top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Borsa ile Yatırım Yapmak Karlı Mı?



Borsa ile yatırım yapmak karlı mı? Borsaya yatırım yapmak, özellikle uzun vadede yüksek getiri elde etmenizi sağlar. Bunun nedeni, yatırımcıların veya şirketlerin piyasayı kısa sürede kontrol edebilmeleridir. Bu nedenle, olumsuz bir sinyal aldığınız konum, aksine artabilir.

Veya bir artış bekliyorsanız, bir düşüş görebilirsiniz. Bu nedenle profesyoneller genellikle kısa vadeli hisse senedi yatırımlarını tercih ederler. Yıllardır piyasanın etkisini görenler, büyük riskler alarak beklenen getiriyi elde ederler. Ancak, kazanılan miktar uzun vadede olduğundan daha azdır.


Ucuz Emlak Bulmak

Borsanın çeşitli alım satım özellikleri vardır ancak genellikle A hisselerinde kullanılan açığa satış yatırımcıların ilgisini çekmektedir. Bunun nedeni, açığa satış yaparak hisse senedinin değerindeki düşüşten para kazanabilmenizdir.

Bu özellik riskli olsa da getirisi yüksek olduğu için daha iyidir. Mantık normal iş ile aynıdır. Nasıl ki bir işlemde alış ve satış arasındaki farktan kâr elde ediliyorsa, borsadaki işlemler için de aynı mantık geçerlidir. Düşük Al, Yüksek Sat sistemi açığa satış oldu.

Piyasa düştüğünde, borç alıp açığa satarak ticaretinizi yaparsınız, bu da sizi karlı kılar. Bu işlemde gelecekte değerinin düşmesi beklenen bir enstrüman peşin olarak satılır. Bu amaçla borsada işlem yapma hakkı bulunan kuruma açığa satış fonksiyonunu kullanma hakkı da verilmelidir.


Takasbank

Piyasanın yasallaşmasıyla birlikte, genellikle aracı kurumların hesaplarına gelen paralar artık ülkemizdeki Takasbank AŞ'ye aktarılıyor. Böylece para çekme ve para yatırma işlemlerinde sorun yaşamazsınız. Belirli bir sınır yoktur. Paranızı istediğiniz zaman çekebilirsiniz. Yatırılan paraya ek olarak Takasbank AŞ'ye işlem özeti de gönderilir.

Böylece işlemlerinizin özetine istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz. Takasbank'a kayıt olduğunuzda, hesabınıza online olarak giriş yapabilirsiniz. Tıpkı bir internet bankacılığı sisteminde olduğu gibi basit komutlarla yapmak istediğiniz işlemi görüntüleyebilirsiniz.


Borsa Yatırım Araçları Konusunda Farklı Türlere Sahip Olması

Borsa’da yatırım yapabileceğiniz birçok araç vardır. Hisse senetleri ilk akla gelse de piyasada alınıp satılabilen ürünler, endeksler, para birimleri ve türevleri bulunmaktadır. Bu ürünlerden gruplara ayrılmış epeyce var. İstediğiniz ürüne yatırım yapabilirsiniz. Küçük mal sahipleri, para kaybetmemek ve güvenilir yatırım yapmak için genellikle hammaddeyi tercih ederler. Çünkü emtialar düşük değerli ürünlerdir. Bu nedenle, olumsuz bir durum meydana gelirse, çok fazla hasar olmayacaktır.

Hisse senetlerinin borsada en önemli yatırım aracı olmasının nedeni yüksek getiri sağlamasıdır. Aynı zamanda temettü geliri sağlar. Bonolar, iki farklı şekilde gelir getirdikleri için portföydeki ana araçlardır.


Uzun Vadeli Hisse Senetleri

Uzun vadeli değere sahip olduğuna inandığınız hisse senetlerini portföyünüze ekleyerek birikimlerinizi güvenilir bir şekilde tahmin edebilirsiniz. Bunu yapmak için menkul kıymetler hakkında bilgi toplamak ve değerlerinin artıp artmadığını belirlemek gerekir. Buna dayanarak, satın alıp almayacağınıza karar verebilirsiniz. Bu sayede beklentilerinizi karşılayabilirsiniz.

Hisse senedi endeksleri de hisse senetleri gibi en popüler ürünlerdir. Bu ürünler sayesinde borsanın düştüğünü veya yükseldiğini anlıyoruz. BIST 100 ve BIST 30, ülkemizde en üst sıralarda yer alan endekslerdir. Bunların dışında Dow Jones 100 ve SandP 500 gibi dünyaca ünlü yabancı endekslerde yer almaktadır. Dilediğiniz yatırımı yapabilirsiniz.



Çeşitli Yatırım Stratejileri Uygulanabilir

Borsada güncel fiyat seviyelerinde işlem yapabilir veya vadeli işlemlere yatırım yapabilirsiniz. Ayrıca birikimlerinizi borsanın uzantısı olan Vadeli İşlem ve Opsiyon borsalarında değerlendirebilirsiniz.

Borsada işlem mantığı aynı olsa da ileriye dönük yatırımlar daha güvenlidir. Çünkü işlemler spekülasyon, arbitraj ve hedge amaçlı yapılmaktadır. Bu sadece piyasadaki yatırımcı sayısını artırmakla kalmaz, aynı zamanda likiditeyi de artırır. Bu işlemler türev sözleşmeler yoluyla yapılmaktadır. Sezonun başlangıç ​​ve bitiş saati sabittir. Faiz oranlarının özellikle yüksek olduğu dönemlerde kısa süreli işlemler yapılmaktadır. Bu küçük noktaları bilmek, hangi zaman dilimlerinde işlem yapmanız gerektiğine karar vermenize yardımcı olacaktır.


