlarını dokur. Parsel sınırları içinde kalan tarihi yapılardan; 1298 yılında Gotik bir katedral olarak inşa edilen ve şimdi ibadet yeri olarak kullanılan Lala Mustafa Paşa Camii, 14. yüzyıldan kalma Othello Kalesi ve Lüzinyanlar tarafından yaptırılan Venedik Sarayı yer alır. Gazimağusa'nın en ünlü plajları İncir Ağacı, Glapsides Plajı ve Silver Beach'tir. Gazimağusa'nın en popüler turistik bölgesi Yeni Boğaziçi mahallesidir.

Kıbrıs Girne

Girne, Kuzey Kıbrıs'ın merkezine 22 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Girne'nin cazibe merkezi ve yat limanı çevresindeki restoranlar, barlar ve turistik hizmetler bölgenin en popüler destinasyonları. Kentin simge yapılarından biri olan Girne Kalesi, Kıbrıs'ın en popüler tatil beldesi olan Girne'nin tarihi ve turistik mekanları arasında öne çıkıyor.

11. 19. yüzyıldan kalma Bellapais Manastırı, Beşparmak Dağları yakınlarındaki Saint Hilarion Kalesi ve tüm sırlarıyla hala ayakta olan Mavi Köşk, Girne'de gezilecek en önemli yerlerdir. Bölgede yüzebileceğiniz Plaj; Alagadi Plajı, Acapulco Plajı ve Diana Plajı yer alır.


Kıbrıs Girne
Kıbrıs Girne

Kıbrıs Güzelyurt

Güzelyurt, adanın kuzey kıyısında, Kuzey Kıbrıs'ın merkezine yaklaşık 39 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. İlk yerleşimlerine Neolitik dönemde başlamış olabilecek Güzelyurt'taki tarihi ve turistik yerlerden biri de M.Ö. 6. 16. yüzyılda inşa edilmiş eski Sol kasabası ve M.Ö. 5. yüzyıla kadar uzanan Vuni Sarayı yer alır.

Kıbrıs İskele

İskele, Gazimağusa'nın kuzey kesiminde, Kuzey Kıbrıs'ın merkezine 55 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Yeşilin maviyle buluştuğu İskele, turistik hizmetleri ve balık restoranları ile ünlüdür. Küçük çapta turistik faaliyetlerin gerçekleştirildiği İskele, sakin ve huzurlu bir tatil için gerekli atmosfere sahiptir.

Kıbrıs Lefke

Lefke, Kuzey Kıbrıs'ın merkezine 60 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Lefkoşa'nın kuzeybatısındaki Lefke'de bölge sakinleri genellikle çilek ve üzüm yetiştirerek geçimlerini sağlıyor. Lefke merkezinin dar sokaklarında sıralanan geleneksel Osmanlı mimarisine sahip evler, bölgenin özgün yapısını korumaya yardımcı oluyor.

44 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page