top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Konut Başlangıçları Raporu Nedir? Nasıl Yorumlanır?


Konut Başlangıçları Raporu Nedir? Nasıl Yorumlanır?
Konut Başlangıçları Raporu Nedir? Nasıl Yorumlanır?

Konut başlangıçları, ABD genelinde yeni, özel sektöre ait evlerin inşaatına ilişkin aylık bir ölçümdür ve konut başlangıçları raporu nedir? nasıl yorumlanır? gibi sorular sık sık sorulur. Bunlar, ABD Sayım Bürosu ve ABD Konut ve Kentsel Gelişim Bakanlığı (HUD) tarafından konut faaliyetini vurgulamak için yürütülen ve derlenen anketlere ilişkin bir raporun parçasıdır. Yeni Konut İnşaatı raporundaki diğer önemli veri türleri, inşaat ruhsatları ve konut tamamlamaları içerir.

Yerel, ilçe ve eyalet hükümetleri inşaat izinlerini onaylayıp verdikten sonra müteahhitler genellikle yeni evler inşa etmeye başlar ve bunlar konut başlangıçları olur. Nüfus Sayımı Bürosu ve HUD, müstakil evler ve birden fazla birimi olan binalar hakkında veriler yayınlar ve ayrıca inşaat ruhsatının gerekli olmadığı alanlardaki yeni inşaatları da içerir. Ancak veriler, kamuya ait veya devlet tarafından inşa edilmiş konutları içermemektedir.


Konut Başlangıçları Rapor Tarihi

Konut başlangıçları, 1959'a kadar uzanan, yeni evlerin inşasıyla ilgili toplanan en eski veriler arasındadır. Verilerin toplanma süresi, raporlama ayını takip eden ilk günden yedinci iş gününe kadar sürer ve veriler genellikle bir veya iki hafta içinde yayınlanır. Örneğin, Ocak konut başlangıçları için anket toplama 1 Şubat'ta başlar ve veriler ayın ortasında yayınlanır.


Konut Başlangıçları Neden Önemli?

Konut, Amerikan hane halklarının yatırım harcamalarının ve genel ekonomik faaliyetin önemli bir bölümünü oluşturur. Güçlenen bir ekonomide, Amerikalılar harcayacak daha fazla gelirleri olduğunu ve yeni evler satın alma olasılıklarının yüksek olduğunu hissederler ve zayıflayan bir ekonomide bunu yapma olasılıkları daha düşüktür. 2021 itibariyle ABD hükümeti verileri, bireysel düzeyde, kullanılan konut birimlerinin yaklaşık yüzde 65'inin sahibi tarafından kullanıldığına işaret eder.

Bu nedenle konut, işçilik, inşaat, hammadde, bankacılık ve emlak dahil olmak üzere diğer sektörler üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Konut başlangıçlarıyla ilgili veriler, üreticilerin üretimi planlamasına, sigorta şirketlerinin oranlarını ayarlamasına ve bankaların ipotek için fon tahsis etmesine olanak tanır. Bir emlak müteahhidi bir konut topluluğu inşa etmek için yeşil alanlara baktığında, inşaatı finanse etmek için borç verenlere döner ve ardından emlakçılarla satılık evleri listeler.


Konut Başlangıçları Raporu Nedir? Nasıl Yorumlanır?
Konut Başlangıçları Raporu Nedir? Nasıl Yorumlanır?

Konut Başlangıç Raporunda İpotek Durumu

Yeni ev sahipleri muhtemelen yeni bir ev için tam ödeme yapmazlar, ancak peşinat öderler ve kalanını ödemek için bir ipotek alırlar. Evler, temel için kereste ve çimento ve sıhhi tesisat için bakır borular gerektirir ve bunların tümü esnaf tarafından inşa edilmeli veya kurulmalıdır. Konut başlangıçları, ekonomik faaliyetin durumuna, Amerikalıların zenginliğine ve tüketici güvenine ilişkin bir görüş sunar.


Konut Başlangıçları Öncü Bir Gösterge Mi?

Konut başlangıçları ekonominin öncü göstergesi olarak görülür. Devlet kurumları ve Federal Rezerv, ekonominin durumunu değerlendirirken inşaat ruhsatı ile izin verilmiş olan özel mülk konut birimleri hakkındaki verileri kullanır. Konut başlangıçlarında bir düşüş dönemi, ekonominin durgunluğa girebileceğini gösterebilirken, istikrarlı bir artış, ekonominin büyüme yolunda olduğu anlamına gelebilir.

Konut başlangıçları, faiz oranlarındaki değişikliklere karşı hassastır. Fed para politikasını sıkılaştırdığında, konut talebini baskılayabilen ipotek oranları yükselir. Müteahhitler yeni evler inşa etme konusunda temkinli davranabilir. Bu da daha az inşaat ruhsatına ve konut başlangıçlarına yol açar. Düşük faiz oranları ise tüketicileri kredi kullanmaya ve yeni konut almaya teşvik eder.


Konut Başlangıçları Ne Zaman Açıklanır?

Konut başlangıçları Sayım Bürosu ve HUD tarafından her ayın ortalarında, 12. iş gününde, ET saat 08:30'da serbest bırakılır. Basın bülteninin resmi başlığı Aylık Yeni Konut İnşaatı ve ardından raporlama ayıdır. İki ajans ayrıca verileri üç aylık ve yıllık bazda yayınlar ve daha önce yayınlanan veriler bazen revize edilir ve güncellenir.


