top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Borsada Neden ve Nasıl Para Kaybedilir?



Borsada Neden Ve Nasıl Para Kaybedilir? Borsada para kaybetmenin temel nedeni bilgisizliktir. Çünkü temelleri bilmeden borsada başarıya ulaşmak göründüğü kadar kolay değildir. Özellikle yatırım yaptığını anlamayan ve oynadığını düşünenler, paylarını almak yerine piyasadan zararla ayrılıyorlar.

Bu nedenle şansa inanmamalı, bilgi ve tecrübenize güvenmelisiniz. Her gün kendinizi geliştirmek için yeni bilgiler edinmelisiniz. Deneyiminizi pratikle artırmalısınız. Bu şekilde borsadaki kayıpları önlemiş olursunuz. İşlemlerinizi bilinçli bir şekilde yaparak başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.


Borsada Paranın Düşmesine Neden Olan Etkenler

Borsada paranın düşmesine neden olan etkenler bilgi ve tecrübenin yanında psikolojik etkenlerdir. Umutsuzluk ve başaramayacağınız inancı gibi güdüler borsayı öğrenmeyi etkileyen faktörlerdir.

Konuyla ilgili detayları bir önceki yazımızda vermiştik. Bu unsurlara sahipseniz; Piyasada başarılı olamazsınız. Bu nedenle borsaya girmeden önce mutlaka test hesapları ile pratik yapmakta fayda var.

Bu şekilde deneyim kazanacak ve olumsuz etkileri nasıl önleyeceğinizi anlayacaksınız. Deneme yanılma yoluyla iyi bir tüccar olabilirsiniz. Para kazanmak için nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini öğreneceksiniz.

Sanal hesaplar, borsayı olabildiğince hızlı bir şekilde öğrenmenizi sağlar. Çünkü gerçek hesap işleri ile aynıdır. İşlemleriniz sonucunda gerçek piyasa koşullarında geçerli fiyat değişikliklerinden sonra borsada oynama mantığını çözebilirsiniz. Böylece karlı enstrümanlara yatırım yapabilirsiniz.

Bunu yapmak için piyasayı izlemeniz gerekir. İzleme sonucunda yatırım araçlarının değerini tespit edebilmelisiniz.

Buna dayanarak, hangi seçeneği kullanacağınıza karar vermeniz gerekir. Spekülatif hisse senetlerine yatırım yaptığınızda, hisse senetlerindeki düşüşü açığa satış yaparak kara çevirebilirsiniz. Bunu yapmak için trendin yönünü doğru bir şekilde belirlemelisiniz.


Hisse Senedi Tüccarları Nasıl Para Kaybeder

Yüksek getiri elde etmek için çok fazla risk almanız gerekir. Aldığınız riskleri belirtmelisiniz. Çünkü çok miktarda para kaybettiğinizde bir sonraki etkinliğinize odaklanamazsınız. Çevredeki açgözlülüğün yardımıyla, kaybettiğiniz parayı geri kazanmaya çalışacaksınız. Ne kadar çok denersen o kadar batarsın. Bu yüzden yatırımınızı düşük lotlara odaklamalısınız. Yani bilgi birikiminiz ve tecrübeniz arttıkça işinizi büyütebilir ve gelirinizi katlayabilirsiniz.

Yatırım araçları bilinmeden yapılan alım ve satımlardan dolayı borsada para kaybetme oranı yüksektir. Bunun nedeni; Fiyatların neden ve hangi fiyatlara göre değişeceğini bilmeden rastgele yatırım yapar.

Bu daha çok acemi yatırımcıların içine düştüğü bir tuzaktır. Bildiğiniz için borsada para kazanmak için tecrübe kazanmak yerine başarılı yatırımcıların sözlerine güveniyorsunuz. Unutmayalım ki kimse için para kazanmıyor, tam tersine yatırımcıları haksız yere kendi çıkarları için teşvik ediyorlar.

Borsada spekülasyon ve manipülasyon riski yüksektir. (Spekülasyonun ne olduğu ve nasıl yapılacağı hakkında detaylı bilgi için buraya bakınız.) Bunun nedeni işlem hacimlerinin küçük olmasıdır. Bu yüzden başkalarına güvenmek yerine kendinize inanmalısınız. Sistematik ve kendinden emin bir şekilde hareket etmelisiniz.



Fiyat Seviyelerindeki Ani Değişim

Yanlış strateji ve çıkış oluşturulmadığı için borsada kayıp yaşanabilir. Yatırım araçlarının fiyat seviyelerindeki ani değişim, para kazanmak isteyenlerin doğru stratejiye göre hareket etmelerini gerektirmektedir. Bu nedenle borsa bilgisine ve tecrübesine sahip kişiler, kâr getiren stratejiler oluşturmalıdır.

Aynı zamanda, zarar riskini göz önünde bulundurarak bir çıkış yolu bulmalıdır. Böylece her durumu lehinize çevirebilir ve her fırsatı değerlendirebilirsiniz. Paranızı kontrollü bir şekilde yöneterek hedeflediğiniz tutara ulaşabilirsiniz. Bunun için aracı kurumların faaliyetlerinden yararlanacaksınız.

Kendinizi geliştirdiyseniz ve yatırım için uygun olduğunuzu düşünüyorsanız borsaya gitmelisiniz. Böylece birikimlerinizi hedeflerinize göre kanalize ederek dilediğiniz tutarları hesabınıza ekleyebilirsiniz.


Borsada Para Kaybetmemek İçin Yatırımcıların Dikkat Etmesi Gerekenler

Yatırımcıların borsada para kaybetmemeleri için işlemlerini sakin ve sebep-sonuç ilişkisi kurarak gerçekleştirmesi gerekir. Enstrüman X'e yatırım yaparak neden ve sonucu sorgulamalıdır.

