top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Türev Ürünler Nelerdir?


Türev Ürünler Nelerdir?
Türev Ürünler Nelerdir?

Türev araçlar, finans dünyasında en çok işlem gören araçlardan biridir ve bu nedenle türev ürünler nelerdir? Sorusu bu mecrada sıklıkla sorulan bir sorudur. Bir türev işlemin değeri, temel alınan varlığın değerinden türetilir. Örneğin tahvil, faiz oranı, emtia veya döviz kuru gibi diğer piyasa değişkenleridir. Türev ürünler içerisinde yer alan birçok etken borsayı doğrudan etkilediği için yatırımcıların bu ürünler hakkında detaylı bilgiye sahip olmaları gerekir.


Türev İşlem Örnekleri

Swaplar, forwardlar ve vadeli ürünler, türev ürün sınıfının bir parçasıdır. Örnekler;

  • USD'nin altında yatan para biriminde vadeli döviz kuru

  • Örneğin GBP'nin altında yatan para biriminde döviz geleceği

  • Altına dayalı emtia üzerinde Emtia Swapı

  • Faiz Oranı Swapı, örneğin Libor 3M'nin altında yatan faiz oranı eğrisi üzerinde

  • Faiz Oranı Vadeli, örneğin Libor 6M'nin altında yatan faiz oranı

  • Tahvil Vadeli (tahvilin temelindeki tahvil, örneğin ABD Devlet Tahvili) şeklindedir.

Bir türevi, temel alınan bir varlığın etrafını saran bir sarmalayıcı olarak düşünmek gerekir. Bu nedenle, dayanak varlıkta yapılacak herhangi bir değişiklik, bir türevin değerini değiştirebilir.


İleri ve Vadeli Türev İşlemleri

Vadeli işlemler finansal türevlerdir. Vadeli işlemler birbirine çok benzer çünkü bunlar iki taraf arasında gelecekte bir dayanak varlığı satın almak veya satmak için yapılan sözleşmelerdir. Varlık tahvil, para birimi veya emtia vb. olabilir.

Bununla birlikte, ileriye dönük ve vadeli işlemlerin birçok farklılığı vardır. Örneğin, ileri türev işlemleri iki taraf arasında özeldir, vadeli işlemler ise standartlaştırılmıştır ve bir taraf ile bir aracı değişim kurumu arasındadır. Sonuç olarak, ileri türev işlemleri vadeli işlemlerden daha güvenlidir ve geleneksel olarak karşı taraf kredi riski taşımaz.


Bir Türev Örneği

Türevlerin birçok türü vardır. Türevler, dayanak varlığın fiyatını kilitleyerek riski yönetmede etkili olabilir. Örneğin, faaliyet göstermek için belirli bir kaynağa dayanan bir işletme, bu kaynağı birkaç ay önceden sabit bir fiyat karşılığında satın almak için bir tedarikçiyle sözleşme yapabilir. Piyasa değeri düzenli olarak dalgalanan bir kaynak ise işletme belirli bir süre için bir fiyata kilitlenebilir. Bu durumda türev sözleşmedir.

Dayanak varlık, satın alınan kaynaktır. Sözleşme süresi boyunca dayanak varlığın piyasa fiyatı beklenenden daha fazla yükselirse, varlık sözleşmenin daha düşük ve sabit fiyatından satın alınabileceğinden işletme tasarruf edecektir. Piyasa fiyatı beklenenden daha az düşer veya yükselirse, işletme dayanak varlığı piyasadan daha yüksek türev sözleşme fiyatından satın alacağı için para kaybetmiş olacaktır.


Türevler Nasıl Çalışır?

Türevler, spekülatif araç çeşidi olarak ya da riskten korunmak adına kullanılırlar. Ekonomiyi istikrara kavuşturmaya yardımcı olabilirler ya da onu dize getirebilirler. Yapılarında kusurlu ve doğası gereği yıkıcı olan türevlere bir örnek, 2007 ve 2008'deki yüksek faizli ipotek çöküşünü getiren ipoteğe dayalı menkul kıymetlerdir. Tipik olarak, türevler daha gelişmiş bir ticaret biçimi gerektirir.

Bunlara spekülasyon, riskten korunma , opsiyonlar, takaslar, vadeli işlem sözleşmeleri ve vadeli sözleşmeler dahildir. Doğru kullanıldığında bu teknikler, riski dikkatli bir şekilde yöneterek tüccara fayda sağlayabilir. Türevlerin bireysel konumdaki yatırımcılar ve büyük finansal sermayeye sahip kurumlar adına yıkıcı olabileceği zamanlar söz konusudur.


Türev Türleri

Türevler, bir komisyoncu aracılığıyla "borsada işlem gören" veya standart sözleşmeler olarak satın alınabilir. Ayrıca tezgah üstü (OTC), standart olmayan sözleşmelerde türevler satın alabilirsiniz. Vadeli işlem sözleşmeleri öncelikle emtia piyasalarında işlem görür. Gelecekte belirli tarihlerde belirlenen fiyatlardan mal satın almak için yapılan anlaşmaları temsil ederler. Fiyat, tarih ve lot büyüklüğüne göre standartlaştırılırlar ve bir borsada işlem görürler ve günlük olarak hesaplaşırlar. Bunun yanı sıra ileriye dönük işlem türevlerinden de söz edebilmek mümkün olur.


