top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Borsa Piyasası Güvenilir Mi?



Hisse senedi fiyatları düştükçe, yatırımcı olmak için sinir bozucu bir zaman olabilir ve bu durum borsa piyasası güvenilir mi? sorusunu akıllara getirir. S&P 500, yılın başından bu yana yaklaşık %16 düşerek ayı piyasasına doğru ilerler. Bazı uzmanlar, piyasanın toparlanmaya başlamadan önce daha da düşeceğine inanırlar ve yatırımlarınızın değerinin düşmesini izlemek, sindirilmesi zor olabilir. O halde yatırım yapmak için gerçekten güvenli bir zaman mı? Yoksa duraklatmayı veya hatta paranızı piyasadan çekmeyi düşünmeli misiniz? gibi sorularınıza yanıt almak için borsayı iyi bilmeniz gerekir.


Borsa Şu Anda Güvenli Mi?

Deneyimli bir yatırımcı olsanız bile, piyasadaki gerilemeler yıldırıcıdır. Daha da ürkütücü olan şu ki, hiç kimse bu gerilemenin ne kadar süreceğini veya ne kadar şiddetli olacağını söyleyemez. Uzmanlar bile piyasanın ne yapacağını tam olarak tahmin edemez ve bu belirsizlik zor olabilir. Bununla birlikte, borsa göründüğünden daha güvenlidir.

Yatırım uzun vadeli bir stratejidir ve piyasanın kısa vadeli performansı genellikle tahmin edilemez olsa da, uzun vadede toparlanması neredeyse garantidir. Pazar tarihi boyunca düzinelerce düzeltme ve çökmeyle karşı karşıya kalmıştır. Yalnızca son 20 yılda, dot-com balonunun patlamasından Büyük Durgunluğa ve 2020'nin başındaki pandemiyle ilgili çöküşe kadar her şeyi yaşamıştır. Tüm bu düşüşler o anda endişe verici olsa da, piyasa toparlanmayı başarmış ve zaman içinde pozitif ortalama getiri elde etmiştir.


Paranızı Nasıl Korursunuz?

Düşüşler geçici olduğu için yatırımlarınızı korumanın en iyi yollarından biri paranızı piyasada tutmaktır. Bu strateji kulağa mantıksız gelse de, satış yapmadığınız sürece teknik olarak para kaybetmeyeceğinizi unutmamanız gerekir. Hisse senedi fiyatları düşerse portföyünüzün değeri düşebilir, ancak piyasa kaçınılmaz olarak yükseldiğinde, yatırımlarınız da geri dönmelidir ve hiçbir şey kaybetmemiş olursunuz.

Yine de, bu yaklaşımın birkaç uyarısı vardır. Birincisi, sağlam bir acil durum fonunuz olduğundan emin olmanız gerekir. Bir düşüş sırasında hisse senetlerinizi satmak para kaybetmenize neden olabilir. Beklenmedik bir masrafla karşılaşırsanız, bir acil durum fonu, yatırımlarınızı boşa harcamaktan kaçınmanıza yardımcı olabilir.


Borsada Doğru Yatırımları Seçmek

Doğru yatırımları seçmek de çok önemlidir. Hisse senetlerinin çoğu bir gerilemeden sağ çıkacak olsa da, temelleri sallantıda olan şirketlerin toparlanması daha zor olabilir. Portföyünüzdeki her hisse senedinin uzun vadeli güçlü bir yatırım olduğundan emin olarak, piyasadaki en kötü çöküşte bile hayatta kalma şansınız çok daha yüksektir. Piyasa oynaklığının sindirilmesi kolay değildir, ancak normaldir ve geçicidir. Uzun vadeli bakış açısını koruyarak ve doğru önlemleri alarak, yatırımlarınızın olabildiğince güvenli olduğunu bilerek daha rahat uyuyabilirsiniz.



Borsanın Amaçları, Sermaye ve Yatırım Geliri

Borsa çok önemli iki amaca hizmet eder. Birincisi, şirketlere işlerini finanse etmesi ve genişletmesi için kullanabilecekleri bir sermaye sağlamaktır. Bir şirket, başlangıçta hisse başına 10 ABD Doları'na satılan bir milyon hisse senedi ihraç ederse, bu, şirkete işini büyütmek için kullanabileceği 10 milyon ABD Doları sermaye sağlar. Genişleme için gerekli sermayeyi ödünç almak yerine hisse senedi teklif ederek, şirket borca ​​girmekten ve bu borç için faiz ödemekten kaçınır.


Borsanın Avantajları

Borsanın hizmet ettiği ikincil amaç, yatırımcılara halka açık şirketlerin elde ettikleri karlarını paylaşma fırsatı vermektir. Bu açıdan yatırımcılar hisse senedi alımı ile iki yoldan biri sayesinde kar elde edebilirler. Bazı hisse senetleri düzenli temettü öder.

Yatırımcıların hisse senedi satın almaktan kar elde etmesinin diğer yolu, hisse senedi fiyatı satın alma fiyatından yükselirse kar elde etmek için hisse senedini satmaktır. Örneğin, bir yatırımcı bir şirketin hisselerini 10 dolardan satın alırsa ve hisse senedinin fiyatı daha sonra 15 dolara yükselirse, yatırımcı hisselerini satarak yatırımından %50 kar elde edebilir.