Finansal Piyasalar Konut Başlangıçlarına Nasıl Tepki Verir?

Yatırımcılar ve analistler en son raporu aylık, üç aylık veya yıllık önceki verilerle karşılaştırıyor ve bazıları tek ailelik konutlar için konut başlangıçlarına odaklanma eğilimindelerdir. Konut başlangıçlarındaki artışlar, emlak geliştiricilerinin, inşaat malzemeleri imalatçılarının, ev onarım ve mefruşat perakendecilerinin ve ipotek sağlayıcılarının hisseleri için iyiye işaret olabilir.

Yine de keskin artışlar, bazılarının enflasyonda ani bir yükseliş ve ekonomik büyümede daha güçlü bir hız olacağı konusunda endişelenmesine neden olabilir ve bu da tahvil fiyatlarının düşmesi ile sonuçlanabilir. Konut başlangıçlarındaki aylık düşüşler ise hisse senetleri için olumsuz olabilir ve tahvil yatırımcılarının enflasyonist baskılara ilişkin endişelerini azaltabilir.


Konut Başlangıçlarını Anlamak

Konut, ABD ekonomisinin kilit sektörlerinden biridir ve bankacılık, inşaat ve emlak sektörleri için çok önemlidir. Kereste ve bakır başta olmak üzere emtia fiyatları kadar konut sektörünün sağlığı da istihdamda önemli bir etkendir. Konut başlangıçları inşaatçıların yeni projelere kaynak harcama istekliliğini ölçer ve bu da onların konut talebi tahminlerine bağlıdır.

Bu nedenle başlangıçlardaki eğilim aynı zamanda risk iştahı ve tüketici duyarlılığı hakkında fikir verebilir. ABD'nin bazı bölgelerinde konut başlangıçları büyük mevsimsel değişikliklere tabi olduğundan, aylık rapordaki başlık sayısı, mevsimsellikten arındırılmış yıllık orandır. Bu oran, aylık toplamı o mevsimsel faktöre göre ayarlar ve ardından yıllık başlangıç ​​oranını o hızda hesaplar.


Konut Başlangıcı Olarak Neler Sayılır?

Bir konut başlangıcı, bir evin temeli veya temeli için temel atma veya kazı anlamına gelir. Aylık veriler üç konut kategorisine ayrılmıştır:

  • Müstakil evler

  • İki ila dört birimlik çok aileli konut

  • Apartman binaları gibi beş veya daha fazla birimi olan çok aileli konutlar.

Müstakil evler ve beş veya daha fazla birimli çok aileli konutlar için veriler mevsimsellikten arındırılmış ve düzeltilmemiş olarak sağlanırken, iki ila dört birimli çok aileli konutlar için veriler yalnızca düzeltilmemiş olarak sağlanır. Çok aileli konutlardaki her birim ayrı bir başlangıç ​​olarak sayılır. Bu nedenle 25 birimli bir apartmanın inşaatının başlaması, 25 yeni çok aileli konutun başlaması olarak kaydedilecektir.


Konut Başlangıçları Raporu Nedir? Nasıl Yorumlanır?
Konut Başlangıçları Raporu Nedir? Nasıl Yorumlanır?

Barınma Başlangıç ​​Verileri Nasıl Toplanır?

Sayım Bürosu, konutların bir yerel izin ofisleri tarafından verilen temsili bir inşaat ruhsatı örneğinden başladığını tahmin eder ve ardından bu projeleri tamamlama ve satışa kadar takip eder. Anket, tüm konutların beş veya daha fazla birim ile başladığını sayar ancak ülke genelindeki örneklerin yalnızca yaklaşık %2'si bir ila dört birim ile başlayan konutlar için başlar. Aylık rapor, diğerleri arasında örnekleme hatasını hesaba katmak için aydan aya ve yıldan yıla değişiklikler için %90 güven aralıklarını temsil eden hata marjları sağlar.

Konut, ABD ekonomisinin önemli bir sektörüdür ve aylık konut başlangıçları raporu, sağlığının yakından izlenen bir ölçüsüdür. Aydan aya rakamlar değişkendir ve büyük hata marjlarına tabidir, bu nedenle temel eğilimi oluşturmak için aylarca veri gerekir. İpotek kredisi ayrımcılığı yasa dışıdır.

Irk, din, cinsiyet, medeni durum, kamu yardımından yararlanma, ulusal köken, engellilik durumu veya yaşa dayalı olarak herhangi bir ayrımcılığa uğradığınızı düşünüyorsanız, takip edebileceğiniz adımlar vardır. Böyle bir adım da, Tüketici Mali Koruma Bürosu'na veya ABD Konut ve Şehircilik Bakanlığı'na (HUD) bir rapor sunar.

Konutlarda başlangıç raporu yorumlamaları ve bu raporların göstermiş olduğu veriler ile aynı yatırımları Kıbrıs'ta yapabilmek mümkün olur. ABD ile aynı sisteme sahip olarak yatırımcılara büyük bir avantaj sağlandığı bilinir. Kıbrıs GYO yatırımları son dönemin en popüler yatırım modelleri içerisinde yer alır.

31 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page