top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Borsa Endeksi Nedir? Yatırımı Nasıl Yapılır?



Borsa endeksi nedir? yatırımı nasıl yapılır? İndeksi; Belirli zaman dilimlerinde ölçülen değişkenlerin yüzde değişimlerinin karşılaştırılmasına izin vererek, birkaç değişken setinin hareketlerindeki değişiklikleri göreceli olarak ölçmeye izin veren istatistiksel göstergeler olarak ifade edilebilirler. İndeks numaralarının ölçü birimi yoktur. Bu, indeks verileri dışındaki verilerin analizine ve yorumlanmasına izin verir. Borsa açısından bakıldığında, endeks sayıları çok işlevsel ve yaygındır.


Ülkemizin En Önemli Borsa Endeksleri

Ülkemizin en önemli borsa endeksleri BIST 100, BIST 50, BIST 30 ve BIST bankacılık endeksleridir. Dünyanın en büyük borsa endeksleri Dow Jones 30, Nasdaq 100 ve DAX 30'dur. Borsa endeksleri bir ülkenin ekonomisinin göstergesidir.

Yani ülkenin borsa endekslerine bakarak ülkenin ekonomik durumu ve gelecekteki ekonomik durumu hakkında fikir sahibi olunabilir. Yatırımcı gözüyle değerlendiren yatırımcı, borsa endekslerini analiz ederek yatırım yapılacak hisse senetleri hakkında fikir sahibi olabilir.


S&P 500 Endeksi

Endeksin yanında yazan 500 rakamı yatırım araçlarının sayısını gösterir. Diğer bir deyişle, SandP 500 endeksi, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 500 farklı şirketin hisse senetlerinin performansını ölçer. Yatırımcılar bu endeksleri takip ederek hangi hisse senetlerine yatırım yapacaklarına kolaylıkla karar verebilirler.

Ülkemiz borsasında yatırımlar ağırlıklı olarak BİST 100 endeksine yapılmaktadır. Bu endeks Türkiye'nin önde gelen 100 şirketinin hisselerini içerir ve bu endeksin yükselmesi veya düşmesi sonucunda değerlerin yükseldiği bilinebilir ​Borsa varlıkları azalacak veya artacaktır. Bu nedenle birikimlerinizi borsa üzerinden değerlemek istiyorsanız, başka enstrümanlara yatırım yapsanız dahi endekslerin borsa kurları hakkında bilgi alabilirsiniz.


Borsa Endeksi Nasıl Hesaplanır?

Borsa endeksi, hisse senetlerinin borsa endekslerindeki ağırlığına göre hesaplanır. Örneğin; Dow Jones 30 endekslerinde 30 aktif hisse senedi bulunmaktadır. Bu hisse senetlerinden bazıları Goldman Sachs, Microsoft ve Pfizer şeklinde gelir. Stoklar düzenli olarak gözden geçirilir. Ayrıca endekslerdeki hisse senetlerine endeksten çıkarma veya endekse ekleme gibi farklı işlemler uygulanabilir.

Borsa endeksini hesaplamak için iki tür analiz kullanılabilir. Bu analizler temel ve teknik analiz türlerindendir. Belirli piyasa koşullarında bir hisse senedinin gerçek değerine en yakın değerini hesaplamaya temel analiz denir. Bu analiz türünün temel özelliği, envanter verilerinin detaylı incelenmesi, veri toplanması, analiz edilmesi ve yorumlanmasıdır. Temel analizde gerçekleştirilen işlemlere dayalı olarak geleceğe yönelik tahminler yapılabilmektedir.

Hisse senetlerinin geçmiş fiyat hareketlerinin incelenmesi ve yükselen bir hisse senedinin gelecekteki değerinin hesaplanması teknik analiz kapsamında değerlendirilir. Teknik analiz kapsamında tarihsel fiyat hareketleri incelenir ve hisse senedi fiyatları hakkında çıkarımlar yapılır. Temel amaç gelecekteki fiyat hareketlerini durdurmaktır. Yatırımlar teknik analiz kapsamında tanımlanır. Borsa endeksi nasıl hesaplanır ile ilgili


Bist 100 Nedir? BIST Endeksleri Nedir?

Bist, Borsa İstanbul'un kısaltmasıdır. Bist 100 ise Borsa İstanbul'daki en büyük yüz hisse senedinin piyasa ve işlem hacmi açısından performansını ölçmek için kullanılan temel bir göstergedir. Türkiye borsasının da bir göstergesi olarak kabul edilen BİST 100 endeksinin işlem kodu XU100'dür.

Borsa İstanbul'a hisse senedi yılda 4 kez kontrol edilerek hangi hisse senetlerinin BİST 100 endeksinde yer aldığı tespit edilmektedir. BİST 100 endeksinde yer alan şirket payları sadece A ve B grubu paylardır. C ve D paylarının BIST 100'de yer almamasının nedeni, A ve B paylarından daha fazla risk taşımalarıdır. BIST 100 endeksi her 3 ayda bir yeniden hesaplanmaktadır.



Hisse Senedi Endekslerini Etkileyen Faktörler

Hisse Senedi Endekslerini Etkileyen Faktörler; iç ve dış faktörler olarak ikiye ayrılır. Borsa endeksleri bir ülke ekonomisinin göstergesi olsa da borsa endekslerini hangi faktörlerin etkilediğini bilmek de önemlidir.

İç faktörler; ülkenin ekonomik verileri, işsizlik, faiz oranları, jeopolitik konum ve riskler gibi faktörler. Ülke ekonomisi hakkında önemli bilgiler içeren bu faktörler, borsa endeksleri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.

