top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Kuzey Kıbrıs Hava Koşulları Nasıldır?


Kuzey Kıbrıs Hava Koşulları Nasıldır?
Kuzey Kıbrıs Hava Koşulları Nasıldır?

Kuzey Kıbrıs, bilinen ismi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kendi sistemi ile kendisini yöneten facto devletlerden birisidir. Sadece Türkiye tarafından varlığı kabul edilir ve dışa bağlı karalarında Türkiye'ye bağlıdır. Başkenti Lefkoşa'dır, para birimi olarak Türk lirası kullanılır. Bir çok açıdan kültürler birbiri ile örtüşse de gerek yemek kültürü gerekse sosyal yaşamlar arasında farklar vardır.

Kuzey Kıbrıs, özellikle turistik bakımdan oldukça gelişmiştir. Her sene ilkbahar mevsiminden itibaren yaz mevsiminin sonlarına kadar yerli ve yabancı turistlerin durak noktalarının başında yer alır.

Kıbrıs, uzun yaz tatili severlerin vazgeçilmezleri arasındadır. Bir çok kesimde soğuk hava kendisini gösterirken, Kıbrıs'ta yaz sezonuna giriş yapılmış olur. Peki nerelerde tatil yapılabilir, nerelerde yaşanabilir, kuzey Kıbrıs hava koşulları nasıldır?


Kuzey Kıbrıs Hava Durumları

Kuzey Kıbrıs iklim bakımından, Türkiye'ye oldukça benzer. Konum bakımından Akdeniz iklimine sahip olduğu için en çok tercih edilen tatil yerleri buralarda yer alır. Yaz mevsimi bu kesime oldukça erken gelir.

Türkiye'nin bir çok kesimine soğuk hava hakimken, Kıbrıs'ta genellikle yazdan kalma serin havalar olur.

Aralık, Ocak ve Şubat ayları bir yıl boyunca en soğuk ve yağışlı havanın olduğu 3 aydır. Bu aylar dışında havalar genel olarak ortalama seyreder ve Ocak ayından sonra havalar hızla ısınır. Genel olarak Kıbrıs'ın en soğuk günlerinde hava sıcaklığı ortalama 15 derece civarındadır.


Kıbrıs'ta Yaz Sezonu Ne Zaman Başlar, Denize Ne Zaman Girilir?

Kıbrıs'ı vazgeçilmez tatil noktalarından birisi yapan doğal güzellikler ve plajlarının yanı sıra yaz mevsiminin oldukça erken gelmesidir. Dünyanın bir çok yerinde kış mevsimi devam ederken Kıbrıs'ta yaz mevsimlerinin başı çoktan gelmiş olur.

Genellikle her sene Ocak ayının sonlarından itibaren ve Şubat ayının başlarında denize girilebilir. Özellikle Şubat aylarının sonunda neredeyse tüm tatil beldelerinde hareketlilik başlar. Kırbıs'ta tatil yapmak isteyen kişiler tatil programlarını hazırlarken bu sezonlara dikkat etmelidirler.


Kıbrıs'ta Kar Yağar Mı?

Kıbrıs, Akdeniz ikliminin yoğun olarak görüldüğü bölgelerden birisidir. Akdeniz ikliminden dolayı çok soğuk havalar görülmez ve buna bağlı olarak kar yağışı da çok nadirdir. Havaların normal derecelerden aşağıya inmesi durumunda;

  • Alevkayası,

  • Görneç yüksek tepelerinde,

  • Balaban dağlarında,

Beşparmak dağlarında kar yağışları meydana gelmektedir. Ancak bu kar yağışları oldukça kısa süreli meydana gelir ve kısa süre içesinde de erir. Kıbrıs'ın merkezi kısımlarında kar yağışı görülmesi tarihte çok az meydana gelmiştir. Kıbrıs'ta yaşayan kişiler kar yağışını görmek ve keyfini çıkarmak için daha tepe kısımlarsa yer alan dağlara çıkarlar.


Kıbrıs'ta En Soğuk Hava Kaç Derece Olur?

Kuzey Kıbrıs'ta hava koşulları genel olarak sıcak veya serin olduğundan dolayı kış mevsimleri kısa sürer. Kasım ayının sonundan itibaren Aralık, Ocak ve Şubat aylarında en soğuk hava koşulları görülür. En soğuk geçen ay ise Ocak ayıdır.

Ocak ayında en soğuk hava 9 derece ve 12 derece arasında değişiklik gösterir. Bazı bölgelerde Şubat aylarının başlarında, bazı bölgelerde ise Şubat aylarının ortalarında kış mevsimi son bulmaya ve hava sıcaklıkları hızla artmaya başlar.


Kıbrıs'ta En Sıcak Hava Kaç Derece Olur?

Kuzey Kıbrıs, genel olarak ılık ve sıcak havanın hakim olduğu bölgelerden birisidir. Şubat ayının başlarından veya ortalarından itibaren yerli ve yabancı turistler bölgedeki otelleri doldurmaya başlarlar.

Kuzey Kıbrıs'ta en yüksek derecelerin görüldüğü ay Temmuz ayıdır. Temmuz ayında hava sıcaklıkları sadece gölgeli kısımlarda bile 37 derece ve 41 derece arasında değişiklik gösterir.

