top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Yatırım İçin Borsayı Seçmek Mantıklı Mı?


Yatırım İçin Borsayı Seçmek Mantıklı Mı?
Yatırım İçin Borsayı Seçmek Mantıklı Mı?

Yatırım İçin Borsayı Seçmek Mantıklı Mı? Borsaya yatırım yapmak, özellikle uzun vadede yüksek getiri elde etmenizi sağlar. Bunun nedeni, yatırımcıların veya şirketlerin kısa sürede piyasayı kontrol edebilmesidir. Bu nedenle negatif sinyal aldığınız konum tam tersine yükselebilir. Veya bir artış bekliyorsanız, bir düşüş görebilirsiniz. Bu nedenle profesyoneller genellikle kısa vadeli hisse senedi yatırımlarını tercih ederler.


Borsa Seçiminde Tavsiyeler

Piyasada yılların etkisini görenler büyük riskler alarak beklenen getiriyi elde edecekler. Ancak, kazanılan miktar uzun vadede olduğundan daha azdır. Çünkü kısa vadede fiyat hareketlerinde aşırı bir artış olmaz. Ayrıca drop oranı daha yüksektir. Kârlar zaman içinde önemli ölçüde arttığı için kârlar beklentilerle uyumludur.

İşlemler belirli bir süre için yapıldığından kısa vadede risklerden kaçınılır. Bu konuda gerekli bilgileri arabuluculuk kurumlarının eğitimlerinden öğrenebilirsiniz. Ya da internet üzerinden birçok yerli ve yabancı kaynağa ulaşabilirsiniz. Borsanın mantığını anlayarak ciddi getirilere imza atabilirsiniz. Bunun için sanal borsa hesapları üzerinde pratik yapmanızı ve deneyiminizi artırmanızı öneririz. Artan tecrübe ve bilgi birikiminizle başarıya her geçen gün bir adım daha yaklaştığınızı bilmelisiniz. Bu nedenle önünüze çıkan engeller sizi yıldırmamalıdır.


Ucuz Emlak Bulma

Borsanın çeşitli alım satım özellikleri vardır ancak genellikle A hisselerinde kullanılan açığa satış yatırımcıların ilgisini çekmektedir. Bunun nedeni, açığa satış yaparak hisse senedinin değerindeki düşüşten para kazanabilmenizdir. Bu özellik riskli olsa da getirisi yüksek olduğu için daha iyidir.

Mantık normal iştekiyle aynı. Nasıl bir işlemde alım satım arasındaki farktan kâr elde ediliyorsa, borsada da aynı mantık işlemler için geçerlidir. Düşük Al, Yüksek Sat sistemi açığa satış haline geldi. Piyasa düştüğünde, alım satımlarınızı bir borçla açığa satabilir, bu da sizi kârlı hale getirebilir. Bu işlemde gelecekte değer kaybetmesi beklenen bir enstrüman peşin olarak satılır. Bunun için borsada işlem yapmaya yetkili otoritenin açığa satış fonksiyonunu kullanma hakkına da sahip olması gerekir.


Ülkemizde Borsa Yasaldır

Yasa dışı yollara başvurarak birikimlerini değerlendiren kişiler kesin pişmanlık duyarak ayrılırlar. Bu nedenle dağ değerlendirme yönteminizi yasal siteler üzerinden seçmelisiniz. Böyle bir sorunla karşılaştığınızda yasal haklarınızı talep edebilirsiniz. Bu nedenle borsayı seçmek mantıklıdır.

Piyasanın yasallaşmasıyla birlikte genellikle aracı kurumların hesaplarında bulunan paralar artık ülkemizin Takasbank AŞ'sine aktarılıyor. Böylece para çekme ve para yatırma işlemlerinde sorun yaşamazsınız. Belirli bir sınır yoktur. Paranızı istediğiniz zaman çekebilirsiniz.

Yatırılan paraya ek olarak işlemlerin özeti de Takasbank AŞ'ye gönderilmektedir. Böylece işlemlerinizin özetine istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz. Takasbank'a kayıt olduğunuzda hesabınıza online olarak giriş yapabilirsiniz. Tıpkı bir internet bankacılığı sistemindeki gibi basit komutlar ile yapmak istediğiniz işlemi görüntüleyebilirsiniz. Hisse senetleri ilk akla gelse de piyasada alınıp satılabilen ürünler, endeksler, para birimleri ve türevler bulunmaktadır. Bu ürünlerden gruplara ayrılmış epeyce var. Dilediğiniz ürüne yatırım yapabilirsiniz.


Yatırım İçin Borsayı Seçmek Mantıklı Mı?
Yatırım İçin Borsayı Seçmek Mantıklı Mı?

Neden Borsa Yatırımı?

Küçük mal sahipleri, para kaybetmemek ve güvenilir bir şekilde yatırım yapmak için genellikle ham maddeleri tercih ederler. Çünkü emtialar düşük değerli ürünlerdir. Bu nedenle olumsuz bir durum ortaya çıkarsa çok fazla hasar oluşmayacaktır.

Borsada hisse senetlerinin en önemli yatırım aracı olmasının nedeni yüksek getiri sağlamasıdır. Temettü geliri de sağlar. Senetler, iki farklı yoldan getiri sağladığı için portföyün ana enstrümanıdır.

Para birimi, borsadaki en popüler yatırım aracıdır. Büyük para birimleri genellikle piyasaya sürülür. Diğer para birimlerinde nakit akışı küçük olduğundan, bu kazançların küçük kalacağını gösterir. Talep fazla olmadığı için verim de düşük. Bu nedenle ekonomileri canlı olan ülkelerin para birimlerine yatırım yaparak tasarrufları tahmin etmeye çalışırlar. Bu konu hakkında bilmeniz ve öğrenmeniz gereken birkaç şey var. Aracılık eğitimi sayesinde bunları öğrenebilir ve yatırımlarınızı zamanında ve doğru fiyat seviyesinde yapabilirsiniz.


