top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Hisse Senedi Yatırımı Yaparak Para Kazanmak



Borsaya yatırım yapmak ve hisse senedi yatırımı yaparak para kazanmak birikimlerinizi uzun vadede artırmanın en iyi yollarından biridir. Yeni başlıyorsanız, hisse satın almaya başlamadan önce öğrenecek çok şey varmış gibi hissedebilirsiniz. Ama gerçek çok daha basittir. En önemli faktörlerden biri yeni başlamaktır. Yatırım yaptığınızda sermayenizin risk altında olduğunu hatırlamak önemlidir. Bu, yatırımlarınızın değerinin artabileceği gibi düşebileceği anlamına da gelir. Bu nedenle başlangıçta yatırdığınızdan daha azını geri alabilirsiniz.


Neden Yatırım Yapmalısınız?

Bankada nakit tutmak tasarruf etmenin bir yoludur, ancak birikimlerinizi artırmaya gelince, muhtemelen en iyi seçenek değildir. Zamanla, paranın değeri ve onunla satın alabileceğiniz şeyler değişir. Çoğu zaman fiyatlar yükselir. Kısa vadede gerçekten bir sorun değildir. Bugün 1.000 £ yarın ve hatta gelecek ay 1.000 £ 'a yakın olacak.

Bu, nakit parayı acil durum tasarruflarınız veya yakında kullanmanız gereken para için iyi bir seçenek haline getirir. Ancak daha uzun bir zaman diliminde, nakit olarak kalan birikimleriniz değer kaybetmeye başlayacaktır. Artan fiyatların, nakit paranızı ne kadar uzun süre bırakırsanız değerini nasıl etkileyebileceğine dair pek çok örnek bulabilirsiniz.


Hisse Senetleri Nedir ve Neden Bunlara Yatırım Yapılır?

Bir şirkette hisse satın aldığınızda, o şirketin sahibi olursunuz. Ve bir mal sahibi olarak, hisse senetlerinin değerinin zamanla düşmesine ve yükselmesine yol açan, işin iniş ve çıkışlarını paylaşacaksınız. Bazı işletmeler ayrıca kârlarının bir kısmını (temettü olarak bilinir) yatırımcılara öderler ve bu, bir işletmenin başarısından pay almalarının başka bir yoludur. Yatırımcılar, bir işletmenin sahibi olma ve performanstaki potansiyel iniş ve çıkışların riskini alma karşılığında, tarihsel olarak daha yüksek nakit getiri oranı ve tasarruflarını artırma fırsatı ile ödüllendirilmiştir.


Hisse Senedi Piyasaları

Hisse senedi piyasaları, hisse alıp sattığımız yerlerdir, hisse senetlerine yatırım yapmak için erişim noktanızdır. Nasıl yatırım yapacağımıza takılıp kalmadan önce, borsanın en başta birikimleriniz için neden iyi bir yer olabileceğini anlamak önemlidir. Uzun vadede ekonomiler büyüme eğilimindedir. Büyürler çünkü nüfus büyür ve üretkenlik de artar.

Ekonomiler uzun vadede büyürse, toplamda şirket kârlarının da artması gerektiğini varsaymak doğru olur. Zamanla, hisse senedi fiyatları altta yatan kâr büyümesini izleme eğilimindedir. İşte bu yüzden size bir borsa grafiği gösterilse, uzun vadede yükselir. Her zaman yükselirler mi? Hayır. Hisse senedi piyasaları yeni bilgiler aldıkça hareket edecek şekilde tasarlanmıştır.


Hisse Senetlerinde Yatırım Hedeflerini Belirleme

Yatırım yapmaya başlamadan önce, bundan ne elde etmek istediğinize karar vermeniz önemlidir. Bazı insanlar emeklilikleri için para biriktirmek için yatırım yaparlar. Diğerlerinin aklında belirli bir gelecek satın alma olabilir veya sadece enflasyonu yenmek isteyebilir. Hedeflerinizi anlamak önemlidir, çünkü ne kadar yatırım yapacağınız ve neye yatırım yapacağınız gibi yatırım temellerinin oluşturulmasına yardımcı olmalıdır.


‍Yatırım Yapmanın Getirdiği Riskler Hakkında Ne Hissettiğinizi Anlayın

Hisse senetlerine yatırım yapmaya başlamadan önce risk hakkında ne düşündüğünüzü anlamak önemlidir. Riski düşünmenin en basit yolu, değer kazandığını görme karşılığında ne kadar para kaybetmekten çekindiğinizdir. Ne kadar çok risk alırsanız, genellikle o kadar çok kaybedebilir veya kazanabilirsiniz. Risk alma konusunda ne kadar rahat olduğunuz ve karşılığında ne kadar risk almaya istekli olduğunuz, kendi koşullarınıza ve aşağıdaki gibi şeylere bağlı olacaktır:

  • Temel ihtiyaçlardan sonra her ay ne kadar paranız kaldı?

  • Paranızın değerinin hem düşmesi hem de yükselmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

  • Ne kadar süreyle yatırımda kalmayı planlıyorsunuz‍?

