top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Borsaya Girmek Pişmanlık mıdır? Zararları Nelerdir?



Borsaya giren kişinin piyasa analizi, sabrı, bilgisi, araştırma ve sektöre göre kendini güncelleme durumları kazancını ya da zararını belirler. Tam da bu nedenle borsaya girmek pişmanlık mıdır? zararları nelerdir? diye merak edenler için çok fazla önemli konular vardır.

Birikimleri iyi bir şekilde değerlendirmek isteyenlerin pişman olmamaları için uygulaması gereken bazı süreçler vardır. Fakat bu süreçlerin her biri birbiri ile bağlantılı olduğunu ve doğrudan zihnimizin kontrolü ile alakalı bir durum olduğu konusunun da unutulmaması gerekiyor.


Borsaya Girdiğimde Pişman Olmamak İçin Ne Yapmalıyım?

Bu süreçte önemli olan kısımlara odaklanmak gerekiyor. Bunun sanıldığı kadar basit olmadığı ve risk yönetiminin çok iyi yapılması gerektiği bilinmelidir. Özellikle de bu piyasada, başka birinden duyulan bilgiler ya da önerilerle değil, kendi araştırmalarınıza ve yine kendi fikirlerinize güvenmeyi bilmeniz gerekmektedir.

Genelde piyasalarda kazanç sağlayanlar, analizlerini ve araştırmalarını rayına oturtan ve paralarını riske göre ödüle göre ayarlayarak kaybet ya da kazan mantığı ile hareket etmeyenlerdir. Borsa kumar gibi düşünüldüğünde pişmanlık ve zarar getirebileceği de asla unutulmamalıdır.


Borsa ve Şirket Hisseleri Farkı İyi Bilinmelidir?

Borsanın kendine göre bir işleyişi vardır ve bu işleyişin özellikle de ülkemizdeki ekonomik ya da diğer etkenlerle doğrudan bağlantıları vardır. Ülkede yaşanan her bir gelişmenin borsayı etkileyebileceği ya da yeni alınan bir ekonomik planın da yine borsayı doğrudan tetikleyebileceği unutulmamalıdır.

Borsayı etkileyen, yatırımcının gelmesi ya da çıkması gibi tüm etkenler temelde içerisinde yer alan şirket hisselerinin de etkilenmesi anlamına gelir. Genelde her ikisi birbiri ile bağlantılıdır ve piyasalardaki süreçler ülkemizin aldığı kararlar üzerinden gelişe de bilmektedir.


Borsada Yatırım Yaparken Pişman Olmamak İçin Neyi Bilmem Gerekiyor?

İlk olarak, para yatıracağınız hisse senedinin bir şirket olduğu ve bu şirketin de para kazanmayı ne kadar çok istediğidir. Yaptığı her bir anlaşmalar, yeni ticaret alanları, işçi konusundaki politikaları ya da küresel alanda yapabileceği her bir ortaklık, sizin de paranızı katlamanız için güçlendirecek faktörlerdir.

O yüzden bir şirket hissesi satın aldığınızda, bu şirketi iyi tanımak ve bilmek, ileri de yaşayacağınız pişmanlık durumlarını azaltır. Şirketin sermayesi, bilançoları, karşılık durumlarına kadar bilgi sahibi olmak Temel Analiz konusunu gündeme getirir. Kendinizi zararlardan korumanın en önemli yolu olarak bu ön plana çıkar.



Borsaya Hangi Sürelerde Yatırım Yapacağınıza Karar Vermelisiniz

Paranızı kaybetmemek için borsaya girerken kendi zihninizde bir zaman dilimi olmalıdır. En az 1 ayda para kazanmak ya da 1 yılda para kazanmak istiyorum gibi. Plansız bir iş dağılmış bir döngüyü oluşturur. Karar mekanizmanızı etkiler ve borsanın her hareketinde size duygularınıza yenik düşmenize neden olur. Bu yüzden;

  • Hangi süreçlerde paranızı borsaya yatıracağınıza iyi karar vermelisiniz,

  • Orta vade ya da uzun vadelerde yatırım için doğru yeri seçtiyseniz, kar elde etmeye başlayabilirsiniz,

  • Kısa vadeler çok sağlam bir analiz gerektirir ve siz hisse senedini satın aldıktan sonra ciddi düşüşler yaşayarak tekrar çıkabilir, bu da size aldığınız fiyattan çok aşağında bir satış yapmanızı tetikleyen panik haline döndürür,

O nedenle tüm bu hususlar da, kendinize bir yatırım süresi yani bekleme zamanı oluşturmanız, pişmanlıkla zararına bir hisse senedi satmamanızı sağlayacaktır. Ayrıca sabırla planınız dahilinde beklemenizi de sağlayacağından, iyi ki satmamışım diyebileceksiniz.


Borsada Pişman Olmamanın En Önemli Çözümü Araştırma Yapmak

İyi bir yatırımcı olmak, doğru zamanda hisse senedi alıp sonrasında iyi bir karla satabilmenin yolu araştırmadan geçer. Bazı yatırımcılar hiçbir araştırma yapmadan sadece birisi önerdi diye hisse senedi satın alabilirler ve aldıkları bu hisse senedi çok büyük tutarlarla olunabilir.

