top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Kıbrıs'ta Döviz Bazında Yatırım ve Kira Geliri Fırsatı


Kıbrıs'ta Döviz Bazında Yatırım ve Kira Geliri Fırsatı
Kıbrıs'ta Döviz Bazında Yatırım ve Kira Geliri Fırsatı

Dünyanın çeşitli ülkelerinin Kuzey Kıbrıs’a talep göstermesinin birden çok sebepleri var ve bu sebepler özellikle de yatırım olanakları açısından ön plana çıkıyor.

Doğrudan Kıbrıs’ta döviz bazında yatırım ve kira geliri fırsatı her bir yatırımcının emlak sektörüne yönelmesiyle gerçekleşiyor. Döviz bazında fiyatların yabancılara uygun gelmesi ve yatırımlarında ödemeleri daha rahat yapabilmeleri kira getirisi açısından da büyük bir öneme sahip.


Kıbrıs’ta Döviz Bazlı Gayrimenkul Satın Alımları

Arap coğrafyasında sürekli olarak ve her yıl artışla, daha fazla yurt dışına açılma ve yatırım yapma çalışmaları bulunuyor. Küreselliğe oynamakta olan Arapların, Türkiye üzerinden ve Kuzey Kıbrıs'tan sürekli olarak bir yatırım kanallarını arttırdığı görülmektedir.

Elbette bunu Avrupa vatandaşları ve Rusya ve beraberindeki diğer Slav kökenli olan vatandaşlar da takip etmektedir. Farklı daha ılıman iklimler ve fiyat uygunluğu yatırım alanlarında farklı ülkelerin tercih edilme etkenleri arasındadır.


Kuzey Kıbrıs Emlak Sektöründe Neden Tercih Ediliyor Olsun?

Amerikalıların Latin Amerika kıtasındaki denizlik ve palmiye ağaçlarıyla bezenen çeşitli tropikal bölgelerden ucuza ev almaları ve kiraya vermeleri gibi, aynı durum Kuzey Kıbrıs içinde söylenebilir. Hem Türkiye’den vatandaşlar hem de Avrupa, Asya ve Arap coğrafyasından pek çok yatırımcının Kuzey Kıbrıs’tan ev almak ya da yerleşerek hayat kurmak için pek çok sebebi bulunuyor.

  • Üniversitelerin çok fazla bölüm barındırması, sayılarının artması, üniversiteler ile merkezler arasındaki ulaşım ağının güçlenmesi,

  • Öğrencilerin üniversitelere yakın bölgelerden kiralık ev arayışları,

  • Yeni konut projelerinin artması ve bunların yabancıların para birimine göre oldukça ucuz fiyatta olması,

  • Yine yabancı para birimlerine karşı, kira fiyatlarının kendilerine çok uygun olması,

  • Yaşamak için alım gücünün düşük olması ve zaten turistlik bölge olmasından ötürü, yabancıların kültürel anlamda adapte olmama ihtimalinin bulunmaması

Gibi çok fazla etkenin Kuzey Kıbrıs’ın yatırım kanalında neden tercih edildiğini net olarak gösteren faktörler arasındadır.


Kuzey Kıbrıs’ta Döviz Karşılığına Göre Fiyatların Uygun Olması

Kira geliri arayanlar, ülkemizdeki konutlara göre en az 10 sene farkla amortisman sürelerinin azlığı gibi etkenler, KKTC’de emlak yatırımlarının öne geçmesini sağlar. Özellikle de bir sene içerisinde alınan bir evin değeri, bir ya da iki sene sonra dönemin genel şart ve ortalamasına göre iki-üç kat artabilmektedir. %300 kar getirilerinin olabildiği konutların, özellikle de yabancılara satışı döviz bazlı yapıldığında bu oranların daha da yükseldiği görülebiliyor.


Kıbrıs'ta Kira Getirileri Gerçekten Olabilir mi?

Kiralar, yabancıların turistlik ya da öğrenim için gelmelerine bağlı olarak verilir ve fiyatlar genelde konut neredeyse ona göre şekillenir. Bütçenize uygun bir gayrimenkul satın alımı yaptıktan sonra, denize yakın noktalar, şehir merkezi, üniversitelerin bulunduğu çevre ya da casino alanları kiralar açısından ciddi bir getiri sağlamanız adına önemlidir.

Özellikle de kiralarınızı dolar ya da sterlin bazlı verebildiğiniz Kuzey Kıbrıs’ta, TL’nin yıla göre bu para birimlerinde değer kaybetmesiyle, var olan kar miktarı kat ve kat artmaktadır. Sadece o dönemin kuru üzerinden bile alınan bir kira getirisi, diğer sene bir y a da bir buçuk katı üzerinden bir karşılığa denk gelebilir.


Kıbrıs’ta Kira Garantili Ev Nasıl Alabilirim?

Bu hususta, bütçenize uygun bir konut almak ve alınan konutun yatırım anlamında size hem amortisman anlamında hem de beklediğiniz karşılık açısından iyi bir getiri sağlaması gerekir. O yüzden doğru hamleleri yaparken, bir emlak şirketinin rehberliğinde de hareket etmek, size tahmin ettiğinizden çok daha nokta atışı yaparak, ev sahibi olmanızı ve kiradan getiri elde etmenizi sağlayabilir.