Akdeniz ikliminden dolayı nem oranı da fazla olduğundan dolayı yaz aylarında gün içerisinde güneşli yerlerde gezmek mümkün değildir. Hava sıcaklıklarının fazla olmasından dolayı kişiler gün içerisinde genellikle plajlarda vakit geçirirken, geceleri Kıbrıs'ın sokaklarını gezmeyi ve birbirinden farklı eğlence mekanlarını gezmeyi tercih ederler.


Kıbrıs'ta En Sıcak Hava Kaç Derece Olur?
Kıbrıs'ta En Sıcak Hava Kaç Derece Olur?

Kıbrıs'ta Deniz Sıcaklığı Nasıldır?

Hava sıcaklığına bağlı olarak deniz sıcaklığı da değişiklik gösterir. Hava sıcaklığının yüksek olduğu günlerde deniz sıcaklığı da arttığından dolayı çok sıcak havalarda serinlemek amacıyla denize girmek de işe yaramaz.

Hatta hava sıcaklıkları yüksekken, su sıcaklığının da yüksek olduğu durumlarda denize girmek ve denizde uzun süre kalmak kişilerde tansiyon düşmesi, baş dönmesi veya mide bulantısı gibi sağlık sorunları meydana gelir.

Bayılma ihtimaline ve beraberinde meydana gelebilecek boğulma ihtimaline bağlı olarak deniz sıcaklığının fazla olduğu günlerde denize girilmemeli veya denizde uzun süre kalınmamalıdır.

Kuzey Kıbrıs'ta denize girilebilecek en taban derece 22 derece olarak kabul edilir. Deniz sıcaklığının 22 derecenin altında olması suyun soğuk olduğu anlamına gelir. Bununla birlikte hava sıcaklığına bağlı olarak hava sıcaklığının 29 derecenin üzerine çıkması bunaltıcı olabilir. Deniz sıcaklığı 29 derece ve üzerinde ise özellikle tansiyon ve kalp hastalığı olan kişilerin denize girmemesi daha doğru olacaktır.


Kuzey Kıbrıs'ta Nem Oranı Yüksek Midir?

Kuzey Kıbrıs, Akdeniz ikliminin en yoğun görüldüğü bölgelerden birisidir. Hava koşullarından dolayı Antalya ilimiz ile neredeyse aynıdır. Yaz mevsimleri kurak, açık ve oldukça nemli olarak geçer.

Özellikle yaz aylarında hava sıcaklıkları yüksek olduğundan dolayı buna bağlı olarak nem oranları da oldukça yüksek seyreder. Özellikle sıcak yaz aylarında, öğle saatlerinde sokaklarda gezmek oldukça zordur.

Kıbrıs'ta yaz aylarında nem oranı yüksek seyrettiğinden dolayı genellikle plajlar daha yoğun, şehir merkezleri ve eğlence merkezleri sakin olur. Nem oranlarının yüksek olduğu havalar tansiyon hastalıkları olan kişiler, kalp rahatsızlıkları olan kişiler, yaşlı kişiler gün içerisinde dışarı çıkmamalıdır.


Kuzey Kıbrıs'ta En Serin Yerler Neresidir, Nerelerde Yaşanabilir?
Kuzey Kıbrıs'ta En Serin Yerler Neresidir, Nerelerde Yaşanabilir?

Kuzey Kıbrıs'ta En Serin Yerler Neresidir, Nerelerde Yaşanabilir?

Kuzey Kıbrıs'ın neredeyse her kesiminde Akdeniz iklimi yoğun olarak görülür. Bölgenin neredeyse her kısmı yaz mevsimlerinde sıcak ve nemlidir, kış ayları ise kısa süreli ve rüzgarlı olarak geçer. Kıbrıs'ı ziyaret eden kişiler, hem doğal güzelliklerin hem de temiz havanın fazla olduğu yerlerden birisidir.

Aynı zamanda yaşam şartlarının kolaylığı ve eğitim şartlarında dolayı bir çok kişinin kalıcı olarak yerleşmeyi tercih ettiği yerler arasındadır. Kıbrıs genellikle yaz mevsimi seven kişilerin yaşayacağı bir yerdir.

Sıcak hava sevmeyen kişiler Kıbrıs'ın daha serin olan köy kesimlerini veya yüksek kesimlerini tercih edebilirler. Ancak genel olarak yaz mevsimini sevmeyen kişiler Kıbrıs'ta yaşamayı tercih etmezler.

Sıcak havaları seven ve hareketli bir yaşamı tercih eden kişiler Kıbrıs'ın başkenti olan Lefkoşa'da ya da bir diğer ilçesi olan Girne'de yaşamayı tercih edebilirler. Kıbrıs sadece sıcak havaları seven kişiler için değil, doğal güzellikleri seven kişiler için de oldukça sık ziyaret edilmektedir ve her ziyaret sonrasında bir çok kişi Kıbrıs'ın yaşam koşullarından da etkilenerek burada yaşamayı düşünmektedirler.


Kuzey Kıbrıs'a Hangi Aylarda Gidilmelidir?

Kıbrıs hava koşulları bakımından yazları oldukça sıcak olduğundan dolayı tarih ve doğa severler tarafından daha serin havalarda gidilmeyi tercih edilen yerlerdendir. Yaz mevsimlerinde sıcaklık ve nem oranları yüksek olduğundan dolayı gün içerisinde gerek şehir merkezlerinde gerekse tarihi yerlerde gezmek pek kolay değildir. Bundan dolayı amacı sadece denize girmek olmayan ziyaretçiler genellikle kış aylarını tercih ederler.






İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page