top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Tarım Dışı İstihdam Verisi Nedir? Nasıl Yorumlanır?


Tarım Dışı İstihdam Verisi Nedir? Nasıl Yorumlanır?
Tarım Dışı İstihdam Verisi Nedir? Nasıl Yorumlanır?


İstihdam rakamı, ABD Merkez Bankası tarafından alınan ekonomik politika kararlarıyla yüksek korelasyonu nedeniyle aydan aya önemli ölçüde değişebilir ve tarım dışı istihdam verisi nedir? nasıl yorumlanır? gibi sorulara yanıt aranır. Yayınlanan rakam, tacirler tarafından yakından izleniyor ve görüşlerindeki değişiklikler piyasalarda oynaklığı tetikleme eğilimindedir.

Genel olarak konuşursak, ABD ekonomisi için yüksek bir okuma pozitif olarak görülürken, düşük bir okuma negatif olarak görülür. İster temel bir tüccar olun, ister öncelikle teknik bilgilere güvenin, NFP raporu düzenli olarak piyasada ticaret performansınızı etkileyebilecek büyük fiyat hareketleri yaratır. Bazen, gerçek sayı piyasa beklentilerinden önemli ölçüde farklıysa, rapor piyasaya şok dalgaları gönderebilir.


Tarım Dışı İstihdam Neden Önemlidir?

Tarım dışı istihdam (NFP) raporu, döviz piyasası için önemli bir ekonomik rapordur. Başlık numarası, çiftlik işleri, devlet işleri, STK çalışanları ve özel ev çalışanları hariç, bir ay içinde eklenen işlerin sayısını temsil eder. Bu nedenle, NFP raporu belirli bir ay boyunca ABD işgücü piyasasının gücünü gösterir ve genellikle döviz piyasasında muazzam dalgalanma yaratır.

Federal Rezerv, para politikasında gelecekteki ayarlamaları belirlemek için raporu yakından takip eder. Beklenenden daha iyi bir NFP raporu, ekonominin aşırı ısındığına ve Fed'in ekonomiyi soğutmak için para politikasını sıkılaştırması, yani faiz oranlarını yükseltmesi gerektiğine işaret edebilir.


NFP Ne Zaman Yayınlanır?

NFP numarası, ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından her ayın ilk Cuma günü Doğu Saati ile 08:30'da (Londra saati ile 13:30) yayınlanan aylık ABD istihdam raporunun bir bölümünü temsil eder. Bunun tek istisnası, raporun bir sonraki Cuma gününe ertelendiği Yeni Yıl gibi, ilk Cuma gününün önemli bir ABD tatiline denk gelmesidir.


NFP Verileri: Başlık Numarası ve Ayrıntıları

ABD işgücü piyasası raporu üç ana kategori içerir:

  • Tarım dışı bordro sayısı,

  • Ortalama saatlik kazanç

  • İşsizlik oranı.

NFP numarası, birçok tüccarın yalnızca NFP numarasına odaklandığı aylık raporun en önemli açıklaması ve başlık numarası olarak kabul edilir. Ortalama saatlik kazanç raporu, bir önceki ay boyunca saatlik kazançların ne kadar değiştiğini yüzde cinsinden gösterir.

Ortalama saatlik kazançlar piyasa beklentilerinin üzerindeyse, bu genellikle enflasyonist baskıların artmakta olabileceğine ve Fed'in ABD dolarını destekleyen bir oran artışıyla yanıt verebileceğine işaret eder. Benzer şekilde, ortalama saatlik kazançların beklentilerin altına düşmesi, Fed'in daha gevşek bir para politikası uygulayabileceğine ve ABD dolarını aşağı çekebileceğini gösterir.


NFP Ticareti Nasıl Yapılır?

NFP raporu, FX tüccarları için düzenli olarak büyük piyasa oynaklığı ve kar fırsatları yaratır. Bununla birlikte, rapor ayrıca düzensiz fiyat hareketlerine ve artan kaymaya yol açabilir. Bu nedenle NFP raporunda işlem yaparken katı risk yönetimi kurallarına ve iyi tanımlanmış bir ticaret planına sahip olduğunuzdan emin olmanız gerekir. NFP raporunun neden olduğu büyük oynaklıktan yararlanmayı amaçlayan basit bir ticaret stratejisi ile bunu yapabilmek mümkündür. Haber ticareti korkaklara göre değildir, ancak çok karlı ticaret fırsatları yaratabilir.


Tarım Dışı İstihdam Verisi Nedir? Nasıl Yorumlanır?
Tarım Dışı İstihdam Verisi Nedir? Nasıl Yorumlanır?

Momentumu Takip Etmek

İşte sayı yayınlandıktan sonra altta yatan momentumdan yararlanan basit bir NFP ticaret stratejisi. 08:20 ET'de, işgücü piyasası raporu için beklenen rakamlara bakın ve 5 dakikalık EUR/USD grafiğinde önemli destek ve direnç seviyelerini işaretleyin. Lütfen bu stratejinin, ABD dolarını baz veya karşıt para birimi olarak içeren herhangi bir döviz çiftine uygulanabileceğini unutmayın. Sayı açıklandıktan sonra, piyasa tepkisini takip edin ve gerçek NFP sayısını ve ayrıntıları kontrol edin. Tüm sayılar piyasa beklentilerini önemli ölçüde aştıysa veya kaçırdıysa, momentum yönüne girin. Gerçek rakamlar ile beklenen rakamlar arasındaki büyük farklar, saatlerce veya günlerce sürebilen uzun süreli piyasa reaksiyonları yaratma eğilimindedir.


