top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Kıbrıs Paşaköy Nereye Bağlı



Kıbrıs'ta Paşaköy'e ziyarette bulunacak olanların en merak ettiği konular Kıbrıs Paşaköy nereye bağlı, Kıbrıs'ın hangi kesiminde yer alıyor, Kıbrıs'ın yönetimi nasıl sağlanıyor ve buraya nasıl gidilir gibi sorulardır.

Öncelikle Paşaköy hakkında bilmemiz gereken buranın, Aşa olarak da adlandırıldığıdır. Çünkü Aşa şeklinde ifade edildiğinde başka bir yerleşim yeri olduğu düşünülebilir. Buna engel olmak için ve bölgenin diğer ismini bilmek fayda sağlayacaktır. Bu yerleşim bir köydür. İlçe olarak Gazimağusa'ya bağlıdır.

Bölge genel olarak Mağusa bölgesi ya da kazası olarak ifade edilir. Kıbrıs'ın Türk kesimi ve Rum kesimi olarak ayrıldığı düşünüldüğünde burası Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içinde kalır.

Kıbrıs Paşaköy'ün Bağlı Bulunduğu Gazimağusa İlçesi

Paşaköy'ün Gazimağusa'nın bir köyü olduğunu söylemiştik. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne ait toplamda altı adet ilçe vardır.

Gazimağusa da bunlardan birisidir. Kemal Serpal bu kasabanın mevcut kaymakamıdır. İlçeden toplamda on üç adet milletvekili seçiliyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin en son genel seçimleri 2018 yılında gerçekleşti. 2018 yılında Ulusal Birlik Partisi, Cumhuriyetçi Türk Partisi, Halkın Partisi, Toplumcu Demokrasi Partisi, Demokrat Parti ve Yeniden Doğuş Partisi milletvekili çıkardı. Toplamda altı adet siyasi parti Gazimağusa'yı mecliste temsil ediyor. Bu çeşitlilik demokrasinin canlı tutulması açısından önemli bir gelişmedir. Bölge değişik siyasi fikirlere ve görüşlere açık bir toplum tabanından oluşur.



Tarihi ve Turistik Açıdan Kıbrıs Paşaköy'de Nereler Vardır? Kalacak Yer Var Mıdır?

Mağusa, Kıbrıs Cumhuriyeti içinde altı bölgeden biridir. Bu bölgenin çoğunluğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dahilinde yer alır. Gazimağusa'da turistik ve tarihi yerler vardır. İskele Arkeoloji Müzesi ve Namık Kemal'in Zindanı da bu bölgede bulunur. Ancak Paşaköy bu açıdan gezebileceğiniz yerlere sahip değildir.

Paşaköy'de Daha çok doğa yürüyüşleri yapılabilir. Ayrıca sohbet etmeyi sevenler yöre halkı ile sohbet edip Kıbrıs üzerine bilgi edinebilirler. Gazimağusa'daki otel açısından zengin bölüm daha çok kıyı kesimidir.

Paşaköy iç kesimde yer alan bir köydür ve kalacak yer açısından tercih edilen bir bölge değildir. Yine kamp yapmak için köy olduğundan doğada uygun bölgeler bulunabilir. Bölgeyi bilen biri kendine göre kamp kurabilecek yer bulabilir. Ama bir tesisin olduğundan bahsetmek güçtür. Kamp alanları da tıpkı otel ve pansiyonlar gibi kıyı şeridinde işletme olarak varlık gösterir.




Paşaköy Civarında Yeme-İçme Yerleri Var Mıdır?

Tatil için seçilen bölgede yeme içme yerleri çok önemlidir. Günlük öğünlerini geçirmek için yemek yiyecek noktalar aramanın yanında eğlenmek, şehrin yöresel mutfağını deneyimlemek isteyenler de olur. Bu yüzden her bölgede öne çıkan restoran ve cafeler bulunur. Paşaköy için böyle yerlerden bahsetmek pek mümkün değildir. Ancak bu etrafında da olmadığı anlamına gelmez.

Paşaköy'e 11 km uzaklıkta olan hatta Paşaköy sınırlarında olan Pernara Meyhanesi çok beğenilen bir mekandır. Paşaköy Lefkoşa sınırına yakın olduğundan Lefkoşa Gazimağusa yolu üzerinde de yeme içme mekanları bulunur. Yemek yemek için merkeze gitmek çeşit açısından daha avantajlıdır.

Paşaköy 'den Gazimağusa'ya Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Paşaköy ve merkez arasında çok mesafe yoktur. Ayrıca üç farklı yol kullanarak ulaşım sağlanabilir. Bu yollar genel olarak 38 km , 41 km ve 39 km olarak değişir. Aralarında çok büyük bir uzaklık farkı yoktur. Gazimağusa'dan Geçikkale2ye kadar aynı yol takip edilir. Ancak Geçit Kale'den sonra yol iki çatal olarak ayrılır. Gönendere veya Alaniçi istikametinden devam etmek size kalmıştır. Üçüncü yolda Alaniçi bölgesine kadar aynı gidilip oradan ayrılır.


İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page