top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Ev Yatırımı için Bulgaristan mı? Kıbrıs mı?



Yatırım için bir evin değeri, küresel alanda bakıldığında her zaman önemini koruyan en önemli faktörlerden bir tanesidir. Özelikle de yurtdışından ya da yurtiçinden ev alma hususları değerlendirildiğinde ev yatırımı için Bulgaristan mı? Kıbrıs mı? Gibi farklı sorulara yanıtta aranmak istenebilir. Güzel bir yanıtın bulunabilmesi için hangi bölgenin ne gibi getirileri olduğuna, ulaşılabilirliğine, yasalarına, fiyat endeksinden turist etkenlerine kadar pek çok alternatifin bir arada değerlendirilmesinde yarar vardır.


Ev Yatırımını Bulgaristan’da Değil de Neden Kıbrıs’ta Yapmalıyım?

Yatırım için seçilecek bölgeye ulaşmak, aynı dili konuşmak ya da yasal prosedürlerin önemi fazlasıyla önemlidir. Fakat bunlardan öte Kıbrıs’ta yatırım yapmanın alternatiflerinin daha çok ön planda çıkmasının çok fazla sebepleri vardır.

Bunlar incelendiğinde;

  • Yeni konut projelerinin Kıbrıs’ta yoğunlaşması ve reklam kampanyalarının küresel alanda ciddi bir artış göstermesi,

  • Turistlerin yeni yer arayışları ya da Rus-Ukrayna ve Arap bölgelerindeki kişilerin hem tatil belgesi hem de yaşanabilirlik açısından yer arayışları,

  • Yabancılara konut satışlarının artması ve bu hususta Kıbrıs’taki evlerin sürekli olarak değerlenmesi,

  • İklim hususları, turist ziyaretlerinin artması ve dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilerin üniversite okumak ve barınmak için konut arayışları

Ve daha fazlası yer alır. Hem kiralık hem de satış anlamında Kıbrıs’ın önemi büyük olmasına karşın, reklam politikaları ve iklim kaynaklı Akdeniz’e kıyısı olması da Bulgaristan yerine neden Kıbrıs’ın genel bir tercih sebebi olduğunu da ortaya koymaktadır?


Kıbrıs’tan Ev Almak Bulgaristan’a Göre Daha mı Kolay?

Kıbrıs’ın ulaşılabilirlik olarak ülkemizle biletlerin uygun fiyatlarının olmasının yanı sıra, yasal prosedürler devreye girdiğinde Bulgaristan’dan ev almaya göre daha kolaydır. Özellikle de yaşamak ve yatırım amaçlı olsun, büyük milyon dolarlık projeler Kuzey Kıbrıs’ın geneline hitap ettiğinden daha fazla değer kazandığını da söylemek mümkündür.

Fiyatların her döneme göre uygun olması alınan bir evin kısa bir süre içerisinde değerlenmesi Kıbrıs’taki evlerin ne denli önemli olduğunu gösterir. Ayrıca devletin yatırım projelerini destekleyerek daha fazla kitleye hitap etmek adına pek çok katkıyı da sağlaması, yine Kıbrıs’ın yatırım alanında neden bir gayrimenkulün tercih edilebilirliğini de ortaya koyar.


Kıbrıs’tan Ev Alsam Bulgaristan’a Göre Daha Hızlı mı Kar Ederim?

Eğer yatırım amaçlı doğrudan bir ev alınıyor ya da bir süre sonra kirası ile geçim elde edilmek isteniyorsa, Kıbrıs’ın bu hususta büyük avantajlarının olduğunu da söyleyebilmek mümkündür.

Özellikle de bu pozitif etkenler arasında;

  • Kiraların dolar ya da sterlin bazında verilebilmesi,

  • Dolar ve sterlin gibi para birimlerinin Bulgaristan para birimine göre çok daha fazla değerli olması,

  • Bulgaristan’ın turist sayısının Kıbrıs’a göre yetersiz kalması ve kira talebinde evlerin boş kalma yüzdesinin çok daha az olması,

Bazı özellikler olarak karşımıza çıkar. Amortisman süresinin fazlasıyla kısalmasının yanı sıra, genelde turist ve öğrenci tercihlerinin Kıbrıs’a yapılması, neden tercihin bu alana yapılması için geçerli bir örneği oluşturur. Bulgaristan turistlik açıdan ve gayrimenkullerin değerleri açısından Kıbrıs’ın gölgesinde kalarak bu hususta yatırım kanalında daha ağır işleyebilmektedir.


Bulgaristan ve Kıbrıs’taki Suç Oranları ve Güvenirlik

Pek çok turist, gideceği ülkeleri daha önceden araştırabilmekte ve güven hususunda birtakım endişelerini gidermek isteyebilirler. Bu bağlamda Avrupa’nın ilk üçüne rahat bir şekilde giren Kıbrıs, suç oranı konusunda oldukça az bir yapıya sahiptir. Güvenliğin bu derece sağlanması ve asayişinde korunması hem talebin daha fazla olmasını hem de yaşamak-yatırım yapmak isteyenlerin ilgisini de bu alana kaydırmaktadır.


