top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Dünyanın En Değersiz 15 Para Birimi


Dünyanın En Değersiz 15 Para Birimi
Dünyanın En Değersiz 15 Para Birimi

Para, kelimenin tam anlamıyla dünyayı döndüren bir unsurdur ve bu nedenle dünyanın en değersiz 15 para birimi sıklıkla merak edilen bir konudur. Küresel ticareti kolaylaştıran ortamdır ve zenginliğin başlıca ölçüsüdür. Para, takastan kağıt parçalarına kadar uzun bir yol kat etmiştir.

Mübadele ve değerin önemi, dünyanın finansal sistemlerinin inceliklerine gömülüdür. Bir ülkenin parasının devalüasyonu, neredeyse her zaman yağmacı ticaret politikaları gibi o ulusun vatandaşlarının katlanması gereken trajedi ve zorluklardan kaynaklanır.

Birçoğu umutsuzca turizm dolarlarına güvenirler. Bu yüzden bu çok ucuz ülkelere yapılan ziyaret bazen bir kazan-kazan durumu olabilir.


Kore Wonu

Neden Güney Kore gibi 21. yüzyılın dinamik bir güç merkezi, acı çeken ve ezilenlerle dolup taşar? Kia, Samsung ve Hyundai gibi dünya devlerinin evi nasıl oluyor da .0008 ABD Doları değerinde bir para birimine sahiptir? Çünkü yönetim böylesini sever. Paralarını ucuz tutmak için kasten para politikasını manipüle ederler.

Bu da ihracatlarını Japonya gibi rakiplerinden daha ucuza getirmelerine neden olur. Eleştirmenlerin dediği gibi haksız rekabet, Kuzey Amerika'da da pazar payını ve işleri alarak ABD işçi sendikalarını kızdırmıştır.


Irak Dinarı

ABD yetkilileri, 2014 yazında bölgeye seyahat tavsiyelerini arttırmıştır. Dışişleri Bakanlığı, ABD vatandaşlarını Irak'a zorunlu seyahatler dışında tüm seyahatlere karşı uyarı. Irak'taki ABD vatandaşları, adam kaçırma ve terörist şiddet açısından yüksek risk altında olmaya devam ederler.

Tam olarak bir fabrika inşa etmek, bir ev satın almak veya bir otel odası rezervasyonu yapmak için bir teşvik değil mi? Yine de burası efsanevi Cennet Bahçesi'nin yeridir ve bin yıl önce Dicle ve Fırat yakınlarında keşfedilmiştir.

Ancak düşen petrol fiyatları ve artan mezhepsel şiddet, güçlü bir şekilde ülkenin güvenliğinin ve para birimi değerinin gerilediğini gösterir.


Tanzanya Şilini

Tanzanya siyasi istikrar, göreceli güvenlik ve Doğu Afrika'daki en büyük ikinci ekonomi ile övünebilir. Hükümet, altyapı iyileştirmeleri için 26 milyar ABD Doları (43 trilyon şilin) ​​harcar. Son zamanlarda büyük gaz rezervleri keşfedilmiştir.

Tanzanya, İnsani Gelişme Endeksi'nde 182 ülke arasında 152'nci, İş Ortamında 192 ülke arasında 134'üncü ve hükümet etkinliği sıralamasında 212 ülke arasında 135'inci sırada yer alır.

Geçimlik tarımda sıkışıp kalan kişi başına gelir, 560 dolar gibi iç karartıcı bir rakamdır. Hükümetin hedefi bunu 2025 yılına kadar ikiye katlamaktır. Uzmanlar, bu artışın çoğunun Afrika'nın büyük Darüsselam kentindeki merkez başına düşen bir artış tarafından yutulacağı konusunda uyarılarda bulunurlar.


Kolombiya Pesosu

2014, uluslararası bir turnuvada kendi kalesine gol attığı için bir uyuşturucu baronu tarafından öldürülen talihsiz futbolcu Andres Escobar'ın ölümünün 20. yıl dönümünde Kolombiya ülkesi ile ilgili ekonomik etkenler de göz önündedir. Kolombiya, kredisine göre, başarısız ölümcül bir uyuşturucu devletinden bir turizm hotspotuna mucizevi bir dönüşüm görmüştür.

Kolombiya, Kuzey Amerika'da olmayan şeylere sahiptir. Bir kişilik reel ekonomik büyüme, yaklaşık %5, bu da onu Pasifik İttifakı'ndaki en hızlı büyüyen ekonomi yapar. Ne yazık ki hala 600.000 cana mal olan gerçek, canlı bir Marksist gerilla isyanı vardır.

Öngörülebilir bir gelecek için, Kolombiya ekonomisi altyapı eksikliği ve son zamanlarda Blackberry hisselerinden daha hızlı düşen petrol fiyatlarına olan aşırı bağımlılık nedeniyle sekteye uğrayacaktır.


Kamboçya Riels

Kızıl Kmerlerin korkunç ölüm alanlarının ne zaman tamamen düzeleceği ile ilgili bir çok merak edilen unsur vardır. Bunun yanı sıra ülke çok popüler bir turizm merkezi haline gelmiştir. Phnom Penh'in eski başkenti, Kampong Som'un muhteşem beyaz kumlu plajları ve Angkor Wat'ın kasvetli, antik güzelliği, yapılacaklar listesinde yer alan şeylerdir.

