top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Makroekonomik Veriler Nelerdir? Piyasaları Nasıl Etkiler?


Makroekonomik Veriler Nelerdir? Piyasaları Nasıl Etkiler?
Makroekonomik Veriler Nelerdir? Piyasaları Nasıl Etkiler?

Makroekonomik Veriler Nelerdir? Piyasaları Nasıl Etkiler? Finansal piyasalarda işlem gören enstrümanların değerini doğrudan etkileyen unsurlar bulunmaktadır. Mikro ve makroekonomi ile ilgili bilgiler önce gelir. Yatırımcılar bu konulara dikkat etmelidir. Çünkü enstrümanların değeri bu faktörlerin etkisiyle azalır veya artar.

Yatırım araçlarının fiyat seviyesindeki değişimlere ilişkin sinyaller alabilmek için özellikle makroekonomik verilerin kontrol edilmesi gerekmektedir. Bunun nedeni ise ülkelerin ekonomilerini doğrudan etkilemeleridir. Bu sadece yatırımcıların bütçesini etkilemekle kalmaz, aynı zamanda arz ve talep faktörlerini de oynar.

Sonuç olarak, enstrüman değerlerinde önemli bir düşüş ve artış var. Ülke ekonomisinin canlı olup olmadığı hakkında bilgi veren makroekonomik göstergeler, piyasadaki yatırım araçlarının dalgalanmasından bahsediyor. Ekonomiyi derinden etkileyen makroekonomik veriler tüm parasal konuları etkiliyor. Bu nedenle, pazarda farklılıklar vardır.

  • Genel olarak faiz oranları,

  • Enflasyon,

  • Tarım dışı istihdam,

  • İşsizlik oranı,

  • Tüketici fiyat endeksi (TÜFE),

  • Ürün fiyat endeksi (ÜFE),

  • Perakende satışlar,

  • Sanayi üretimi ve gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH)

Gibi faktörler bir yatırımın değerini belirler. Ayrıca piyasayı etkileyen olaylar ve olaylar da var. Bunlar; eyaletler arası çatışmalar, önemli kişilerin ve merkez bankalarının açıklamaları, savaşlar, doğal afetler. Bütün bunlar doğrudan trend yönünün değişmesine neden olur.


Faiz Oranı

Faiz oranlarındaki değişikliklerin yabancı paranın değerini doğrudan etkilediğini biliyorsunuz. Olumlu ya da olumsuz olarak ülke ekonomisine yansımaktadır. Tüketicilerin satın alma gücü buna göre artar veya azalır. Biliyorsunuz ki piyasada işlem gören enstrümanların değeri arz (satış) ve talep (alış) unsurları arasındaki dengesizlikten dolayı değişmektedir.

Bu nedenle, çiftlerin değeri farklıdır. Çünkü uluslararası sermaye düşük faizli bir ülkeden daha çok para kazanan bir ülkeye doğru hareket ediyor. Bu yüzden bir dengesizlik var. Sonuç olarak, fiyat hareketleri yükselme veya düşme eğilimindedir. Özellikle döviz yatırımcıları, yatırım yaparken faiz oranlarını gözetmeli ve dikkate almalıdır.


Enflasyon Oranı

Enflasyon, faiz gibi, doğrudan parayla ilişkilidir. Bu nedenle para arzındaki büyüme ve daralmanın hem ülke hem de piyasa üzerindeki etkilerini bilmelisiniz. Enflasyonun hızlanması para arzının büyümesine bağlıdır. Bu nedenle, bunu önlemek için para arzını azaltmak gerekir.

Öte yandan faiz oranlarındaki artışla birlikte tüketicilerin alım düzeyi ve enstrümanlara olan talep de artacaktır. Böylece arz-talep mantığıyla fonların fiyat seviyeleri yükselir. İnsanlar birikimlerini bu şekilde değerlendirebilirler. Yatırımcılar, özellikle borsada enflasyona dikkat etmelidir çünkü gelir, alış-satış farkından elde edilir.


Tarım Dışı İstihdam Oranı

Hem forex hem de borsa yatırımcılarının bakması gereken verilerden biridir. Çünkü tarım dışı istihdam oranı piyasayı en çok etkileyen göstergedir. Her ayın ilk cuma günü Türkiye saati ile 15:30'da duyurulur. Memurlar ve tarım işçileri dışındaki kişilere dayanmaktadır. Bu ilişkinin iniş ve çıkışları doğrudan ABD ekonomisi ile ilgilidir.

Çünkü bu bilgi ABD tarafından sağlanmaktadır. Veriler yüksek ya da beklendiği gibi olsa da doları güçlendirir, aksine düşüş değer kaybetmesine neden olur. Bildiğiniz gibi piyasada çoğu yatırım aracı dolar üzerinden işlem görmektedir. Bu nedenle yatırımınızı mutlaka tarım dışı istihdam verilerini dikkate alarak yapmalısınız.


Makroekonomik Veriler Nelerdir? Piyasaları Nasıl Etkiler?
Makroekonomik Veriler Nelerdir? Piyasaları Nasıl Etkiler?

İşsizlik Oranı

Tarım dışı istihdam oranı gibi işsizlik oranı da piyasayı etkileyen unsurlardan biridir. Yatırım araçlarının trend yönlerini belirlemeye yönelik etkin faiz oranının %5'i geçmemesi, araçların değerini olumlu etkilemektedir. Tersine, yüksek bir oran enstrümanların değerinin düşmesine veya aşırı oynak olmasına neden olur.