İleriye Dönük Sözleşmeler

Vadeli sözleşmeler, vadeli işlemlere çok benzer. Bunlar standart olmayan sözleşmelerdir. Tezgah üstü ticaret yaparlar. Standartlaştırılmadığından, iki taraf sözleşme unsurlarını ihtiyaçlarına göre özelleştirebilir. Vadeli işlemlerde olduğu gibi, dayanak varlığı verilen tarih ve fiyattan alma veya satma zorunluluğu vardır.

Ancak, vadeli sözleşmelerden farklı olarak, bu sözleşmeler günlük değil, sona erme veya bitiş tarihinde düzenlenir. Bu açıdan değerlendirildiğinde türevlerin borsa için ne kadar önemli olduğu görülebilir. Yatırımcıya yarar sağladığı kadar, kimi durumlarda zarara da sebebiyet verme unsuru oluşturur. Bu nedenle yatırım türevlerinin bir çoğu uygulanırken yatırımcının çok dikkatli olması gerekir.


Türev Ürünler Nelerdir?
Türev Ürünler Nelerdir?

Seçenek Türevleri

Seçenekler bir yatırımcıya tam da istediğini verir. Belirli bir varlığı belirli bir süre için üzerinde anlaşılan bir fiyattan satın alma veya satma seçeneği sunarlar. Seçenekler çoğunlukla standart sözleşmeler olarak Chicago Board Options Exchange veya International Securities Exchange gibi borsalarda işlem görür. Seçenekler bireysel yatırımcılad için riskli olabilir. Bunun gibi borsada işlem gören türevler, Options Clearing Corporation (OCC) tarafından garanti edilir. Bu, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na kayıtlı bir takas odasıdır. Her bir opsiyon sözleşmesinin alıcısı ve satıcısı, karşı taraf haline gelen opsiyon değişimi ile bir işleme girer. Gerçekte OCC, satıcıya göre alıcı ve alıcıya göre satıcıdır.


Takas Türevleri

Şirketler, bankalar, finans kuruluşları ve diğer kuruluşlar rutin olarak "faiz oranı takası" veya "döviz takası " olarak bilinen türev sözleşmelerine girerler. Bunlar riski azaltmak içindir. Sabit faizli borcu değişken faizli borca ​​çevirebilir veya tam tersini yapabilirler. 11 Başka bir ülkenin para biriminde bir borcun ödenmesini zorlaştırarak, büyük bir para birimi hareketi olasılığını azaltabilirler. Swapların bilanço üzerindeki etkisi önemli olabilir. Nakit akışlarını, varlıkları ve yükümlülükleri dengelemeye ve dengelemeye hizmet ederler.


Türevlerin Riskleri

Türevler yardımcı olabilse de, bu sözleşmelerle ilgili bazı riskleri vardır. Bunlardan birisi şeffaflık eksikliğidir. Türev ürünlerin risklerine bir örnek, yüksek faizli ipotek krizine yol açan olaylarda bulunabilir. İpoteğe dayalı menkul kıymetlere ve diğer menkul kıymetlere yatırım yapmanın gerçek risklerini belirleyememesi ve bunlara karşı uygun şekilde korunamaması, zincirleme bir olaylar silsilesine neden olmuştur.

Birbiriyle bağlantılı şirketler, kurumlar ve kuruluşlar, kısmen başarısız olan diğer firmalarla kötü yazılmış veya yapılandırılmış türev pozisyonları nedeniyle iflas etmiştir. Türev ürünlerin en önemli risklerinden biri karşı taraf riskidir. Çoğu türev, ticaretin diğer tarafındaki kişi veya kurumun bir anlaşmanın sonuna kadar yaşayabilmesine dayanır. Karşı taraf mali açıdan zarar görürse, sözleşmenin kendisine düşen kısmını yerine getiremeyebilir.


Türev Ürünler Nelerdir?
Türev Ürünler Nelerdir?

Kaldıraç Sistemi

Kaldıraç, yatırımları satın almak için ödünç alınan fonları kullanma sürecidir. Karmaşık türev düzenlemelerine girmek için kaldıraç kullanıldığında, bankalar ve diğer kurumlar defterlerinde büyük değerlerde türev pozisyonları taşıyabilir.

Her şey çözüldüğünde piyasa veya karşı taraf kötü performans gösteriyorsa, sözleşmeyle ilgili çok az değer olabilir. Özel olarak yazılmış birçok türev sözleşmesinde yerleşik teminat çağrıları bulunduğundan sorun büyüyebilir. Bunlar, karşı tarafın tam da finansal ihtiyaç duyduklarında daha fazla nakit veya teminat koymasını gerektirir. Bu da finansal zorlukları daha da kötüleştirebilir ve iflas riskini artırabilir.

Borsa içerisinde yer alan türev ürünler kullanılırken dikkatli olunmalıdır. Bu alanda yatırım yapmak isteyenlerin yanı sıra daha risksiz bir yöntem olarak gayrimenkul borsası önerilebilir. Özellikle Kıbrıs'ta gayrimenkul borsası oldukça aktiftir ve yatırımcılarına birçok avantaj sağlar.


34 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page