top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Borsada Yatırım Bilinci Oluşturmak İçin Ne Yapmak Gerekir?


Borsada Yatırım Bilinci Oluşturmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Borsada Yatırım Bilinci Oluşturmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Yatırım bilincini borsada oluşturmak, her bir parçanın ve işleyişin nasıl bir yapıda ilerlediğini kestirebilmeye yakın olma anlamı taşır. Hatalardan ders çıkarmak, belirli bir plana sadık kalarak hisse senetlerinin alım ve satım işlemlerini gerçekleştirmek buna örnektir.

Elbette borsada yatırım bilinci oluşturmak için ne yapmak gerekir? sorusuna yanıt olabilecek çok önemli etkenler vardır. Her birini uygulayan ve birikimlerini değerlendirmek isteyenler, doğru bir bilinç üzerinden paraları üzerinde kontrolü sağlayarak kazanç elde edebilirler.


Borsada Yatırım Bilinci Oluşturmak İçin Tekil Düşünmek

Borsa da pek çok düşünce, fikirler ve öneriler karşınıza çıkabilir. Favori olan bir şirkete ait hisse senetlerinin reklamlarını ya da çeşitli fenomenler tarafından önerildiği de görülebilir. Fakat burada önemli olan tek başınıza kendi fikirleriniz üzerinden yatırım için bir yol belirlemenizdir. Diğer önerileri sadece fikir oluşturmak ve yine kendi çizdiğiniz yolda bir araç olarak kullanmanız gerekir.


Borsada Yatırım Yapmadan Önce Bilinmesi Gereken Bazı Etkenler

Hiçbir piyasanın sonsuza kadar yükselmediğini bilmek, en önemli yatırım bilinci farkındalığıdır. Yani emtialar, döviz ya da kripto paralar sonsuza kadar yükselmez ve her biri için belirli bir yükseliş sınırı vardır. Sonrasında yatırımcılar aynı anda ve benzer refleksler üzerinden zaten çok çıkmış olan hisse senedini satmaya başlayacaklardır.

Özetlenirse, çok yükselmiş bir ürün düzeltme yapacak ve sonrasında satış baskıları artarak, zaten nominal olan fiyat değerine gelecektir. Yatırımcıların burada bilmesi gereken en önemli konu, her ürünün doğru alım ve satım zamanı olduğudur. Yatırımlarınızı bilinç dahilinde buna göre yapmanız hem geç kalmamanıza hem de aceleci davranarak hata yapmanızın önüne geçer.


Borsada Hisse Senedi Alırken Ne Aldığınızı Bilmelisiniz

Yatırımdaki en önemli sorun ya da hataların başında, alınan bir senedin karşılığının tam olarak kavranamaması durumu vardır. Her şeyin bir gelişimi ve süreci olduğundan, paranızı yatırdığınız bir şirkete yatırım yaparken, normalde kendinize bir şeyi satın aldığında onu ne kadar çok araştırdığınızı düşünün. O yüzden bir şeyi nasıl satın almadan önce araştırıyorsanız ve olası sonuçlarını düşünüyorsanız, bunu hisse senetlerini alırken de düşünerek hareket edilmelidir.


Borsada Yatırım Bilinci Oluşturmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Borsada Yatırım Bilinci Oluşturmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Yatırım Bilincini Geliştiren Şey Borsada Vade Zamanlaması

Vadeler belirli bir dönemi kapsar ve bu çok farklı zaman aralıklarına göre belirlenebilir. Bir kişi için kısa vade 1 ay ile 3 ay arasında olabilir. Sonrasında orta vade yatırımları da 3-6 ay uzun vade ise 12 ay ya da 36 aya kadar çıkabilir. Buradaki vade dönemlerinde, paraya ne kadar ihtiyacınız olduğu ve yatırım yaptığınız hisse senedindeki parayı ne zaman kullanmak istediğiniz ile alakalıdır. Yatırımda bir farkındalık oluştururken;

Mutlaka bir vade planı yapılmalıdır. Bu plana uyduğunuz takdirde, sizi panik ettirecek her türlü negatif durumdan kendinizi izole edersiniz.

Bir gün içerisinde hisse değeri yüzde 40 değer kaybedebilir ve aynı şekilde ertesi gün yüzde 60 değer kazanabilir, tüm bunlardan kurtulmuş ve planınıza uyduğunuz için panik satışlarından kaçınırsınız,

Vade planlarınızda satış yapacağınız tutar belirlemeli ve alım noktasından ne kadar bir katını kar olarak cebinize koymak istediğinizi düşünmelisiniz,

Tüm bunlar süreye yayılan planlar şeklinde yapılmalı ve düzenlemelidir. Planlarınızı önceden yapmak, size her zaman farkında olduğunuz bir yatırım değeri elde etmenize kapı açacaktır.


Nasıl Doğru Yerden Hisse Senedi Alabilir ve Satabilirim?