  • Mutlaka konum seçimi, söz konusu bölgelere yapılan yeni yatırımlar, AVM’lere ya da üniversitelerin durumuna bakmak gerekiyor,

  • Stüdyo daireler, öğrenim için gelen öğrenciler için tahmin ettiğinizden daha fazla kazandırabilir ve üniversite bölgesi bu hususta önemlidir,

  • Manzarası olan pek çok yazlık ya da yeni yapılan gayrimenkul projeleri içerisinde barındırdığı olanaklar açısından değerlendirilmelidir, pek çok yabancı turistler bu tür avantajları daha da cazip bulabilirler,

Önemli olan nokta, paranızı yükseliş eğilimi olan, her zaman değerlenen sıfır ya da ikinci el villalar, yazlıklar, konutlar ya da daha uzak daireler üzerinde yapmanızdır. Sonrasında sürekli bir akış içerisinde satın aldığınız gayrimenkulü kiraya vererek kazanç elde edebilirsiniz.


Kıbrıs’ta Kira Tutarları Ne Kadar Olabiliyor?

Sabit bir tutar vermek, her zaman diliminde değişkenlik söz konusu olduğundan yanlış bir yönlendirme olacaktır. Fakat kiralar ile bir amortisman süresinin İstanbul’da yirmi ya da otuz seneyi bulabilirken bu süreç KKTC’de en düşük on beş seneden başlayabiliyor.

Döviz bazında kiraların verilmesi, yabancıların sürekli olarak Akdeniz’in önemli en büyük adalarından biri olan KKTC’ye yönelmeleri bu kazancın ne boyutta olduğunun anlaşılacağını gösteriyor.


Kıbrıs’ın Emlak’ta Küresel Rekabette Yer Alması

Yatırımcılar için her zaman ada bölgeleri, denize yakınlık, sıcak ve ılık bir iklim önemlidir. Turistlerin daha fazla akın etmesi ve hayat kurmanın çok daha kolay olması bu tercihin ana sebepleri içerisindedir.

Son zamanlarda büyük şirketlerin çok büyük paralar akıtarak emlak projelerine dahil olduklarını ve rezidans dahil çeşitli yatırımlar yatığı görülür. Bu kadar büyük bir hacim içerisinde sizde kendiniz için bir payı, sahip olduğunuz bütçe ile yapabilirsiniz. Tabi bunun için iyi ve profesyonel bir emlak firmasının size aracılık etmesi, KKTC’yi hiç bilmeyen ya da az bilen için önemli olacaktır.


Kıbrıs’ta Bütçenize Uygun Ev Alın ve Kiraya Verin

Bütçenize göre ev bulmak, eğer ki zamanında hareket ediyorsanız mümkün olabilir. Fakat şu unutulmamalıdır ki, ne kadar bekleniyorsa, o kadar evlerin fiyatı artabilir. O yüzden daha hızlı hareket etmek, ev sahibi olmanızı ve aldığınızın evin parasal karşılığını daha hızlı alabilmenize de kapı açacaktır.

Kiraya vereceğiniz bir eviniz olduğu zaman, döviz kuruyla eğer Türkiye’de yaşıyorsanız kazancınız çok daha yüksek olacaktır. Örnek olarak en düşük bir kira getirisi düşünüldüğünde 500 dolarlık bir kira bile 1+0 daireler nezdinde verildiğinde, bugünün dolar kuru ne ise çok büyük bir getiri sağlama noktasında önemli bir yer tutar. Yabancılar için düşük olan tutarlar, TL’ye çevrildiğinde siz yatırımcılar için ciddi bir kar oranı sağlar.


Kıbrıs’ta Gayrimenkul Yatırımlarının Karşılıklarının Olması

Amortisman sürelerinin kısa olmasının en önemli etkeni, döviz karşılığının TL’de yüksek olmasıdır. Ayrıca turistler ya da yabancıların Kıbrıs’ta yaşamaları için de bu fiyatların onlar için uygun olduğu durumu da ön plana çıkıyor.

Tabi sizde Türkiye’den Kıbrıs’a yerleşebilir ve burada isteklerinize göre bir hayat kurabilirsiniz. İyi bir dönemde ev alabilir ve sonradan birkaç sene sonrasında satarak yine ciddi karları elde etmeniz mümkün olabilir.


Kıbrıs’ta Doğru Emlak Yatırımı Yapmanın Doğru Yolu Hangisidir?

Yatırım yaparken mutlaka profesyonel olan ve Kuzey Kıbrıs’ı bilip tüm güncel gelişmeleri takip eden bir firma ile görüşmek, netice almanızda daha iyi bir ışık tutabilir. Hem bilgi edinir hem de kiraların son güncel akıbetlerinden de haberdar olabilirsiniz. Elbette tüm prosedürleri öğrenme ve nasıl ev alınır ya da kiraya verilir gibi süreçleri de öğrenebilirsiniz.







İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page