top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Borsada Alım – Satım Teknikleri



Borsada alım – satım teknikleri Her yatırımcı farklı enstrümanlardan oluşan bir portföy oluşturur. Bu, çeşitli iş tekniklerinin uygulanmasından kaynaklanmaktadır. Al-sat tekniklerine göre en uygun portföyü oluşturur ve yüksek kaliteli, pahalı, düşük riskli tarihi hisse senetlerini tercih edebilir. Çeşitlendirilmiş bir portföy, uzun veya kısa vadede bir fiyat patlamasına sahiptir. Yatırımcı bu şekilde hedeflerine ulaşır ve para kazanır. Borsa alım satım teknikleri farklı portföylere dayalı değildir; yatırımcının yolunu kendi amaç ve hedeflerine göre tanımlaması anlamına gelir.


Borsada Alım – Satım Teknikleri Nedir?

Herhangi bir teknoloji ile para kazanmak mümkündür; ancak yatırım yöntemine bağlıdır. Yatırımcı kendi özelliklerini bilmeli, yatırım amaç ve hedeflerini belirlemeli ve buna göre en uygun alım satım politikasını izlemelidir.

Borsada yer alan alım satım teknikleri;

  • Kısa Vadeli Ticaret Tekniği

  • Uzun Vadeli Alım Satım Tekniği

  • İşlem Döngüsüne Göre İşlem Teknikleri

  • Günlük İşlem Tekniği

  • Maldan Mala Geçiş Tekniği

  • Açığa Satış Tekniği

Özellikle acemi yatırımcılar alım satım politikalarında temkinli bir yol izlemelidir. Bu sizi başlangıç ​​stoklarından uzak tutmalıdır. Bu hisse senetleri birincil piyasadan satın alınır ve yıllarca temettü ödeyemez. Uzun süre kârlı bir fiyattan işlem görmektedir. Bu nedenle, kazanmak uzun zaman alır.

Acemi bir yatırımcı için en iyi seçenek, getirisi belirsiz, yazılı değerinin biraz üzerinde olan bir şirketin hisselerini satın almak olacaktır. Örneğin üzerlerinde 100 lira yazılı hisse senetlerine 1.000 lira yatırım yapılabilir. Yatırım değeri açısından hem daha riskli hem de daha karlı.


Kısa Vadeli Ticaret Tekniği

Döviz fiyatları her zaman eşit değildir. Kısa vadeli hareketler de var. Hisse senedi fiyat çizelgelerinin yukarı ve aşağı bantlarında kısa vadeli bir yükseliş görülebilir. Bandın alt limitinden alış ve üst limitten satış yapmak karlı bir seçenektir. Her zaman bir hata payınız vardır.

Öngörülemeyen bazı faktörlerden dolayı bu iniş ve çıkışları tam olarak belirleyemeyebilirsiniz. Borsada kısa vadeli alım satımın daha yüksek risk içerdiği bilinmektedir. Kısa vadeli işlemlerde ise tam zamanı belirlemek mümkün değildir. Bu nedenle, uzun vadeli alım ve satımlardan kısa vadeli olanlara geçtiğimizde riskler artar.


Uzun Vadeli Alım Satım Tekniği

Sabırlı bir yatırımcının uzun vadeli yatırım işlemlerinden mutlaka faydalanacağı bilinmektedir. Bunun nedeni, hisse senetlerinin çoklu bir yatırım olmasıdır. Hisse senetlerinin değeri artar ve zamanla artar. Bu nedenle, küçük bir hisse senedi portföyü oluşturan bir yatırımcı, portföyünü uzun süre elinde tutuyorsa, fark edilmeden her gün kar elde edecektir.

Hisseler, portföyün çoklu enstrümanları ve aktif ve pasif yatırım araçları olarak tanımlanır. Bir hisse alıp portföyünüze eklerseniz her şeyi unutup olgunlaşmasını beklemek yanlış olur. Bu süre zarfında sürekli stok takibi, sermaye artışı takibi gibi hususlara dikkat edilmelidir. Bu sayede uzun vadede gelirinizi artırabileceksiniz.


İşlem Döngüsüne Göre İşlem Teknikleri

Borsa fiyatları her zaman düşmez veya yükselmez. Kurs, çeşitli olaylar, finansal krizler, çağrılar ve finansal bilgiler nedeniyle değişebilir. Fiyatlar dalgalanıyor ve yatırımcılar buna göre alıp satıyor. Örneğin, bir ekonomik kriz sırasında, fiyat düşüşünden sonra alınan bir hisse senedi, durum düzeldiğinde ve fiyatlar yükseldiğinde satılır, böylece fiyat farkından yararlanılır.

Bir krizin ne zaman ortaya çıkacağını öngörmek zordur; ancak iyi bir piyasa gözlemcisi, iyileşmenin ilk işaretlerini hemen fark edecektir. Ancak bu dönemde parayı bir yatırım aracıyla zamanında birleştirerek uzun süre kâr edemeyen yatırımcılar da var. Döngüsel alış ve satış tekniğinde yatırımcının fikri, tahmin tarihini yükselişlere zamanında bir adım önde değiştirmektir. Bu nedenle kırmızıda beklenenden daha uzun süre kalacaktır.



