top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Hedge Nedir? Nasıl Yapılır?


Hedge Nedir? Nasıl Yapılır?
Hedge Nedir? Nasıl Yapılır?

Finansal konularla İlgileniyorsanız hedge nedir? nasıl yapılır? Konusunu merak ediyor olabilirsiniz. Yatırımcıların ilgili varlıklar ile zıt pozisyonlar alarak yatırımlarındaki kayıpları dengelemek amacıyla kullandıkları bir finansal risk yönetimi stratejisi olarak geçer. Bu stratejiler yatırımdaki kayıpları sınırlamayı hedefler.

Farklı bir yatırımdan kazanç elde etmeye çalışmayıp performansları tek bir risk faktörlerinden etkilenmeyen farklı hisse senetlerine yatırım yapmaya kadar çeşitlilik gösterir. Hedge olarak bilinen finansal türevlerin kullanımını da içermektedir.

Yaygın iki-üç kişi değilse opsiyon ve vadeli işlemler şeklindedir. Hedge kayıp riskini azaltmaya karşın türev sözleşmelerin kullanılması sebebiyle yatırımın kâr potansiyelini sınırlayabilir. Yapmış olduğunuz bir yatırım kazanç olasılığı kadar kayıp riskini de beraberinde getirmektedir. Bu kayıp riskiniz sınırlamak ya da azaltmak hedge ile mümkün olmaktadır.


Hedge Neden Yapılır?

Hedge yapabilmek için motivasyon ve isteğinizin tersi bir şekilde hareket etmesi durumunda pozisyon için potansiyel kaybı azaltmak olmalıdır. Belirli bir süre hedefinizin aksi yönünde hareket edeceğinizi öngöreceğiniz için işlemi kapatmak yerine hedge yapmak daha mantıklı olacaktır. Hedge yapmak için birçok nedeniniz olabilir.

Birinci neden aşırı konsantrasyondur. Şirket hissesinde bir yatırıma önemli derecede maruz kalabilmeniz halinde bir takım risklerden korunmak isteyebilirsiniz. Bir diğer etki sebebi ise pozisyonu satarak vergi de devamlı bir durum oluşturmak istememenizdir. Bireysel yatırımcılar kendi aralarında hedge yapmak konusunu çok konuşmazlar.

Eğer kullanırlarsa da ilk yatırım yaptıktan sonraki bir diğer noktada uygulayabilirler. Hisse senedi satın almak ya da açığa satışın başlangıcındaki pozisyona hedge hiçbir şekilde uygulanmaz. Şirketler hedge yaparlar böylelikle gelecek maliyetler konusunda netlik sağlayabilirler. Hedge uygulamasının yaygın örnekleri de vardır.


Hedge Unsurları Nelerdir?

Hedge yapmanın bir takım amaçları vardır. Bunların başında öngörülemeyen piyasa dalgalanmalarından kaynaklanan bir takım kayıtları önlemek gelmektedir. Hedge yapmak, potansiyel kazancı arttırır diyemeyiz. Potansiyel kaybı azaltmak için kullanılır. Bir takım püf noktaları vardır. Bir olayın gerçekleşmesini engelleyemeyeceğinizi bilebilirsiniz ve böylelikle hedge sisteminin unsurlarını anlayabilirsiniz.

Hedge unsurları; yatırım aracı, lot büyüklüğü, teminat miktarı ve swap maliyeti olarak geçer. Yatırım aracı; hedge öncesi piyasa analizi yapabilmek için ekstra olarak tercih edeceğiniz bir yatırım aracını anlamanız önemli olmaktadır. İşlem hacmini lot büyüklüğü ifade eder ve doğru belirlenmesinde önemlidir. Teminat miktarı için işlem hacmine göre ayarlanacak olan bir miktar teminatın yatırılması gerekir. Teminat miktarı için aracı firmanıza danışmanız daha iyi olur. Swap maliyeti için Forex piyasasında swap kullandığınız zaman faiz maliyetini de düşünmeniz ve hesaba katmanız gerekir.


Hedge Türleri

Yatırımcıların emtialar, para birimleri ve menkul kıymetler alım satımı ile beraber para kazanmalarına yardımcı olan üç hedge türü vardır. Hedge ile zarar kurtarabilirsiniz.

Bu yollar şöyle sıralanabilir:

  • Vadeli sözleşmeler ilk sırada yer alır. Bu sözleşmeyle iki bağımsız taraf ile dayanak varlıkları, daha önceden belirlenmiş tarihteki bir fiyattan almak ya da satmak için yapılan standart olmayan sözleşmedir. Para birimleri ve emtialar için vadeli döviz sözleşmelerini de içerebilir.

  • Standart vadeli işlem sözleşmesi ikinci tür olarak geçer. Dayanak varlıkların bir tarih ve tutarda daha önceden belirlenmiş fiyattan alınması ya da satılması için iki bağımsız tarafın birbiri ile yaptıkları standartlaştırılmış bir sözleşmedir. Bu sözleşmeler emtialar ve döviz vadeli işlem sözleşmeleri olmak üzere çeşitli sözleşmeleri kapsar.

  • Para piyasaları, Bir yıl ya da daha kısa süreli vadede borç verme, borçlanma alım-satım işlemlerini içeren finansal piyasaların bir bileşeni olarak geçer. Döviz ticareti ve faiz para piyasası işlemlerini kapsar.

Bir yıl veya daha uzun vadeli ve kısa vadeli borç verme, borçlanma, borç verme ve satış yapmanın gerçekleştiği birçok finansal işlemleri kapsar.


