top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Aynı Gün İçinde Hisse Senedi Alıp Satılır mı?


Aynı Gün İçinde Hisse Senedi Alıp Satılır mı?
Aynı Gün İçinde Hisse Senedi Alıp Satılır mı?

Borsada para kazanmanın birçok yolu vardır ve bunlardan biri olarak bilinen hisse senetleri için Aynı Gün İçinde Hisse Senedi Alıp Satılır mı? Sorusu genellikle kafalarda yer alan bir sorudur. Satın al ve tut yatırımını önerilirken, bazı insanlar çok kısa sürede tek bir hisse alıp satarak kar elde etmeyi başarmışlardır.

Gün ticareti olarak bilinen aynı gün içinde hisse senedi alıp satabilirsiniz. Ancak bilmeniz gereken bazı kısıtlamalar vardır. Finans Sektörü Düzenleme Kurumu (FINRA) sadece günlük yatırımcılara belirli kısıtlamalar getirmekle kalmaz.

Aracınız hesabınızdaki alım satım faaliyetlerini daha da kısıtlayabilir. Aynı gün içinde bir hisse senedi alıp satmakla ilgileniyorsanız, bilmeniz gerekenler de vardır.


Aynı Gün İçinde Hisse Senedi Alıp Satmak İçin Gerekenler

FINRA, beş işlem günü içinde aynı hisse senedini aynı gün içinde alıp satan dört veya daha fazla günlük işlem yapanları, bu işlemlerin %6'dan fazlasını oluşturması koşuluyla, "kalıp günü yatırımcıları" olarak sınıflandırır. Yatırımcının o dönem için değere göre toplam işlemleri üzerinden hesaplama yapılır.

Bu kadar sık ​​günlük alım satım yapmak için, yatırım hesabınızda en az 25.000$ nakit ve menkul kıymet bulundurmanız ve komisyoncunuzdan marjlı hisse senedi satın alma yetkiniz olmalıdır. Bu gereksinimleri karşılamıyorsanız, beş işlem günlük dönem başına üç günlük işlemleri tamamlayabilirsiniz.

Hisse Senedi Alım Satım Süreleri

Bir hisse senedini sık sık alıp satacaksanız, uzlaşma dönemlerinin etkilerinin farkında olmanız gerekir. Bir hisse senedi sattığınızda, aslında hesabınıza anında nakit gelmez. Paranın hesabınıza ulaşması üç iş günü sürer. Bu fonlara hemen erişmek için marj üzerinden işlem yapabilirsiniz.

Ancak borç alınan fonlar için ödeme süresi boyunca faiz ödersiniz. Aracınız ayrıca, marj üzerinden herhangi bir hisse senedi alımının yarısının nakit olarak finanse edilmesi gerektiğinden tercih ettiğiniz ticaret faaliyetini finanse etmek için yeterli marj sağlayamayabilir.


Aynı Gün İçinde Hisse Alıp Satmak Riskli Midir?

Aynı gün içerisinde hisse senedini alıp satmanın çok riskli bir durum olduğunu bilmeniz gerekir. Bir hisse senedinin fiyatının birkaç dakika içinde hangi yönde hareket edeceğini tahmin etmek neredeyse imkansızdır. Bu, günlük ticareti yatırım yapmaktan çok kumar gibi yapar. Ayrıca günlük ticarete, bu alanda uzun yıllara dayanan deneyime sahip özel profesyoneller hakimdir. Çoğu yeni gün yatırımcısı para kaybeder. Uzun vadeli düşünme ve satın al ve tut yatırımının desteklemesinin nedeni budur.



Aynı Gün İçinde Hisse Senedi Alıp Satılır mı?
Aynı Gün İçinde Hisse Senedi Alıp Satılır mı?

Aynı Hisse Senedini Ne Sıklıkla Alıp Satabilirsiniz?

Aynı hisse senedini, FINRA'nın kalıp günü ticaretine getirdiği kısıtlamalar dahilinde faaliyet göstermeniz ve komisyoncunuzun izin vermesi koşuluyla, istediğiniz sıklıkta alıp satabilirsiniz. Aynı hisse senedini günde bir defadan fazla almak için birden fazla alım emri verme konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur ve aynı hisse senedini tek bir günde satmak için birden fazla satış emri verebilirsiniz.

FINRA kısıtlamaları, yalnızca aynı hisse senedinin belirlenen beş işlem günü içinde alınıp satılması için geçerlidir. Ek olarak, yatırımcının bir hisse senedi satın alabileceği veya satabileceği maksimum sayı içerisinde herhangi bir sınır yoktur.

Günlük işlem yapıyorsanız, FINRA tarafından belirlenen parametreler dahilinde çalışmanız gerekir. Ancak isterseniz bir hisse senedine sürekli olarak girip çıkabilirsiniz. Yine, bunun zamanla sizin lehinize sonuçlanması pek olası değildir. Paranızı uzun süre yatırım yapmak için iyi temellere sahip sağlam şirketler bulmak daha iyidir.


Hisse Senedi Kazançlarında Zamandan Yararlanma

Borsada kısa vadede para kazanmak mümkün olsa da, gerçek kazanç potansiyeli uzun vadeli yatırımlardan ve bileşik faizin gücünden gelir. Varlıklarınızın değeri arttıkça, hesabınızdaki toplam para miktarı da büyür ve daha fazla sermaye kazancına yer açar. Borsa kazançları zaman içinde katlanarak bu şekilde artar.

