top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Yabancı Hisse Senetlerine Yatırım Yaparak Para Kazanmak


Yabancı Hisse Senetlerine Yatırım Yaparak Para Kazanmak
Yabancı Hisse Senetlerine Yatırım Yaparak Para Kazanmak

Yatırım kanalları arasında küreselliği temsil eden ve büyük firmaların yer aldığı borsalar bulunur. Bu borsalar endekslere sahiptir ve ülkemizden pek çok yatırımcı içinde yabancı hisse senetlerine yatırım yaparak para kazanmak mümkündür. Elbette bunu yaparken pek çok formatın bilinmesi ve doğru bir yatırım bilinci ile hareket etmek gerekiyor. Genel olarak piyasayı bilmek ve bu süreci en verimli bir şekilde takip etmek, yapılan yatırımlarınız üzerinden önemli bir getiri kazanmanıza da kapı açacaktır.


Yabancı Hisse Senetlerine Nasıl Para Yatırırım?

Yabancı hisse senetlerini ülkemiz üzerinden direkt olarak almanın birtakım yolları bulunur. Fakat eskisine göre bu sistemler gelişmiş ve çok daha basit hale getirilmiştir. Artık çok daha kolay bir şekilde yabancı bir hisse alınıp ya da satılabilmektedir. Bununla alakalı birtakım prosedürlerin yumuşatılmasıyla da sadece bankalar aracılığı ile değil özel aracı kurumlarla da mümkün olmaktadır. SPK lisanslı ve denetimleri yapılan güvenilir aracı kurumları keşfedip arayarak, yabancı hisselerini bu şirketlere açtığınız hesaplar üzerinden alıp ya da satabilirsiniz.


Yabancı Hisse Senedi Satın Almak

Dünya da bilinen pek çok markayı oluşturan şirketlerin önemli bir kısmının hisselerini satın alabilirsiniz. Bunu yaparken hesap açtığınız aracı kurumun altyapısı ve hangi borsaları desteklediği de önemlidir. Sadece Nasdaq üzerinden bile en büyük markaların hisselerini alabilir ve bu hisseleri dilediğiniz zaman satabilirsiniz.


Yabancı Hisse Satın Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?

Bazı bankalar ve aracı kurumlar üzerinden yabancı hisse alımlarınızı yaparken, temelde reklamlarda bildiklerinizin dışına çıkmanıza yarar vardır. Eğer kazanmak istiyorsanız, o hisse senedini taşıyan şirket ile alakalı olarak;

  • Küresel alanda yaptığı gün gelişmeleri bilmek ve kar marjlarını açıkladıklarında bunlardan haberdar olunmalıdır,

  • Bir teknoloji şirketi hissesi satın aldıysanız, o yılda ne kadar ürün sattıklarına ve sonrasında ne kadar bir talep göreceklerine yönelik veri paylaşımları incelenmelidir,

  • Bir online dizi ya da film platformuna ait hisse senedi aldıysanız, yeni film ve dizi çıkaracaklar mı ya da o yıl içerisinde abone sayıları artmış mı azalmış mı gibi bilgileri incelenmelidir,

Başka bir ülkeye yapılan tedarik zincirinde yaşanan bir aksaklık var mı ya da satın aldığınız bir hisse senedinin başka bir ülkede yaşadığı siyasi bir krizin konusu olmuş mu gibi pek çok etkenler bilinmeli ve araştırılmalıdır. Bir hisse senedini ne kadar biliyor ya da evinizde kullanıyor olursanız olun, bir şirket olduğunu ve pek çok sürece dünya çapında girebileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız.


Yabancı Hisse Senetlerine Yatırım Yaparak Para Kazanmak
Yabancı Hisse Senetlerine Yatırım Yaparak Para Kazanmak

Yabancı Hisse Senetleri Kazandırır mı?

Borsalarda bir hisse senedini nereden aldığınız önemlidir. Ayrıca borsayı etkileyen bazı dış unsurlarda olabilir. Buna kriptoların yükselişi, ABD ya da Avrupa’nın faiz arttırışları ve kemer sıkma politikaları da dahildir. Olası resesyon riskleri ya da küresel çapta yaşanan başka türlü negatif durumlar, yabancı hisselerde bir durgunluk ya da düşüş eğrileri gösterebilir. Burada önemli olan gündemi ne kadar sıklıkla takip ediyor olduğunuzdur. Akabinde yatırımlarınızı tüm bu süreçlere göre yapmalı ve gelişmelerden kendinizi asla uzak tutmamalısınız.


Yabancı Hisse Senetlerinden Hangisini Almalıyım?

Nasdaq ya da NYSE borsalarının kendi içlerinde birtakım şirketler bulunur. Fakat aşina olunan pek çok şirketler genelde Nasdaq borsası içerisinde önümüze çıkar. Bugün bilinen, kullanılan arama motorlar, kullanılan cep telefonları, dizi platformları ve teknolojiyi barındıran pek çok şirketler, altın madenleri ya da gıda sektörüne ait markaların her birinde yabancı hisse senedi satın almanız mümkündür. Size samimi gelen ya da araştırmalarınıza göre mantık süzgecinden geçirmiş olduğunuz hisse senetlerini satın alabilirsiniz. Bireysel hareket edilip kendi araştırmalarınızı yapmanız, yabancı hisse senet alımı noktasında daha sağlıklı bir yol olacaktır.


