top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Borsa Hisse Senedi Yatırım Riskleri



Hayattaki her şey riskle gelir ve hisse senetleri de farklı değildir, bu nedenle borsa riskleri nelerdir? Sorusu sıklıkla sorulan bir sorudur. Paranızı risksiz bir şeye yatırmak istiyorsanız, ABD hazine bonoları dünyadaki en düşük riskli yatırım olarak kabul edilir. Tek bir sorun vardır, o da korkunç uzun vadeli bir yatırım olmasıdır.

Morningstar'dan alınan grafik ile bu konu hakkında detaylı bilgi sahibi olunabilir. 1926'dan bu yana hisse senetlerine kıyasla hazine bonolarının ne kadar korkunç performans gösterdiği bilinen bir gerçektir.


Şirket Düzeyinde Hisse Senedi Yatırım Riskleri

Yatırım yaptığınız tek bir şirketi etkileyebilecek çeşitli risklere çeşitlidir. Bunlar, borsa çökmesi gibi piyasa düzeyinde büyük riskler değil, ancak çoğunlukla tek bir hisse senedini doğrudan etkileyecek risklerdir.

  • Olumsuz Başlıklar: Tecrübeli yatırımcılar, olumsuz bir haberin hisse senedi fiyatını ne kadar etkileyebileceğini bilir. Doğru ya da yanlış, adil ya da haksız, haber başlıkları hisseleri hızlı hareket ettirme gücüne sahiptir.

  • Analist Düşürme: Bir analist, bir hisse senedinin notunu düşürdüğünde veya finansal tahminlerini düşürdüğünde, hisse senedi fiyatı genellikle hemen arkasından gelir. Analistler her zaman haklı olmasa da, görüşleri kısa vadede piyasaları hareket ettirme eğilimindedir.

Sektör Düzeyinde Hisse Senedi Yatırım Riskleri

Endüstri düzeyinde riskler, tüm endüstrileri etkileyebilecek şeylerdir. Sektör dışındaki hisse senetlerini etkileyebilirken, birincil etkileri endüstri içindeki hisse senetleri üzerindedir.

  • Kısıtlayıcı Mevzuat: Hükümetler, belirli bir sektördeki işletmelerin çalışma şeklini temelden değiştiren veya bir şekilde maliyetlerini artıran ve/veya satışlarını azaltan yasalar çıkarabilir. Bu tür mevzuatın arkasında iyi nedenler olsa da, sektördeki hisse senetlerinin çoğuna zarar verebilir.

  • Ticaret Savaşları: Ülkeler ticaret savaşlarında kilitli kaldığında, genellikle birbirlerinin ekonomisindeki kilit sektörlere zarar vermek için tarifeleri kullanırlar. Örneğin, geçmişte Çin, Boeing'e (BA) ve diğer birçok havayolu imalat stokuna kesinlikle zarar verecek olan ABD uçakları üzerindeki tarifeleri tehdit etmiştir.

Piyasa Düzeyinde Hisse Senedi Yatırım Riskleri

Bir sektördeki belirli bir hisse senedini veya ilgili hisse senetlerini etkileyen risklerin ötesine baktığımızda, tüm borsayı etkileyebilecek risklere sahip olduğu görülebilir.

  • Borsa Çökmeleri: Borsada bir çöküş az sayıda şirketi boşa çıkarma eğilimindedir. Satışlar genellikle panik ve duyguya dayanır ve sorunlu şirketlerle birlikte sağlıklı şirketler de cezalandırılır.

  • Sosyal / Jeopolitik Olaylar: Savaşlar, terör saldırıları, sosyal ayaklanmalar, pandemiler ve doğal afetler gibi beklenmedik yüksek etkili olaylar, bir gecede borsayı alt üst edebilir. Olayın ciddiyetine ve kalıcı gücüne bağlı olarak piyasalar farklı hızlarda toparlanır.

Yatırımcı Düzeyinde Hisse Senedi Yatırım Riskleri

Karşılaştığımız tüm şirket, endüstri ve piyasa düzeyindeki risklerin yanı sıra bir büyük risk daha vardır, o da yatırımcıdır. Yatırımcıların yaptığı ve uzun vadeli karlarına zarar veren birçok yaygın hata vardır.

İşte birkaç basit örnek:

  • Şanssız Zamanlama: Kendi hatanız olmadan, tüm paranızı bir kerede piyasaya koyarsanız, şanssız zamanlamadan mustarip olabilirsiniz. Her şeye piyasanın zirvesinde yatırım yaptığınızı ve önümüzdeki birkaç yıl boyunca hisse senetlerinin satıldığını izlediğinizi hayal edebilirsiniz.

  • Çeşitlendirmeme: Yatırımlarınıza fazla konsantre olmak büyük bir risk kaynağıdır. Yatırımcılar bazen portföylerinde çok az hisse senedi bulundururlar veya tüm hisse senetlerini tek bir sektörde yoğunlaştırırlar. İkisi de büyük risk oluşturur.

Güçlü Rakip Riski

Güçlü rakipler bir şirketten iş çalarak satışlarının düşmesi ile birlikte hisse senedi fiyatlarının da düşmesine neden olabilirler. Yöneticilerden alınan kötü kararlar, bir şirketi yanlış yola yönlendirebilir ve hisse senedi fiyatına zarar verebilir. Benzer şekilde, değerli liderlerin ayrılması bir şirketi dümensiz bırakabilir ve hisse senetlerini aşağı çekebilir.

