top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Kıbrıs Adası Nasıl Oluştu?



Evrenin oluşumu sonrası yüzyıllar sonra evrendeki kara parçalarının sular altında kalması ve kayaçların bir birlerini ittirmesi sonucu ana kayaçtan ayrılan parçaların sular içerisinde adacıklar oluşturması yapılan araştırmalar sonucu kanıtlanmış ve bilimsel dersler olarak eğitimde bu detaylar konu olmuştur. Elimizdeki bilimsel verilere dayanarak Kıbrıs adası nasıl oluştu? Konusu ada hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler ve adadan ev almak isteyenler için sitede paylaşıma açıldı.

Kıbrıs Adasının Oluşumu

Günümüzde halen devamlılığını sürdüren kıtalardan olan Asya, Avrupa ve Afrika kıtaları III. Jeolijik zaman diliminin ilk çeyreğinde sular ile kaplı idi. Dünyanın kendi içerisinde yer alan hareketlilik sonucu buzulların kuzey yarım küreden yaptığı baskı, güney yarım kürede ise içten magmanın yaptığı basınç sonucu yeni sert kayaçlar oluştu.

Bu kayaçlar içerisinde yer alan Kıbrıs adasının oluşumu III. periyodik zaman diliminde bu şekilde önce yarımada sonrasında ada şeklinde oluşarak günümüze kadar geldi. Ancak bu oluşum III. periyodik zamanda asya kıtasına bağlı İskenderun olarak kayıtlarda yer alan sınırlara bağlı bir yarımada şeklinde kaya parçası iken IV. jeolojik zamanda gelişimini tamamlayarak adaya dönüştü. Bu dönüşümde konu başında yer alan kuzey yarım küredeki buzulların erimesi etken rol oldu.

Kıbrıs Adası Sular Altında Kalır Mı?

Ada milattan önce 10000 yıllık bir yaşam sürecine sahiptir. Cilalı taş devrine denk gelen bu süreçte insanların uzun süreden beri adada yaşadıklarının kanıtı olarak arkeolojik kazılarla ortaya konulmuştur. Tunç ve demir çağı olarak nitelendirilen jeolojik süreçlerde yerleşik düzene geçilen adada günümüze ışık tutacak eserler yapılmış ve bu eserler adadaki yaşam şekli hakkında bilgi edinilmesini sağlamaya yardımcı olmuştur.

Jeolojik zaman diliminin başlangıç evreleri sonrasından günümüze kadar gelen süreçte Adanın oluşumu asırlar gerektirmiş ve bu asırların yeni bir asıra geçiş süreci uzun bir süreç gerektirir. Kıbrıs Adası da bu asırların geçiş sürecinin başlangıcında olup daha pek çok canlı neslinin yüzyıllarca ada üzerinde yaşayacağı bir gerçektir.



Adanın Afrika ve Asya Levhalarından Etkilenmesi

Jeodinamik süreç içerisinde levhaların hareketliliği yılda bir kaç cm olarak belirlenmiş olup bu hareketliliğin gelecekte yani yüzyıllar boyunca hareketliliği hesaplanarak bu levhaların çarpışma ve ittirme etkisinden Kıbrıs adasının da nasibini alacağı kesindir.

Jeolojik Yapının Etkisiyle Oluşan Coğrafik Yapı

Asya ve Afrika kayaçları içerisinde yer alan ve oluşumunda süregelen etkiler Kıbrıs'ın yüzeydeki coğrafik yapısını oluşturmuştur. Kıbrıs adasının Akdeniz'de yer alan adalardan en büyük sıralamada 3. sırada yer alır. 9251 kilometrelik bir toprağı mevcuttur. coğrafik yapısını Girne ve Trodos dağları, plato, ova ve yaylalarda, deniz oluşmakta ve uzun dönemlerden beri canlı yaşamasına uygun bir ada olmuştur.



Kıbrıs AdasınınJeolojik Yapısı

Kıbrıs adasının oluşum süreci ve sonrası sürecinde neler olabileceği konusu alt başlıklar halinde makalede yer alırken Kıbrıs'ın;

  • Asya Ve Afrika Kayaçlarının üzerinde yer alması

  • Jeolojik dönemler içerisinde Asya kayacına bağlı bir kara parçası iken zaman içerisinde önce bir yarım ada sonrasında da sular altında kalan bölümler dışında kalan kısmı ile bir adaya dönüştüğü

  • Jeolojik sürecin devam etmesi, magma ve buzulların etkisi ile yeniden farklı bir dönüşüm yaşayabileceği

  • Adanın sürekli bir şekilde yerleşke olması jeolojik yapısının elverişli olmasını ifade eder.

Ada Mısır, Türkiye, Suriye, İsrail, Lübnan ve Yunanistan ile deniz sınırlı komşudur. Ada Kuzey Yarım ada Türkiye, Güney Yarım ada Yunanistan olmak üzere iki ülkenin siyasi yönetimindedir.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Kıbrıs İçin Öğrenci Pasaport Nasıl Alınır?

Kıbrıs için öğrenci pasaport nasıl alınır? Sorusu özellikle eğitim öğretim döneminin başlamasıyla birlikte daha da merak konusu oluyor...


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page