top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Tahvil Nedir? Yatırımı Nasıl Yapılır?



Tahviller, bir kuruluşun para toplamasının bir yoludur ve tahvil nedir? yatırımı nasıl yapılır? sorusuna yanıt aranırken bir çok örneğe başvurmak gerekir. Diyelim ki kasabanız sizden belirli bir yatırım parası istiyor. Buna karşılık, kasabanız size bu yatırımı ve faizini belirli bir süre boyunca geri ödemeyi vaat eder. Örneğin, %3 faiz ödeyen 10 yıllık, 10.000 dolarlık bir tahvil satın alabilirsiniz. Buna karşılık, kasabanız size her altı ayda bir o 10.000$'ın faizini ödemeyi ve 10 yıl sonra 10.000$'ınızı geri vermeyi vaat eder.


Tahvillerden Nasıl Para Kazanılır?

Tahvillere yatırım yapmak kaydıyla para kazanmanın temelde iki yolu vardır. Birincisi, bu tahvilleri vadesine kadar elde tutmak ve faiz ödemelerini anında tahsil etmektir. Tahvil faizi olarak bilinen tutar genellikle yılda iki defa ödenir. Tahviller üzerinden kar elde etmenin en bilinen ikinci yolu, onları başlangıç kısmında ödediğinizden daha yüksek bir fiyat üzerinden satmaktır. Örneğin, nominal değerinden 10.000 ABD Doları değerinde tahvil satın alırsanız ve ardından piyasa değeri yükseldiğinde bunları 11.000 ABD Doları'na satarsanız, aradaki 1.000 ABD Doları'nı cebe atabilirsiniz.


Tahvil Fiyatlarının Yükselme Nedenleri

Tahvil fiyatları temelde iki ana etkenden dolayı yükselebilir. Borçlunun kredi riski profili, vade sonunda tahvili geri ödeyebilecek duruma gelecek şekilde iyileşirse, tahvilin fiyatı tipik olarak yükselir. Ayrıca, yeni ihraç edilmiş olan tahvillerin geçerli bulunan faiz oranları düşüş yaşarsa, daha yüksek oranda mevcut bir tahvilin değeri yükselir.

Getiriler veya bir tahvilin ödediği faiz oranı ve tahvil fiyatları ters bir ilişkiye sahip olma eğilimindedir, yani zıt yönlerde hareket ederler. Mevcut faiz oranları yükselirse, sunduğu kupon yeni tahvillere kıyasla daha az değerli olduğu için mevcut tahvillerin fiyatlarının düşmesi muhtemeldir.


Tahvil Fonlarına Yatırım Yapmak

Tahvil fonları, birçok farklı yatırımcıdan para alır ve bir fon yöneticisinin işlemesi için bir havuzda toplar. Genellikle bu, fon yöneticisinin parayı bir dizi bireysel tahvil satın almak için kullandığı anlamına gelir. Tahvil fonlarına yatırım yapmak, bireysel tahvillere sahip olmaktan bile daha güvenlidir.


Tahvil Türleri

Tahviller, her biri kendi avantaj ve dezavantajlarına sahip çeşitli biçimlerde gelir:

Kurumsal tahviller: Bunlar, diğer tahvil türlerine göre daha yüksek faiz oranları sunma eğilimindedir, ancak bunları ihraç eden şirketlerin temerrüde düşme olasılığı, devlet kurumlarına göre daha yüksektir.

Belediye tahvilleri: Belediye tahvilleri olarak da adlandırılan bu tahviller, kamu projelerini finanse etmek veya kamu hizmetleri sunmak için eyaletler, şehirler ve diğer yerel yönetim kuruluşları tarafından çıkarılır. Örneğin, bir şehir yeni bir köprü inşa etmek veya mahalle parkını yeniden yapmak için belediye tahvili çıkarabilir.


Tahvil Nasıl Alınır?

Hisse senetlerinin aksine, tahvillerin çoğu halka açık olarak alınıp satılmaz. Borsada işlem görür ve bu da bir komisyoncu kullanmanız gerektiği anlamına gelir. Ancak hazine tahvilleri bir istisnadır. Bunları bir aracıya gitmeden doğrudan ABD hükümetinden satın alabilirsiniz.

Bu sistemdeki sorun, tahvil işlemleri merkezi bir yerde gerçekleşmediği için yatırımcıların adil bir fiyat alıp almadıklarını bilmekte zorlanmasıdır. Örneğin bir komisyoncu, belirli bir tahvili primli olarak satabilir. Neyse ki, Finans Sektörü Düzenleme Kurumu (FINRA), veri kullanılabilir hale geldikçe işlem fiyatlarını yayınlayarak tahvil piyasasını bir dereceye kadar düzenler.


Tahvillere Yatırım Yapmanın Artıları

  • Güvenlik: Tahvil satın almanın bir avantajı, nispeten güvenli bir yatırım olmalarıdır. Tahvil değerleri hisse senedi fiyatları kadar dalgalanmaz.

  • Gelir: Tahviller, size yılda iki kez sabit miktarda faiz ödeyen, öngörülebilir bir gelir akışı sunar.

  • Topluluk: Bir belediye tahviline yatırım yaptığınızda, yerel bir okul sistemini iyileştirmeye, bir hastane inşa etmeye veya bir halk bahçesi geliştirmeye yardımcı olabilirsiniz.