Kıbrıs ve Bulgaristan’dan Ev Almadaki Deniz Etkeni

Denize kıyısı olan ve Akdeniz iklimini en temelden alan bölgelere talep, dünyanın çeşitli ülkelerinden daha fazla talebin ana konuları arasındadır. Özellikle de bir ev satın aldığınızda bunu dolar ve euro bazında dahi olsa satabilme imkânınız olduğundan, Bulgaristan’daki fiyatlarda belirli bir prosedürde izlediğinden yazlık ya da villalardaki kar oranları da buna göre değişebilmektedir.

Deniz etkeni, plajlar, iklimin bekleneni vermesi ve sahil şeritlerine kurulan pek çok yapı, Kıbrıs’ın daha fazla tercih edilmesini sağlıyor. Ayrıca casino ve oteller açısından da büyük bir ilgi gören Kıbrıs, deniz turizmi dışında diğer alanlarda da büyük bir ilgiye sahip olarak dikkatleri üzerine çekmektedir.



Kıbrıs’ın Popülerinin Bulgaristan’a Göre Fazla Olması

Bir ev alırken yaşamayı düşünüyorsanız, dili ve o ülkenin mevcut potansiyeli de göz önüne alınır. Kıbrıs’la aynı dili konuşuyor olmamızın yanı sıra, emlak hizmetlerinin daha aktif olması ve sürekli yeni konut projelerinin ön plana çıkması ve talebin sürekli olarak artmasıyla da temelde KKTC’nin ne denli bir talebe sahip olduğunu da net olarak bizlere gösteriyor.

Güney Kıbrıs’la ilişkilerin yumuşamasıyla birlikte siyasi karmaşıkların azalması, yatırım kanallarının zenginleşmesine kapı açmıştır. Ayrıca genelde Slav bölgelerinden Akdeniz iklimini arayan pek çok kişinin olmasıyla birlikte sürekli bir popülerlik anlamında Bulgaristan’ın ev alım satımı ya da tatil bağlamında ikinci planda kaldığı da görülebilir.


Kıbrıs’ta ve Bulgaristan’daki Ev Fiyatları Hakkında

İki taraftaki fiyatlandırmalar, talebe göre yıldan yıla göre değişmekle beraber, Kıbrıs’tan alınan bir evin değeri, bir sene içerisinde daha fazla değer kazanmıştır. Bunun en temel etkeni talebin sürekli olarak yükselmesi ve bölgenin turizm ile yaşanabilirlik açısından kendini kanıtlamasıyla ilgilidir.

Fiyatlar her ne kadar uygun olsa da, ne kadar erken davranılırsa o kadar iyi kar elde şansı da bulunur. Amortisman sürelerinin KKTC’de kısa olması ve Bulgaristan’daki evlere göre daha çok talep görmesi, bir yatırımın neden bu bölge içerisinde yapılması gerektiğini gösteren başka bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.


Kıbrıs’tan Ev Almak Bulgaristan’a Göre Neden Daha Basit

Yasaların devlet tarafından düzenlenmesi ve ülkemize yakın olması, aynı dili konuşuyor olmak ve emlak hususunda aracılık eden şirketlerin bu alana daha fazla kayması gibi etkenler buna örnektir. O yüzden çeşitli prosedürlerle uğraşmak, vize sıkıntıları ya da bunun gibi başka bir kanunla boğuşmadan Kıbrıs'tan ev almanın ciddi anlamda daha basit olduğunun kanıtları arasındadır.



Kıbrıs’tan Düşük Fiyatlı Ev Alıp Satmak Mümkün mü?

Yükselen bir değeri her yıl alan Kıbrıs’tan ev almanın getirisi, yatırım yapılan gayrimenkul alanını oransal olarak güçlü kılan bir diğer faktördür. O yüzden 1+1 ya da 1+0 evlerin bile kiraları yabancı para birimleri üzerinden verildiğinde, Türkiye’den bir yatırımcının kar oranlarını ciddi anlamda arttırır. Doların ve euro gibi para birimlerinin kol gezdiği KKTC’de hem satışı yaparken hem de kiralamak istendiğinde, ne kadar düşük alırsanız kısa vadede size kat ve kat yüksek kazançlar getirebilmesi de olası durmaktadır.


Kıbrıs ve Bulgaristan Üniversite İmkanlarıyla Konut Talebi

Üniversitelerin çoğalması sadece Kıbrıs ya da Türkiye’den taleplerin değil, dünyanın pek çok ülkesinden önemli bir ilginin konusudur. O yüzden paralı ya da parasız üniversite hususunda Kıbrıs’ın eğitim seviyesinin yüksek bir konumda olduğunu ve her yıl yüzbinlerce öğrencinin kiralık ev arayışında olduğu da düşünüldüğünde, pasif gelir ve döviz bazlı kira getirileri ile Bulgaristan’a göre çok daha avantajlı bir konumda yerini alır.

69 görüntüleme

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Kıbrıs Diploması Hangi Ülkelerde Geçerli?

Kıbrıs’ta okumayı düşünenler en fazla, Kıbrıs diploması hangi ülkelerde geçerli? Konusunu araştırmaktadır. Bu sayede Kıbrıs'ta okumanın ...


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page