Bu nedenle, Amerika Birleşik Devletleri tarafından sağlanan bilgileri kesinlikle takip etmekte fayda olacaktır. Verilerinizi izlemek için finansal takvim yazılımı veya gelişmiş izleme yazılımı kullanabilirsiniz. Bu sayede gelişmeler hakkında kısa sürede bilgi sahibi olabilirsiniz. Açıklanan bilgileri yorumlayarak hangi enstrümanların karlı olduğunu belirleyebilirsiniz.


Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından belirlenen endeksi birçok faktörü dikkate almaktadır. Araştırma ve analizler sonucunda materyal sonucu her ayın 2. veya 3. haftasında yayınlanmaktadır. Doğrudan enflasyonla ilgili veriler, yatırımcıların hangi yöne gitmesi gerektiğini belirlemeye etkili bir şekilde yardımcı olabilir. Bu nedenle TÜFE tablolarını dikkate alarak alım veya satım kararı vermelisiniz.


Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE)

Menkul kıymet adı verilen hisse senedi, tahvil gibi enstrümanlara yatırım yapanların takip ettiği bir göstergedir. Bu endeks sayesinde ürünlerin üretim aşamasındaki değerleri hakkında bilgi edinebiliyoruz. Böylece enflasyon oranının hangi yönde hareket edeceği tahmin edilmektedir. Buna dayanarak, ekonominin yatırım için ılımlı veya soğuk olup olmadığı belirlenir. Trendin yönüne karar verildikten sonra, yatırımlar etkin bir şekilde yapılır. Bu şekilde beklenen sonuçları alacaksınız.


Yatırım İçin Kıbrıs

Kısa vadeli kira getirisi, Kuzey Kıbrıs emlak piyasasında yatırımcılar için kazançlı bir fırsattır. Bölge hem yerel halk hem de turistler için popüler bir tatil destinasyonu olduğu için talep sürekli olarak yüksektir. Kıbrıs’ta daire satın alırsanız aylık veya yıllık kiralamalara göre daha kısa süreye kiralayarak çok daha yüksek kira geliri elde edebilirsiniz. Ev sahibinden ziyade birçok inşaat şirketi, makul bir ücret karşılığında prosedürü denetler. Bu, yatırım amaçlı gayrimenkul alıcıları için bir fazla gelir modeli anlamına gelir ve yatırımcı bundan faydalanır.

Tüm bu koşullar göz önüne alındığında yatırımcıların gözde bölgesi olan Kıbrıs’ta olan ilginin artmasının sebepleri ortadadır. Başlayan her yeni proje donanımlı ve bir öncekinden daha çekici. Kuzey Kıbrıs yazlık evleri yerine markalı konut projeleriyle tanınırlık kazanıyor.

Kuzey Kıbrıs'ta yatırım yapmak, büyük bir gelir elde etmek ve keyifli tatiller geçirmek için iyi bir fırsattır. Çünkü Kuzey Kıbrıs tatil ve muhteşem doğa ile iç içedir. Ayrıca gelir emlak kategorisinin en üstünde yer almaktadır.


Perakende Satışlar

Perakende ticaretteki değişiklikleri tahmin etmeyi mümkün kılar. Ekonominin büyük bölümünün perakende olduğunu biliyorsunuz. Bu nedenle piyasanın yönünü belirlemek için bu bilginin hangi yönde üretildiği önemlidir.

Öncelikle yatırım yapmak istediğiniz ülkenin para birimi verilerinin yüksek olmasına dikkat etmelisiniz. En azından merkez bankalarının açıklamalarına göre bu önemli gösterge beklentilerin altında kalmamalı. Çünkü göstergenin değeri arttığında ülkenin para birimi güçleniyor.


Makroekonomik Veriler Nelerdir? Piyasaları Nasıl Etkiler?
Makroekonomik Veriler Nelerdir? Piyasaları Nasıl Etkiler?

Sanayi Üretimi

Sanayi sektöründe faaliyet gösteren kurum veya kuruluşların toplam üretim miktarlarını gösteren rakamlardır. Sanayi sektörüne yatırım yapan yatırımcılar genel olarak bunu takip etmelidir. Bu oranların pozitif yönde hareket etmesi veya artması, hisse senedinin değerinde bir artışı öngörmektedir.

Ancak tek bir veriye bakarak karar vermek yanlıştır çünkü her veri seti birbirini etkiler. Bir sonucun olumlu, diğerinin olumsuz olması fiyatların esnek olduğunu gösterir. Bu nedenle, yatırım yapmadan önce tüm bilgileri dikkatlice izlemeli ve doğru yorumlayabilmelisiniz.


Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH)

Bir ülkenin ekonomik olarak küçüldüğünü mü yoksa büyüdüğünü gösteren en önemli verilerden biridir. Ülkede üretilen tüm mal ve hizmetlerin toplamı ulusal para birimleri cinsinden sunulur.

GSYİH büyümesi yalnızca olumlu ekonomik gelişmeye yol açmaz, aynı zamanda yaşam standardını da yükseltir. Bu da yatırım araçlarının değerini artırır. Bu nedenle GSYİH verilerini takip etmekte kesinlikle fayda var. Olumlu tanıtım doların değerini artırır. Bu nedenle, GSYİH'ya öncelikle emtia yatırımcıları tarafından bakılmalıdır. Çünkü çoğu malın ticareti ABD doları üzerinden yapılıyor.

47 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page