Turizm (kumar dahil) Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın %17'sini oluşturur. Giderek daha fazla giysiniz orada yapılır. Bulunan petroller vardır. Gelecek daha parlak görünür ama yine de çok fakir bir ülkedir. Ortalama yıllık gelir sadece 946 dolar ve çocuklar arasında yetersiz beslenme yaygındır.



Paraguay Para Birimi

Az bilinen ve az ziyaret edilen Paraguay, şimdiye kadar başlıca kötü şöhretli Dr. Josef Mengele de dahil olmak üzere yüzlerce Nazi savaş suçlusunu barındırmasıyla bilinirdi. Mevcut başkan uyuşturucu kartelleriyle bağlantılı olduğundan şüphelenilen birisi olarak, kara para aklamaktan hapis cezasına çarptırılmış ve DEA tarafından bir soruşturmaya konu olmuştur.

Ülke aynı zamanda gerilla hareketini de büyütür. Tampon soya fasulyesi mahsulü ekonomik büyümeyi çift haneli rakamlara çıkarmıştır. Ancak soya fasulyesi üzerinde bir ekonomi inşa etmek zordur.

Ne kadar protein açısından zengin olsalar da gelir elde edimi oldukça azdır. Dolayısıyla yaygın yargı yolsuzluğu, artan yoksulluk ve yetersiz eğitim sayesinde hiçbir getiri söz konusu değildir.


Zambiya Kwacha

Hızla büyüyen, temelde kusurlu ekonomilerden bir diğeri bu ülkede yer alır. Pek çok başkasının petrol fiyatıyla birlikte yükselip düştüğü yerde, Zambiya bunun iyi bir şey olmadığı bir zamanda bakır fiyatının rehinesidir.

Aynı zamanda yüksek doğum oranı ve HIV/AIDS yükünden muzdariptir. Egzotik fauna ile göz küresine göz küresine gidebileceğiniz devasa, uzak, kusursuz milli parklarında dünyanın safari başkentlerinden biri olmaya devam eder.


Gine Frankı

Ebola'nın elinde acı çeken bir başka Batı Afrika ülkesidir. Uzmanlar Gine ekonomisinin 2015'te gerçekten küçüleceğini öngörmişlerdir ve bu döviz kurunu arttırmamıştır. Ebola salgınından önce bile, frankın onlarca yıl durgunlaşması ve 2050'de dolara 7022'ye düşmesi beklenir.

Ulus, bol miktarda mineralle kutsanmıştır ancak iç savaşın parçaladığı ülkeler Sierra Leone ve Liberya'yı çevreleyen konumu nedeniyle lanetlenmiştir. Mülteci seli hazineyi kurutmuştur. Görülecek çok egzotik manzara vardır ancak şu anda muhtemelen sadece sağlık hizmeti sağlayıcıları ülkeyi ziyaret eder.


Beyaz Ruble

2013, eski Sovyet Cumhuriyeti için tam bir fiyaskodur ve ana müşterisinin ekonomisi de kötü bir şekilde düştüğü için daha da kötüleşeceği öngörülür. Rusya, sert ekonomik yaptırımlardan ve düşen petrol fiyatlarından sarsılır. Potasyum piyasalarındaki bir kriz, çok ihtiyaç duyulan ihracat kazançlarını mahvetmiştir.

Uzmanlar daha fazla ruble devalüasyonu öngörürler. İki yıl önce, ruble değerinin %65'ini kaybetmiştir.

Berbat bir insan hakları siciline sahip Sovyet tarzı bir diktatörlük ile yönetim devam eder. Çernobil'den gelen radyoaktif serpintiden kötü etkilenmiş bir ülkedir. Lonely Planet rehberi, bir zamanlar Lee Harvey Oswald'ın yaşadığı bir daireyi bir cazibe merkezi olarak listeler.



İran Riyali

Değersiz para birimlerinin en başında olan İran ekonomisi hala devrimden, Irak'la savaştan ve Mahmud Ahmedinejad'dan kurtulmuştur. Nükleer program üzerindeki uluslararası yaptırımlar, inatla sert bir darbe vurduğunda sarsılır.

Bazıları İran'ın bütçesini dengelemek için varil başına 140 dolar petrole ihtiyacı olduğunu tahmin eder. Fiyatlar varil başına 60 dolara inerken ve artmaya devam ederken, gelecek pek de hoş görünmez. Böylece riyal, barışçıl amaçlar için olduğunu iddia ettikleri nükleer santrifüjler tarafından emilir.


Dünyanın en değersiz para birimleri karşısında yatırımlarını daha da değerlendirmek isteyen kişiler;

  • Sterlin

  • ABD doları

  • Euro

Türk Lirası gibi değerli olan paraların geçerli olduğu Kıbrıs’ta yatırım yapmayı tercih edebilirler. Herkesin bölgede bir ev alma hakkı bulunur ve yatırım işleri kolaylıkla halledilir.

33 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page