Beklentileri karşılayıp karşılamadığını ve getiri elde etmek için ne kadar risk alması gerektiğini sorduğunuzda, yanıtlarınıza göre hareket edebilirsiniz. Böylece rastgele olaylara dayalı olarak tasarruflarınızı kolayca tahmin edebilirsiniz.

Bu size kalmıştır. Para kazanmak için ne kadar risk almanız gerektiğine karar vermenin kilit bir soru olduğunu söylemeliyim. (Borsa para kazanmak için doğru seçim mi başlıklı yazımdan gerekli detayları alabilirsiniz.) Alınan risk gerçeğe uygun olmalıdır.


Bunları Göz Önünde Bulundurun!

Biraz piyasa bilgisi olmadan yaptığınız işlemlerde riskten kaçınmak zordur. Çünkü fiyatlar kırılgandır ve deneyim anlık olarak kesintiye uğrar. Bu nedenle yatırım araçlarının değerlerinde meydana gelen değişiklikleri görmek için piyasayı dikkatli bir şekilde izlemeli ve analiz yapmalısınız. Bu şekilde risklerden kaçınabilirsiniz. Bu şekilde kayıpları önleyebilir ve kazanç elde edebilirsiniz.

Dolayısıyla borsa yatırımcıları için kayıp yaratan unsurlardan biri de birikimlerini yönetememektir. Tabii bu yatırımcıların bilgi düzeyine ve piyasa tecrübesine bağlıdır. İyi bilgi ve deneyime sahip yatırımcılar, tehlikeli durumların sinyallerini yakalayarak risklerden kaçınabilirken, ayrım gözetmeyen tüccarlar zarar görecektir. Bu nedenle tüm iş yatırımcıda biter.

Çünkü piyasa herkese eşit fırsatlar sunuyor. Yatırımcıya bağlı veya değil. Bu nedenle öncelikle yatırım kişiliğinizle tanışmalı ve borsanın nasıl çalıştığını öğrenmelisiniz. O zaman deneyiminizi artırmanız ve karlı yatırımın sırrını çözmeniz gerekir. Böylece başarılı yatırımcılar olarak doğru adımları atabilirsiniz. Küçük birikimlerinizi kârlı bir şekilde kullanarak bütçenize katkıda bulunabilirsiniz.



Borsa Oynamak Kumar Mı?

Kumar, herhangi bir olasılık ve faiz olarak tanımlanır. Ancak, iş açısından bakıldığında bu, sözlük anlamının önerdiğinden çok daha karmaşık bir dinamiktir. Çünkü borsaya yatırım yapan çoğu insan farkında olmadan kumar oynuyor. Hisse senedi alıp satma konusundaki dizginsiz istekleri veya piyasanın ya hep ya hiç tutumu nedeniyle, yatırımları bir tür kumar haline gelir.


Heyecan İçin Borsa Oynamak

Borsa da kaybetmek duygularınızı alt üst edebilir veya gücü tatmin ile karıştırmanıza neden olabilir. Öyle ki, bir kişinin sosyal çevresi yatırımları nedeniyle para kaybeden insanlardan oluştuğunda, kişinin borsadaki kaybı bir kayıp değil, kendini ifade edebildiği etkili bir iletişim aracı haline gelir.


Kıbrıs’ta Ev Alma ve Yaşamanın Faydaları

Sadece huzurlu doğası ve güzel kumsalları ile değil, son yıllarda yabancı yatırımlardan elde edilen gayrimenkulleriyle de dikkat çekiyor. Planlama Kanunu'nda yapılan değişiklikle Kuzey Kıbrıs'ın en büyük gayrimenkul geliştirmelerinin gerçekleştirildiği Girnes'te yatırım yapmak önem kazandı.

Konut piyasası hem yerli hem de yabancı yatırımcıya sahip olup, KKTC'nin komşularına göre düşük konut fiyatları yabancı yatırımcılar için bir fırsat olarak görülmektedir. Kıbrıs, plajlarıyla yaz aylarında tatilcilerin ilgisini çekiyor. Kıbrıs'ın en ünlü turistik bölgeleri;

  • Lefkoşa,

  • Gazimağusa,

  • Girne,

  • Güzelyurt

  • İskele.

Yaz aylarında ülkeye gelen ziyaretçi sayısı artmaktadır. Golf, su sporları ve tekne meraklıları için fırsatlar sunuyor. Akdeniz kıyısında yer alan liman kenti Girne, en popüler tatil beldesi ve aynı zamanda en çok turist yatırımı yapılan bölge olarak biliniyor. Konut alıcıları, daha uygun konaklama imkanına sahip, gelişmekte olan İskele bölgesini de tercih edebilirler.

Kıbrıs'ta satın alınan gayrimenkulün satış sözleşmesinin imzalanmasından itibaren 21 gün içinde tapuya tescil ettirilmesi ve Bakanlar Kurulu'ndan KKTC gayrimenkul alım izni alınması gerekmektedir.

Oturma izni alan ve Kıbrıs'ta 90 günden fazla kalmak isteyen Türk vatandaşları, ikamet izni verirken bir yıl süreyle ikamet izni alabilirler. Oturma izni her yıl yenilenmelidir. Emeklilerin oturma iznine ihtiyacı yoktur. Türk vatandaşı KKTC'de birden fazla mülk satın alamaz, birden fazla mülk satın almak için KKTC'de şirket kurmak gerekir.


113 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Türkiye KKTC'yi Tanıyor Mu?

Yurtdışına yatırım yapacak ya da seyahat edecek olanlar, Türkiye KKTC yi tanıyor mu? Ülkenin siyasi ve ekonomik durumu nedir gibi araştırma


Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page