top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Kıbrıs Erenköy Kime Ait?


Kıbrıs Erenköy Kime Ait?
Kıbrıs Erenköy Kime Ait?

Kıbrıs Cumhuriyeti, dünyada sadece Türkiye Cumhuriyeti tarafından bilinmekte olan ve bağımsız cumhuriyet adı verilen fakto devletlerden birisidir. Kendi yönetim şekline sahip olmasının yanında kendilerini ilgilendiren her konuda belirleyici düzenlemeleri yapabilirler. Başkenti Lefkoşa'dır.

Kıbrıs Cumhuriyeti'nde;

  • İngiliz,

  • Maruni,

  • Ermeni toplulukları da yaşamlarını sürdürmektedir.

Ancak halk çoğunluğu Rum ve Türklere aittir. Uzun yıllar boyunca farklı görüşlere ve inanışlara sahip birçok kültürden insan Kıbrıs'ta yaşamlarını sürdürmeye devam etmektedir.

Kıbrıs Erenköy

Erenköy, doğal güzelliği ile kendisine hayran bırakan el değmemiş bir güzelliğe sahiptir. İlgi çekici yanı ise doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi geçmişidir. Erenköy sivil nüfusa sahip olmayan nadir yerlerden birisidir. Bu durumun dünyada bile çok az örneği vardır. İşgal dönemlerinde 13 askerin şehit olduğu Erenköy, günümüzde de sadece 13 şehidine ve diğer görev alan askerlere ev sahipliği yapmaktadır. Peki, gizemli bir tarihe sahip olan Kıbrıs Erenköy kime ait?

Erenköy Kime Ait?

Günümüzde Erenköy, Kıbrıs Cumhuriyeti'ne aittir. Lefçe ilçesine bağlı olan köy de sivil halk yaşamamaktadır. Oldukça güzel bir doğaya sahip olmasına rağmen ziyaretçisi neredeyse yok denecek kadar azdır. Bunun en temel nedenlerinden biriside bölgenin şu anda askeri bölge olması ve gün içerisinde vakit geçirecek, temel ihtiyaçları karşılayacak hiç bir yerinin olmamasıdır. Her sene 8 Ağustos tarihinde Kıbrıs'ta Erenköy Diriliş Günü anmaları yapılır. Erenköy'de sadece her senenin 8 Ağustos günü ziyaretçilerini ağırlar.


Kıbrıs Erenköy
Kıbrıs Erenköy

Kıbrıs Erenköy Tarihi

Kıbrıs, Erenköy oldukça önemli bir tarihe sahiptir. Eski dönemlerde Erenköy'de yaşayan kişilerin hepsi Kıbrıs Türklerinden oluşmaktaydı. Konumu bakımından oldukça önemli sevkiyat noktalarından birisiydi.

1950 yıllarının başında Türkiye'den silah sevkiyatlarının yapıldığı en önemli limanlardan birisiydi. Bu durum yaklaşıl olarak 1964 yılında kadar zaman zaman yoğun zaman zaman nadiren de olsa devam etti. 1964 yılında ise bölgede büyük bir direniş başladı. Bölge Rum Milli Muhafız ordusu tarafından çevrildiğinde bölgede yaşayan Türkler, çevre köylere kaçmak zorunda kaldı.

Zaman içerinde bölgedeki nüfus 670 kişiye kadar geriledi. Kıbrıs Harekatı sırasında yakın bir konumda yer alan Yeşilırmak köyüne kadar ulaştı, Erenköy'e ulaşmaya çalışırken de 13 asker şehit oldu ve bu girişim başarısızlıkla sonuçlandı. 1976 yılından sonra da umudunu kaybeden yerli halk Karpaz bölgesindeki Yalusa'ya göç etti. Uzun yıllar boyunca Yalusa olarak bilinen bölgenin adı bu yoğun göçün ardından "Yeni Erenköy" olarak adlandırıldı. Bu şekilde bomboş kalan Erenköy'de sadece 13 şehidin mezarı ve görev yapmakta olan askerler kaldı.


Erenköy'e Girmek Yasak Mı?
Erenköy'e Girmek Yasak Mı?

Erenköy'e Girmek Yasak Mı?

Erenköy'de sivil olarak yaşamını sürdüren kimse yoktur. Bölgede sadece Türk askeri görev yapmaktadır. Erenköy'de kimsenin yaşıyor olmaması bölgeye girişi engelleyen bir durum değildir. Bölgeyi ziyaret etmek isteyen kişiler giriş yapabilirler. Ancak yaşayan hiç kimse olmadığından dolayı vakit geçirilebilecek bir tesis veya kişisel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz yerler yoktur.

Aynı zamanda bölgeye girişiniz esnasında öncelikle aktif görev yapmaya devam eden askerlere bilgi vermek gerekir. Günümüzde Kıbrıs Cumhuriyeti'ne bağlı olan bölgede şehit olan 13 askeri anmak amacıyla her sene 8 Ağustos tarihinde tören düzenlenir.

Eski dönemlerde bölgede yaşayan son kişiler sonrasında "Yeni Erenköy" adı verilen Yalusa'ya göç ettiklerinden dolayı törenlerin büyük bir bölümü o bölgede yapılsa da Erenköy'de de her sene anma törenleri düzenlenmeye devam edilmektedir. Düzenlenen törenler bölgede görev yapan Türk askerlerin önderliğinde hazırlanmakta ve sunulmaktadır. Törenlere katılmak serbesttir, katılmak isteyen herkes katılarak, Erenköy'ün tarihi hakkında bir çok detaylı bilgiye sahip olabilirler.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page