Hamit köy nerede? Kıbrıs Asya kıtasına bağlı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bir köydür. Lefkoşa ilçesinde yer alır. Hamit Köyün kuruluş yılı 1800'lü yıllara dayanır.
Hamit Köyün Tarihi
Hamit köye ilk yerleşen kişi Hamit dededir. Köy ismini de buradan almıştır. Hamit dede Kıbrıs'ın Lefkoşa ilçesinde yaşayan ve burada bir ağa yanında hizmetçidir. Hizmetçiliğini yaptığı bu ağa her yıl Hamit dedeye bir kuzu verirdi. Hamit dede ağanın verdiği bu kuzuları köyün olduğu otlak alanda otlatıyordu. Daha sonra Hamit dede evlenmeye kara verdi ve bu otlak alana yerleşmeye karar verdi.
Ağılını kurup buraya yerleşti. daha sonra beraberinde insanlarda etraflarına yerleşemeye başladı. Bu şekilde nüfus çoğalarak köy haline geldi. Köyün ismi bu şekilde kurucusunun ismini almış oldu. Köyde yaşayan nüfusu şuan 8 bin kişidir. Hamit köy nerede diye soran olursa haritalar doğruca Kuzey Kıbrıs gösterir. Tarihi yapısı ve kuruluş hikayesi oldukça eski ve tarihi bir köydür.
Kuzey Kıbrıs'ta Yaşamanın Faydaları
Kuzey Kıbrıs Akdeniz'in en büyük üçüncü adası ve dört bir tarafı sularla kaplı bir adadır. Yılın tamamında tatil imkanları sunan hem coğrafi yapısıyla hem de tarihiyle turistlerin ve emeklilerin uğrak noktasıdır. Bunun yanında rahat, konforlu ve ekonomik bir ülke olarak yaşam standartları elverişlidir.
Kuzey Kıbrıs'ta yaşamanın faydaları şunlardır;
Suç oranlarının düşük olması,
Yaşam maliyetinin uygun olması,
Özgür bir ülke olması,
Hayat pahalılığının az olması,
Mülk fiyatlarının uygun olması,
Turistik bir şehir olması,
Çevre temizliğine sahip olması,
Hava ve deniz kirliliğinin minimumda olması,
Yapılan araştırmalara göre emeklilerin Kuzey Kıbrıs'ı tercih etmesinin en büyük nedenleri bunlardır.
Kuzey Kıbrıs'ta Oturma İzni Almak
Kıbrıs'ta yaşam şartları diğer Avrupa ülkelerine göre daha rahat ve kolaydır. Ucuz olması nedeniyle lüks bir yaşam sürmek kolaydır. Gayrimenkul fiyatlarının da uygun olması en avantajlı kısmıdır. Avrupa'da satın alacağınız bir ev fiyatına Kuzey Kıbrıs'ta bir ev fiyatına iki ev sahip olma imkanınız vardır.
Kuzey Kıbrıs'ta oturma izni almak çok kolaydır. Mülk satın alan yabancı uyruklu yatırımcılar için oturma izni uzun vadeli olarak verilir. Bu sayede yerleşmek çok kolaydır. Adada yaşayan çoğu yerli turistik olması nedeniyle İngilizce bilir.
Kuzey Kıbrıs'ın Tarihi
Birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve tarihiyle öne çıkan bir şehir. Doğu Akdeniz'de hüküm sürmüş birçok uygarlığın izleri hala daha bulunuyor. Antik limanları, kaleleri ve diğer eserleri ile birlikte görülmeye değer Kuzey Kıbrıs'a milyonlarca kişi her yıl ziyarete gidiyor.
Tarihi yapılarından görülmeye değer ve gezilmesi gereken yerler;
Girne Kalesi,
Batık Gemi Müzesi,
St. Hilarion Kalesi,
Othello Kalesi,
Bellapais Manastırı,
St. Barnabas Arkeoloji ve İkon Müzesi,
Salamis Antik Kenti,
Venedik Sütunu,
Kantara Kalesi,
Tarihi yapıtlarından birkaç tanesinin detaylı anlatımı yapılması Kuzey
Kıbrıs'a daha çok merak uyandırır. Tarihi yapıtlarının birkaç tanesinin nasıl oluştuğu ve kimler tarafından yapıldığı şu şekildedir;
Girne Kalesi Kıbrıs
7. yüzyılda Bizanslılar tarafından yapılmıştır. 3. Haçlı seferi sırasında Arslan Yürekli Richard'ın Kıbrıs'ı ele geçirmesinden bahsedilir. Daha sonra Templar Şövalyeleri ve Lüziyanlar yerleşmiştir.
Venedik Sütunu Kıbrıs
6 metre yüksekliğinde tek kurşuni renkte bir granit sütundur. Diğer adı Dikilitaştır. Venedikliler tarafından 1550'de dikilmiştir. Osmanlılar bu sütunu yerinden kaldırıp Sarayönü Camisinin avlusuna diktiler. İngilizler 1915 yılında sütunu tekrar eski yerine koymuşturlar.
Bellapais Manastırı Kıbrıs
Beşparmak Dağları eteğine ve kayalık bir alana Augustine keşişleri tarafından 1158-1205 yılları arasında inşa edilmiştir.
Commentaires