top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Borsa Yatırım Hesabı Nasıl Açılır?



Yatırım yapmak çok karmaşık görünse de aracılık hesabı açmak ve yatırım yapmaya başlamak şaşırtıcı derecede kolaydır ve borsa yatırım hesabı nasıl açılır? sorusuna yanıt bulunabilir. Kendi işlemlerinizi çevrimiçi bir hesap aracılığıyla yapabilir veya kontrolü bir finansal danışmana ve yatırım yöneticisine devredebilirsiniz. Aracı kurum hesabının nasıl açılacağını keşfetmek aynı zamanda bireysel borsa hesabı açmak için de bir rehber oluşturur.


Bireysel Yatırımcı Hesabı

Bireysel bir yatırımcı olarak aracılık hesabı, borsaya açılan portalınızdır. Adı, işlemlerinizi gerçekleştirmek için daha yaygın olarak borsa komisyoncusu olarak bilinen bir aracı kurumla çalışacağınız gerçeğinden gelir. Yatırımcı olarak sizinle borsalarda alınıp satılmaya hazır hisse senetleri arasında oturan aracılardır. Ancak bir aracılık hesabı, yalnızca bir hisse senedi alım satım hesabı değildir. Ayrıca tahvil, ETF, yatırım fonu ve daha fazlasını satın alabilir, satabilir ve elinizde tutabilirsiniz. Sunulan menkul kıymetler, komisyoncunuza bağlı olacaktır.


Aracı Kurum Hesabı Nasıl Açılır?

Gereksinimler brokerler arasında farklılık gösterse de, bir aracılık hesabı açma süreci normalde seçtiğiniz yatırım platformunda bir form doldurmak kadar basittir. Genellikle aşağıdaki bilgileri göndermeniz istenecektir:

  • Pasaport veya ehliyet gibi kimlik belgesi (18 yaşında veya daha büyük olmanız gerekir).

  • Ulusal sigorta numaranız

  • Adınız, e-posta adresiniz, telefon numaranız ve ev adresiniz gibi kişisel bilgiler

  • Banka kartı bilgileriniz.

  • Bazı komisyoncular ayrıca istihdam durumunuz, yıllık geliriniz, tasarruflarınız ve yatırımlarınız ve paranızın kaynağı hakkında daha fazla bilgi isteyebilir.

Daha sonra tek yapmanız gereken yeni açılan aracı kurum hesabınıza bir miktar para yatırmak ve yatırım yapmaya başlayabilirsiniz. Ve esasen yatırım yapmak için aracı kurumdan borç para almanıza izin veren bir marj ticareti hesabı açmadığınız sürece, bir aracı kurum hesabı açmanız kredi puanınızı etkilemeyecektir.


Aracılık Hesapları Nasıl Çalışır?

Bir aracı kurum hesabı aracılığıyla finansal menkul kıymetler satın almak, birinden, yani komisyoncunuzdan sizin için dükkana gitmesini istemek gibidir. İstediğiniz her şeyi almaları (veya satmaları) için onlara fon sağlarsınız. Bu al/sat emridir. Brokeriniz, aslında alım satımı yapan kişidir. Bu, siparişinizin yerine getirilmesi veya tamamlanmasıdır. Bir siparişi "doldurma" olarak da bilinir. Ve tıpkı birisinin hangi mağazaya gideceğine karar vermesi gibi, komisyoncunuz da siparişinizi yerine getirmenin en iyi yolunu belirleyecektir.

Bunlar;

  • Bir borsanın tabanına talepte bulunmak

  • Bir piyasa yapıcı konumundaki kişi ile ticaret

  • Siparişi dijital olarak doldurma

  • Brokerin kendi envanterini kullanma şeklindedir.

Bu süreç anlık olabilir. Ancak piyasanın ne kadar hızlı hareket ettiğine bağlı olarak, alım/satım fiyatı ile nihai uygulama fiyatı arasında bir fark olabilir.


Sipariş Türleri

Alım/satım fiyatı ile uygulama fiyatı arasındaki potansiyel fark, aracılık hesabınızla verebileceğiniz emir türlerini ve istediğinizi mümkün olduğunca almanızı nasıl sağlayacağınızı anlamanın önemli olduğu anlamına gelir. Market siparişi ile piyasa emri, bir varlığı piyasanın mevcut en iyi fiyatından almak veya satmak istediğiniz zamandır. Bu, belirli bir fiyatı garanti etmediğiniz, ancak siparişinizin neredeyse anında gerçekleştirildiğini görmeniz gerektiği anlamına gelir.



Limit Emri

Bir limit emri, ödemeye hazır olduğunuz maksimum alış fiyatını veya kabul etmeye hazır olduğunuz minimum satış fiyatını dikte ederek uygulama fiyatı üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlar. Siparişiniz yalnızca bu fiyattan veya daha iyi bir fiyattan gerçekleştirilecektir. Ancak, siparişinizin fiilen yerine getirileceğine dair bir garanti yoktur. Arz ve talebe ve sipariş kuyruğundaki yerinize bağlıdır.

Durdurma emri, komisyoncunuza bir varlık belirli bir fiyat seviyesini geçtikten sonra almak veya satmak istediğinizi söylediğiniz yerdir. Durdurma fiyatına ulaşıldığında, durdurma emri bir piyasa emri haline gelir. Limit emrinden farklıdır, çünkü sizin belirlediğiniz veya daha iyi bir fiyattan ziyade mevcut en iyi piyasa fiyatından doldurulur.