Günlük İşlem Tekniği

Borsada günlük işlem çok riskli kabul edilir ve işlem seanslarının çok dikkatli bir şekilde izlenmesini gerektirir. Günlük alım satım işlemleri; bu, bugün al- yarın sat şeklinde olabileceği gibi seans sırasında yapılan al ve sat işlemleri de olabilir.

Yatırımcıların günlük işlerini doğru yapabilmeleri için borsa üyeleri, müşterilere sunulan fırsatlardan yararlanarak seansı takip etmelidir. Bunu bilgisayar terminal santralinde yapmak daha kolay ve sağlıklıdır. Günümüzde borsa seansları bilgisayar tarafından an be an takip edilebilmektedir. Borsayı nasıl takip edeceğinizi öğrenin.

Günlük işlem tekniğinde mantık, seans başında düşük fiyattan alıp seans sonunda veya ertesi gün daha yüksek fiyattan satmanızdır. Ayrıca seans başında yüksek fiyattan satıp, seans sonunda veya ertesi gün daha iyi fiyattan alış esasına dayanır. Genellikle bu işletmeler borsada oynama kavramını kullanırlar.


Maldan Mala Geçiş Tekniği

Aynı seansta bir hisse senedi satıp diğerini alma mantığına dayanır. Fiyatlar düşüyor gibi görünüyorsa, önce sat, sonra al. Fiyat düşmeden işlem tamamlanmazsa satılacak ürünün fiyatı diğer ürünler alınana kadar bir veya birkaç basamak düşmüş olabilir. Aynı zamanda, satın almak istediğiniz şeyleri satın almak için acele etmemelisiniz. Acele ederseniz indirimden yararlanamazsınız.

Fiyatlar yükselirse, ilk alım yapılmaz ise, diğer mal satılana kadar alınacak malın fiyatı birkaç kat daha artabilir. Fiyatlar yükseldikçe, malları satamama riski azalır ve alımdan sonra ödemeye değmez


Açığa Satış Tekniği

Tüccar fiyatların düşmesini bekliyorsa, seansın başında satış yapabilir. Seans bitmeden en az aynı tutarda alım yaparak çek hesabını kapatır. Önce yüksek fiyattan satma, sonra daha düşük fiyattan alma işlemine açığa satış denir. Yatırımcının tahmini doğruysa, para veya varlık bağlamadan kar elde edilebilir.

Nakit parası olmayan veya parası başka bir emtiaya bağlı olan bir yatırımcı, fiyatlar yükseldiğinde açığa alım yapabilir. Seans bitmeden satış yaparak, alış-satış boşluğundan kar elde edebilir. Borç veren kurumların gelişmiş olduğu ülkelerde, kısa vadeli ticaret ancak yasal bir borç verenden mal ödünç alınarak yapılabilir.



Yatırım Yapmak İçin Neden Kuzey Kıbrıs?

Kuzey Kıbrıs, stratejik konumunun avantajlarının yanı sıra yerli ve yabancı yatırımcılar için uygun ve eşit bir iş ortamı sunmaktadır. Kuzey Kıbrıs gelişmiş altyapısı ile yatırımlarınız için en cazip bölgedir. Kuzey Kıbrıs, iş ortamının kalitesinin yanı sıra doğrudan yatırım için çeşitli yatırım teşvikleri de sunmaktadır. Bunların yanı sıra Kuzey Kıbrıs, küçük ama hızla büyüyen ekonomisi nedeniyle hem yerli hem de yabancı yatırımcılara birçok finansal avantaj sunmaktadır.

Nitelikli ve genç bir işgücü ve birçok üniversitedeki yüksek eğitim seviyesi, Kuzey Kıbrıs'ın yatırımcılara sunduğu bir diğer avantajdır. Kıbrıs en popüler gayrimenkul yatırım ülkelerinden biridir. Gayrimenkul sektörüne yeterince aşina değilseniz, Kıbrıs'ta yatırım yapmak için birçok kriter biliyor olabilirsiniz. Kıbrıs, yatırım için birçok avantaj sunan bir ada ülkesidir.

Osmanlı kültürünün Özellikle son yıllarda Kıbrıs hem Türkiye'de hem de Avrupa'da büyük ilgi görmektedir. Ek olarak, tatil ve emlak yatırımına artan ilgi ile birlikte, Kuzey Kıbrıs emlak sektörü emlak yatırımı seçeneklerinizden biri olmalıdır.

Sahip olduğu bir ada olan Kıbrıs, misafirperverlik, yemek ve güler yüz gibi önemli değerlere sahiptir. Ayrıca Kıbrıs çocukların, gençlerin veya yaşlıların sahip olduğu birçok değere sahiptir. Bu değerler çağlar boyunca unutulmamış ve günümüze kadar gelmiştir. Ayrıca dünyanın dört bir yanından milyonlarca turisti ağırlayan bir ada olan Kıbrıs, Akdeniz kıyısındaki doğal güzellikleri, tarihi binaları ve eşsiz plajları ile öne çıkan bir tatil beldesidir.


İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Borsa Risk Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır?

Risk yönetimi, kayıpları kontrol altında tutmaya ve iyi bir risk/ödül oranı sağlamaya yardımcı olmak için alım satım yaparken uygulanan süre

Ev Yatırımı İçin Almanya Mı? Kıbrıs Mı?

İnsanlar, ev yatırımı için Almanya mı? Kıbrıs mı? Sorusu ile birçok karşılaştırma yapıyor. Kıbrıs ta yaşam ve ev satın almak, birçok ülkeye


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page