Kıbrıs'ta Yatırımların Değeri Artıyor!

Kıbrıs, büyük şehirlerde yaşamak istemeyenler için de tatil sayılır. Kıbrıs'ta trafik sorunu, çevre kirliliği veya büyük şehirlerde canlı bir yaşam standardı yoktur. Ayrıca Kıbrıs emlak sektörü artan yatırım değeri ile tanınmaktadır. Geri ödeme süresine bakıldığında, Kıbrıs'ta yatırımlar oldukça karlıdır. Buradaki evler İstanbul'daki hatta Türkiye'deki evlerden daha kısa sürede kendini amorti ediyor. Yatırım amaçlı aldığınız daireyi kiralayabilir ya da yalnız yaşayabilirsiniz.

  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde gayrimenkul sektörünün öncülerinden biri olan Kuzey Kıbrıs,

  • Muhteşem doğası,

  • Büyüleyici denizi,

  • Manzaraları,

  • Eğlenceli yaşamı,

  • Huzurlu ve konforlu yaşam standardı

Gibi nedenlerle herkesin favori yeridir. Kuzey Kıbrıs'ta satılık evler arasında bir kıyı bölgesine yatırım yapmak isteyen herkes küçük bir araştırma yaparak kolayca fırsatları yakalayabilir.


Çeşitli Yatırım Stratejileri Uygulanabilir

Borsada cari fiyat seviyelerinden işlem yapabilir veya vadeli işlemlere yatırım yapabilirsiniz. Borsanın bir uzantısı olan Vadeli İşlem ve Opsiyon borsalarında da birikimlerinizi değerlendirebilirsiniz. Borsada işlem mantığı aynı olsa da geleceğe yönelik yatırımlar daha güvenlidir. Çünkü işlemler spekülasyon, arbitraj ve hedge amaçlı yapılıyor. Bu sadece piyasadaki yatırımcı sayısını artırmakla kalmaz, aynı zamanda likiditeyi de artırır. Bu işlemler türev sözleşmeler aracılığıyla yapılmaktadır. Sezonun başlama ve bitiş zamanı bellidir.

Piyasa dalgalı olduğu için vade bitimini beklemeden sözleşmeyi iptal edebilirsiniz. Bu bağlamda bazı noktaları bilmelisiniz. Özellikle yüksek faiz oranlarının olduğu zamanlarda, işlemler kısa bir süre için yapılır. Bu küçük noktaları bilmek, hangi zaman dilimlerinde işlem yapmanız gerektiğine karar vermenize yardımcı olacaktır.

Bu nedenle, tasarrufları değerlendirmek için borsayı seçmek mantıklıdır. Ancak bunun için yatırımınızı ne kadar sürede yapacağınıza karar vermelisiniz. Bunu yakında yapmak istiyorsanız, döviz piyasasını seçmenizi öneririz. Çünkü Forex işlem hacmi gelişmiştir ve kısa vadede ciddi kazançlar elde etmenizi sağlar


Tanınmış Şirketlerin Hisselerini Satın Almak

Tanınmış bir şirketin veya daha iyi bilinen bir alandaki şirketin hisselerini seçmek faydalıdır. Seçilmiş markaların neden sıklıkla seçildiğine dair zaten bir fikrimiz var. Bu şirketler kendilerini kanıtladılar. Ancak şirket hisselerine yatırım yaparken dünyanın ve ülkenizin gelişimini de dikkate alarak sektörel düşünmelisiniz. Ayrıca hisse senedi yatırımı yaparken şirketin mali tabloları ile gelir gider dengesine dikkat etmek önemlidir. Ayrıca, yüksek maaşlı ama şüpheli görünen yeni bir şirketin nasıl para kazandığını öğrenene kadar hisse senetlerine para ayırmaya değmez.


Yatırım İçin Borsayı Seçmek Mantıklı Mı?
Yatırım İçin Borsayı Seçmek Mantıklı Mı?

Hisse Senedi Fiyatını ve Değer Eğilimlerini Takip Edin

Borsadaki bilgili yatırımcılar genellikle satın almak için düşük değerli hisse senetleri ararlar. Bu durumda, yatırımcı şirket tarafından kazanılan her birim para için daha az ödeme yapar. Hisse senetlerinin karlılığı, fiyat-kazanç oranı (P/E) ile ölçülür. Bu oran 15'in altında ise, stokun oldukça düşük olduğu ve makul bir yatırım olduğu sonucuna varılır. Bu oran 20'den büyükse, o zaman hisse senedine yatırım yapmanın oldukça pahalı olduğunu söylemek doğru olur, ancak elbette tek değişken bu değil.


Mali Tabloları Değerlendirin

Yatırım yapmayı düşündüğünüz şirketin mali durumunu dikkatlice incelemelisiniz. Halka açık tüm şirketler bilançolarını üçer aylık ve yıllık olarak yayınlamaktadır. Şirketin internet sitesinde yer alan yatırımcı ilişkileri bölümünü de okumayı unutmayınız. En son yayınlanan raporlar arasında gezinmeyin. Bu bilançoların yanı sıra şirketin uzun vadeli karlılığı ve finansal istikrarı da oldukça önemlidir.



İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Ev Yatırımı İçin Almanya Mı? Kıbrıs Mı?

İnsanlar, ev yatırımı için Almanya mı? Kıbrıs mı? Sorusu ile birçok karşılaştırma yapıyor. Kıbrıs ta yaşam ve ev satın almak, birçok ülkeye


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page