top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Borsada Kazanan Yatırımcı Olmak İçin Ne Yapmalı?


Borsada Kazanan Yatırımcı Olmak İçin Ne Yapmalı?
Borsada Kazanan Yatırımcı Olmak İçin Ne Yapmalı?

Borsa oynamak isteyen ve bu alanda da başarılı olmak isteyen yatırımcıların borsada kazanan yatırımcı olmak için ne yapmalı? Şeklindeki sorularına önemli ölçüde yanıt vermek mümkündür.

Borsa birçok yatırımcının yer aldığı bir alan olup, yatırımcıların her biri burada başarılı olmayı hedefler. Sadece hedeflemek yetmez ancak bu da bir başlangıç sayılır. Borsada yapılacak her türlü yatırım işleminde başarılı olmak için bazı adımların uygulanması tavsiye edilir.


Yatırımcı Nedir?

Yatırımcı, finansal kazanç elde etmek amacıyla belirli bir hesaba, ticari girişime veya başka bir fırsata para koyan kişidir. Yatırımcılar genellikle çeşitli profesyonel geçmişlere sahiptir ve iki ana tür kurumsal ve perakendedir. Kurumsal yatırımcılar veya profesyonel yatırımcılar, şirketler veya diğer büyük kuruluşlar için yatırımları yöneten finansal profesyonellerdir.

Buna karşılık, perakende yatırımcılar veya özel yatırımcılar, kendi kişisel tercihlerine ve kendilerine sunulan fonlara dayanarak bağımsız olarak yatırım yapan kişilerdir. Yatırımcılar, fonlarını akıllıca nasıl yatıracaklarına karar vermek için tercih ettikleri piyasaların ekonomik ortamını inceler.

Başarılı yatırımcılar, kaynaklarını çeşitli kuruluşlara veya tek bir hesap veya işletmeye satın almak, satmak veya yatırım yapmak için stratejik planlar kullanarak finansal riski en aza indirmeye ve karı en üst düzeye çıkarmaya çalışır.


Yatırımın Temellerini Öğrenme

Yatırım yapmaya başlamadan önce kitaplar, bloglar, finansal podcast'ler, videolar ve hatta eğitim kursları aracılığıyla piyasanın nasıl çalıştığını araştırmak faydalı olacaktır. Finans uzmanlarının ve yatırım uzmanlarının tavsiyelerini dinlemek, seçeneklerinizi daha kapsamlı bir şekilde anlamanıza ve sizin için en iyi yatırım stratejisini belirlemenize yardımcı olabilir. Neden yatırım yapmak istediğinizi düşünmek, yatırımınıza başlamak için fonlarınızı buna göre tahsis etmenize yardımcı olabilir.

Tercih ettiğiniz risk düzeyine ek olarak, gelirinizi artırmayı mı yoksa emeklilik için tasarruf etmeyi mi tercih ettiğinizi belirlemeniz gerekir. Bazı yatırımlar diğerlerinden daha riskli olabilir, ancak belirli bir süre içinde daha yüksek kar elde etme potansiyeline sahiptir. Bir yatırımcı olarak uzun vadeli hedeflerinizi anlamak, daha bilinçli kararlar vermenize yardımcı olabilir.


Plan Geliştirme

Finansal piyasayı araştırdıktan ve yatırım stratejinizi belirledikten sonra, nasıl ve nereye yatırım yapmak istediğinize dair bir plan yapabilirsiniz. Herhangi bir fon için, yatırımınızla ilgili getiri oranını, fonlarınızı ne kadar süre hesabınızda tutmak istediğinizi ve para çekme veya taşıma için herhangi bir finansal ücreti dikkate almak önemlidir. Perakende yatırımcılar için birincil yatırım seçeneklerinden bazıları şunlardır:

  • Yatırım fonları

  • Hisse senetleri

  • Kripto para birimleri

  • Tahviller

  • Bireysel Emeklilik Fonları (IRA'lar)

  • Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları (GYO)

Borsada Kazanan Yatırımcı Olmak İçin Ne Yapmalı?
Borsada Kazanan Yatırımcı Olmak İçin Ne Yapmalı?

Portföy Oluşturmaya Başlama

Birkaç küçük yatırım seçerek riskleri daha iyi yönetebilirsiniz. Ne biriktirebildiğinize bağlı olarak yatırım yapmaya başlamak için makul bir miktara karar vermeniz gerekir. Yatırım bilginiz ve güveniniz arttıkça, fonlarınızla ilgili daha fazla risk düşünmek isteyebilirsiniz.

Risk toleransınızı daha iyi ayarlayabilmeniz ve piyasadaki dalgalanmalara karşı daha hazırlıklı olabilmeniz için çeşitlendirme uygulamanız daha doğrudur. Çeşitlendirme, fonlarınızı bir dizi varlık sınıfına eşit olarak dağıtmayı içerir. Bu nedenle biri düşük performans gösterse bile, portföyünüzün tamamını etkilemesi olası değildir.


Portföyü Değerlendirme

Bir fona para yatırmayı ve uzun süre çekmemeyi planlıyor olsanız bile, yatırımlarınızın değerini izlemek yine de iyi bir fikirdir. Bazı yatırımcılar, hisselerini satıp satmamaya karar vermek için her gün artan ve azalan hisse senedi değerlerini gözden geçirir. Emekliliğiniz için yatırım yapıyorsanız, özellikle emeklilik yaşınıza yaklaştıkça fonlarınızı sık sık gözden geçirmenizde fayda vardır.