Yabancı Hisse Senedi Alırken Şirketleri Araştırmak

Paranızı yatırmış olduğunuz şirketi iyi bir şekilde araştırmak ve onun hakkında bilgi sahibi olmak sağlam bir yatırım için önemlidir. Bu yüzden de;

  • Söz konusu şirketin her yıla oranla getirdiği kar marjları,

  • Büyüme hedefleri, iş gücü kapasitesi

  • Başka bir rakibini satın alması, yeni ticaret anlaşmaları,

  • Siyasi etkenlerden ötürü uygulanan kısıtlamalar

Ve daha fazlasını bilmek önemlidir. O yüzden mutlaka hem şirkete ait hisse senetlerini hem de söz konusu borsanın kendisini iyi araştırıp bilmek, paranızı daha güvenli bir şekilde yatırabilmenizi de sağlar.


Yabancı Hisse Senetleri Çok Düşüyor mu?

Her borsada büyük düşüşler olabilir. Bunların sebepleri, genelde küreselde yaşanan bir kriz, tedarik zincirinde aksamalar, savaş olasılıkları ya da faiz artırımlarıdır. Tüm bunlar yabancı hisse senetleri üzerinde tetikleyici etken olmakla beraber, büyük düşüşlerin gelmesine neden olabilir. O nedenle, teknik analizler yolu ile hareket ederken, temel analizlerinde aksatılmadan yabancı hisse senetlerinin satın alınmasında büyük bir önem vardır.


Yabancı Hisse Senetlerine Yatırım Yaparak Para Kazanmak
Yabancı Hisse Senetlerine Yatırım Yaparak Para Kazanmak

Yabancı Hisse Senetlerinde Teknik Analiz

Yatırım söz konusu olduğunda grafik bilmek giriş seviyesinde bile olsa önemlidir. Çünkü bir grafik, hisse senedinin tüm olağan akışlarını, gündemini ve fiyat politikalarını sizlere gösterir. Tam da bu noktada teknik analizlere bakmak ve biraz kurcalamak, size hem yatırım yapacağınız şirket hakkında bilgi verir hem de hangi noktadan alıp, sonradan satacağınıza karar vermenize yardımcı olur.


Yabancı Hisse Senetlerinde Temel Analiz

Temel analiz denilen kavram, şirkete ait hisse senetleri konusunda bilgi sahibi olmak ve gelişmeleri takip etmektir. Siz bir şirkete ortak olduktan sonra bir pay sahibi olarak şirketin ne kadar gelişmelerini takip eder ve bilgi edinirseniz, elinizdeki senetler üzerinden karınızı buna göre planlayabilirsiniz.


Yabancı Hisse Senetlerini Almak Kolay mı? Çok Prosedür Var mı?

Yatırım yapma kanalları teknoloji geliştikçe ve akıllı telefonların daha da yayınlaşmasıyla kolay hale gelmiştir. Bu yüzden aracı kurum ya da bankalar üzerinden hisse senetlerini almak ve satmak daha kolaydır. Bunun için kullanılan aracı kurumun size sağladığı arayüz ve kullanım önemlidir. Bir hisseyi satın almak için o şirketin ismini yazabilir ve sonrasında hesabınıza yatırdığınız parayla o hisseden ne kadarlık almak istiyorsanız alabilirsiniz. Fakat bunu yaparken borsanın açılış ve kapanış saatlerini baz almayı unutmamalısınız.


Yabancı Hisse Senetlerini Satın Alıp Sattığımda Komisyon Öder miyim?

Her borsanın aracı kurumu tarafından belirli düzenlemeler ya da ücretler bulunabilir. Aracı şirketler genelde alım ve satıma göre bir komisyon bedeli sizden keserler. Fakat bunlar çok cüzi bir rakamdır ve büyük bir ücret kesintisi bulunmaz. Ayrıca aracı kurumun mutlaka Türkiye’de sıkı denetlendiğine, şeffaf olmasına, düşük bir komisyon talebi olmasına ve ayrıca tamamen yasal prosedürlere göre hareket ettiğine özen gösterilmesi gerekir.


Yabancı Hisse Senetlerinde Regülasyonlar

Hisse senetleri her zaman denetim altında olan ve bir ülkenin temelde ekonomisini de yansıtan bir olgudur. Her ne kadar küresel etkende olsa da, BIST 100 gibi yerel etkenlere ya da siyasi olaylara çok bağlı olmadan dünya çapında olan sistemleri barındırır. Yine de her ülkenin kendi borsasının sıkı sıkıya yasal düzeni, güven duyulan bir olgusu vardır. Yeterli araştırma yapan yatırımcılar için denetim altında olan borsalar üzerinden paralarını değerlendirebilirler.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Ev Yatırımı İçin Muğla Mı? Kıbrıs Mı?

Öncelikle asıl konumuz olan ev yatırımı için Muğla mı? Kıbrıs mı? sorusunun asıl cevabını baz aldığımızda Muğla ilçesini göz önünde bulundur

Borsada Alım – Satım Teknikleri

Borsada alım – satım teknikleri Her yatırımcı farklı enstrümanlardan oluşan bir portföy oluşturur. Bu, çeşitli iş tekniklerinin uygulanmasın


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page