  • Çeşitlendirme: Tahvillere yatırım yapmanın belki de en büyük faydası, tahvillerin portföyünüze getirdiği çeşitlendirmedir. Uzun vade içerisinde yer alan hisse senetleri tahvillere oranla daha iyi performans gösterir. Ancak ikisinin bir karışımına sahip olmak finansal riskinizi azaltır. Yatırımcılar, yaşlandıkça ve büyümeyi güvenlik için takas etmek istediklerinde, fonlarının daha büyük bir yüzdesini tahvillere ayırma eğilimindedir.

Tahvillere Yatırım Yapmanın Eksileri

  • Daha az nakit: Tahviller, paranızı uzun süre kilitli tutmanızı gerektirir.

  • Faiz oranı riski: Tahviller nispeten uzun vadeli bir yatırım olduğundan, faiz oranı değişiklikleri riskiyle karşı karşıya kalacaksınız. Örneğin, %3 faiz ödeyen 10 yıllık bir tahvil alırsanız ve bir ay sonra aynı ihraççı %4 faizle tahvil sunarsa, tahvilinizin değeri düşer. Tutarsanız, bu düşük orana takılıp kalarak potansiyel kazançlarınızı kaybedersiniz.

  • İhraççının temerrüdü: Bu nadir görülen bir durumdur, ancak bir ihraççı yükümlülüklerini yerine getirmezse, faiz ödemelerini, anaparanızı geri ödemeyi veya her ikisini birden kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

Tahvillere Yatırım Yapmalı Mısınız?

Bu soruya cevap verebilecek tek kişi sizsiniz. Karar verirken göz önünde bulundurmanız gereken bazı senaryolar şunlardır:

  • Para kaybetme düşüncesine gerçekten katlanamayan risk almaktan kaçınan biriyseniz, tahvil yatırımları sizin için hisse senetlerine oranla daha uygun bir yatırımdır.

  • Hisse senetleri yatırımlarına yoğun bir şekilde yatırım gerçekleştiriyorsanız, tahviller portföyünüzü çeşitlendirmek ve kendinizi piyasa oynaklığından korumak için iyi bir yoldur.


Belediye Tahvili Nedir?

Belediye tahvili temelde bir devlet ya da belediye tarafından verilen ve bayındırlık işlerini finanse etmek adına çıkarılmış bir borçtur. Diğer tahviller gibi, yatırımcılar da ihraççıya önceden belirlenmiş bir süre için borç para verirler. İhraççı, yatırımcıya tahvil vadesi boyunca (genellikle yılda iki kez) faiz ödemeyi ve ardından tahvilin vadesi geldiğinde anaparayı yatırımcıya geri vermeyi taahhüt eder.


Hazine Bonosu Nedir?

Hazine bonosu ABD hükümeti tarafından para toplamak için çıkarılan borçtur. Teknik olarak, federal hükümetin ihraç ettiği her türlü borç bir tahvildir, ancak ABD Hazinesi, Hazine tahvilini 30 yıllık tahvil olarak tanımlar. Genel olarak dünyanın en güvenilir yatırımı olarak kabul edilmiş olan her boydaki ABD Hazine tahvilleri, garantili bir gelir kaynağı sağlaması ile bilinir ve hemen her ekonomik ortam içerisinde bu değerini korur. Bir şirket tahvili, bir işletme tarafından para toplamak için ihraç edilen bir borçlanma aracı olarak faaliyet gösterir.



Tahvillere Nasıl Yatırım Yapılır?

Doğrudan tahvillere yatırım yapabilseniz de, yapılacak en basit şey bu değildir. Tüm paranızı tek bir devlet veya şirketin tahviline yatırmak da riskli bir strateji olabilir. Bu nedenle, birçok kişi fonlarla yatırım yapmayı seçer. Bu şekilde, paranız bir dizi tahvil satın almak için diğer yatırımcıların parasıyla bir havuzda toplanır. Sadece tahvil değil, bir dizi yatırım içeren fonları da seçebilirsiniz.

Ayrıca, deneyimli bir fon yöneticisinin paranızı sizin için yatırması ve yönetmesi gibi ek bir faydası da bulunur. Devlet tahvilleri, daha kaliteli görüldükleri ve şirket tahvillerinden daha güvenli bir seçenek oldukları düşünüldüğü için AAA veya AA dereceli olma eğilimindedir. Örneğin, Birleşik Krallık hükümetinin tahvil sahiplerine ödeme yapmaktan kaçınması pek olasılık içerisinde değildir.

Tahvil yatırımları da tıpkı Kıbrıs'ta yatırım yapmak gibi kazançlı sonuçlar doğurur. Kıbrıs bölgesi birçok kişinin yatırım için ziyaret ettiği yerlerden birisidir ve yatırım işlemleri oldukça avantajlıdır. Kıbrıs'ta yatırım işlemleri kısa sürede yatırımcıya dönen bir çok ekstra artı sağlar.

20 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Kıbrıs Kime Ait?

Kıbrıs’ta yaşamak isteyenler en fazla, Kıbrıs kime ait? Konusunu araştırırlar. Bunun nedeni, Kıbrıs’ın konumu nedeniyle sunmuş olduğu imkanl

Ev Yatırımı İçin Avustralya Mı? Kıbrıs Mı?

Ev yatırımı için Avustralya mı? Kıbrıs mı? Kendi anavatanı dışındaki ülkelerden ev satın almak isteyen kişiler hangi bölgeden almaları gerek


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page