Aracılık platformuna bağlı olarak, beklenmedik durumlar için plan yapmanıza yardımcı olacak araçlara ve eğitime erişebilirsiniz. İlk yatırımlarınızı güvence altına aldıktan sonra, fonlarınızı nasıl ayarlayacağınızı dikkatlice seçmeniz gerekir. Parayı elden çıkarmak veya bir hisse senedini tasfiye etmek gibi duygusal kararlar, portföyünüz için daha az getiri ile sonuçlanabilir.

Bazı yatırımcılar, değerini artırmak amacıyla yatırımlarını yeniden tahsis etmeyi içeren daha fazla hisse satın almak için temettüleri yeniden yatırım yapmayı düşünürler. Bir piyasa dalgalanmasından sonra, fonlarınızı gözden geçirmeniz ve bir mali müşavir ile görüşmeniz faydalı olabilir.

Derece Kazanma

Finans, işletme veya ekonomi alanında lisans veya ileri derece kazanmak, profesyonel yatırım için temel sağlar. Finansal strateji, ekonomi ve muhasebe kursları, bir yatırımcı olarak bir kariyere hazırlanmanıza yardımcı olabilir. Bazı finans uzmanları ayrıca daha fazla bilgi edinmek ve kendilerini bir kurum için fonları yönetmeye hazır nitelikli adaylar olarak ayırt etmek için İşletme Yüksek Lisansı (MBA) alırlar.


Eğitim Tamamlama

Üniversitedeyken veya derecenizi tamamladıktan sonra, büyük bir bankada, şirkette veya finans kurumunda çalışarak staj yapmak faydalıdır. Stajlar, yatırım hakkında daha fazla bilgi edinmenize ve yatırım uzmanlarıyla ağ kurmanıza yardımcı olabilir.

Yatırım becerilerinizi ve temel uzmanlığınızı geliştirmek için de faydalıdırlar. Mesleki bilgi edinirken, olmak istediğiniz belirli yatırımcı türünü düşünebilirsiniz. Kurumsal yatırımcılar genellikle belirli bir finansal alanda veya fon türünde uzmanlaşırlar.


Borsada Kazanan Yatırımcı Olmak İçin Ne Yapmalı?
Borsada Kazanan Yatırımcı Olmak İçin Ne Yapmalı?

Yatırıma Odaklanma

Borsada başarılı bir yatırımcı olmak için şu yatırım türleri denenebilir;

Gayrimenkul yatırımcıları: Bu yatırımcılar ticari ve konut mülklerinde hisse sahibidir. Bir bina için başlangıç ​​sermayesi sağlamaya ve ticari yatırımlardan kar elde etmeye yardımcı olabilirler.

Hisse senedi komisyoncusu: Hisse senedi komisyonculuğu yapan yatırımcılar, müşteriler için portföyleri yönetir ve hisse satarak ve satın alarak getirileri ve kaldıraç fonlarını en üst düzeye çıkarmak için kararlar alır. Hisse senetlerinde uzmanlaşan yatırımcıların özel lisanslara veya sertifikalara ihtiyacı olabilir.

Girişim kapitalistleri: Bir girişim kapitalisti, bir şirketin kârındaki bir hisse karşılığında gelişmekte olan işletmelere fon sağlar. Genellikle bir firma için diğer yatırımcılarla birlikte çalışırlar ve büyük getiriler sağlayabilecek yeni girişimleri finanse etme fırsatlarını analiz ederler.

Ghost yatırımcı: Bir ghost yatırımcı, bir risk sermayedarına benzer, ancak işletmedeki hisse senetleri karşılığında daha küçük başlangıç ​​​​şirketlerine veya bireysel girişimcilere fon sağlamaları bakımından farklılık gösterir. Bu yatırımcılar tipik olarak geniş yatırım deneyimine sahip yüksek net değerli kişilerdir.


Deneyim Kazanma

Kurumsal yatırımcılar genellikle kıdemli yatırımcılardan öğrenmek için bir firma ile çalışmaya başlar. Kurumsal varlıklar için akıllıca finansal seçimler yapmak için gereken becerileri kazanırlar ve getirilerini en üst düzeye çıkarmak için çalışırlar.

Giriş seviyesi bir yatırımcı olarak, ekonominin çeşitli sektörlerindeki hesapları yönetebilirsiniz. Bu size çeşitli endüstrilerin finansal çıkarlarını denetlemek için gerekli deneyimi verebilir.


Yatırım Alışkanlıklarını Öğrenme

Yatırım uzmanlarından öğrenmeye devam ederek, yönettiğiniz portföyü çeşitlendirerek, bir hedef varlık tahsisi oluşturarak ve portföyünüzü düzenli olarak veya en uygun gördüğünüz şekilde yeniden dengeleyerek daha bilinçli bir yatırımcı olabilirsiniz.

Buna ek olarak, haberlerin finansal bölümünü okuyun ve yatırım yapmak isteyebileceğiniz şirketleri uzun vadeli uygulanabilirlikleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için inceleyin. Hakkında fazla bilgi sahibi olmadığınız fonlara yatırım yapmaktan kaçının ve bunun yerine iyi araştırılmış olanlara odaklanın.

Borsada değerlendirilebilecek yatırım türlerinden birisi olan gayrimenkul yatırımcılığını Kıbrıs'ta çok yayındır. Kıbrıs bölgesinde yatırım yapmak oldukça karlı bir iş olduğu için birçok kişinin yatırımlarını burada değerlendirdiği bilinir.

Yaşam koşullarının yüksek olması ve turizm gelirlerinin fazla olması gibi etkenler bölgedeki yatırım faaliyetlerini arttırmıştır.


İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Kıbrıs’ta Getir Var Mı?

Kıbrıs'ta yeni oturanlar, yılın bazı mevsimlerinde yaşayanlar ve tatil için gelenler Kıbrıs’ta getir var mı? Sorusuna yanıt arıyor.


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page