Modern Hisse Senedi Ticareti – Küresel Borsaların Değişen Yüzü

Yurtiçinde, NYSE iki yüzyıldan fazla bir süredir yetersiz bir rekabet gördü ve büyümesi esas olarak sürekli büyüyen bir Amerikan ekonomisi tarafından desteklenmiştir. LSE, hisse senedi ticareti için Avrupa pazarına hakim olmaya devam etmiş ancak NYSE, sayıları sürekli artan büyük şirketlere ev sahipliği yapmıştır. Fransa ve Almanya gibi diğer büyük ülkeler sonunda kendi borsalarını geliştirmişlerdir ancak bunlar genellikle LSE veya NYSE'ye kote olma yolundaki şirketler için birer basamak olarak görülmüştür.

20. yüzyılın sonları, gelişen teknoloji şirketlerinin gözdesi haline gelen ve 1980'ler ve 1990'lardaki teknoloji sektörü patlaması sırasında artan önem kazanan NASDAQ da dahil olmak üzere, hisse senedi ticaretinin diğer birçok borsaya yayıldığına tanık olmuştur. NASDAQ, işlemleri elektronik olarak yürüten bir bilgisayar ağı arasında işleyen ilk borsa olarak ortaya çıkmıştır.


Hisse Senetleri Borsası

Hisse senetlerinin çoğu, New York Menkul Kıymetler Borsası (NYSE) veya NASDAQ gibi borsalarda işlem görürler. Borsalar, esasen yatırımcılar arasında hisse senedi alım satımını kolaylaştırmak için pazar yeri sağlar. Borsalar, yatırımcıları finansal alanda yapılan dolandırıcılıktan korumak amacıyla ve döviz piyasasının sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlamak için piyasayı denetleyen Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) gibi devlet kurumları tarafından düzenlenir.


Hisse Senetleri Alım ve Satımı

Hisse senetlerinin büyük çoğunluğu borsalarda alınıp satılsa da, bazı hisse senetleri, hisse senedi alıcılarının ve satıcılarının genellikle bir satıcı veya özellikle hisse senedi ile ilgilenen "piyasa yapıcı" aracılığıyla ticaret yaptığı tezgah üstü (OTC) işlem görür. OTC hisse senetleri, borsalarda listelenmek için minimum fiyatı veya diğer gereklilikleri karşılamayan hisse senetleridir. OTC hisse senetleri, borsalarda işlem gören hisse senetleri gibi halka açık raporlama düzenlemelerine tabi değildir.

Bu nedenle yatırımcıların bu tür hisse senetleri ihraç eden şirketler hakkında güvenilir bilgi edinmesi o kadar kolay değildir. OTC piyasasındaki hisse senetleri, genellikle borsada işlem gören hisse senetlerinden çok daha ince işlem görür. Bu, yatırımcıların genellikle bir OTC hissesi için alış ve satış fiyatları arasındaki büyük farklarla uğraşması gerektiği anlamına gelir. Buna karşılık, borsada işlem gören hisse senetleri, nispeten küçük alış-satış marjları ile çok daha likittir.


Borsa Oyuncuları

Borsa ticaretinde çok sayıda düzenli katılımcı vardır. Yatırım bankaları, bir şirket ilk kez hisse senetleri sunarak halka açık bir şirket olmaya karar verdiğinde ortaya çıkan hisse senedinin ilk halka arzını (IPO) ele alır. Halka açılmak ve hisse arz etmek isteyen bir şirket, şirketin ilk hisse senedi arzının “sigortacısı” konumunda olarak hareket etmesi adına yatırım bankasına başvurur.

Yatırım bankası, şirketin toplam değerini araştırdıktan ve şirketin hisse senedi şeklinde mülkiyetinin yüzde kaçından vazgeçmek istediğini dikkate aldıktan sonra, şirkete garanti verirken, bir ücret karşılığında piyasada ilk hisse senedi ihracını gerçekleştirir. Hisse başına asgari fiyat belirlenir. Bu nedenle, sunulan tüm hisselerin mümkün olan en yüksek fiyattan satıldığını görmek yatırım bankasının çıkarınadır.



Borsa Endeksleri

Borsanın genel olarak performansı izlenir ve çeşitli şekilde borsa endekslerinin performansına yansır. Hisse senedi endeksleri, hisse senetlerinin genellikle nasıl performans gösterdiği yansıtılmak üzere tasarlanmış bir hisse senedi seçkisinden oluşur. Borsa endekslerinin kendileri de düzenlenmiş borsalarda işlem gören opsiyonlar ve vadeli işlem sözleşmeleri şeklinde alınıp satılır.

Önemli borsa endeksleri arasında;

  • Dow Jones Industrial Average (DJIA)

  • Financial Times Borsa 100 Endeksi (FTSE 100)

  • Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500)

  • Nikkei 225 Endeksi

  • Hang Seng Endeksi

  • NASDAQ Bileşik Endeksi bulunur.

Borsada yatırım yapmayı düşünen kişilere alternatif bir seçenek olarak Kıbrıs gayrimenkul yatırım ortaklığı da önerilebilir. Bölgedeki yatırımlar oldukça avantajlı olup, yatırımcılara kısa sürede geri dönüşü söz konusudur.

37 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Borsa Yatırım Hesabı Nasıl Açılır?

Yatırım yapmak çok karmaşık görünse de aracılık hesabı açmak ve yatırım yapmaya başlamak şaşırtıcı derecede kolaydır ve borsa yatırım hesabı

Ev Yatırımı İçin Avustralya Mı? Kıbrıs Mı?

Ev yatırımı için Avustralya mı? Kıbrıs mı? Kendi anavatanı dışındaki ülkelerden ev satın almak isteyen kişiler hangi bölgeden almaları gerek


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page