top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Hisse Senedi Alınıp Satılarak Para Kazanılır Mı?



Yatırımlarla ve bu yatırımlardan kazanç elde edilmesine ilişkin hisse senedi alıp satarak para kazanılır mı? konusu oldukça önemli. Hisse senetleriyle ilgili bilinmesi gereken pek çok önemli husus var. Hisse senetleri alıp satılarak kazanç elde edilmesi için öncelikle bilgi edinilmesi gerekir. Başarısız yatırımcıların çoğunun eksiği bilginin yeterli olmamasıdır. Zira bu beraberinde yanlış ve başarısız işlemleri getirir.

Yatırımlar denilince ilk akla gelen enstrümanlardan biri hisse senetleridir. Bilgili ve deneyimli yatırımcıların doğru adımlarıyla hisse senedi alım satımlarından istenen karlar elde edilir. Bu kıymetli evraklar hakkında ilk olarak doğru tanımlar yapılmalıdır.

Yatırım yapmak için her yatırımcının bir tercihi vardır. Kimi insan borsada yatırım yaparak kazanmayı tercih eder. Kimi insan ise ev alarak yatırım yapmayı uygun görür. Yapılacak yatırım her ne olursa olsun önemli olan doğru yatırımlar yapmak ve kar elde etmektir. En çok yatırım yapılan yerlerden biri Kıbrıs'tır. Kıbrıs'a yatırım yapmak büyük kazançlar getirir. Kıbrıs'ta yaşamak da avantajlar sağlarken o güzel coğrafya da yaşamak oldukça keyifli bir seçenek olacaktır.


Hisse Senedi Nedir?

Sermaye şirketlerinin ortaklarına paylarını ve ortaklıklarını belgelemek için sundukları kıymetli evraklardır. Diğer bir tanımla hisse senedi; şirketin anaparasının eş değer parçaları olarak tanımlanır.

Hisse senetleri bir ortaklık ya da mülkiyeti de ifade eder. Yatırımcılar hisse senetlerini alır ve satarak kar elde ederler. Elbette ki her yatırım aracında olduğu gibi hisse senetlerinin alım satımlarında da belli oranlarda risk vardır. Bu noktada önemli olan yatırımcıların doğru adımlar atarak ve stratejilerle riskleri en aza indirmeleridir.


Hisse Senedi Özellikleri

Diğer yatırım enstrümanlarında olduğu gibi hisse senedinin de kendine has özellikleri mevcuttur.

  • Minimum ya da maksimum yatırım limiti yoktur.

  • Hisse senetlerinin standart getirileri yoktur.

  • Hisse senedi değerleri yatırım karalarına ve bilanço kazancına göre farklılık gösterir.

  • Hisse senedi hakları harici olarak devredilemez. Hisse senedinin devredilmesi halinde senedin temsil ettiği tüm haklar da devrolur.

Bu bilgilerin de edinilmesi son derece önemli. Yatırımcılar hisse senetlerinin özelliklerini bilmelidirler. Hisse senedinin bu özellikleri doğrultusunda yatırımlarını yaparak kar elde etme şansı yakalarlar.


Hisse Senedi Türleri

Hisse senedi türleri şöyledir;

  • Adi ve imtiyazlı Hisse senetleri

  • Nama ve Hamiline Yazılı Hisse Senetleri

  • Bedelli ve Bedelsiz Hisse Senetleri

  • Primli ve Primsiz Hisse Senetleri

  • Kurucu ve İntifa Hisse Senetleri

Yatırımcılar hisse senetlerinin türlerini öğrenerek yatırımlarını belirlerler.


Hisse Senedi Yatırımları

Borsaların en likit enstrümanlarından biri, hisse senetleridir. Farklı piyasalarda işlem görürler. Hisse senetleri, arz ve talebe göre işlem görürler. Hisse senetlerinin alıcı ve satıcıları arasında aracı kurumlar yer alır. Yukarıda da belirtildiği gibi hisse senetleri düşük seviyelerden alınır. Yüksek seviyelerden satışa sunulur.


Hisse Senedinin Sağladığı Haklar

Yatırımcılar temettü alma hakkına sahip olurlar. Yani şirket yıllık gelirinin bir bölümünü kar payı olarak dağıtma kararı verirse bu temettüden alma hakkı elde edilir. Şirket yatırıcılarına oy kullanma hakkı veriyorsa yatırımcı ortaklardan sayılır. Yatırımcı genel kurullarda oy kullanabilir.


Hisse Senedi Analiz

Hisse senedi analizleri ayrı bir öneme sahiptir. Hisse senedi güncel ekonomik gelişmeler ışığında temel ve teknik analizler yapılır. Uzmanların yaptığı bu analizler yatırımcılara yön verirler. Yani yatırımcılar bu analizleri takip ettiklerinde ekonomik durumlara göre hisse senetlerinin iniş çıkışlarını ve fiyat dalgalanmalarını öğrenirler.

Dinamiklerin nerede kullanılabileceğine, durumların nasıl yorumlanması gerektiğine dair ipucu verirler. Bu da yatırımcılara bilgi vermenin yanı sıra doğru adımlar atmalarını da sağlar. Hisse senetleri için karlı işlemler yapmayı mümkün kılar. Sağlıklı analizler sayesinde tüm yatırımcılar piyasanın durumu hakkında bilgi ve fikir sahibi olurlar.



