top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Borsada Yatırım Yapmak İçin En Az Ne Kadar Birikimim Olmalı?


Borsada Yatırım Yapmak İçin En Az Ne Kadar Birikimim Olmalı?
Borsada Yatırım Yapmak İçin En Az Ne Kadar Birikimim Olmalı?

Yatırım yapmak, uzun vadeli servet inşa etmenin en iyi yoludur ve yatırımcılar borsada yatırım yapmak için en az ne kadar birikimim olmalı? sorusunun yanıtını ararlar. Borsa yatırımı kısa vadede finansal olarak daha güvende olmanıza yardımcı olabilir. Zenginlik inşa etmek para biriktirmekle başlar.

Ancak yatırım yapmak onu hızlandırır ve zamanla biraz paranın büyümesine izin verir. Ancak yatırım yapmak korkutucu da olabilir. Neye yatırım yapıyorsunuz ve ne kadar yatırım yapmalısınız? Bunun cevabını aramak her yatırımcının yapması gereken bir şeydir.


Yatırım Yapmak Neden Önemlidir?

Yatırım yapmak, paranızın sizin için çalışmasını sağlar. Kaliteli varlıklara (hisse senetleri gibi) yatırım yaptığınızda, bu yatırımlar zamanla büyüyecek ve zaman geçtikçe sizi daha da zengin hale getirecektir. Bu örneği düşünün:

  • 40 yıl boyunca tasarruf edilen ayda 200$ (faizsiz) 96.200$ ile sonuçlanır

  • 40 yıl boyunca yatırılan aylık 200$ (%10 getiri) 1.119.121$ ile sonuçlanır.

Bu yatırım hesaplayıcısını kullanarak kendi yatırım büyümenizi tahmin edebilirsiniz. Her iki durumda da, aynı miktarda para biriktirmiş olursunuz. Ancak bileşik faizin gücü sayesinde, yatırım yapmak 40 yıllık bir sürenin ardından 11 kat daha fazla parayla sonuçlanır.


Yatırım Yapmaya Başlamak İçin Ne Kadar Paraya İhtiyacım Var?

Aslında, en iyi yatırım uygulamalarının çoğunun minimum yatırımı yoktur. Kelimenin tam anlamıyla 5 $ ile başlayabilirsiniz. Yatırım fonları gibi bazı yatırımlar daha yüksek bir minimum yatırıma sahiptir.

Neyse ki, borsada işlem gören fonlar (ETF'ler) genellikle minimuma sahip değildir. Bireysel hisse senetlerine yatırım yapmak istiyorsanız, portföyünüzü çeşitlendirmeye yardımcı olması için birkaç farklı hisse senedine yatırım yapmak akıllıca olacaktır. Bu nedenle, bireysel şirketlerin hisselerini satın almaya başlamadan önce yatırım yapmak için biraz daha fazla paranızın olması en iyisidir.


Hisse Senetlerine Ne Kadar Yatırım Yapmalıyım?

Yaşam kalitenizden ve diğer finansal hedeflerinizden ödün vermeden karşılayabileceğiniz kadar yatırım yapmanız gerekir. Sabit bir numara mı istiyorsunuz? Birçok uzman, her ay gelirinizin %15-20'sini biriktirmenizi tavsiye eder. En fazla büyüme için bu paranın çoğu yatırılmalıdır.

Ancak, biriktirdiğiniz tüm parayı yatırmanız gerekmez. Birçok kişi her ikisini de yapacaktır. Gelirlerinin %5'ini bir tasarruf hesabında biriktirebilir ve gelirlerinin %15'ini borsaya yatırabilirler. Ancak bu sorunun özel cevabı birçok faktöre bağlıdır. Peki, hisse senetlerine tam olarak ne kadar yatırım yapmalıyım? sorusunu soran yatırımcılar için bir çok alternatif söz konusudur.


Ne Kadar Birikimim Var?

Bir çek veya tasarruf hesabında önemli miktarda paranız varsa, en azından bir kısmına yatırım yapmak genellikle iyi bir fikirdir. Ne de olsa, tasarruf hesapları neredeyse hiçbir faiz ödemez.

ABD borsası son 100 yılda ortalama olarak yılda %10 getiri sağlar. Tabii ki, bu tasarruflar için diğer seçenekleri düşünmek önemlidir. Birikimlerinizin bir kısmını yatırıp geri kalanını banka hesabınızda tutmak isteyebilirsiniz.

Tek seferde çok fazla yatırım yapma konusunda endişeleriniz varsa, her ay küçük miktarlar satın alarak ortalama dolar maliyetini düşünebilirsiniz. Bu, borsadaki dalgalanmaların dengelenmesine yardımcı olur ve yeni başlıyorsanız daha az göz korkutucu olabilir.


Bütçemde Ne Kadar Fazladan Para Var?

Yatırım, düzenli olarak yatırım yapmayı taahhüt ettiğinizde en güçlüsüdür. Yukarıdaki örnekte, 40 yıl boyunca ayda sadece 200$'lık bir yatırımın nasıl 1,1 milyon doların üzerinde bir getiri sağlayabileceği görülür.

Hisse senetlerine ne kadar yatırım yapacağınıza karar verirken harika bir başlangıç ​​noktası basittir: Bütçenizde her ay ne kadar paranız var? Eve götüren maaşınız aylık 3.500$ ve toplam harcamalarınız 3.200$ ise, muhtemelen ayda 300$'a kadar yatırım yapmayı göze alabilirsiniz.