Borsadan Para Kazanma

Ekonomisine güvenen ve yatırım şirketlerinin genel mali durumunu bilen herkes pasif gelir getirici araçlarla borsada daha fazla kazanabilir. Yatırım stratejisine göre doğru zamanda hisse alıp satan birinin para kazanmaması için hiçbir sebep yok. Çoğu insanın yaptığı gibi borsada para kazanmak için sezginize ve şansınıza güvenirseniz kaybedersiniz. Bunun yerine, makroekonomik faaliyetlerin farkında olmanız gerekir.

Ünlü ekonomistlerin bloglarını, videolarını takip etmelisiniz. Ekonomi hakkında bilgi veren web siteleri incelemeye değer. Borsada para kazanmak için sözleşme imzaladığınız aracı kurum, talebiniz üzerine size gerekli çizelgeleri ve sunumları gönderecektir. Bu tek başına borsada para kazanmak için yeterli değildir.


Al-Sat Mantığı Nasıl Çalışır?

Borsada işlem yapmak, en önemli yatırım getirilerinden biridir. Hisse senetlerinden kâr dışında başka gelirler elde edebileceğiniz ikinci aşama ise alım satım işlemleridir. Hisselerinizi satabilmeniz için öncelikle bu konuda deneyim kazanmanız gerekmektedir. Kayıp yaşamamak için küçük adımlar atabilir ve ilerleme kaydedebilirsiniz. Riskler konusunda şüpheleriniz varsa sanal borsa araçlarını kullanabilir ve bu araçlar sayesinde deneyim kazanabilirsiniz. Alım satım işlemleri genellikle borsada yer alan aracı kurumlar aracılığıyla yapılır.



Teknik Analiz

Ticaret yapmak için önce analiz etmelisiniz. Teknik ve temel analiz yardımıyla, hissesini almak istediğiniz şirketin özelliklerini, yani şirket özelliklerini inceleyebilirsiniz. Bunu yaparak, temel sermaye ve maksimum sermaye fiyatlarını öğrenebilirsiniz. Alırken ve satarken ilk kural yanlış bilgi ile hareket etmemek. İkinci kural, hisse talep ederken dikkatli olmaktır. Her bir yatırım stoğu detaylı olarak incelenmeli ve gerekirse belirli bir süre izlenmelidir.


Hangi Borsa Terimlerini Bilmelisiniz?

Bayi ve komisyoncu borsada en sık kullanılan terimlerdir. Sıklıkla karıştırılan bu terimler aslında oldukça farklı anlamlara sahiptir. Tüccar olarak adlandırılan kişiler, kişisel kazanç için kendi adlarına alım satım yapan kişilerdir. Bu kişilerin bir müşteri portföyü vardır ve amaçları, toplanan hisseleri daha yüksek bir fiyata satarak kar elde etmektir. Broker denilen kişiler ise müşterileri ile borsa arasında bir bağlantı kurar ve verilen emirleri borsaya iletir. Sonuç olarak, bir komisyon kazanırlar.


Kıbrıs’ta Yatırım Yapmanın Getirisi

Kuzey Kıbrıs'ta yatırım amaçlı daire, villa veya arsa şeklinde gayrimenkul satın alan kişiler; Öğrencilerden ve çalışanlardan gelen gayrimenkul talebi ve buna bağlı olarak yükselen kira fiyatları sayesinde gayrimenkul yatırımlarının geri dönüşü yılda 10-12'dir. Bir diğer nokta da KKTC'de alım, satım ve kiralamanın İngiliz Sterlini (GBP) ile yapılması Kuzey Kıbrıs'ta gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenlerin ilgisini çekiyor. Kuzey Kıbrıs'a yatırım yapmaya karar verdiyseniz, doğru araştırma yapmalısınız.

Kıbrıs'ta yatırım yapmanıza yardımcı olacak bilgiler:

  • Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan yatırımcılar yatırımlarından hızlı getiri elde ederler. Ucuz yatırımların avantajı onları yatırım yapmaya teşvik eder.

  • Kuzey Kıbrıs'ın büyüyen ekonomisi caziptir.

  • Kuzey Kıbrıs küçük bir yer olmasına rağmen, sunduğu avantajlarla hızla büyüyen bir ekonomi yaratarak yatırım fırsatlarının genişletilmesi kaçınılmazdır.

  • Kıbrıs, Avrupa'da suç oranının en düşük olduğu üçüncü ülkedir.

  • 100'den fazla ülkeden 60.000'den fazla genç uluslararası üniversitelerde eğitim görmekte ve garantili bir kira geliri sağlayarak eğitimi önde gelen bir ekonomik sektör haline getirmektedir.

  • Tüm Doğu Avrupa ülkelerine vizesiz erişim sürdürülebilir turizm sunmaktadır.

  • Turizm alanındaki yatırımlar 10 yıllık gelir vergisine tabidir.

Kuzey Kıbrıs'ta gayrimenkul artıracak ve birçok iş fırsatı yaratacak birleşik bir birlik için adanın her iki tarafında güçlü bir istek var. Bu durum adayı siyasi olarak daha güçlü kılmaktadır.

30 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page