Hisse Senedi Mantığı

Hisse senedi mantığı basit tanımıyla; fiyatı düşükken alınır, fiyat yükseldiğinde satılır. Yatırımcılar hisse senedi fiyatlarını takip ederler. Fiyatı düştüğünde yatırımcılar alım gerçekleştirirler. Fiyatlar yükselişe geçtiğinde ise satış kararı verilerek işlemler yapılır. Bu doğru işlemlerle yatırımcılar hisse senetlerinin aslım satımından kar elde ederler.


Hisse Senedi İşlemlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hisse senedi alım satım işlemlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar mevcut. Her yatırımcının bu hususları bilmesi gerekir. Doğru hisse senedi yatırımları için bunlar çok büyük öneme sahip.

Yatırımcılar hisse senetleri hakkında ekonomistlerin raporlarını inceleyebilirler. Bu raporlar uzman izlenim ve gözlemleriyle hazırlanır ve yatırımcılar için önemli bir rehber olurlar. Piyasanın sıkı takibi de önem verilmesi gereken hususlardandır. Piyasayı takip etmek piyasanın nabzını tutmaktır. Piyasanın her durumundan haberdar olunduğunda hisse senedi yatırımlarını yönlendirmek çok daha kolay hale gelir.

Hisse senetlerinin fiyatları üzerinde etkili olan faktörler bilinmelidir. Bu faktörler hisse senetlerinin fiyatlarını düşürebilir ya da yükseltebilir. Dolayısıyla yatırımcılar bu faktörleri bilirlerse ona göre pozisyon alarak karlı işlemler yapabilirler.

Hakkında bilgi sahibi olunan sektörlere ait hisse senetleri tercih edilebilir. Böylece hisse senedi işlemlerine hakim olmak ve doğru işlemler yapmak çok daha kolay olur.

Yatırımcılar tüm bu hususları dikkate alarak ve doğru adımlarla ilerler ve yatırımlarını yaparlar. Belirtilen hususlara dikkat edilerek riskleri azaltmak mümkün olur. Riskler azaldığında hisse senedi işlemlerinde başarı oranı artırılır.


Hisse Senedi İşlemlerinde Başarının Basamakları

Hisse senetlerinin alım satımında başarının belli basamakları mevcut.

Bilgi edinimi, en önemli husustur. Yatırımcı hisse senetlerine ilişkin her bilgiye hakim olmalıdır. Hisse senetlerindeki bilgi eksiklikleri yatırımcının yanlı hamleler yapmasına neden olur. Bu da risk anlamına gelir. Bunların yaşanmaması için öncelikle detaylı bilgiler edinilmelidir.

Hisse senedi alım satımlarında başarılı olunması için doğru stratejiler uygulanmalıdır. Yanlış stratejiler hisse senetlerinde kayıpların yaşanmasına neden olur. Bilgi ve deneyimler neticesinde doğru stratejiler belirlenir.

Diğer önemli nokta piyasanın iyi takip edilmesidir. Piyasadaki değişimleri, hisse senetlerinin fiyatları ve fiyatlarda meydana gelen dalgalanmalardan haberdar olunmalıdır. Fiyatlardaki değişimler riskleri tetikler. Dolayısıyla risklerin doğru şekilde yönetilmesi için bu bilgilerin edinilmesi şarttır. Böylece fiyata göre işlemler yapılarak kar elde edilebilir.

Hisse senetleriyle kazanmak için deneyime ihtiyaç var. Yatırımcılar ne kadar deneyim edinirlerse başarı seviyesi o kadar yükselir. Deneyimler hisse senedi işlemleri yapılarak elde edilir. Bunun için daha küçük yatırımlar yapılarak deneyim elde edilebilir.

Yatırımların getirileri hakkında gerçekçi olunmalıdır. Zira hisse senedi yatırımlarında hayalcilik ya da duygusal beklentiler büyük riskleri beraberinde getirir. Yatırımcılar mantıklarıyla hareket etmelidirler. Bununla beraber soğuk kanlı olmak, ani kararlardan kaçınmak ve akıllıca kararlar almak doğru olur. Panikle atılan adımlar yatırımlarda büyük zararlara sebebiyet verir. Tüm hu hususlar dikkate alınırsa hisse senetlerinde kar elde etmek mümkün olur.



Hisse Senedi İşlemlerinin Avantajları

Hisse senetleri yatırımcılara pek çok avantaj sağlar. En önemli avantajlardan biri temettü dağıtımlarıdır.

A grubu senetlere yapılan yatırımlar için açığa satış işlemleri mevcut. Bu işlemler sayesinde hisse senetlerinin değer düşüklüğünden getiri elde etme imkanı bulunur. Bunun olabilmesi için yatırımcıların anlık değişimlerin yorumlanması gerekir. Bu yorumların doğru yapılması da ayrı bir öneme sahiptir.






18 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Kıbrıs Sık Sorulan Sorular

Son dönemlerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden ev almak ile ilgili sık sorulan sorular görülüyor. Kıbrıs'ta ev sahibi olmak herkesin haya

Hisse Senedi Yatırımı Yaparak Para Kazanmak

Borsaya yatırım yapmak ve hisse senedi yatırımı yaparak para kazanmak birikimlerinizi uzun vadede artırmanın en iyi yollarından biridir.

Ev Yatırımı İçin Avustralya Mı? Kıbrıs Mı?

Ev yatırımı için Avustralya mı? Kıbrıs mı? Kendi anavatanı dışındaki ülkelerden ev satın almak isteyen kişiler hangi bölgeden almaları gerek


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page