Ancak bu üstel büyümeden en iyi şekilde yararlanmak için mümkün olduğunca erken yatırım yapmaya başlamanız gerekir. Örneğin, 20 yaşında emeklilik hesabınıza 1.000 dolar sakladığınızı ve 70 yaşında çalışma şapkanızı kapatmayı planladığınızı varsayalım. Hesaba başka bir şey koymamış olsanız bile, 50 yıl sonra bekleyeceğiniz 18.000 doların üzerinde paranız olur. Nispeten mütevazı bir %6'lık getiri oranı varsayarsak, büyümenin gerçekleştiği söylenebilir.


Hisse Senetlerine Düzenli Olarak Yatırım Yapma

Zaman, genel portföy büyümenizin önemli bir bileşenidir. Ancak onlarca yıllık bileşik getiriler bile ancak tasarruf etmeye devam etmezseniz çok şey yapabilir. Yukarıdaki emeklilik örneğine geri dönülürse sadece bu sefer 1.000$ depozito yatırmak ve bunu unutmak yerine, yılda 1.000$ katkıda bulundunuz.

Bu yıllık katkıları 20 yaşında yapmaya başlasaydınız, 70. yaş gününüzü kutladığınızda yaklaşık 325.000 dolar tasarruf etmiş olurdunuz. Tasarruf etmeye başlamak için 60'a kadar beklemiş olsanız bile, yaklaşık 15.000 $ elde edersiniz. Yalnızca ilk depozitoyu yapmış olsaydınız alacağınız 1.800 $'dan çok uzakta bir durumdan bahsedebilmek mümkün olacaktır.


Aynı Gün İçinde Hisse Senedi Alıp Satılır mı?
Aynı Gün İçinde Hisse Senedi Alıp Satılır mı?

Hisse Çeşitlendirmeleri ile Kazanma

Tüm yatırımlar risk taşır. Yatırım yaptığınız bazı şirketlerin düşük performans göstermesi veya hatta tamamen kapanması mümkündür. Ancak portföyünüzü çeşitlendirirseniz, yatırımlar planlandığı gibi gitmediğinde tüm varlıklarınızı kaybetmeye karşı korunursunuz. Birçok farklı türde menkul kıymete yatırım yaptığınızdan emin olarak, borsa düzeltmelerine karşı daha hazırlıklı olacaksınız.


Hisse Alıp Satımlarında Profesyonel Yardım

Günlük yaşamda insanlar sağlık hizmetimizden sıhhi tesisat ihtiyaçlarına kadar her şey için uzmanlar tutarlar. Yatırımlarınız da aynı türden profesyonel deneyimi hak eder. Mali müşavirler, uzun vadeli bir yatırım planı oluşturmanıza yardımcı olabilir ve yaptığınız en önemli yatırım olduğunu kanıtlayabilir.

Profesyoneller sadece hisse senetlerinden nasıl para kazanılacağını bilmekle kalmaz, aynı zamanda bütçeleme, üniversite eğitimi planlaması ve hatta emlak planlaması gibi çok çeşitli kişisel finans konularında da size yardımcı olabilirler. Ve bir mali danışmanla çalışmak muhtemelen düşündüğünüzden daha az maliyetlidir.


Hisse Senedi Alımlarında Yapılan Hatalar

Yatırımcıların yaptığı en yaygın hatalardan biri, piyasadaki harekete dayalı hisse senedi alıp satarak duygularının uzun vadeli planlarını rayından çıkarmasına izin vermektir. Ancak, borsaya yatırım yapmak bir sprint değil, bir maratondur. Piyasa düşerken sıkı oturmak zor olsa da, borsanın her zaman düşüşlerden sonra toparlandığı unutulmamalıdır.

Duygulara göre hareket etmek ve piyasadaki harekete dayalı olarak hisse senedi alıp satmak ya da piyasayı zamanlamaya çalışmak sağlam bir yatırım stratejisi değildir. Bunun yerine, paranızı daha uzun bir süre boyunca eşit ve rutin bir şekilde yatırdığınız zaman olan dolar maliyet ortalaması denenmelidir.

Yeni yatırımcıların yapabileceği bir diğer büyük hata, risk toleranslarına saygı duymamak ve ya çok fazla ya da çok az risk almaktır. Risk toleransınız, zaman ufkunuz ve kişisel konfor seviyeniz gibi bir dizi faktöre bağlıdır ve portföyünüzün varlık dağılımının temeli olmalıdır.


Hisse Senedi Alım Satımlarından Para Kazanma

Borsa içinde çok fazla risk alırsanız, büyük kayıplarla karşılaşabilir veya piyasadan çok erken para çekmek zorunda kalabilirsiniz. Öte yandan, çok güvenli oynayarak bileşik kazançları elde edebilirsiniz. Borsadan para kazanmanın anahtarı, risk toleransınızı bulmak ve ardından buna uymaktır. Artık hisse senetlerinden nasıl para kazanılacağını bildiğinize göre, bir sonraki hamlenizi düşünebilirsiniz.

Atabileceğiniz bazı sonraki adımlar;

  • Portföyünüzü oluşturmaya başlamak için çevrimiçi bir aracılık hesabı açmak

  • Servetinizi otomatik pilota koymanıza yardımcı olabilecek robo-danışmanları keşfetmek

  • Ücretsiz e-Kitapları kullanarak bir finansal danışmanda nelere dikkat etmeniz gerektiği şeklindedir.

Hisse senetleri ile alım satım yapabilmek mümkün olurken borsadan elde edilen gelirin Kıbrıs emlak piyasası içerisinde değerlendirildiği bilinen bir durumdur. Gelişmiş bir ekonomiye sahip olan ülke içerisinde yatırım yapmak, birçok girişimcinin kendisine kısa sürede fazla avantajla geri dönmesini sağlar.


268 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page