Şirketler, hileli raporlama, yasa dışı faaliyetler, hatalı reklam, düzenleyici ihlaller ve daha fazlası gibi birçok nedenden dolayı yasal sıkıntılar yaşayabilir. Neredeyse tüm büyük şirketler herhangi bir zamanda bir tür yasal savaşa girerken, büyük ve beklenmedik bir yasal sorun şirketin hisse senedi fiyatına zarar verebilir.



Temettü Kesintisi Riski

Temettülerini kesen yüksek temettü hisseleri, Wall Street tarafından cezalandırılma eğilimindedir. Bu, özellikle yüksek bir temettü verimi veya iyi bir temettü stoğu olma itibarı varsa doğrudur. Bir şirket bir şekilde bir kazaya neden olmaktan sorumluysa yatırımcılar düzenleyicilerden, hükümetlerden, müşterilerden ve daha fazlasından gelecek sonuçları tahmin ederken, hisse senedi üzerinde kara bir bulut oluştuğu anlamına da gelebilir. Çok yaygın olmasa da (özellikle orta büyüklükteki hisse senetleri ve büyük hisse senetleri arasında), bir şirketin hisselerini neredeyse değersiz hale getirebilecek iflas ilan etme riski her zaman vardır.


Para Birimi Değişiklik Riski

Bir ülkenin para birimi önemli ölçüde değişirse, o ülkenin satışlarına veya tedariklerine bağlı olan bir sektördeki birçok hisseye zarar verebilir. Bazen bir sektördeki zorluklar diğer sektörleri yayabilir ve etkileyebilir. Bu, özellikle bir endüstrinin tedarikçi ve diğer endüstrinin müşterisi olduğu durumlarda geçerlidir.

Örneğin, yarı iletken şirketlerin kritik malzemeleri tükenirse, Apple (AAPL) gibi tüketici cihazı şirketleri büyük olasılıkla zarar görecektir. Tüm bir endüstri belirli bir emtiaya büyük ölçüde güveniyorsa, fiyatındaki dramatik artışlar marjlarına zarar verebilir. Örneğin, United Continental (UAL) gibi havayolları, yakıtlarının maliyeti yükselirse zarar görebilir.


Ekonomik Durgunluk Riski

Birçok farklı nedenden kaynaklanabilen bir ekonomik durgunluk, büyümelerine zarar vererek ve yatırımcı duyarlılığını azaltarak hisse senetlerine zarar verebilir. Hem enflasyon hem de deflasyon, hisse senetleri ve tüm ekonomiler için istikrarsızlaştırıcı olabilir. Bu, özellikle enflasyon / deflasyon oranlarının para birimine olan güveni sarsacak kadar agresif olması durumunda geçerlidir. Bir hükümet faiz oranlarını çok hızlı yükseltirse, ekonomi üzerinde bunaltıcı bir etki yapabilir ve bu da borsaya zarar verebilir.



Yatırımcının Yatırım Yapmaması

Para kaybetmekten korkan yatırımcılar bazen paralarını aşırı muhafazakar, ancak tahviller veya daha da kötüsü nakit gibi düşük performans gösteren yatırımlara koyarlar. Uzun süreler boyunca, bir borsa çöküşünden çok korktukları için bir ton potansiyel serveti kaçırırlar. Yatırımcılar, piyasa düşüşlerinden hemen önce atlayarak ve piyasa toparlanmalarından hemen önce atlayarak piyasayı zamanlamaya çalışırlar.

Araştırmalar bunun iyi yapılmasının çok zor olduğunu ve çoğu yatırımcı için çok maliyetli olduğunu gösterir. Borsa yatırımı bağlamında, bilişsel bir önyargı, optimal olmayan bir sonuca yol açan irrasyonel karar verme modelidir. Basitçe söylemek gerekirse, bilişsel önyargılar, kötü sonuçlara yol açan öngörülebilir zihinsel hatalardır.

Piyasaya yatırım yapmak söz konusu olduğunda, her düzeyde risk vardır. Tüm küresel ekonominin, belirli sektör ve endüstrilerin, satın aldığınız belirli şirketlerin veya sadece kişisel portföyünüzün başına kötü şeyler gelebilir.

Pek çok risk olmasına rağmen, uzun vadeli yatırım başarısı şansı sizin lehinizedir. Bu yüzden yatırım yapmak önemlidir. Zamanla, akıllı yatırımcılar borsa yoluyla muazzam bir servet inşa edebilirler ve akıllı yatırımcılar, riski anlamanın uzun vadeli başarının temel bir parçası olduğunu bilirler.

Borsada yer alan risklerden kaçınmak için uygulanacak birçok adım vardır. Bunlardan birisi de gayrimenkul borsasıdır. Kıbrıs'ta yaşamak için gerekli olan ev alma ve barınma ihtiyacını karşılama gibi durumlar devlet yardımıyla hayata geçirilir. Devlet tarafından verilen ve herkesin bir adet ev alma hakkı Kıbrıs'ta gayrimenkul borsasının değerlenmesine ve avantaj kazanılmasına yardımcı olmuştur.

22 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Borsa ile Yatırım Yapmak Karlı Mı?

Borsa ile yatırım yapmak karlı mı? Borsaya yatırım yapmak, özellikle uzun vadede yüksek getiri elde etmenizi sağlar. Bunun nedeni, yatırımcı

Borsa Riskleri Nelerdir?

Küresel gelişmeler ve dijitalleşme değişip yatırımı herkes için erişilebilir hale getirmenin yolunu açarken, yatırımın içerdiği tüm...

Borsa Endeksi Nedir? Yatırımı Nasıl Yapılır?

Borsa endeksi nedir? yatırımı nasıl yapılır? İndeksi; Belirli zaman dilimlerinde ölçülen değişkenlerin yüzde değişimlerinin karşılaştırılmas


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page