top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Kıbrıs Nasıl Bir Yer


Kıbrıs Nasıl Bir Yer
Kıbrıs Nasıl Bir Yer

Kıbrıs nasıl bir yer başlığımızda Kıbrıs'a tanıyacağız. Asıl adı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'dir. Ülkemizin güneyinde Akdeniz'de bulunur ve en büyük üçüncü adadır. Eğitim açısından çok önemli yere sahip olan Kıbrıs, kültür ve doğal güzellikleriyle tanınan mükemmel bir iklim örtüsü olan bir ülkedir.

Kıbrıs'ın İlçeleri

Kıbrıs tarihi açıdan çok ön planda olan ülkeler arasındadır. 6 tane ilçesi vardır. Lefkoşa, Girne, Güzelyurt, İskele, Gazimağusa ve Lefke'dir. Bu ilçelerden Lefkoşa KKTC başkentidir. Adanın en büyük şehirlerinden olan Lefkoşa ekonomi, ticaret ve kültür açısından ön plandadır. Kıbrıs ılıman hava özellikleri sayesinde her mevsim yeşil kalan bir bitki örtüsüne sahiptir.

Buda ülkenin yaşam standardını olumlu yönde etkilemektedir. Ayrıca iki ayrı devletin başkenti olan tek şehir özelliği taşıyan gözde bir şehirdir. Kuzey Lefkoşa ve Güney Lefkoşa olarak ikiye ayrılmıştır. Girne Kapısı, Venedik Sütunu, Selimiye Camii, Lefkoşa Surlar, Uzun Yol Caddesi gibi birçok tarih kokan mekanlara sahiptir.

Kıbrıs'ın Tarihi

Kıbrıs Nasıl Bir Yer? Sorusuna karşılık gelecek bir başka ilçesi ise Girne'dir. Girne bir liman kenti ve turizm açısından çok gelişmiştir. Osmanlı egemenliğine ait birçok tarihi eser bu şehirde bulunmaktadır. Gazimağusa Kıbrıs'ın diğer bir liman şehridir. Dünyanın en iyi plajları ile dikkat çeken bu şehirde de tarihi yerler ön plandadır. Ilıman iklimi sayesinde Kasım ayına kadar denize girilebilir.

Kıbrıs'a Siyasi Bakış

Kıbrıs'ın bağımsızlığını Türkiye dışında hiçbir ülke tanımamıştır. Bu yüzden Birleşmiş Milletlere göre Türkiye'nin işgali altındaymış gibi değerlendirmeler yapılır. Türkiye ekonomik, siyasi ve askeri alanda Kıbrıs'ı her zaman desteklemiştir. Küçük bir ada ülkesi olmasının yanında çok önemli doğal güzelliklere sahiptir.

Yükseköğrenim öğrencilerinin en çok tercih ettiği ülkedir. Bunun en önemli sebebi de Akdeniz iklimine hakim olmasıdır. Temmuz ve Ağustos ayları çok sıcak geçer. Herkesin birbirine saygılı olduğu bir yaşam standartları vardır. Kimse kimsenin hakkına gasp etmez ve çok önemli suçların en az işlendiği ülkelerdendir.


Kıbrıs'ın Gelişimi Ve Etnik Yapısı
Kıbrıs'ın Gelişimi Ve Etnik Yapısı

Kıbrıs'ın Gelişimi Ve Etnik Yapısı

Mutfak olarak ise birçok kültürün etkisi altında kalmasına rağmen Türk mutfağı ve Rum mutfağına daha yakındır. Ülke de çeşitli festivaller düzenlenerek Kıbrıs'ın çeşitli yerel ürünleri sergilenmektedir.

Kuzey Kıbrıs uluslararası düzeyde tanınmadığından dolayı ekonomik olarak Türkiye ile is birliği içerisindedir. Bu yüzden para birimi de Türk Lirası olarak tespit edilmiştir. Kıbrıs ithalat ve ihracat ağı Türkiye üzerinden yürütülmektedir. Kişi başı milli gelir yüksek olup, insanların yaşam standartları da yüksektir.

Din açısından da çoğunluğu Müslüman'dır. Ortodoks ve Katolik nüfusuna sahip küçük bir kitle de mevcuttur. Resmi dili Türkçe'dir. Fakat Türkiye Türkçesi'nden ayrılan bazı farklılıklara sahip kelime yapıları vardır. Türkiye ile arasında vize sıkıntısı olmayan yavru vatan niteliği taşıyan Kıbrıs tarihimizin izlerini taşıyan bir ülkedir.

Eğitim açısından güzel bir altyapıya sahip olan ülkede çok kapsamlı üniversiteler mevcuttur. Doğu Akdeniz Üniversitesi ülkenin tek devlet üniversitesidir. Gezilecek ve tatil için tercih edilecek en sakin ülkelerin başında gelir. Birçok müzesi vardır ve bu müzelerde tarihin bütün izlerine rastlanmaktadır.


Kıbrıs'ta yaşamak nasıldır?
Kıbrıs'ta yaşamak nasıldır?

Kıbrıs'ta yaşamak nasıldır?

Kıbrıs'ta yaşamak nasıldır? Diye düşündüğümüzde Kıbrıs'ın yaşamak için en kaliteli şehirler arasında olduğu gözlenmektedir. En önemlisi çok güvenli bir şehir olması açısından tatilcilerin şehir planlamalarında en önde gelir. Pasaportsuz kimlikle doya doya gezebilecek bir imkan sağlayan Kıbrıs tam bir cennet vatandır.

Çoğu tatilci tatil için gittiği bu ülkeye yerleşmiştir. Öğrencilerin çoğunlukta bulunduğu bu şehirde genç nüfus dikkat çekmektedir. Yaşam olanakları yüksek olan bu şehirdeki herkesin evi ve arabası vardır. Kıbrıs'ın her yönüyle cezbeden özellikleri ve ülkemize olan ulaşım kolaylığı sayesinde her zaman gidip görülebilecek şehirler arasındadır.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page