Uzun bir süre boyunca yatırım yapıyorsanız, muhtemelen yakın gelecekte yatırımlarını satması gerekecek birinden daha fazla risk almayı göze alabilirsiniz. Yatırım yapmak veya birikim yapmak için çok büyük miktarda paranız yoksa, muhtemelen bankada milyonları olan birinden daha az risk almak isteyeceksiniz.



Şirket Hisseleri

Daha önce tartıştığımız gibi, hisse senetleri bir şirketteki mülkiyeti temsil eder ve size bir işletmenin mevcut veya gelecekteki başarısını paylaşma fırsatı verir. Birçok büyük firmanın satın alabileceğiniz hisse senetleri vardır.

Bu, küresel teknoloji isimlerinden veya büyük bankalardan popüler moda markalarına ve araba markalarına kadar her şey olabilir. Ancak sadece büyük şirketler olmak zorunda değil, birçok küçük şirketin de hissesi vardır. Daha küçük şirketler daha maceracı yatırımcıları çekme eğilimindedir, kanıtlayacak daha çok şeyi olan daha yeni işletmeler olabilirler.


Kesirli Paylar

Bazı şirket hisse senetleri pahalı olabilir. Geçmişte, bu birçokları için ulaşamayacakları anlamına gelebilirdi. Ancak bugün bazı borsacılar, yatırımcılara kesirli hisselere erişim sunuar. Bunlar, satın alabileceğiniz tek bir hissenin parçalarıdır. Örneğin, bir hissenin maliyeti 1.000 ABD dolarıysa, o hissenin yarısını veya 500 ABD doları değerinde satın alabilirsiniz. Kesirli paylar, gereken az parayla yatırım yapmaya başlamanın avantajlı bir yoludur.


Hisse Senedi Yatırımlarında ETF'ler

İstemiyorsanız, her bir hisse senedini seçmek zorunda değilsiniz. Bir borsa yatırım fonu (ETF) ile tek seferde bir hisse senedi koleksiyonuna veya diğer varlıklara yatırım yapabilirsiniz. Çoğu ETF, S&P 500 veya NASDAQ gibi bir endeksi izleme eğilimindedir. Finans dünyasında bir endeks, bir piyasanın bir bütün olarak nasıl performans gösterdiğini analiz etmek veya anlamak için birleştirilmiş ve kullanılan bir grup hisse senedi veya diğer varlıklardır. Örneğin, S&P 500, ABD borsasında işlem gören en büyük 500 şirketten oluşan bir endekstir. S&P 500'ü izleyen bir ETF, endeksi oluşturan şirketlere yatırım yapmanın basit bir yoludur.

Pratik bir bakış açısından, bu, bu 500 şirketin her birinde hisse satın almaktan çok daha ucuz ve hızlıdır. Ayrıca, yatırımcılara daha çeşitlendirilmiş bir portföy sunarak büyük miktarda para kaybetme riskini azaltır. ETF'lerin dezavantajı, bireysel hisse senetlerinin bazen yakalayabildiği büyük getirileri yakalayamayacağınız anlamına gelmeleridir. Ayrıca, bazıları getiriler üzerinde uzun süreli bir etkiye sahip olabilen piyasa çökmelerine hâlâ maruz kalabilirsiniz.



Yatırım Ortaklıkları

Yatırım ortaklıkları genellikle varlık yönetimi firmaları tarafından kurulur. Kurulduktan sonra, bir borsada listelenirler ve yatırımcıların onlardan hisse satın almalarına izin verirler. İlk hisse satışlarından elde edilen fonlar daha sonra farklı varlıklara yatırım yapmak için kullanılır. Örneğin bir yatırım ortaklığı, teknoloji endüstrisinde hisse senedi satın almaya odaklanabilir. Diğerleri daha geniş bir hisse senedi yelpazesine sahiptir ve telekomünikasyon, finans ve enerji gibi çeşitli sektörlere yatırım yapar. ETF'ler gibi, yatırım ortaklıkları da tek seferde birçok farklı hisseye veya varlığa yatırım yapmanın harika bir yoludur.


Hisse Senedi Alımlarında GYO'lar

Popüler bir yatırım ortaklığı türü, gayrimenkul yatırım ortaklığı veya GYO olarak bilinir. GYO'lar adından da anlaşılacağı üzere gayrimenkule yatırım yapmaktadır. İnsanların gerçekten bir mülk satın almak için büyük meblağlar ödemek zorunda kalmadan emlak piyasasına para yatırmaları için iyi bir yoldur. GYO'lar ayrıca farklı mülk türlerine yatırım yapma eğilimindedir; bu, perakende satıştan veri merkezlerine veya dijital altyapıya kadar her şeye maruz kalabileceğiniz anlamına gelir.

Kıbrıs'ta GYO yatırımı oldukça yüksektir. Bölgedeki artan emlak faaliyetleri ve turist gelişi sayesinde yatırım imkanları da her geçen gün çoğalır. Kıbrıs'ta GYO yatırımı yapmak bir çok kişinin son dönemlerdeki en önemli faaliyetleri arasında bulunur. Bu yatırımın avantajları da oldukça yüksektir.


İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page