Hedge Nedir? Nasıl Yapılır?
Hedge Nedir? Nasıl Yapılır?

Hedge Stratejileri

Kayıpları azaltmak için çeşitli hedge stratejileri kullanılır. Bunlardan birkaçı varlık tahsisi, yapı ve opsiyonlar olarak geçer. Varlık tahsisi, yatırımcı portföyünü birden çok varlık türü ile çeşitlendirerek oluşturur. Yapı, portföyün bir kısmının borçlanma, diğer kalan kısmını ise türev araçlara yatırılması ile gerçekleştirir. Borçlanma araçlarına yatırım yaparak istikrar sağlanır. Türevlere yatırım yapmak gelecek olan tehlikelere karşı koruma sağlar. Opsiyonlar, portföyünüzü doğru bir şekilde korumanıza izin verir. Varlık alım-satım opsiyonlarını içerir.


Hedge Avantajları Nelerdir?

Hedge mevcut bir pozisyonu kaybetme riskini azaltmak için bir yatırımın satışını ya da alımını içeren bir risk yönetimi stratejisidir. Hedge gelişmiş ve önemli bir stratejidir. Hedge yapmanın belli başlı avantajları vardır. Bu avantajları kullanmanız önemlidir. Yatırımcılar kâr sağlamak için hedge stratejisini kullanır ve zorlu piyasaya karşı dayanırlar. Kayıpları büyük oranda azaltır.

Yatırımcıların var olan varlık sınıflarına yatırım yapmasına izin verir ve böylelikle likiditeyi artırır. Günlük piyasadan oldukça uzak kalır ve uzun vadeli trader’a zaman kazandırmış olur. Esnek fiyatlandırma stratejisine olanak sağlar. Emtia fiyatları, faiz oranı ve döviz değişikliklerden koruma sağlar. Opsiyonlar ile beraber hedge yapmak, kȃrı optimize etmek için karmaşık opsiyon ticareti tekniklerini kullanır. Finansal piyasalarda artış gösteren likiditeye katkı sağlar.

Hedge stratejisini Kıbrıs’ta da yapabilirsiniz. Kıbrıs zaten yatırım yapmak için uygun bir yerdir. Farklı stratejiler bile uygulayarak kazancınızı arttırabilirsiniz. Burada da uygulayarak bu güzel avantajlardan yararlanabilirsiniz. Kıbrıs’ta yatırımlar sonucunda rahat bir şekilde yaşam sürdürebilirsiniz. Kıbrıs yatırım yapmak ve yaşamak için ideal bir yerdir.


Hedge Dezavantajları Nelerdir?

Hedge ne yazık ki uzun vadeli yatırımcılar için uygun bir teknik değildir. Hedge yapmak, bireysel yatırımcılar için ideal bir strateji olmaz. Hedge risk koruması bakımından bir strateji sayısıysa da kendi riski ile de gelir. Hedge yapmanın dezavantajları da vardır. Hedge, kâr potansiyelinizi azaltır.

Hedge yapmak, oldukça risklidir ve kâr potansiyelini de azaltır. Çünkü orijinal pozisyonda kȃr artışının sürdüğü durumlar için hedge pozisyonunun değeri düşer. Hedge gelişmiş yatırım araçlarını kullanabilmenizi ve piyasaya alışkın olmanızı ister. Bu sebeple de oldukça karmaşık bir stratejidir. Bu stratejiyi iyi bir şekilde çözümlemeniz gerekir. Bireysel finansal kazancınızda hedge yapmak istiyorsanız hemen bu işe girişmeniz önerilmez.

Çünkü bir uzmanlığa sahip olmanız gerekir. Hedge yapmak beraberinde ek maliyetleri de gerektirir. Farklı bir pozisyon ya da opsiyon satın almak gibi çeşitli maliyetlere neden olur. Hedge amaçlandığı gibi uygulansa dahi her durumda verimli olmayabilir.

Bu strateji çok yaygın değildir ve ani volatilite durumunda hedge korumasının para kaybetmesi mümkün olur. Fiyat hareketlerine bir takım neden olan değişkenler vardır ve bunlar tam olarak tahmin edilmez. Bu fiyat oynaklığı nedeniyle hedge edilen pozisyon üzerinde etkisi net bir şekilde bilinemez.


Hedge Nedir? Nasıl Yapılır?
Hedge Nedir? Nasıl Yapılır?

Hedge Fon Nedir?

Hedge fon karmaşık yatırım teknikleri arasında kullanılan alternatif yatırımlardan birisidir. Yatırım menkul kıymetleri ve çeşitli yatırımları satın almak için yönetilen bir fondur. Kamu yatırım fonlarının düzenleyici kısıtlamalarından muaf tutulur ve daha yüksek riskler almalarını sağlayan özel fonlardır. Hedge fon yöneticisi, farklı bir yatırımcıdan para alarak yatırımcı tarafından sağlanan bir plana göre yatırım yapar.

Uzun vadeli hisse senetlerine yoğunlaşan, yalnızda adi bir hisse senedi satın alan ve açığa satış yapmayan hedge fonları bulunur. Özel bir sermayeye yatırım yapan ve özel sektöre ait firmaları satın alan hedge fonları vardır. Bu fonlardan birkaçı, patentler ve müzik telif hakları başta olmak üzere belirli varlık sınıflarına yatırım sağlayabilir. Bunlardan ayrı da yatırımlar yapılabilir.


45 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page