O yüzden araştırmanın yapılması, bir şirketin tüm değerlerini, gündemini bilmek ve bunları teknik analiz ile değerlendirebilmek sizi her zaman bir tık artıya yükseltecektir. Birikimlerinizi korumak ve en ufak paranızı dahi korumayı istiyorsanız, borsayı, şirketi ve dünya gündemi dahil her birini takip ederek araştırma yapmak önemlidir. Bu size tüm süreci anlamanıza ve paranızı buna göre kullanmanıza yardımcı olacaktır.



Borsayı Tanımadan Tüm Parasını Yatıranların Pişmanlıkları

Bilmediğiniz ya da az bilinen, yeteri kadar tecrübe sahibi olmadığınız sektöre tüm paranız ile girmek, büyük bir zarar etmenize neden olur. Bu yüzden paranızın çok az miktarı üzerinden deneme yanılma sistemi üzerinden ilerlemelisiniz.

Grafikleri okuduğunuzda ve çizim yaptığınızda, aynı zamanda temel analizle şirket bilanço, kar marjları, ortaklık vb gelişmeleri takip ederek ilerlediğinizde yavaş ama emin adımlarla ilerlersiniz. Borsa kendine güvenen ve ayağını sağlam bir şekilde yere basarak sabırlı davrananlar için kazanç yeridir. Aksi durumu zarar ve pişmanlığı beraberinde getirmektedir.


Borsada Pişman Olmamanın Anahtarı Sabırdır

Sabırlı olmanın tek yolu, riskinizi belirlemek ve bir plan yapmaktır. İkisi bir arada uyum içerisinde olduğu zaman para kaybetmek bir o kadar zor olacaktır ve anlamsızlaşacaktır. Parayı kaybetmeyi kendinize zorlaştırmak için;


Ani bir düşüş olduğunda ne yapacağınızı bildiğiniz bir planınız olur,

100TL’lik bir yatırım yaptığınız hisse senedinde kendinize 150TL olduğunda karımı alacağım derseniz, hedefinize gelene kadar sabırlı kalmış olursunuz, hedefinize gelmezse de yine bekler ve bu beklemenin karşılığını alabilirsiniz,

Düşüşlerde kendinize bir limit belirlemeniz de mümkündür fakat zararına satışlarda sabırlı olmak ve tekrar kar hedefinize gelmeniz, yaşanan düşüşten sıyrılmanızı da sağlar,

Hangi aralık için hisse senedini alıp tutmayı belirlemekte önemlidir. Bu zaman dilimi, borsadan her gün bir kar bekleme dürtüsünü ve aceleci davranıp sabırsızlığın önüne geçeğinden duygu kontrollerinizi de elinize almanızı sağlar

O yüzden duygularınızı kontrol etmeli ve her zaman plan yaparak ilerleme kaydetmeniz gerekiyor. Tabi hisse senedini alacağınız bir parayla, faturalarınızı ödeyecekseniz, bir taksit kapatacak ya da evlenmek, araba ya da mobilya satın almak için o para lazımsa, tüm bu süreçler genellikle pişman olacağınız satışları yapmanıza neden olacaktır.


Hisse Senetlerini Satın Alırken Tek Şirkete Yatırmamak

Sepet yapmak, bir şirkete bağlı olmadan size belirli bir zarardan kurtarma imkanı verir. Çünkü sektörlere göre şirketlerin kendi dili ve gelişimi vardır. Ayrıca bir enerji sektöründe hizmet veren şirketlere yatırım yapılacaksa bunu aynı sektördeki 5 ayrı şirkete yapmamalısınız.

Gıda ya da diğer sektörlerdeki faaliyet gösteren şirketlere yaparak, enerji sektöründe yaşanan genel bir kriz olduğu zaman bu alandaki tüm şirketlerin zarar göreceğini de unutmamak gerekir.


Borsada Hisse Senetleri Alımlarını Kademeli Yapmak

Kademeli satın alımlar, tek bir fiyat üzerinden hisse senedini almamanız içindir. Yani belirli fiyatlar altından düştükçe toplamak özellikle de orta vade ya da uzun vade için ciddi bir alımdır. Özellikle de bunu gelişmelere bağlı kademeli olarak yaşanabilen düşüşlerde belirli bir zaman aralığı içerisinde yapmalısınız. Olası yükselişlerde paniğe kapılmamalı ve normalde satın aldığınız fiyatın çok üstüne çıktığında da yüksek fiyattan almamaya dikkat edilmelidir.


Borsada Pişman Olmamanın Net Yolu Nedir?

Kendi araştırmalarınızı yapmalı, tek bir şirkete odaklanmamalı, tüm paranızla sektöre girmemeli ve her zaman birikimlerinizde gözden çıkarabileceğiniz paralarla giriş yapmamalısınız. Duygularınızı kontrol edebileceğiniz, panik satışlarından kaçınabileceğiniz bir sürece girerek her zaman uyabileceğiniz bir strateji belirlemelisiniz.


İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Ev Yatırımı İçin Muğla Mı? Kıbrıs Mı?

Öncelikle asıl konumuz olan ev yatırımı için Muğla mı? Kıbrıs mı? sorusunun asıl cevabını baz aldığımızda Muğla ilçesini göz önünde bulundur


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page