top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Kıbrıs Gazi Maaşı Ne Kadar 2022


Kıbrıs Gazileri, dul ve yetimlerinin en fazla araştırdığı konular arasında, Kıbrıs Gazi maaşı ne kadar 2022 konusu gelmektedir. Bunu nedeni, Gazi maaşlarına farklı oranların belirlenmesinden kaynaklanır. Kıbrıs Gazi maaşları, Gazi’nin sosyal güvencesinin olup/olmadığına, muharebe sırasında mevcut rütbesine göre değişiklik göstermektedir. En düşük Kıbrıs Gazi maaşları 2022 yılı itibari ile 750 TL’dir.

Kıbrıs Gazisi Kimlere Denir?

20 Temmuz 1974 tarihinde gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatına fiilen katılmış olan, yararlıklar gösteren ve Şeref Madalyası ile onurlandırılanlar, Kıbrıs Gazisi olarak anılırlar.

Kıbrıs Gazi Maaşı Başvurusu Nereye Yapılır? Kıbrıs ve Kore Gazileri maaş başvuruları, SGK’nın Mithatpaşa Caddesi No:7 Kızılay Ankara adresine bulunan, Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne, İl ve ilçelerde bulunan SGK müdürlüklerine bizzat başvuru yapılması gerekir. Kıbrıs Gazi maaşları, Şeref aylığı olarak isimlendirilir.

Kıbrıs Gazi Maaşı Nasıl Hesaplanır?

Kıbrıs Gazi maaşları, 5750 gösterge rakamının, Bütçe Kanunu ile her yıl tespit edilen memur maaşı katsayısı ile çarpılması ile elde edilen miktar, Gazi maaşını belirler. Hak sahibinin ölümü durumunda, geride kalan eşine Gazi maaşının % 75 oranında maaş bağlanır. Dul eşin evlenmesi durumunda, almış olduğu dul aylığı kesilir. Gazi maaşları ve ölümünden sonra eşine bağlana dul aylığı hiçbir şekilde haczedilemez.

Sosyal güvencesi olmayan Kıbrıs Gazileri, 16 yaşından büyük işçilere ödenen net asgari ücret tutarında esas alınarak ödenir. Bu süre 30 gün üzenden hesaplanır. Dul eşe uygulanacak oran bu miktar üzerinden belirlenir. Kıbrıs Gazi maaşları, 1005 sayılı Vatani Hizmet Tertibinde Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamındadır. Ayrıca İstiklal Madalyası verilmesine dair işlemlerde bu kanun kapsamındadır.


Kıbrıs Gazileri’nin Sahip Olduğu Haklar Nelerdir?
Kıbrıs Gazileri’nin Sahip Olduğu Haklar Nelerdir?

Kıbrıs Gazileri’nin Sahip Olduğu Haklar Nelerdir?

Kıbrıs Gazileri, yararlık gösteren Diğer Gaziler maaşlarına ek olarak;

  • Yılda iki defa dini bayramlarda, bayram ikramiyesi alırlar.

  • Sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanırlar.

  • Kamuya ait ulaşım araçlarında ücretsiz faydalanırlar.

  • Gazi eşi veya çocuklarına 1 kişi, çocukları yoksa kardeşlerinden 1 kişi kamu kurum ve kuruluşlarına, pozisyonlarına uygun işlerde istihdam edilirler.

  • Elektrik tüketimini % 40, su tüketimini %50 oranında indirimli kullanırlar. Bunu abonelik işlemleri sırasında belirtmeleri gerekir.

  • Kendine bakamayacak durumda olan gaziler 4.208 TL devlet bakım desteğinden faydalanır.

  • Bazı vergi dilimlerinden muaf, bazılarından indirimli faydalanırlar.

Gibi imkanlardan faydalanırlar. Bunlara ilave olarak, alınan son hükümet kararları ile 150 TL’ye kadar faizsiz konut kredisi imkanından faydalanabilirler.

Kıbrıs Barış Harekatı Neden Yapıldı?

Kıbrıs’ta Türk ve Rum halkı uzun yıllar barış içinde yaşadılar. Akdeniz’de emellerini gerçekleştirmek isteyen Yunanistan’ın kışkırtması ile adada bulunan Rum çeteleri, 1963’den başlayarak Türk köylerini yakıp yıkmaya, Türkleri katletmeye başladı. 1974 yılına gelindiğinde, ada Türkler açısından yaşanamaz hale geldi.

Bunu yakından Takip eden Türkiye Cumhuriyeti, Kıbrıslı soydaşlarını yalnız bırakmayarak, Kıbrıs Barış Harekatı’nı başlattı. Kısa sürede başarı ile sonuçlanan harekat sonucunda, Kıbrıs Rum kesimi ve dolaylı olarak Yunanistan, Türkiye’nin şartların kabul etmek zorunda kaldı.

Ada Güney Rum Kıbrıs ve Kuzey Kıbrıs olarak ikiye ayrıldı. Kuzey Kıbrıs Türk yerleşim yeri olarak belirlendi. Önceleri Türkiye’ye bağlı olan Kuzey Kıbrıs, sonrasına çıkartılan kanun ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ismini aldı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini ilk tanıyan ülke, Türkiye oldu. Ada halen Türk askeri birlikleri tarafından korunmakta olup, askeri açıdan Türkiye için önemli bir yere sahiptir.


Kuzey Kıbrıs Nasıl Bir Yer?
Kuzey Kıbrıs Nasıl Bir Yer?

Kuzey Kıbrıs Nasıl Bir Yer?

Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında hızla kendisini geliştiren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, şimdilerde huzurlu ortamını devam ettirmektedir. Kuzey Kıbrıs eşsiz güzellikte plajları ve eğlence mekanları ile ün yapmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine vize gereksinimi olmadan gidebilmekte ve buradan kendisi ve eşi, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı gibi birer ev alabilmektedir. Bunun için oturum izni gereksinimi bulunmaz. Tercih edenler doğa ile iç içe, dileyenler denize sıfır konumda konut alarak, adanın imkanlarından en güzel şekilde faydalanır.




İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page