top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

1 Dolar Kaç Güney Kıbrıs Lirası?


1 Dolar Kaç Güney Kıbrıs Lirası?
1 Dolar Kaç Güney Kıbrıs Lirası?

1 dolar kaç Güney Kıbrıs lirası? 1 Amerikan Doları(USD) döviz alışında 8.85220, efektif satışta ise 8.88150 olarak görülüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından gösterge kurlar hafta içi her gün iş saatleri içerisinde 15.30'da belirlenir. Verilen bu fiyatlar her gün artış ya da düşüş yaşar.

Döviz ile fatura düzenleme yapılırken döviz kuru iki taraf arasında serbestçe belirlenebilir. Bu noktada esas alınan kur, iki taraf arasında belirlenen döviz kurudur. Belirlenen döviz kuru faturanın üstüne yazılmamışsa eğer geçerliliği olan merkez bankası döviz alış kuru ön planda tutularak fatura fiyatı belirlenmekte ve kayıtlara geçirilmektedir.


Güney Kıbrıs'ta Hangi Para Birimi Kullanılır?

Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kuzey ve Güney olarak ikiye bölünmüştür. Güney Kıbrıs bölgesinde Euro ve Sterlin kullanımı oldukça yaygındır. Güney Kıbrıs lirası CYP ile gösterilirken, Euro € sembolüyle gösterilir.

İngiliz Sterlini ise genellikle yatırım amaçlı alınan gayrimenkul satışlarında kullanılır ve £ sembolü ile belirtilir. 1 Güney Kıbrıs lirası 28,26 TL, 1 Euro ise 15,82 TL'dir. Güney Kıbrıs'tan yatırım maksatlı ev almanız halinde seneler içinde oldukça fazla kar elde edebilirsiniz.


Güney Kıbrıs'ta Hangi Para Birimi Kullanılır?
Güney Kıbrıs'ta Hangi Para Birimi Kullanılır?

Kuzey Kıbrıs'ta Hangi Para Birimi Kullanılıyor?

Türkiye Cumhuriyeti'nin yavru vatanı olarak bilinen Kuzey Kıbrıs'ın resmi para birimi ülke kurulmuş olduğundan beri Türk Lirası olmuştur. 1983 yılından bu yana Kuzey Kıbrıs'ın resmi para birimi lira olarak belirlenmişken, Güney kesimde Sterlin ve Euro kullanımı çok fazla yaygınlaşmıştır.

Kuzey Kıbrıs bölgesinin genelinde, Kıbrıs Türkleri yaşamaktadır. İki ada bölgesinden oluşan bu ülkede yaşamanın birçok avantajı vardır. Ülkenin 2008 yılında Avrupa Birliği'ne katılmasıyla beraber büyük yatırımcılar bu bölgeden gayrimenkul almaya başlamışlardır. Sizde Türklerin yaşamış olduğu kesimden ev alarak yaz tatillerinde Kuzey Kıbrıs'a tatil için gelebilirsiniz.


Güney Kıbrıs Ve Kuzey Kıbrıs Arasındaki Farklar Nedir?

Kıbrıs, 1960 yılında bağımsızlığına kavuşmuş olsa da kenetlenmek yerine Güney ve Kuzey olarak ikiye ayrılmıştır. Yaşanan bölünmenin ardından ülke içinde yaşayan yaklaşık 200 bin rum Kıbrıs'tan göç etmek mecburiyetinde kalmıştır. Çıkan savaştan sonra Rumlar eski güçlerine tekrar kavuşarak ayağa kalkmışlardır.

Kuzey Kıbrıs'ta yaşamını süren vatandaşlar Güney Kıbrıs’tan alışverişlerini yapıyorlar. Kuzey Kıbrıs'ın ekonomisinde oluşan dengesizlikler nedeniyle vatandaşlar Güney'e yerleşmeye çalışıyor. Kıbrıs halkı ülkeye yapılan yardımın doğru şekilde dağıtılmadığını düşünüyor.

Buna benzer sebepler nedeniyle, Kuzey ve Güney Kıbrıs birbirinden ayrı olarak yönetimini sürdürüyor. Güney Kıbrıs'ın sağladığı avantajların fazla olması ülkeden ev almak isteyenleri bu bölgeye yönlendiriyor. Maddi durumu iyi olan vatandaşlar genellikle Güney Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden ev almayı tercih ediyor.


Kuzey Kıbrıs'ta Hangi Para Birimi Kullanılıyor?
Kuzey Kıbrıs'ta Hangi Para Birimi Kullanılıyor?

Kıbrıs'ın Hangi Bölgelerinden Gayrimenkul Alınmalı?

Kuzey Kıbrıs'ın kendi vatandaşları ülke içinden istedikleri kadar gayrimenkul alabilirler. Ancak Kıbrıs vatandaşı olmayan kişiler ülkeden sadece 1 tane gayrimenkul alabiliyorlar. Ancak Kuzey Kıbrıs yasalarına göre ülkeden ev almanız için herhangi bir vatandaşlık ön koşulu sunulmuyor. Bu noktada almak istediğiniz gayrimenkullerin hangi bölgede olduğu çok önemlidir. Gün geçtikte değerine değer katacak bir bölgeden yer alarak yatırım yapabilirsiniz. Ülkeden ev alınacak avantajlı bölgeler şunlardır:

  • Lefkoşa

  • Girne

  • İskele

  • Gazimağusa

KKTC'den Ev Almanın Avantajları Nelerdir?

Ülkedeki konut fiyatlarının uygun olması ve sağladığı getirinin de fazla olması sebebiyle Kıbrıs'tan ev almak değerli bir yatırım olacaktır. Özellikle de alacak olduğunuz evlerin muhiti de bu konuda daha avantajlı olmanızı sağlayacaktır. Ülkede inşa edilen evler çok sağlam yapıtlardır. Ayrıca ülkede yaşayan vatandaşlar cana yakın insanlardır. Kuzey Kıbrıs'tan ev alarak yaşamınızı mutlu bir şekilde sürdürebilirsiniz.



İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Kıbrıs Nasıl Bir Ülke?

Küçük olmasından dolayı Kıbrıs nasıl bir ülke? Sorusu birçok kişinin aklına gelen sorulardan bir tanesi olarak yer alabilir. Kuzey Kıbrıs Tü


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page