Dış etkenler; Ülkeler arasında küresel veri ve ekonomik ilişkiler oluşturur. Dünya piyasalarının performansı ve bu piyasalardaki ülkeler arasındaki ilişkiler tüm ülkelerin borsa endeksleri için önemlidir.


Borsa İstanbul Göstergeleri Nelerdir?

Borsa İstanbul Endeksleri;

  • BIST 100 endeksi

  • BIST 50 endeksi

  • BIST 30 endeksi

  • BIST 100-30 endeksi

  • BIST kurumsal yönetim endeksi

  • BIST Tüm endeks

  • BIST Yıldız endeks

  • BIST Ana endeks

Farklı türlerde işlem gören endekslere yatırım yapabilir, alım satım yapabilirsiniz. Tüm bunlardan hisse senedi en yüksek getiriyi sağlayan enstrümandır. Çünkü temettü almak, satmak ve almak arasındaki fark, hisse senedini yatırımcıların dikkat ettiği ucuz bir araç haline getiriyor.


BIST Endekslerine Nasıl Yaptırım Yapılır?

BİST 100 ve BİST 30 endeksleri ile en büyük işlem hacmiyle öne çıkıyor. Bu endekslere yatırım yapmadan önce endeksteki aksiyonların gelişimini kontrol etmeli, borsa endeksini ve hisse fiyatlarını etkileyen faktörleri göz önünde bulundurmalısınız. Döviz borsalarına yatırım yapmak isteyen yatırımcılar aracı kurum seçerken dikkatli olmalıdır. Seçtiğiniz komisyoncu yabancı borsalara bağlı olmalıdır. Aracılık ofisi seçildikten sonra yatırım hesabı açabilir ve yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.


Dünyanın En Önemli Hisse Senedi Endeksleri Nelerdir?

Dünyadaki her borsada, işlem gören hisseler ve bunlara sahip olan şirketlere göre hesaplanan endeksler vardır. Ayrıca bu endeksler küresel piyasalarda da işlem görmektedir.

Dünyanın en büyük borsa endekslerinden bazıları şunlardır:

  • Daw Jones 30

  • Nasdaq 100

  • NYSE

  • CAC 40

  • S&P 500

  • TecDax

  • FTSE 100

  • DJ EURO STOXX 50

  • DAX 30

  • HANG SENG

Borsa Endeksi Nasıl Değişir?

Borsalar standart olarak endekslerde yer alan şirketleri ve hisse senetlerini değiş tokuş edebilir. Bunun nedeni endekste yer alan hisse senetlerinin piyasa değerlerinde ve işlem hacimlerinde meydana gelen değişikliklerdir. Bu nedenle borsalar önceden haber vermek kaydıyla belirli dönemlerde şirketi değiştirebilir.

Borsa İstanbul'un Türkiye'de yaptığı değişiklikler KAP'ta raporlanmaktadır. Aynı zamanda endeksteki hisse senetlerinin ağırlıkları da belirli bir endeks döneminde değişebilmektedir. Değişimin nedeni, diğer şeylerin yanı sıra, hisse fiyatlarındaki dalgalanmalar, dolaşımdaki hisse senetlerinin piyasa değerindeki ve sermayedeki dalgalanmalardır.



Kıbrıs’ta Yatırım Yapmak Mantıklı Mı?

Kıbrıs'ta yaşamanın en güzel yanlarından biri de muhteşem doğayı adeta tamamlayan Kıbrıs villaları ve evleri. Görenleri büyüleyen ve Kıbrıs'ın dokusunu tamamlayan bu villalar, doğanın ortasında yaşam alanları olarak görülebilir. Kuzey Kıbrıs, büyük şehrin stresinden bunalanlar için bir kaçamak sayılabilir. Trafik sorunları, çevre kirliliği ve çok hızlı bir yaşam tarzı beklenmiyor.

Günün her saatinde evinize yürüme mesafesindeki kumsalda yüzebilir, turistler için bir dükkân açıp orada geçiminizi sağlayabilir ya da KKTC'nin prestijli üniversitelerinde İngilizce eğitimi alabilirsiniz. Kısacası bir ada milletinde doğayla iç içe bir yaşam hayal ediyorsanız, Kuzey Kıbrıs sizin için doğru yer olabilir. Yatırım olarak KKTC'de ev almayı düşünenler mutlaka bütçelerine uygun bir ev bulurlar. KKTC'de daire fiyatları diğer Akdeniz adalarına göre daha ucuzdur.

Amortisman süresine bakıldığında KKTC evleri İstanbul evlerine göre daha kısa sürede kendini amorti edebiliyor. İstanbul'da alınan bir ev 20 yıl ve üzerinde kendini amorti ediyorsa, ortalama 10-15 yılda KKTC'de paranızı geri kazanma imkanına sahipsiniz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmi para birimi Türk Lirası olmasına rağmen, yabancı para birimi olarak İngiliz Sterlini yaygın olarak kullanılmaktadır. İngiliz Sterlini ile alınan bir evi kiralarsanız yüksek kira geliri elde edebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Borsa ile Yatırım Yapmak Karlı Mı?

Borsa ile yatırım yapmak karlı mı? Borsaya yatırım yapmak, özellikle uzun vadede yüksek getiri elde etmenizi sağlar. Bunun nedeni, yatırımcı

Borsa Riskleri Nelerdir?

Küresel gelişmeler ve dijitalleşme değişip yatırımı herkes için erişilebilir hale getirmenin yolunu açarken, yatırımın içerdiği tüm...


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page