Hareketi Soldurmak

NFP ticareti için ikinci strateji, başlık sayısı çok güçlü olduğunda ancak ayrıntılar zayıf olduğunda kullanışlıdır. Örneğin, piyasanın NFP sayısının 100K olarak gelmesini beklediğini ancak gerçek sayının 140K olduğunu varsayalım. Bu büyük bir vuruş gibi görünse ve daha güçlü bir ABD dolarına yol açabilse de, raporun ayrıntılarına dikkat edin. NFP'nin piyasa beklentilerini büyük ölçüde aşması alışılmadık bir durum değil, ancak ayrıntılar tahminlerin altında gelir.

Bu durumda, algolar ve deneyimsiz tüccarlar ABD dolarını yükseltmeye çalışacak, ancak profesyonel tüccarlar doları daha uygun bir fiyata açığa çıkarmak için yüksek fiyatları kullanacaklar. Bu nedenle bu stratejiye "Hareketten Kurtulma" adı verilir. İlk satın alma momentumu kaybolduğunda, ilk hareketin ters yönüne girin ve NFP yayınlanmadan önce döviz çiftinin işlem gördüğü fiyat seviyesini hedefleyin.


Pazartesi Günü Hareketi Soldurmak

İlk NFP sayısı ve beraberindeki ayrıntılar ne olursa olsun, piyasanın Pazartesi günü ilk Cuma hareketini tersine çevirme yönünde güçlü bir eğilimi vardır. ABD doları Cuma günü güçlü bir NFP rakamıyla yükselirse, piyasa genellikle Pazartesi günü doları satar. Benzer şekilde, ABD doları zayıf bir NFP raporuyla Cuma günü düşerse, piyasa genellikle Pazartesi günü dolar alır. Sürümün hemen ardından volatil hareketlerde işlem yapmak istemiyorsanız, karşıt bir yaklaşım benimseyerek Pazartesi günü bekleyip sürümde işlem yapabilirsiniz.


En Çok Hangi Çiftler Etkilenir?

NFP raporundan en çok etkilenen çiftler, ABD dolarını temel para birimi veya karşıt para birimi olarak içeren çiftlerdir. Buna birkaç isim vermek gerekirse EUR/USD, GBP/USD, USD/CAD ve USD/JPY dahildir. Bir işlem yapmadan önce, önceki NFP sürümleri için işlem yaptığınız çiftin ortalama volatilitesini ölçün ve zararı durdurma ve kâr hedeflerinizi buna göre ayarlayın.

Örneğin USD/CAD ve GBP/USD için aynı stop-loss boyutunu kullanmak mantıklı değil, çünkü GBP/USD'nin oynaklığı oldukça yüksektir. NFP raporu geniş çapta takip edilen bir rapor olduğu için sadece ABD dolarını etkilemez. Genellikle, NFP raporunun yayınlanmasından hemen sonra diğer para birimleri de artan oynaklık sergileyecektir.


Tarım Dışı İstihdam Verisi Nedir? Nasıl Yorumlanır?
Tarım Dışı İstihdam Verisi Nedir? Nasıl Yorumlanır?

Diğer Önemli İşgücü Raporları

Tüccarlar ve yatırımcılar, tarım dışı bordroların yanı sıra, piyasalarda oynaklığın artmasına yol açabilecek işle ilgili diğer göstergeleri de takip ederler. Fed, faiz oranlarında değişiklik yaparken işgücü piyasasını yakından takip ettiğinden, işle ilgili tüm raporlar ABD dolarını etkileyebilir. ADP bordroları raporu, NFP raporuyla aynı hafta içinde ancak Çarşamba günü, yani NFP'den iki gün önce yayınlanır.

Rapor, geniş çapta takip edilen NFP yayınından önce ABD işgücü piyasasının sağlığı hakkında önemli bilgiler ortaya koyar. Bununla birlikte, bu raporların birbiriyle ilişkili olmadığını unutmayın. ADP'nin piyasa beklentilerini aşması, ancak NFP'nin beklenenden düşük gelmesi ve bunun tersi olağandışı değildir. Automatic Data Processing Inc. (ADP), ABD'deki özel istihdamın yaklaşık %20'si için bordro verilerini yöneten ve şirkete ABD işgücü piyasasının durumu ve eğilimleri hakkında fikir veren bir firmadır.

Tarım dışı istihdam raporu (NFP), ABD işgücü piyasasının sağlığı hakkında önemli bilgileri ortaya çıkaran önemli bir ekonomik göstergedir. Rapor, perakende tüccarlar, yatırımcılar, koruma fonları ve hatta NFP'deki eğilime dayalı olarak para politikasında ayarlamalar yapan Federal Rezerv dahil olmak üzere her türden piyasa katılımcısı tarafından geniş çapta takip edilir. Rapor, her ayın ilk Cuma günü ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından Doğu Saati ile sabah 8:30'da yayınlanır.


Tarım dışı istihdam verilerinin okunması ve değerlendirilmesi gibi işlemler borsa için önemlidir. Kıbrıs bölgesindeki bu raporlamaların tarıma bağlı olarak büyük getirisi vardır. Bölgede yapılan avantajlı yatırım fırsatlarına tarım da dahildir.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page