top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Kıbrıs İçin Vize Gerekiyor Mu?


Kıbrıs İçin Vize Gerekiyor Mu?
Kıbrıs İçin Vize Gerekiyor Mu?

Kuzey Kıbrıs seyahati yapacak olanlar Kıbrıs için vize gerekiyor mu? Sorusunu merakla araştırıyor. Bu yazıda Kıbrıs için vize gerekli mi yoksa değil mi bu konuya değineceğiz. Öncelikle ziyaret rotanız Güney Kıbrıs'a mı olacak yoksa

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İçin Vize Gerekiyor Mu?
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İçin Vize Gerekiyor Mu?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne mi olacak bu çok önemli bir detay. İkisi içinde bilgiler vereceğimiz bu yazımızı gelin birlikte inceleyelim.


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İçin Vize Gerekiyor Mu?

Kuzey Kıbrıs'a gitmeyi düşünene Türk vatandaşları, vize hususundan muaftırlar. Ancak bu muafiyet belirli bir süreyle kısıtlanmıştır. Bu süre 90 günden ibarettir. Bu koşula bağlı olarak Kuzey Kıbrıs'a ait olan sınır kapılarından geçiş sırasında sadece; T.C. Nüfus Cüzdanı ya da T.C. Pasaport belgeleri olmalıdır. Bunlardan birisi ibraz edilirse hiçbir sorunla karşı karşıya kalmazsınız. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne ait Türkiye dış temsilcilikleri bulunur.

Bunlar;

  • KKTC Ankara Büyükelçiliği

  • İstanbul Kıbrıs Başkonsolosluğu

  • İzmir Kıbrıs Konsolosluğu

  • Mersin Kıbrıs Konsolosluğu

Yukarıda da geçen belli başlı şehirlerde Fahri Kıbrıs Konsoloslukları bulunur. Gerekli işlemlerinizi bu şubelerden kolayca halledebilirsiniz.


Kıbrıs Rum Kesimi İçin Vize Gerekiyor Mu?
Kıbrıs Rum Kesimi İçin Vize Gerekiyor Mu?


KKTC Sınır Kapıları Geçiş Koşulları

Kuzey Kıbrıs Türk Devleti, Türk vatandaşlar için vize muafiyeti sağlar. Ancak, sınır kapısından geçişte aşamasında herhangi bir sorunla karşılaşmamak adına Kıbrıs' olan turistik seyahatin planını içeren bir takım belgeler ister. Kuzey Kıbrıs sınır kapılarından girişinde memurların soracağı sorulara ne şekilde cevap verdiğiniz önemlidir.

Eğer tatmini bir cevap verirseniz en çok doksan gün adada kalabilirsiniz. Bu durumda Polis Muhaceret memurunun verdiği kalış süresinden çok kalmak isterseniz vize süresi dolmadan gerekli yelere başvuruda bulunmanız gerekir. Başvuru, Polis Genel Müdürlüğü’ne giderek yapılır.

Buradan vizenizi uzatmak için başvuruda bulunabilirsiniz. Uzatma başvurusu bulunmadan adada kalmaya çalışan T.C. vatandaşlarına çıkış esnasında “vize cezası” uygulanacaktır. Böyle bir durumu olan ziyaretçiler, Kuzey Kıbrıs'tan “vize cezalı” olarak ayrılırsa, adaya tekrardan geldiklerinde bu para cezasını ödemekle yükümlüdürler.


Kıbrıs Rum Kesimi İçin Vize Gerekiyor Mu?

2003'den beri Türkiye, Güney Kıbrıs Rum vatandaşları için sınır kapılarından vize istemektedir. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Avrupa Birliği'ne üye olan ülkeler ve bazı başka ülkelerin vatandaşlarının Güney Kıbrıs'a vizesiz girişi için imkân tanırken Türk vatandaşlarının vize alması gerekmektedir.

Bu sebepten dolayı, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne gidecek olan Türk vatandaşlarının Kuzey Kıbrıs üzerinden gitmemeleri, başka ülkeler yoluyla seyahat etmeleri tavsiye edilir. Ayrıca vizelerini Güney Kıbrıs temsilciliklerinden almaya dikkat etmelidirler. Giriş için Güney Kıbrıs Rum Kesimi Atina Büyükelçiliği tarafına Güney Kıbrıs vize başvurusu yapılmalıdır. Türkiye’deki sınırlarında bulunan Yunanistan dış temsilcisi ve Yunanistan Konsolosluğu yetkilileri sayesinde Yunanistan Vize prosedürü ile ilgili bilgi almak gerekir.


Güney Kıbrıs Vize Başvuru İşlemi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Atina Kıbrıs Rum Kesimi Konsolosluğu, vize işlemlerini halletmek için müracaat yapmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından, Yunanistan schengen vize başvurusu için gereken evrakları incelemelerini istemektedirler. Çünkü aynı evraklar ile başvuru alıyorlar. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne seyahat edenlerin, ulaşım ve konaklamalar hakkında rezervasyon belgelerini yanında bulundurmalıdır.

Ayıca seyahat için yeterli düzeyde maddi gelirin banka mevduatı şeklinde beyan edilmesi istenir. Son olarak, 30.000 Euro teminatlı Seyahat Sağlık Sigortası başvuru dosyası içine eklenmesi gereken evraklar arasındadır. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne yapılan seyahatin amacı bir davet üzerine ise; Davet Mektubu mutlaka ilgili yerlere beyan edilmelidir. Pasaportun geçerlilik süresi de önem taşımaktadır.

Güney Rum Kesimi'nden çıkış yapıldıktan sonra bu tarihten itibaren en az altı ay geçerlilik süresinin devam etmesi zorunlu koşulmuştur. Eğer pasaportunuz on yıldan eski ve yıpranmış durumda ise bu pasaportla yapılan başvuruların kabul edilmediğini bilmeniz gerekiyor. Dolayısıyla Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne seyahatte bulunacaksanız vize başvurusundan önce pasaportun mutlaka yenilenmesine dikkat edilmesi gerektiğini unutmamanızı önem taşır.


42 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page