Çevrimiçi Aracılık Hesapları

Bu, kendi yatırımlarınızı satın aldığınız, sattığınız ve yönettiğiniz kendin yap seçeneğidir. Çevrimiçi komisyonculuk hesapları genellikle indirim komisyoncularında tutulur. Düşük alım satım ücretlerine ve hatta bazen komisyonsuz alım satıma sahip oldukları, ancak araştırma ve finansal tavsiye gibi ekstra hizmetleri olmadığı anlamına gelir.

Bununla birlikte, daha fazla rehberlik, araştırma ve destek içerebilen tam hizmetli bir aracı kurumda çevrimiçi aracılık hesabı da açabilirsiniz. Bu normalde bir indirim komisyoncusu hesabına sahip olmaktan daha pahalı olacaktır.


Yönetilen Aracılık Hesapları

Daha az uygulamalı bir yaklaşım istiyorsanız, yönetilen bir aracılık hesabı sizin için doğru olabilir. Hesabınıza bağlı mali müşavir sizi, mevcut durumunuzu ve uzun vadeli mali hedeflerinizi tanıyacaktır. Ardından, ihtiyaçlarınızı karşılamayı amaçlayan ısmarlama bir yatırım portföyü tasarlayacaklardır. Bu portföy bir yatırım yöneticisi tarafından yönetilecektir.

Aracı kurum adına gereken uzmanlık ve faaliyet nedeniyle yönetilen hesaplar, çevrimiçi hesaplardan çok daha yüksek ücretler ve minimum yatırımlar taşır. Tam hizmet yönetilen aracılık hesabına bir alternatif, bir robo-danışman hesabıdır.

Burası, belirli yatırım kriterlerini sunacağınız ve ardından ihtiyaçlarınıza göre algoritmik olarak oluşturulmuş bir dizi portföye yatırım yapmanızın önerileceği yerdir. Bunlar normalde tam hizmet yönetilen aracılık hesabından daha ucuz olur.


Aracılık Hesabınızı Nasıl Seçersiniz?

Bir aracı kurum hesabı açmadan önce seçeneklerinizi araştırmalı ve tüm kişisel gereksinimlerinizi karşılayan bir yatırım platformu bulmalısınız.

Aracılık hesabınızı seçerken akılda tutulması gereken faktörler şunları içerir:

  • Komisyonlar ve ücretler: Bunlar komisyoncudan komisyoncuya büyük ölçüde değişebilir ve ticaret ücretlerinden hizmet veya bakım ücretlerine ve hareketsizlik ücretlerine kadar her şeyi kapsayabilir.

  • Varlık aralığı: Çoğu hesap hisse senetleri, tahviller ile ticaret yapmanıza izin verse de, bir komisyoncunun SPAC'ler veya opsiyonlar gibi daha özel ürünler sunup sunmadığını araştırmalısınız.

  • Ticaret platformu: Her ticaret platformunun, yatırımlarınızı yönetmenize ve izlemenize yardımcı olacak kendi araçları olacaktır.

  • Alım satım uygulamasını paylaşın: Hareket halindeyken alım satım yapmak istiyorsanız, müstakbel brokerinizin özel bir uygulaması olduğundan emin olmak şarttır.

  • Araştırma: Yatırım kararlarınızı verirken rehberlik istiyorsanız, bir komisyoncunun araştırma raporları sunup sunmadığını kontrol etmelisiniz.


Yatırım Yapmaya Nasıl Başlanır?

Muhtemelen bitcoin milyonerleri hakkındaki hikayeleri görmüşsünüzdür veya belki bir arkadaşınızdan bir ipucu almışsınızdır veya 'hızlıca zengin olmanın' bir yolu ile ilgili size yaklaşılmıştır. Ancak yatırım dolandırıcılıklarının yaygın olduğunu unutmamak önemlidir. Hayatta çoğu zaman olduğu gibi, bir yatırım gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa, muhtemelen gerçek değildir. Yatırımlara, örneğin beş ila 10 yıl boyunca ne kadar para bağlayabileceğinizi düşünerek başlayın. Ardından, beklentilerinize ve sindirmeye hazır olduğunuz risk miktarına uyan hoşunuza giden bir strateji seçin. Gerçekçi olun ve unutmayın: potansiyel ödül ne kadar büyükse, zor kazandığınız paranın bir kısmını kaybetme olasılığı da o kadar artar.

Bir veya iki ayrı şirkete veya tahvile yatırım yapmak yerine, bir fona yatırım yapmayı seçebilir. Fonlar, çeşitli uygun yatırımları oluşturma ve geliştirme gibi zorlu bir görevi bir uzmana yaptırmanıza olanak tanır ve kötü performans gösteren bir kişinin tüm portföyünüzü çökertme riskini azaltabilir.

Borsada hesap açmak için aracı kurumlara genellikle ihtiyaç duyulur ve hesaplar kısa süre içerisinde açılabilir. Borsa yatırımlarında son dönemlerin gözdesi Kıbrıs GYO yatırımlarıdır. Bölgedeki emlak faaliyetlerinin yükselmesi ve her geçen gün genişlemesi ile bir çok yatırımcının yeni rotası burası olmuştur. Yatırım avantajları da oldukça yüksektir.



İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page