Borsanın genel bir işleyiş mekanizması vardır. Fakat yabancı yatırımcıların borsaya girmesi ya da çıkması, ülkede yaşanan bir olay ve sonrasında yaşanan sonuçlar gibi normal süreci değiştiren gündemler meydana gelebilir. O yüzden iyi bir yatırımcı, ne zaman borsaya girebileceğiniz ve çıkacağının bilincinde olarak hareket etmelidir. Genel anlamda

  • Doğru yerden hisse senedi alabilmenin en temel yolu, ilk olarak şirketi araştırmaktır,

  • Şirketin yıllara göre büyüme hacimleri, kar marj değerlerini, bilançolar ve ilerisi için planlarını bilmek gerekir,

  • Şirketin temel analizleri yapıldıktan sonra grafik üzerinde tüm süreçlere bakılmalı ve başkalarının grafiklerinden de ilham alınarak kendi fikirlerinizi teknik analizle belirlemelisiniz,

  • Alım noktalarında önemli olan tek başına temel yapılan ya da teknikteki analizler değildir. Şuan da yaşanan bir gündemin o hisse senedi için başında, ortasında ya da sonunda mı olduğunun tespit edilmesi gerekir.

Bu tür detaylar size neyi hangi şekilde yaptığınızı ve kontrolü elinde tutmanız için bir bilinci yatırım kanalında en iyi şekilde verecektir.


Yatırım Bilinci Oluşturmada Duygularınızdan İzole Olmalısınız

Duyguları ile hareket eden ve aynı zamanda başka bir kişinin fikrine tüm parasını yatıran yatırımcılar, genelde kaybederek zarar ederler. Fakat yukarıdaki adımları uygulayan bir yatırımcı, zaten parasının farkında olan bir bağlantıyı da korur. Duygu kontrolü için bir bazı konular ön plana çıkar.


Kredi çekilmesi, birinden borç alınması, birikim yaptığınız parayla yarın bir gün ev, araç ya da tatil planı dahil kullanıyor olmanız, sizi bir nevi panik havasına sokacaktır,

Başkasına ait olan ya da ödemeyeceğiniz bir miktardaki paralar, size doğru düşünme yapısından çıkararak tamamen duygularınız ile hareket ettirir,

Borsada yaşanan en ufak bir hareket, sizi yarın bir gün alacağınız arabanın o parasından uzaklaştırabilir ve büyük bir zararına satış yaptığınızda, telafisi olmayan bir olumsuza gitmenize neden olabilir

O yüzden paranız size ait olmalı, geriye dönüp bakmamalı ve hisse senedini doğru yerden alım yaptıktan sonra kendiniz için belirlediğiniz zaman aralığında karınızı alarak çıkmalısınız.


Borsada Yatırım Bilinci Oluşturmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Borsada Yatırım Bilinci Oluşturmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Borsa Yatırımının Temel Gayesi Nedir Bilincini Kazanmak

Kumar mantığı, paranızı tek bir şirkete yatırıp, tüm birikimler üzerinden kar elde et ya da zarar et-içeri de kal sistemine dayanır. Fakat borsada akıllı bir şekilde parasını yöneten bir yatırımcı, 1TL’sini bile kaybetmeme üzerine bir plan kurgular. Her bir parayı kazanılması olarak gördüğünden hem psikolojik olarak hem de borsanın dinamiklerine göre bu yönde hareket ederek, kendini en doğru şekilde eğitir.


Borsa Yatırımlarını Yaparken Nasıl Bilinç Oluşturabilirim

Çok düşük bir paranız bile olsa, tecrübe elde etmek daha önemlidir. Geç kalıyorum, böyle kar edemem ya da bir an önce paramı katlamalıyım gibi düşüncelerden ziyade, bilinç oluşturmak için farklı bir yol düşünülmelidir.

Geç kalma, aceleci davranma, panik durumları ya da başka biri tarafından yapılan baskı size net bir şekilde hata yaptırmaya sevk eder. Hisse senedinin alımı için doğru zamanın geldiğini test edebilmek için bir süre çok az para ile yatırım yapmalı ve bu zamana kadar yaptığınız araştırmalarınızın meyvesini verip vermediğini görmelisiniz.


Yatırım Bilinci ve Güven

Araçlarınızı doğru şekilde kullandığınız takdirde iyi bir borsa yatırımcısı olabilirsiniz. Sizi destekleyen temel analizlerinden grafiklere ve grafikleri çizerken kullanılan indikatörlerden emin olduğunuzda, artık farkındalığınız da artacaktır. Sonrasında gelişen dünya ve ülke gündemine, paranın hangi sektöre kaydığına, veri akışları ve diğer detaylara daha da aşina olduğunda kendinize güveniz artacak ve her yatırımınızın bir süre sonra karşılığını da alabileceğinizin farkında olacaksınız. Fakat tüm bu süreçler ancak sabır ve itinalı bir çalışmanın meyvesi olarak karşınıza çıkacaktır.



İlgili Yazılar

Hepsini Gör


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page