Sık yatırım, güçlü bir servet oluşturma aracıdır. Her ay yatırım yapmayı göze alabileceğiniz herhangi bir miktar değerlidir.


Borsada Yatırım Yapmak İçin En Az Ne Kadar Birikimim Olmalı?
Borsada Yatırım Yapmak İçin En Az Ne Kadar Birikimim Olmalı?

Acil Durum Fonu

Çoğu durumda, yatırıma başlamadan önce bile makul bir acil durum fonu oluşturmak en büyük önceliğiniz olmalıdır. Acil durum fonu, beklenmedik harcamalar için ayrılan para miktarıdır. Büyük bir araba tamiriniz varsa, tıbbi faturanız varsa veya işinizi kaybederseniz kullanışlı olabilir.

Birçok uzman, acil durum fonunuzda 3 ila 6 aylık temel yaşam masraflarınızın olmasını önerir. Kira, yemek, faturalar ve gerekli harcamalar için ayda 4.000 dolar harcıyorsanız, acil durum fonunuzda 12.000 ile 24.000 dolar arasında bir değere sahip olmayı hedeflemelisiniz.

Acil durum fonunuz yoksa önemli miktarda para yatırmadan önce bir tane oluşturmaya odaklanmalısınız. Halihazırda bir acil durum fonunuz varsa, yatırım stratejinizde daha agresif olmayı göze alabilirsiniz.


Finansal Hedefler

Yatırım, uzun vadeli hedefler ve bazı orta vadeli finansal hedefler için çok anlamlıdır. Ancak kısa vadeli hedefler için çoğu zaman mantıklı değildir. Aşağıdakiler dahil, kesinlikle uzun vadeli hedeflere yatırım yapmalısınız:

  • Emeklilik

  • Çocuğunuzun üniversite fonu

  • Rüya gibi bir tatil

  • Bir ev için peşinat (gelecekte 5+ yıl)

  • Bir kiralık mülkte peşinat (gelecekte 5+ yıl)

Ancak acil durum fonu oluşturmak veya gelecek yıl tatiliniz için para biriktirmek gibi kısa vadeli hedefler için bu parayı bir tasarruf hesabında kolayca erişilebilir durumda tutmak en iyisi olabilir. Kısa vadeli tasarruflar için paranızı tutmak en iyisidir. Bu da basitçe erişimin kolay olduğu anlamına gelir.


Emeklilik Katkı Payı

Emeklilik için birikim yapmak en önemli finansal öncelik olmalıdır. Neyse ki, birçok şirket çalışanlarına 401(k) hesap veya diğer emeklilik hesapları sunar. İşvereniniz bir 401(k) planı sunuyorsa, ayrıntıları öğrenmek için insan kaynakları (İK) ile görüşmelisiniz.

401(k)'ye katkıda bulunmak, vergilerden tasarruf etmenize yardımcı olabilir. Bazı şirketler ayrıca emeklilik katkı paylarında işveren eşleştirmesi sunar. Bu, emeklilik hesabınıza katkıda bulunursanız, işvereninizin de bir miktar para katkıda bulunacağı anlamına gelir.


Borsada Yatırım Yapmak İçin En Az Ne Kadar Birikimim Olmalı?
Borsada Yatırım Yapmak İçin En Az Ne Kadar Birikimim Olmalı?

Borsa Yatırımlarında Aylık Giderleri Karşılama

Kendinizi standart aylık giderlerinizi karşılamakta zorlanıyorsanız, şimdi yatırım yapmak için en iyi zaman olmayabilir. Yatırım yapmaya başlamadan önce faturaları takip ettiğinizden ve borç eklemediğinizden emin olmanız gerekir. Ancak bu, yatırıma öncelik vermek için harcamalarınızı yeniden düzenleyemeyeceğiniz anlamına gelmez.

İsteğe bağlı öğelere (dışarıda yemek, alkol, eğlence vb.) çok para harcıyorsanız, ekstra yatırım parası için yer açmak için bütçenizi kesinlikle karıştırabilirsiniz. Yatırım, aylık gerekli tüm harcamalarınızı karşılama konusunda kendinizi rahat hissettikten sonra gelmelidir.

Her ay gelirinizin %15-20'sini biriktirmeyi hedeflemelisiniz. Tüm bu birikimleri yatırmak zorunda değilsiniz, ancak gelirinizin yaklaşık %10'unu emeklilik hedefinize yatırmayı hedeflemek harika bir başlangıç ​​noktasıdır. Genel olarak, uzun vadeli tasarruflar hisse senetlerine yatırılmalı, kısa vadeli tasarruflar ise bir banka hesabında tutulmalıdır. Ne kadar yatırım yapacağınıza ilişkin özel stratejiniz bu faktörlere ve daha fazlasına bağlı olacaktır:

  • Gelir seviyeniz

  • Mevcut tasarruf miktarınız

  • Harcamalarınızdan sonra her ay ne kadar ekstra paranız var?

  • Acil durum fonunuz olup olmadığı

  • Finansal hedefleriniz nelerdir?

  • İşvereninizin 401(k) eşleşme sunup sunmadığı

  • Ödenecek yüksek faizli borcunuz olup olmadığı.

Borsa yatırımlarında çok cüzi miktarlarla yatırım yapabilmek de mümkün olurken yatırımcıların büyük ölçekli yatırımlarda emlak piyasasına yöneldikleri görülür. Bunların başında da Kıbrıs gelir. Kıbrıs'ta yatırım yapmak oldukça karlı bir eylemdir ve bu nedenle de yatırımcıların son dönemlerde bu bölgeye akın ettikleri bilinir.


İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page